Jurnalul de Științe: o nouă teorie despre formarea Lunii

Data publicarii: 13-01-2017

Jurnalul de Științe: o nouă teorie despre formarea LuniiCele mai importante știri din științe vă sunt aduse de Digi World. Ce mai spun specialiștii? Savanţii americani au reuşit să creeze un material de 10 ori mai rezistent decât oţelul, iar oamenii de ştiinţă de la NASA au aflat de ce particulele de praf de pe Luna plutesc la câţiva centimetri deasupra solului. Totodată, dacă până acum nu aveam motive să ne temem de liliecii vampir, zoologii din Brazilia nu ne dau o veste prea bună.

Top știri:

1. A apărut o nouă teorie despre formarea Lunii. Aceasta ar fi luat naştere după ce mai multe obiecte cosmice s-ar fi lovit de Terra. În urma acestor coliziuni, au apărut mai multe Luni de dimensiuni mici care în timp s-au unit. Știrea pe larg, aici.

2. Savanţii americani au reuşit să creeze un material de 10 ori mai rezistent decât oţelul. Este vorba despre grafen 3D, pe care l-au modelat din mai multe bucăţi. În viitor, invenţia ar putea fi folosită în special pentru industria auto sau în construcţii. Mai multe, aici.

3. În curând, am putea spune adio plombelor dentare. Oamenii de ştiinţă britanici au descoperit că un medicament creat pentru bolnavii de Alzheimer poate stimula regenerarea dinţilor şi măselelor cariate. Știrea o găsiți pe Science Alert și Independent.

4. Dacă lăsăm exerciţiile fizice pentru weekend nu e aşa o mare problemă. Cel puţin asta sugerează un nou studiu care arată că antrenamentele din cele două zile ar fi cam la fel de eficiente cu cele făcute de mai multe ori pe săptămână. Mai multe, pe Science Alert.

5. Creierul femeilor se schimbă foarte mult după ce devin mame, spun specialiştii olandezi. Adică, dispare materia cenuşie din acea parte a creierului care se ocupă spre exemplu, cu cogniţia sau intuiţia. Din fericire însă, totul revine la normal la doi ani de la naştere. Citiți mai multe pe New Scientist.

6. Dacă până acum se credea că alunele sunt cel mai mare duşman al copiilor mici, un nou studiu recent spune altceva. Şi anume: cei mici trebuie să mănânce alune din primele luni de viaţă pentru ca în viitor să nu fie alergici la ele. Mai multe, pe IFL Science.

7. Oamenii de ştiinţă de la NASA au aflat de ce particulele de praf de pe Luna plutesc la câţiva centimetri deasupra solului. Iar asta deşi pe suprafaţa lunară nu e vânt sau apă curgătoare care să le ridice. Știrea pe larg, aici.

8. Cum ar fi să nu mai rămânem cu cicatrici după ce ne rănim? Ei bine, se poate. Aşa spun unii experţi americani. Ei cred că soluţia pentru a nu mai rămâne cu urme pe piele este regenerarea foliculilor de păr şi adipocitelor din zona afectată. Mai multe aflați pe New Atlas și Science Alert.

9. Dacă până acum nu aveam motive să ne temem de liliecii vampir, zoologii din Brazilia nu ne dau o veste prea bună. Pentru prima dată au descoperit cum o specie locală se hrăneşte cu sângele oamenilor, noaptea. Este o curiozitate, spun experţii, pentru că liliecii vampir nu pot digera sângele de mamifere, care este plin de proteine. Știrea pe larg, aici.