Vitamine în lupta contra cancerului – una îl combate, alta îl provoacă

Data publicarii: 30-08-2017

Vitamine în lupta contra cancerului – una îl combate, alta îl provoacăNumeroase studii anterioare au demonstrat că oamenii cu deficienţe de vitamina C au un risc crescut de cancer. Iar acum, cercetătorii americani au făcut mai multe teste pe şoareci şi au reuşit să înţeleagă exact cum funcţionează acest antioxidant.

Într-unul dintre studii au descoperit că vitamina C poate forţa celulele stem să se maturizeze şi să-şi urmeze cursul normal de viaţă, în loc să se multiplice necontrolat şi să provoace cancer sanguin. Al doilea studiu arată că doze mari de vitamina C omoară celulele leucemice şi restabilesc funcţia normală a enzimei (enzima TET2) care reglementează producţia de sânge. Experţii nu au reuşit încă să stabilească doza ideală de vitamina C şi nici nu au descoperit care dintre tipurile de cancer este favorizat de niveluri mici de vitamina C.

Pe de altă parte, vitamina B poate cauza cancer pulmonar. Un studiu recent arată că bărbaţii fumători care iau doze mari au un risc de patru ori mai mare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cercetătorii americani au analizat, timp de 10 ani, 77.000 de persoane cu vârste cuprinse între 50 şi 76 de ani. Şi spun că bărbaţii care au consumat în doze mari vitamine B6 şi B12 şi-au dublat riscul de cancer pulmonar. Cei care mai şi fumează sunt şi mai afectaţi: riscul a crescut de patru ori.

De spus este că subiecţii analizaţi au luat zilnic 20 de miligrame de vitamina B6, faţă de aportul recomandat de un miligram jumătate şi 55 de micrograme de vitamina B12, în loc de două micrograme jumătate. În mod surprinzător, la femei nu s-au observat aceste efecte adverse. Specialiştii avertizează că nu avem nevoie de suplimente de vitamina B, trebuie doar să consumăm carne, năut şi cereale.

Pentru mai multe noutăți din lumea științei urmăriți „Jurnalul de Științe”, prezentat de Teodora Safta, în fiecare vineri, de la ora 19:00, pe Digi World.