Documentarele „Focul” și „Lemnul” se văd la Festivalul internațional de film antropologic „Culese din Balkani”

Data publicarii: 31-10-2017

Documentarele „Focul” și „Lemnul” se văd la Festivalul internațional de film antropologic „Culese din Balkani”Digi World Romania vă invită la cea de a III – a Ediție a Festivalului internațional de film antropologic „Culese din Balkani”. Sâmbătă, 4 noiembrie, de la ora 11:00, vă invităm să descoperiți „Focul” și „Lemnul” din „Ținutul Buzăului”, într-o proiecție specială, la Cinema Muzeul Țăranului. Intrarea este liberă.

Documentarul „Ținutul Buzăului”, o producție proprie marca Digi World, prezintă într-un mod autentic tradițiile care încă rânduiesc viețile oamenilor.

Pornim de la focurile vii din Lopătari, unul dintre fenomenele naturale cele mai întâlnite în zonă si migrăm spre pasiunile de-o viață ale oamenilor din zonă, dintre care multe se vor stinge odată cu ei. Filmul „FOCUL” îl are ca personaj principal pe fierarul Titi Stan, de 85 de ani, din Bozioru, care știe să facă o căruță întreagă, de la A la Z, în micul său atelier.

Îi cunoaștem apoi pe Micu Mircea si pe Amalia Papazissu, care au primit titlul de „tezaur uman viu”, personajele principale din filmul „LEMNUL”. Micu Mircea este unul dintre puținii artiști populari români care își făurește propriile instrumente, fie că sunt buciume sau cimpoaie. Grație acestui dublu dar, de meșter și de interpret, a fost inclus pe lista UNESCO destinată celor mai importanți păstrători ai artei tradiționale. La rândul său, Amalia Papazissu transmite tradiția țesutului unei noi generații. Dacă în urmă cu un secol, orice fată știa să țeasă la război, acum războaiele de țesut fac parte din muzee. Nu însă și pe Valea Parului.

Mai multe detalii, aici.

Va asteptam sâmbătă, 4 noiembrie, la Muzeul Taranului Roman, pentru a descoperi o minune dulce într-o lume de foc și lemn!