8 ianuarie – Ziua Internațională a Rotației Pământului

Data publicarii: 05-01-2017

8 ianuarie – Ziua Internațională a Rotației PământuluiFaptul că Pământul se mișcă, nu ar trebui să mai fie un mister pentru nimeni. Doar că puțini dintre noi știu că pe 8 ianuarie sărbătorim Ziua Internațională a Rotației Pământului.

De ce ar merita un astfel de fenomen o sărbătoare internațională? Răspunsul este simplu: fără mișcarea Pământului în jurul propriei axe, nu ar exista viață! Rotația Pământului determină succesiunea firească a zilelor și a nopților, modificarea orei pe glob și chiar forma Pământului, turtit la Poli și bombat la Ecuator. Viteza de rotație este constantă, 1,670 km/h, mișcarea se produce de la vest la est, în 23 de ore, 56 de minute și 4.09 secunde.

Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri? Imaginea ar fi una apocaliptică: oamenii și tot ceea ce ne înconjoară ar zbura practic prin aer cu o viteză uimitoare, planeta nu ar mai beneficia de un camp magnetic, în consecință radiațiile solare ar distruge orice formă de viață. Forma Pământului s-ar modifica, transformându-se într-o sferă perfectă. Oceanele și-ar schimba locul, iar uscatul ar fi inundat. Ar exista astfel un singur continent, iar apele oceanelor ar înconjura cei doi Poli. Mai mult, nu ar mai exista ziua și noaptea, jumătate din planetă ar avea parte de Soare timp de 6 luni, iar cealaltă jumătate ar fi 6 luni în întuneric.

Scenariul demn de filmele americane include și faptul că pământul nu ar mai fi înclinat, iar anotimpurile ar dispărea.

Se pare însă că nu există motive de panică: specialiștii de la NASA dau asigurări că așa ceva nu se poate întâmpla în următoarele miliarde de ani.

Foto: Universe Today