Jurnalul de Științe: explozia rachetei Falcon 9, elucidată

Data publicarii: 06-01-2017

Jurnalul de Științe: explozia rachetei Falcon 9, elucidatăCele mai importante știri din științe vă sunt aduse de Digi World. Ce mai spun specialiștii? Au fost create cele mai mici fire electrice din lume, iar savanţii spun că am subestimat mintea găinilor. Totodată, cercetătorii de la SpaceX spun că au identificat cauza cea mai probabilă a exploziei rachetei Falcon 9.

Top știri

1. Avem un nou organ în corpul nostru, au descoperit cercetătorii irlandezi. Nou este prea mult spus, evident, căci nu ne-a crescut peste noapte în organism. Dar oamenii de ştiinţă au crezut până acum că mezenterul, despre el este vorba, nu ar fi un organ de sine stătător. Experţii fac în continuare eforturi să identifice care este exact funcţia sa. Mai multe, aici.

2. A apărut o nouă teorie la mai bine de un secol de la tragedia de pe Titanic. Vasul de croazieră nu s-ar fi scufundat din cauza unui iceberg, spun unii experţi, ci de la un incendiu. În urma naufragiului din aprilie 1912, 1514 din cei 2228 de pasageri şi-au pierdut viaţa. Mai multe puteți citi pe IFL Science și pe Science Alert.

3. Au fost create cele mai mici fire electrice din lume. Au o grosime de doar 3 atomi şi au fost create din particule de diamant. Știrea pe larg o găsiți aici.

4. O fabrică de produse chimice din India a găsit metoda prin care să-şi transforme aproape toate emisiile de carbon în bicarbonat de sodiu. Mai multe, pe Science Alert.

5. V-aţi întrebat vreodată cum ar trebui să arate casele pe Marte? Hai să vedem ce spun experţii NASA, care au conceput deja un habitat pentru prima misiune umană pe Marte din 2030. Mai multe, pe Science Alert.

6. Dacă mâine un asteroid gigant ar lovi planeta, ar putea face ceva omenirea? Oficialii americani au luat în calcul această ipoteză şi, dacă până acum s-au ferit să facă preziceri, au analizat o astfel de ciocnire într-un document oficial. Mai multe, aici.

7. Savanţii spun că am subestimat mintea găinilor. Sunt considerate, cel puţin în folclorul popular, păsările cu cel mai mic creier. Însă, un nou studiu arată că puii ar avea, de fapt, inteligenţa unui copil. Știrea pe larg, aici.

8. Cercetătorii de la SpaceX spun că au identificat cauza cea mai probabilă a exploziei rachetei Falcon 9. De vină ar fi fost un compartiment cu heliu sub presiune, folosit pentru a presuriza rezervorul de oxigen lichid, care a cedat. În explozie a fost distrus şi satelitul Amos-6, deţinut de Facebook, care valora 200 de milioane de dolari. Mai multe, aici.