Jurnalul de Științe: a fost inventată hârtia rezistentă la apă și foc

Data publicarii: 26-01-2017

Jurnalul de Științe: a fost inventată hârtia rezistentă la apă și focCele mai importante știri din științe vă sunt aduse de Digi World. Ce mai spun specialiștii? Oamenii de ştiinţă chinezi au inventat hârtia rezistentă la apă şi foc, iar o echipă de cercetători britanici şi cehi susţin că au creat cel mai puternic laser din lume.

Top știri:

1. Doi copii din Marea Britanie, de 11 şi 16 ani, ar fi scăpat de leucemie cu ajutorul unei tehnici revoluţionare. Ei au fost trataţi cu celule T prelevate de la o altă persoană şi modificate genetic. Mai multe, aici.

2. Oamenii de ştiinţă chinezi au inventat hârtia rezistentă la apă şi foc. Nu poate fi colorată de lichide şi suportă temperaturi de până la 200 de grade Celsius. Știrea o găsiți pe Mashable.

3. Cercetătorii au creat un organism viu care conţine ADN sintetic. Ce este şi mai interesant – acesta se poate replica pe termen nelimitat. Detalii aici.

4. Muntele Everest şi-ar fi modificat înălţimea, după cutremurul din 2015 din această regiune. Autorităţile indiene şi nepaleze vor să trimită o echipă care să verifice această ipoteză. Mai multe, pe IFL Science.

5. Veşti proaste pentru consumatorii de fructe de mare. Un studiu al cercetătorilor belgieni de la Universitatea Gent atrage atenţia că cei care mănâncă în mod frecvent fructe de mare ingerează, pe parcursul unui an, până la 11.000 de particule de plastic. Mai multe, aici.

6. Cercetătorii au găsit o metodă prin care să determine un material moale precum cauciucul să devină tare ca oţelul. Şi speră să folosească invenţia la construcţia de maşini. Mai multe, pe Science Alert.

7. O echipă de cercetători britanici şi cehi susţin că au creat cel mai puternic laser din lume. A reuşit să ajungă la o putere medie de 1000 de waţi şi ar fi de 10 ori mai puternic decât orice alt laser de acelaşi fel. Știrea pe larg, aici.

8. Savanţii au descoperit o exoplanetă capabilă să susţină viaţă, la 14 ani lumină de sistemul nostru solar. Mai multe citiți pe Science Alert.

9. Un studiu aşteptat de mai bine de 10 ani ne spune că nicotina poate reduce simptomele schizofreniei. Cercetătorii se gândesc acum cum pot să aplice descoperirea într-un tratament împotriva acestei boli grave. Aflați mai multe pe New Atlas.