Vrei un milion de dolari? Rezolvă această problemă!

Data publicarii: 07-09-2017

Vrei un milion de dolari? Rezolvă această problemă!Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Saint Andrews din Scoţia şi Institutul Clay Mathematics oferă un premiu de un milion de dolari programatorului care poate învăţa un calculator să rezolve faimosul „Puzzle al Reginelor”. Adică, să pună opt regine pe o tablă de şah astfel încât acestea să nu se atace între ele. Două regine nu trebuie să împartă acelaşi rând, aceeaşi coloană sau diagonală.

Problema de şah a fost inventată de jucătorul Max Bezzel în 1848, ar avea vreo 90 de soluţii şi o poate rezolva orice jucător pasionat… uman, pentru că un calculator, oricât de inteligent ar fi, nu îi va da de cap. Nici în câteva mii de ani, spun cercetătorii.

Enigma are o rezolvare simplă şi este nevoie de doar puţină intuiţie, dar sistemele cu inteligenţă artificială folosesc un algoritm special, prin care iau în considerare toate opţiunile, prin urmare le ia foarte mult timp. Însă, dacă se găseşte un specialist suficient de capabil să instruiască un calculator să rezolve puzzle-ul rapid, va avea satisfacţia că a construit un program care să rezolve multe alte probleme care ne afectează zilnic. Ca să nu mai zicem că va fi mai bogat cu un milion de dolari.

Ce spuneţi?

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media