Jurnalul de Științe


Jurnalul de Științe

Data publicarii: 08-02-2017

 • Astronomie
 • educatie
 • natura
 • Sanatate
 • Science

Detalii
 • Emisiunea „Jurnalul de Științe” este prezentată de Teodora Baloi, are o durată de 10 minute și se vede în fiecare vineri, de la ora 19:00, pe Digi World Romania.
  „Jurnalul de Științe” are scop educativ, iar subiectele prezentate în edițiile acestei emisiuni vor acoperi domenii precum medicină, spațiu, inginerie, transport sau mediu.

  CONCURS! Urmărește în fiecare vineri “Jurnalul de Științe” pe Digi World și ai șansa de a câștiga produse personalizate “Jurnalul de Științe” sau un smartphone ZTE Axon 7 Mini , împreună cu un abonament Digi Mobil Optim Nelimitat gratuit pentru 1 an. Gasiti toate detaliile în pagina de CONCURS.

   

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 21 aprilie

  1. O plantă toxică ne-ar putea ajuta în lupta contra kilogramelor în plus. Este vorba de fapt despre un compus al ei, care se foloseşte în medicina tradiţională chineză.

  2. Cei de la Toyota au inventat un sistem prin care pacienţii cu probleme locomotorii învaţă să meargă singuri. Şi ar putea fi lansat în acest an.

  3. Mâncărurile sărate nu ne provoacă sete, aşa cum ne-am fi aşteptat, ci foame. Este concluzia unui nou studiu, care mai arată şi că, pe termen lung, gustările pline de sare, cum sunt chipsurile sau covrigeii, ne fac să bem mai puţină apă.

  4. Nu trece săptămâna fără să vedem proiectul unei maşini zburătoare. Acum, israelienii sunt cei care ne prezintă un astfel de vehicul. Se deosebeşte de restul mai ales prin faptul că încap patru persoane.

  5. O planetă nou descoperită, din afara sistemului solar, ar putea fi locuibilă. De fapt, spun oamenii de ştiinţă, aici ar fi cele mai bune condiţii pentru viaţa extraterestră.

  6. Am ajuns să credem că imprimantele 3D chiar sunt folosite la orice. Spre exemplu, o firmă care produce pantofi sport va lansa în curând o serie de încălţăminte imprimată tridimensional.

  7. Cel mai sănătos ceai este cel preparat la microunde. Sigur nu vă aşteptaţi la asta, dar unii specialiştii australieni susţin că e cea mai bună metodă dacă vrem să obţinem gustul intens al băuturii.

  8. Oamenii de ştiinţă au descoperit în Filipine cel mai mare vierme. Uriaşul face parte dintr-o specie rară şi poate ajunge chiar şi la un metru jumătate lungime.

  9. Pilulele contraceptive au un efect negativ asupra stării de bine a femeilor. Este concluzia unor specialişti suedezi, care spun că pilulele sporesc simptomele depresive.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 14 aprilie

  1. V-aţi întrebat vreodată de ce atunci când alergaţi vi se desfac şireturile de la încălţăminte? Se pare că de vină sunt forţa gravitaţională şi inerţia.

  2. Boala celiacă sau intoleranţa la gluten, aşa cum o ştim cu toţii, ar fi cauzată de un virus comun. Îl găsim în intestine, se numeşte reovirus şi la copii produce enterite şi afecţiuni respiratorii.

  3. Din acest an putem să facem rezervare pentru o maşină zburătoare. Cine îşi permite, evident. O firmă din Slovacia va prezenta săptămâna viitoare un proiect îmbunătăţit pentru automobilul la care au lucrat mai bine de 20 de ani.

  4. Vinul ne ameţeşte, dar ne face şi mai deştepţi pentru că, se pare, ne solicită creierul mai mult decât o problemă de matematică. Unii experţi susţin că de la vederea sticlei de vin şi până la degustarea băuturii, în creier au loc procese neuronale complexe.

  5. Un vaccin antiacneic ne-ar putea scăpa de această boală de piele deranjantă. Asta încearcă să facă acum specialiştii americani, dar testele pe oameni le vor începe abia în 2 ani.
  6. Marte are ioni metalici în atmosferă. Descoperirea a făcut-o sonda Maven, care a fost plasată pe orbita Planetei Roşii în 2014.

  7. NASA ne-a tot vorbit despre posibilitatea să existe apă şi pe alte planete din univers. Acum au anunţat că doi dintre sateliţii planetelor Jupiter şi Saturn ar putea susţine viaţă extraterestră.

  8. Copiii care cresc cu animale de companie nu vor fi obezi şi nu vor mai avea alergii. Cel puţin asta susţin cercetătorii Universităţii Alberta din Canada.

  9. O companie auto încearcă să reducă răul de maşină. Inginerii germani de la Ford au făcut experimente să vadă dacă fenomenul poate fi evitat, mai ales că două treimi dintre noi suferim de rău de maşină la un moment dat.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 7 aprilie

  1. O companie germană a inventat o mână robotică asemănătoare unui tentacul de caracatiţă. Prinde obiectele cu uşurinţă şi nicio şansă să le scape. Iat-o!

  2. Aţi văzut că astronauţii NASA au pierdut o piesă esenţială de pe Staţia Spaţială Internaţională, în timpul unor reparaţii de rutină. Să sperăm că nu va afecta structura navei. Între timp, experţii de la sol au făcut planurile pentru o mini-staţie spaţială în vecinătatea Lunii.

  3. Experţii unei universităţi americane susţin că trunchiurile copacilor emit metan. Asta înseamnă că nu sunt chiar aliaţii perfecţi în lupta contra încălzirii globale.

  4. Arheologii francezi au descoperit în sudul ţării o parte dintr-un antic oraş roman dispărut demult. Se numea Ucetia şi era decorat cu mozaicuri deosebite.

  5. Savuraţi cafeaua cât mai puteţi. Sună puţin alarmist, dar încă un studiu ne atrage atenţia că încălzirea globală ar putea distruge culturile de cafea în viitorul apropiat.

  6. Câţiva cercetători britanici au inventat o sită din grafen, care transformă mai uşor apa de mare în apă de băut.

  7. Beţi sucuri fără calorii, cu îndulcitori artificiali, în speranţa că veţi slăbi? S-ar putea să nu aibă deloc efectul dorit. Un nou studiu arată că aceste substanţe de fapt ne îngraşă.

  8. Sally face cele mai bune salate. Nu doar că le pregăteşte în 60 de secunde, dar are grijă şi la calorii. Nu se prea descurcă însă cu avocado. Aţi ghicit probabil, este vorba despre un robot.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 31 martie

  1.Oamenii de ştiinţă au transformat o simplă frunză de spanac într-un ţesut cardiac funcţional. Ar putea fi o metodă bună să înlocuiască organele bolnave, fără să fie nevoie de donatori.

  2. O echipă de arhitecţi din New York vrea să suspende un zgârie-nori de un asteroid. Întregul turn va fi acoperit de panouri solare.

  3. Un bărbat paralizat a reuşit să mănânce singur, datorită unei interfeţe creier-computer. Este un pas uriaş, pentru că pacientul nu şi-a mai mişcat membrele de opt ani.

  4. O echipă de oameni de ştiinţă americani a creat un robot care analizează amănunţit culturile de porumb şi vede care dintre plante este afectată. Astfel, ei vor să creeze culturi rezistente la secetă.

  5. Oamenii au creierul mai mare pentru că mănâncă fructe. Este concluzia unui studiu realizat pe primate, dar rezultatele se aplică şi la oameni.

  6. Săptămâna asta a fost anunţată cea mai mare urmă de dinozaur găsită vreodată. Are aproape un metru 70.

  7. O companie din California a inventat burgerii cu gust şi aspect de carne, care nu conţin nici măcar o urmă de celule animale sau sânge. Dar carnivorii nu vor simţi nicio diferenţă, spun inventatorii.

  8. Câţiva masteranzi elveţieni au creat un scaun cu rotile neobişnuit. Utilizatorii urcă scările foarte uşor, fără să aibă nevoie de o pantă specială.

  9. O cometă a studiat Pământul de aproape. Se numeşte 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak şi a fost descoperită în 1858. De atunci a mai trecut de câteva ori pe lângă noi, dar niciodată atât de aproape.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 24 martie

  1. Pui prăjit sau raţă cu portocale… nu din păsări reale, ci din celule auto-reproductive, create în laborator. Inventatorii spun că nu va mai fi nevoie să creştem animale pentru mâncare.

  2. NASA are o nouă serie de mini-roboţi pentru misiunile în spaţiu. Se numesc PUFFER, au roţi, dar sunt cam cât un telefon mobil, deci pot fi ţinuţi cu uşurinţă în palmă.

  3. Cei care au copii trăiesc mai mult. Un nou studiu spune că speranţa de viaţă creşte cam cu doi ani în cazul părinţilor faţă de oamenii care nu au moştenitori.

  4. Pentru cei care vor să vorbească la telefon în public, şi nimeni să nu poată trage cu urechea, a fost inventată masca Hushme.

  5. Cât de necesare ne sunt telefoanele pliabile? Vom descoperi în curând, pentru că experţii unei universităţi din Canada au creat un nou tip de ecran flexibil şi sensibil la atingere, care ar putea fi folosit pe telefoanele inteligente.

  6.Creierul mic are şi o funcţie despre care nu ştiam până acum. Neurocercetătorii au descoperit că nu este responsabil doar pentru mişcări.

  7. Acceleratorul de particule de la CERN este o sursă inepuizabilă de revelaţii ştiinţifice: recent, a identificat 5 noi particule subatomice.

  8. Veninul de păianjen ne poate fi fatal, dar ne şi protejează creierul după un accident vascular cerebral. Oamenii de ştiinţă australieni vor să folosească o anumită proteină din compoziţia acestei substanţe toxice.

  9. Roboţi umanoizi, drone, autobuze fără şoferi şi multe alte tehnologii au fost prezentate la CeBIT 2017. S-a întâmplat în această săptămână la Hanovra.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 17 martie

  1. O fabrică de bere din Scoţia va deschide anul viitor primul hotel dedicat iubitorilor… de bere, evident. Aici, clienţii vor face şi tratamente şi vor mânca alimente pe bază de bere.

  2. În toamnă ar putea fi lansată pe piaţă jacheta inteligentă. Dacă ne lasă inima să dăm câteva sute de dolari pe ea, o putem folosi când mergem cu bicicleta, spre exemplu. Ca să ne conectăm la telefonul inteligent printr-o simplă atingere a mânecii.

  3. Oamenii de ştiinţă ar putea face foarte uşor cromozomi umani artificiali în viitor. Au reuşit asta cu cromozomii de drojdie. Au creat cinci corpuscului artificiali, adică o treime din materialul genetic al organismului.

  4. Niciun bucătar iscusit nu-l întrece pe Flippy la gătit burgeri. Robotul alimentează însă temerile că restaurantele nu ar mai avea nevoie, pe viitor, de angajaţi.

  5. Aspirina şi penicilina au fost, de fapt, descoperite de oamenii de Neanderthal acum zeci de mii de ani. Cel puţin asta arată o analiză ADN extrasă din placa dentară a unor cranii.

  6. A venit şi rândul lui Airbus să-şi prezinte conceptul de maşină zburătoare. Se numeşte Pop Up şi ar putea fi folosită atât în aer, cât şi pe asfalt.

  7. Mici, dar voinici: păianjenii consumă sute de milioane de tone de insecte pe an. Adică, de două ori cât cântăresc toţi oamenii adulţi de pe planetă.

  8. O companie spaniolă a doborât un record în spaţiu. A lansat, pentru prima dată, o rachetă dintr-un balon. Şi spune că e o metodă mult mai ieftină decât a oricărui alt competitor.

  9. Aveţi antivirus pe telefon sau pe calculator? Staţi liniştiţi… S-ar putea să nu vă folosească la nimic. Inginerii Universităţii din Michigan au descoperit că hackerii pot folosi anumite tonuri muzicale pentru a prelua controlul.

  10. Aţi purta o cravată făcută din pânză de păianjen? Invenţia aparţine unui startup din Statele Unite.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 10 martie

  1. O echipă de ingineri ruşi a imprimat o casă în timp record, adică în 24 de ore. Preţul locuinţei ajunge la doar 10.000 de euro.

  2. Cercetătorii MIT au creat un robot care poate fi controlat cu ajutorul gândurilor. Astfel, îşi repară aproape instant erorile, fără să fie reprogramat.

  3. Femeile sunt mai predispuse durerilor decât bărbaţii. Şi asta pentru că celulele din creierul lor sunt mult mai active în regiunile în care se procesează suferinţa.

  4. Oamenii de ştiinţă americani au inventat un burete reutilizabil care absoarbe petrol şi de la suprafaţa apei, dar şi din apă.

  5. NASA vrea să transforme Marte într-o planetă locuibilă. Se gândeşte ca, până în 2050, să instaleze un câmp magnetic în jurul astrului, pentru a-i proteja atmosfera de vânturile solare.

  6. Un embrion artificial. Asta au reuşit să creeze oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge. Este o premieră medicală, iar specialiştii au folosit doar celule stem.

  7. Specialiştii MIT au creat o mănuşă vie. Mai exact, conţine celule din bacteria E.coli. La ce le foloseşte?

  8. Compania Blue Origin ne arată imagini cu noua rachetă reutilizabilă. Care seamănă foarte bine cu Falcon 9 a celor de la SpaceX.

  9. Este foarte bine să bem cafea zilnic, spune un nou studiu, pentru că ar combate demenţa. Anumiţi compuşi ai săi protejează creierul.

  10. Producătorul de maşini Land Rover a lansat o versiune specială pentru modelul 4×4 Discovery. Este dedicată în special misiunilor de salvare, pentru că are şi o dronă.

  11. Jocurile video violente nu afectează pe termen lung comportamentul adolescenţilor, spun un nou studiu. Adică, nu îi face mai puţin empatici.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 3 martie

  1. Unii cercetători de la NASA susţin că Luna ar trebui considerată planetă, nu satelit al Pământului. Ei vor să schimbe definiţia planetei şi, dacă va fi acceptată propunerea, şi Pluto va intra în această categorie.

  2. Zahărul în exces duce la Alzheimer. Aşa s-ar traduce noul studiu al cercetătorilor britanici. Dar şi prea mult somn ar fi un simptom al acestei boli, spun oamenii de ştiinţă americani.

  3. Noul robot de la Boston Dynamics este vedeta internetului zilele acestea. Se numeşte Handle, are roţi şi aproape 2 metri când se ridică.

  4. Dacă vrem să trăim mai mult, trebuie să mâncăm zece porţii de legume şi fructe pe zi. Adică, în total, vreo 800 de grame. Practic, cu cât mai multe, cu atât mai bine.

  5. Pentru cei care nu se tem de spaţiile înguste, o firmă din Polonia propune un pat… de fapt un mini-dormitor şi un sistem home cinema. Iată!

  6. SpaceX s-a angajat să facă anul viitor prima călătorie turistică spaţială. Adică, să ducă doi oameni în jurul Lunii.

  7. O loţiune din propriile noastre bacterii. Asta au reuşit să facă cercetătorii Universităţii California din San Diego. Rezultatele sunt promiţătoare – au anihilat chiar şi stafilococul auriu rezistent la antibiotic.

  8. Bondarii pot juca fotbal şi chiar înscriu goluri. Dacă sunt recompensaţi cu mâncare. Specialiştii britanici care au făcut descoperirea spun că este o dovadă că albinele pot fi învăţate să facă lucruri care nu ţin de rutina lor.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 24 februarie

  1. NASA a anunţat că a descoperit planete locuibile, de talia Terrei, la doar 40 de ani lumină de Pământ.

  2. Mamofant. Adică o combinaţie între mamut, mamut lânos, şi elefant. Asta vor să creeze oamenii de ştiinţă în următorii doi ani. Ei speră că aceste modificări ar putea ajuta la păstrarea elefantului asiatic, o specie aflată pe cale de dispariţie.

  3. Inginerii unei universităţi din Elveţia au inventat un robot cu şase picioare care merge mai repede decât insectele.

  4. Arabii vor să fie ei primii care construiesc un oraş pe Marte. Şi spun că nu le trebuie mai mult de un secol. Asta dacă nu cumva le-o ia înainte şeful SpaceX, Elon Musk.

  5. Ştiţi acele momente când pur şi simplu vi se blochează telefonul şi, oricât aţi încerca, e în zadar? Nu vă grăbiţi să certaţi producătorul, ar putea fi de vină razele cosmice.

  6. Prima motocicletă zburătoare a fost testată cu succes într-un depozit al companiei producătoare. Se numeşte Scorpion-3, seamănă doar în mică măsură cu o motocicletă normală şi poate duce un singur om.

  7. Vitamina D e indispensabilă. O găsim în morcovi, în peşte, cereale, dar şi în organismul nostru. Un studiu recent spune că aceasta ne scapă de răceală şi gripă.

  8. Dacă mâncăm alimente infectate cu salmonela s-ar putea să avem probleme mult mai grave decât am crezut. Adică, să ne trezim cu un ADN modificat.

  9. Ne sunt prieteni de peste cinci mii de ani. În tot acest timp, caii, căci despre ei este vorba, au învăţat să ne citească expresiile faciale.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 17 februarie

  1. Africa, America de Nord şi de Sud, Antarctica, Asia, Australia, Europa şi… Zealandia. Sunt continentele planetei, cel din urmă abia a fost descoperit, deşi există de muuultă vreme.

  2. Astronomii au descoperit 60 de planete noi. Cea mai interesantă dintre ele este un „Super Pământ”, care pare că ar avea şi munţi.

  3. Savanţii NASA vor să afle dacă există viaţă pe Europa. Adică, pe satelitul planetei Jupiter. Şi o vor face cu ajutorul unui lander, care va lua probe din suprafaţa îngheţată a astrului.

  4. Dacă vreţi să vă luaţi maşină şi nu sunteţi hotărâţi, mai bine aşteptaţi puţin. La anul, o companie olandeză va scoate pe piaţă maşina zburătoare. Se pot face precomenzi, dar preţul este cam piperat: 600.000 de dolari.

  5. Că tot a fost Sfântul Valentin, iată ce cadou le-au făcut îndrăgostiţilor studenţii unei universităţi din Canada.

  6. Dacă vrem să trăim mai mult, trebuie să reducem numărul de calorii. Cine spune asta şi cum s-a ajuns la această concluzie aflăm aici.

  7. Vara asta, dacă mergeţi în Dubai, s-ar putea să vă plimbaţi cu taxiul zburător. Autorităţile locale vor să implementeze primul sistem de transport cu drone din lume.

  8. De departe pare un struţ, dar imită puţin şi mersul oamenilor. Se numeşte Cassie şi este invenţia cercetătorilor de la Universitatea Oregon.

  9. Bărbaţii ar moşteni chelia de la mame, spune un studiu nou. Oamenii de ştiinţă speră că informaţia îi va ajuta să ofere un leac celor care au această problemă.

  10. Astronauţii indieni au doborât un record zilele astea. Au lansat pe orbită 104 sateliţi în acelaşi timp, de pe o singură rachetă. Până acum, Rusia deţinea recordul la numărul de sateliţi trimişi la bordul aceleiaşi rachete: 37.

  Cele mai importante știri din „Jurnalul de Științe” de vineri, 10 februarie

  1. Creierul se micşorează cu aproape o cincime în timpul somnului. O spun cercetătorii americani, care ne şi liniştesc: procesul este benefic.

  2. Pielea umană modificată genetic ar putea fi un remediu pentru cancerul cerebral. Savanţii şi-au dat seama de asta după ce au implantat celule stem neuronale din piele în tumorile din creierul şoarecilor.

  3. Arheologii au descoperit urme de colagen în scheletul unui dinozaur vechi de aproape 200 de milioane de ani. Asta ne arată că ţesuturile moi sunt mult mai rezistente decât am crezut până acum.

  4. Savanţii de la MIT au creat un polimer care seamănă foarte mult cu pielea umană şi, în viitor, ar putea fi folosit chiar pentru transplanturi de piele. Este un hidrogel şi are nişte proprietăţi speciale.

  5. Aspirina şi ibuprofenul NU ne scapă de durerile de spate. Un nou studiu spune că, în acest caz, cele două medicamente NU sunt mai eficiente decât o pastilă de zahăr, spre exemplu.

  6. În curând, scleroza multiplă ar putea fi identificată mai uşor. Şi asta cu ajutorul unui biomarker descoperit recent, care ar facilita diagnosticarea.

  7. Ştiţi acele zgomote pe care le fac cei din jur şi care ne enervează peste măsură, fără să înţelegem de ce? Poate fi vorba de o afecţiune ce se numeşte misofonie.

  8. Roboţii ameninţă şi meseria de croitoreasă. Un inventator american a creat un roboţel care coase tricouri fără vreun ajutor uman.

  9. Observatorul European de Sud a surprins imagini spectaculoase cu două nebuloase aflate la peste 5.000 de ani lumină de Pământ. Iată-le!

 

 

 


Programul Zilei
Azi
Maine
Poimaine
Comunicate presa Digi


Ultimele stiri
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor.
Afla detalii aici.