Jurnalul de Științe


Jurnalul de Științe

Data publicarii: 08-02-2017

 • Astronomie
 • educatie
 • natura
 • Sanatate
 • Science

Detalii
 • Emisiunea „Jurnalul de Științe” este prezentată de Teodora Baloi, are o durată de 10 minute și se vede în fiecare vineri, de la ora 19:00, pe Digi World Romania.
  „Jurnalul de Științe” are scop educativ, iar subiectele prezentate în edițiile acestei emisiuni vor acoperi domenii precum medicină, spațiu, inginerie, transport sau mediu.

  EMISIUNI

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 21 iulie
  1. Oamenii de ştiinţă elveţieni au reuşit să creeze o inimă artificială din silicon, cu imprimanta 3D. Seamănă ca dimensiuni şi bate aproape la fel ca cea naturală şi ar putea să înlocuiască organele bolnave. Doar că mai sunt câteva lucruri de corectat.
  2. Experţii unui institut de tehnologie american au creat un dispozitiv care face urcatul sau coborâtul scărilor mai uşor. Practic, treptele ne ridică picioarele ca să nu mai forţăm noi genunchii să facă mişcarea. Util pentru gravide sau persoanele cu deficienţe locomotorii.
  3. O insulă artificială plutitoare ar putea fi o soluţie foarte bună dacă nivelul mării continuă să crească. Inginerii olandezi spun că oamenii nu trebuie să se aglomereze tot mai mult pe uscat, ci să caute alternative să trăiască şi pe apă.
  4. O mănuşă inteligentă traduce limbajul semnelor în text. Mişcarea oricăruia dintre degete transmite un cod pe care aparatul îl transformă în litere.
  5. Câţiva designeri canadieni au inventat un dispozitiv care ne ajută să ne facem propria grădină în balcon. Nu ocupă mult spaţiu şi în câteva săptămâni avem legume cultivate de noi.
  6. Dacă muncim peste program, riscăm să avem probleme cu inima. Este concluzia unui nou studiu, care ne avertizează că nu trebuie să stăm mai mult de 55 de ore pe săptămână la birou.
  7. NASA se aşteaptă să piardă conexiunea cu toate aparatele de pe Marte. Până pe 1 august, niciunul nu mai poate primi comenzi de pe Pământ şi de vină este Soarele.
  8. O companie americană, deţinută în trecut de Google, a eliberat 20 de milioane de ţânţari într-un oraş din California. Totul face parte dintr-un studiu de amploare de eradicare a unor boli transmise de aceste insecte.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 14 iulie

  1. Un gheţar imens, de un trilion de tone, s-a desprins de calota glaciară din Antarctica. Este de 26 de ori mai mare decât Bucureştiul, iar oamenii de ştiinţă se tem că ar putea face pagube seriose dacă e purtat de curenţi în larg.
  2. Inginerii de la Stanford au creat un algoritm care identifică aritmiile cu precizia unui cardiolog. Invenţia lor ar fi utilă mai ales la sate, unde oamenii nu au acces uşor la medic.
  3. Oamenii de ştiinţă elveţieni au creat o brăţară de ceas care recunoaşte gesturile mâinii. O putem folosi, spre exemplu, dacă vrem să controlăm o dronă.
  4. Două noi studii arată că un consum mai mare de cafea înseamnă o viaţă mai lungă. Scade riscul de boli de inimi, de atac cerebral sau de afecţiuni ale ficatului.
  5. O studentă britanică a creat, cu imprimanta 3D, un deget opozabil artificial. Proteza nu este dedicată persoanelor cărora le lipseşte un deget sau mai multe, ci tocmai celor care nu au niciun handicap.
  6. Oamenii de ştiinţă britanici au inventat o mătase de păianjen artificială. Este foarte rezistentă şi super-elastică, deşi e făcută dintr-un material care conţine 98 la sută apă.
  7. Unul dintre sateliţii lui Saturn, Titan, poate suţine o colonie de oameni. Cercetătorii spun că are rezerve de energie suficiente pentru o populaţie de aproximativ 300 de milioane. Cam cât au şi Statele Unite.
  8. Oamenii de ştiinţă vor să înveţe câinii să depisteze boala Parkinson. Aceştia trebuie să identifice acele molecule de miros specifice afecţiunii pe care corpul le elimină, cu mult înainte de primele simptome.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 7 iulie

  1. Oamenii de ştiinţă australieni au creat un nou nano-material special pentru astronauţi. Acesta reflectă instant radiaţiile cosmice şi ar putea fi integrat în costumele lor, cât şi în invelişul navetelor cosmice.

  2. Un plasture cu ace minuscule ar putea înlocui în curând vaccinul antigripal anual. Şi nu este deloc dureros. Specialiştii cred că astfel ar putea creşte numărul celor care se imunizează.

  3. O proteină descoperită în saliva căpuşelor ne-ar putea salva de bolile de inimă. Specialiştii britanici spun că are proprietăţi antiinflamatorii şi speră că vor putea face în curând un tratament pentru miocardită.

  4. Maşini autonome, cu tehnologii de recunoaştere facială vor patrula pe străzile din Dubai până la sfârşitul anului. Autorităţile spun că îi vor ajuta pe poliţişti să identifice şi să prindă mai uşor infractorii.

  5. În Germania se construiesc primii mini-roboţi care pot curăţa apa de orice bacterie. Şi ar putea fi folosiţi în acele zone unde există doar apă contaminată.

  6. NASA plănuieşte să devieze de la traiectorie un asteroid cu diametrul de 800 de metri, care se va apropia de planeta noastră în 2022. Oamenii de ştiinţă vor folosi o navetă spaţială care va lovi corpul ceresc cu o viteză de peste 21.000 de kilometri pe oră.

  7. Inginerii olandezi au creat un robot pentru biopsie, cu ajutorul imprimantei 3D. Este atât de precis încât poate preleva probe chiar şi din leziunile vizibile doar la RMN.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 23 iunie

  1. NASA a descoperit 219 planete noi, cu ajutorul telescopului Kepler. Zece dintre ele seamănă cu Pământul şi pot găzdui viaţă.

  2. O vestă care vede prin plămânii pacienţilor i-ar putea ţine departe de spitale. Nu trebuie purtată încontinuu ca să-şi facă treaba, ci doar 90 de minute pe zi.

  3. Uleiul de cocos nu ar fi, de fapt, atât de bun pe cât am crezut. Un nou studiu arată că este chiar mai rău pentru inimă decât untul.

  4. Vă spuneam la începutul anului că autorităţile din Dubai vor să implementeze primul sistem de transport cu drone din lume. Ei, iată că încă o firmă a primit aprobare să-şi testeze aparatul electric zburător.

  5. Un medicament inventat în Statele Unite ne ajută să ne bronzăm pielea, fără să stăm la soare. Pentru că nu ne expunem razelor ultraviolete, nici nu riscăm să facem cancer de piele.

  6. Dacă nu ai chef să te duci la magazin, vine el la tine acasă. Pe acest principiu funcţionează noul prototip inventat de oamenii de ştiinţă chinezi. Iată!

  7. Un robot cu patru braţe compune şi îşi cântă propriile melodii într-un laborator din Statele Unite. Reuşeşte să facă asta pentru că foloseşte inteligenţă artificială şi sisteme de învăţare profundă.

  8. Veninul unuia dintre cei mai veninoşi şerpi din lume ar putea trata rinichii polichistici. Testele pe şoareci au avut rezultate atât de bune încât medicii cred că noul tratament ar putea fi aplicat în curând la oameni.

  9. Un mini-robot autonom curăţă grădinile de buruieni. Ştie exact ce plante trebuie să elimine şi nu foloseşte inteligenţă artificială.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 16 iunie

  1. Un tratament cu celule din creier de porc ar putea opri boala Parkinson. Tehnica s-a arătat deja de succes pentru şoareci, iar acum oamenii de ştiinţă au făcut teste şi pe subiecţi umani. Care se simt mai bine.

  2. Jupiter a fost desemnată cea mai veche planetă din Sistemul nostru solar. Nucleul său s-ar fi format la mai puţin de un milion de ani după începutul universului.

  3. Un tatuaj ne spune ce temperatură are corpul, altul ne măsoară glicemia sau ne comandă pizza. Acum a apărut şi tatuajul care îşi schimbă culoarea în momentul în care nivelul de zahăr din sânge se modifică.

  4. Câinii îşi dau seama când nu îi tratăm egal. Ştiu când un alt câine primeşte tratament preferenţial şi consideră acest lucru incorect. Şi nu este nici meritul nostru, nici al domesticirii.

  5. Oamenii de ştiinţă au trimis viermi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, timp de 5 săptămâni. Scopul lor a fost să descopere dacă organismele sunt afectate de lipsa gravitaţiei sau a câmpului magnetic. Şi au aflat că sunt. Iată!

  6. Oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă formă de carbon. E tare ca piatra, dar se întinde precum cauciucul.

  7. Automobilul supersonic, despre care se vorbeşte deja de câţiva ani, va fi testat pentru prima dată de un pilot uman în octombrie. Constructorii speră că va depăşi recordul de viteză la sol.

  8. Inginerii unei universităţi canadiene au creat un beton mai rezistent cu anvelope reciclate. Nu doar că vom avea clădiri şi şosele mai solide, dar scăpăm şi de poluare.

  9. O echipă de cercetători de la Harvard demonstrează că roboţi se pot face din orice. Spre exemplu, ei au construit unul cu opt picioare, din paie de băut.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 9 iunie

  1. Inteligenţa artificială ne poate spune cât mai avem de trăit. Experţii care au creat sistemul spun că vom putea depista astfel mai rapid anumite boli.
  2. Oamenii de ştiinţă au descoperit că planeta Marte a avut mult mai multă apă decât s-a crezut. De zece ori mai mult, cam cât jumătate din cantitatea de apă de pe Pământ.

  3.Am găsit un nou proiect de maşină zburătoare hibrid, care ar putea fi lansată în 2019. Este de fapt o dronă în care încap două persoane şi poate atinge suta de kilometri la oră.

  4. NASA a descoperit o exoplanetă, pe care o consideră cea mai fierbinte din univers. Seamănă cu Jupiter, dar cu siguranţă nu poate exista viaţă la asemenea temperaturi.

  5. Un simplu test de sânge poate detecta cancerul cu câţiva ani înainte să apară primele simptome. Vorbim despre tipuri de tumori greu de identificat în stadii incipiente, precum cancerul pancreatic, ovarian sau cel de la plămâni.

  6. Prebioticele i-ar putea ajuta pe adolescenţii obezi să scadă în greutate. Cercetătorii canadieni spun că aceste fibre le modifică flora intestinală.

  7. Primul tren ultra-rapid din lume va străbate Europa, dar va ocoli România. Promite însă să ne ducă de la Amsterdam la Paris în doar jumătate de oră.

  8. Când plecaţi în vacanţă, nu mai trebuie să vă faceţi griji că nu are cine să vă hrănească pisica. La asta s-au gândit inventatorii Catspad. Aparatul care seamănă cu un espressor le oferă felinelor apă şi mâncare la ore fixe.

  9. Un grup de cercetători americani a creat o baterie care se încarcă aproape instant. Şi ar putea fi folosită la maşinile electrice.

  10. Copiii care nu consumă lactate de vacă, ci alternative precum lapte de soia, migdale sau orez vor fi mai scunzi. Este concluzia unui nou studiu ştiinţific din Canada.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 2 iunie

  1. Stan este cel mai bun valet de maşini. Nu are carnet, dar nici nu are nevoie să se urce la volan şi nici de cheile maşinii. Să-l cunoaştem!

  2. A început construcţia celui mai mare telescop optic din lume. Acesta va fi finalizat până în 2024, când va fi pus să observe galaxii îndepărtate şi să găsească noi detalii despre univers.

  3. O poză perfectă iese după ore întregi de muncă şi răbdare. Dar Arsenal, un asistent de fotografii foarte rapid, nu are nevoie de mai mult de câteva minute.

  4. Lipsa somnului ne afectează întreg organismul. Dar cel mai afectat este creierul, iar un nou studiu spune că, private de somn, celulele neuronale se autoconsumă.

  5. O echipă de cercetători americani au creat un robot foarte ieftin, care învaţă singur să se adapteze condiţiilor nefavorabile. Este inspirat de mersul ţestoaselor şi ar putea fi folosit în zonele minate sau pentru explorările pe Marte.

  6. Cafeaua scade riscul de cancer de ficat. Experţii britanici spun că e suficientă o singură ceaşcă pe zi şi nu contează dacă are sau nu cofeină.

  7. Căşti sau veste antiglonţ create după modelul cochiliilor de scoici. Inginerii MIT au analizat aceste carapace şi au descoperit ce le face atât de rezistente şi cum am putea să folosim tehnica pentru siguranţa noastră.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 26 mai

  1. NASA a descoperit o barieră imensă în jurul Pământului, pe care am fi creat-o chiar noi, oamenii. Aceasta ar influenţa clima din spaţiu şi este dovada că acţiunile noastre nu ne afectează doar planeta.

  2. Operaţie pe creier în doar două minute şi jumătate. Este reuşita unui robot făcut de Universitatea din Utah, care scurtează o procedură ce durează, în mod normal, două ore.

  3. Alcoolul creşte riscul de cancer mamar. Este concluzia unui raport făcut de Institutul American pentru Cercetarea Cancerului. Oamenii de ştiinţă spun că şi un singur pahar de vin, bere sau orice altă băutură alcoolică pe zi este nociv.

  4. Câţiva studenţi de la MIT au inventat un aparat care transformă orice text în limbaj Braille, în timp real. Nu este primul de acest gen, numai că este destul de mic, cam cât o ciocolată şi e foarte ieftin.

  5. Un startup francez a creat un dispozitiv pentru siguranţa motocicliştilor, care se aplică pe cască. Se luminează când şoferul pune frână şi trimite alerte în caz de accident.

  6. Copiii şi adolescenţii care trăiesc în oraşe poluate vor îmbătrâni mai repede sau vor face astm. În plus, emisiile de noxe ale maşinilor le pot modifica şi structura ADN-ului.

  7. Inginerii MIT au creat un costum special pentru sportivi din celule vii, care respiră. Invenţia are nişte orificii care se închid şi se deschid singure şi împiedică astfel transpiraţia.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 19 mai

  1. Activităţile fizice intense ar putea încetini îmbătrânirea cu aproape un deceniu. Ar fi necesar să alergăm repede, timp de 30-40 de minute, de cinci ori pe săptămână.

  2. Oamenii de ştiinţă americani au folosit imprimanta 3D ca să dea viaţă unor pui de şoareci. Şi, înainte să vadă dacă tehnica funcţionează şi la femeile infertile, vor mai face teste pe porci.

  Cele mai apropiate două galaxii de Calea Lactee sunt legate între ele de un pod magnetic. Este, de fapt, un curent de gaz inert care se întinde pe 75.000 de ani-lumină.

  3. Un implant cu celule pancreatice modificate ar putea fi tratamentul pentru diabetul de tip 1. Este o veste foarte bună, în condiţiile în care 30.000 de oameni sunt diagnosticaţi anual cu această boală.

  4. Tehnologia „încărcare rapidă” a bateriilor ne este familiară de mai mult timp. Dar de la anul s-ar putea să avem ceva şi mai interesant – telefoane care se încarcă în doar cinci minute.

  5. Unul dintre cele mai mari mistere ale spaţiului a fost în sfârşit elucidat. Este vorba despre nişte sclipiri ciudate care se reflectă de pe Pământ şi sunt vizibile din spaţiul cosmic.

  6. Universitatea California din San Diego a realizat, cu imprimanta 3D, un robot cu patru picioare. E diferit de restul pentru că e făcut dintr-un material asemănător cauciucului. În plus, se descurcă de minune pe pietre sau nisip.

  7. Copiii care nu au fraţi sunt mai creativi, însă au trăsături de personalitate neplăcute, prin urmare devin mai puţin sociabili. Asta susţin unii cercetători chinezi.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 12 mai

  1. Un tânăr din Mexic a inventat un sutien care descoperă uşor cancerul la sân. Singura condiţie ca să funcţioneze perfect: femeile trebuie să-l poarte o oră, o oră jumătate pe săptămână.

  2. Săptămâna trecută vă spuneam că unii ingineri au construit cărămizi din pământ marţian. Acum am aflat că şi solul lunar este uşor de manevrat. Iar inginerii Agenţiei Spaţiale Europene speră că va putea fi folosit la construirea primelor case pe Lună.

  3. O studentă a Universităţii Oxford a creat o retină sintetică, dintr-un ţesut moale, care le-ar putea reda vederea persoanelor cu deficienţe. Nu este prima dată când se fac astfel de experimente, doar că acesta este singurul material care seamănă cu membrana naturală.

  4. Specialiştii unei universităţi britanice lucrează la o proteză bionică robotizată. Dacă le va ieşi, aceasta ar trebui să simtă obiectele din jur, adică să se comporte ca un braţ uman.

  5. Se numeşte Ploota, seamănă cu o pernă gonflabilă. Este un dispozitiv foarte util pentru copiii care vor să înveţe să înoate şi ne poate salva în caz de naufragiu.

  6. Deşi interzis în multe ţări, cannabisul ne-ar putea ajuta să avem o memorie mai bună, spune un nou studiu. Oamenii de ştiinţă au făcut teste pe şoareci, iar la sfârşitul anului vor să afle dacă tratamentul funcţionează şi la oameni.

  7. Un spray poate transforma aproape orice suprafaţă într-un ecran sensibil la atingere. Îl putem folosi chiar şi pe volan, dacă nu avem deja comandă integrată pentru radio sau navigaţie.

  8. Le folosim când ne doare capul, măseaua sau spatele. Numai că antiinflamatoarele pe care le luăm fără prescripţie, cum este ibuprofenul, dublează riscul de infarct. Este concluzia unui nou studiu, făcut de oameni de ştiinţă canadieni, dar şi alte cercetări recente ne avertizau asupra consumului de astfel de pastile.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 5 mai

  1. Şi bateriile pot fi prietenoase cu mediul. Dacă sunt făcute din sticle reciclabile, precum cele inventate de câţiva ingineri americani. Astfel de acumulatori ar putea fi folosiţi în viitor pentru electrocasnice sau pentru maşinile electrice.

  2 . Bărbaţii care fac sport nu doar că sunt ei mai sănătoşi, dar vor avea şi copii pe măsură. Sunt rezultatele unui studiu făcut pe şoareci, dar cercetătorii sunt siguri că sunt valabile şi la oameni.

  3. Specialiştii unei universităţi din Suedia spun că au creat cea mai rapidă cameră de filmat din lume. Este atât de rapidă încât poate surprinde mişcarea fotonilor.

  4. Pământul roşu de pe Marte este foarte bun pentru cărămizi şi ne-ar fi de folos când vom începe colonizarea planetei. Cel puţin asta susţin specialiştii Universităţii California din San Diego.

  5 . V-am spus acum ceva timp că o gigantică imprimantă 3D poate construi o casă de la zero în doar 24 de ore. Dar acum a apărut ceva şi mai promiţător: este vorba despre un robot care printează tridimensional acelaşi tip de clădire, doar că în jumătate de zi.

  6. Despre fotosinteza artificială se vorbeşte deja de multă vreme. Dar se pare că cercetătorii unei universităţi americani au găsit o soluţie. Aflăm detalii aici.

  7. Am descoperit unul dintre cei mai rapizi roboţi din lume. Nu-i depăşeşte pe cei făcuţi de Boston Dynamics, dar are mişcări asemănătoare struţului şi atinge chiar şi 20 kilometri la oră. Dacă ar fi mai mare, ar putea merge mult mai repede.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 28 aprilie

  1. Larva unei molii ne-ar putea ajuta în lupta contra poluării cu plastic. Insecta, care este unul dintre cei mai mari dăunători care afectează stupii de albine, consumă polietilenă.

  2. Oamenii de ştiinţă au reuşit să ţină în viaţă şi să crească un miel născut prematur într-un uter artificial. Imită foarte bine mediul natural în care se dezvoltă copiii, iar tehnologia ar putea fi folosită şi la oameni în 3-5 ani.

  3. V-aţi gândit că dacă beţi sucuri dietetice veţi slăbi şi veţi trăi mai mult? Ei bine, un nou studiu ne avertizează că aceste băuturi de fapt ne provoacă accidente vasculare cerebrale şi, mai rău, demenţă.

  4. Şobolanul-cârtiţă golaş poate trăi chiar şi 18 minute fără oxigen. Avem multe de învăţat de la el, pentru că, spre comparaţie, oamenii rezistă trei, maximum 5 minute.

  5. Cum ar fi să ne facem bere acasă? Şi asta fără kit-uri sofisticate. Acum e posibil, cu ajutorul unui aparat inteligent. Are nevoie de doar câteva ore şi puteţi merge la petreceri cu propria băutură.

  6. O proteină din cordonul ombilical poate regenera creierul. Noile teste făcute de cercetători pe şoareci arată că sunt stimulate memoria şi abilitatea de învăţare.

  7. Imprimantele 3D care produc piese din metal există deja, numai că procesul de fabricaţie este cam dificil. Ei bine, o companie americană spune că poate imprima oţel, aluminiu, titan sau cupru mult mai rapid.

  8. Primul vaccin împotriva malariei va fi lansat în trei ţări africane din 2018. Va fi testat pe sute de mii de copii de până în 2 ani.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 21 aprilie

  1. O plantă toxică ne-ar putea ajuta în lupta contra kilogramelor în plus. Este vorba de fapt despre un compus al ei, care se foloseşte în medicina tradiţională chineză.

  2. Cei de la Toyota au inventat un sistem prin care pacienţii cu probleme locomotorii învaţă să meargă singuri. Şi ar putea fi lansat în acest an.

  3. Mâncărurile sărate nu ne provoacă sete, aşa cum ne-am fi aşteptat, ci foame. Este concluzia unui nou studiu, care mai arată şi că, pe termen lung, gustările pline de sare, cum sunt chipsurile sau covrigeii, ne fac să bem mai puţină apă.

  4. Nu trece săptămâna fără să vedem proiectul unei maşini zburătoare. Acum, israelienii sunt cei care ne prezintă un astfel de vehicul. Se deosebeşte de restul mai ales prin faptul că încap patru persoane.

  5. O planetă nou descoperită, din afara sistemului solar, ar putea fi locuibilă. De fapt, spun oamenii de ştiinţă, aici ar fi cele mai bune condiţii pentru viaţa extraterestră.

  6. Am ajuns să credem că imprimantele 3D chiar sunt folosite la orice. Spre exemplu, o firmă care produce pantofi sport va lansa în curând o serie de încălţăminte imprimată tridimensional.

  7. Cel mai sănătos ceai este cel preparat la microunde. Sigur nu vă aşteptaţi la asta, dar unii specialiştii australieni susţin că e cea mai bună metodă dacă vrem să obţinem gustul intens al băuturii.

  8. Oamenii de ştiinţă au descoperit în Filipine cel mai mare vierme. Uriaşul face parte dintr-o specie rară şi poate ajunge chiar şi la un metru jumătate lungime.

  9. Pilulele contraceptive au un efect negativ asupra stării de bine a femeilor. Este concluzia unor specialişti suedezi, care spun că pilulele sporesc simptomele depresive.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 14 aprilie

  1. V-aţi întrebat vreodată de ce atunci când alergaţi vi se desfac şireturile de la încălţăminte? Se pare că de vină sunt forţa gravitaţională şi inerţia.

  2. Boala celiacă sau intoleranţa la gluten, aşa cum o ştim cu toţii, ar fi cauzată de un virus comun. Îl găsim în intestine, se numeşte reovirus şi la copii produce enterite şi afecţiuni respiratorii.

  3. Din acest an putem să facem rezervare pentru o maşină zburătoare. Cine îşi permite, evident. O firmă din Slovacia va prezenta săptămâna viitoare un proiect îmbunătăţit pentru automobilul la care au lucrat mai bine de 20 de ani.

  4. Vinul ne ameţeşte, dar ne face şi mai deştepţi pentru că, se pare, ne solicită creierul mai mult decât o problemă de matematică. Unii experţi susţin că de la vederea sticlei de vin şi până la degustarea băuturii, în creier au loc procese neuronale complexe.

  5. Un vaccin antiacneic ne-ar putea scăpa de această boală de piele deranjantă. Asta încearcă să facă acum specialiştii americani, dar testele pe oameni le vor începe abia în 2 ani.
  6. Marte are ioni metalici în atmosferă. Descoperirea a făcut-o sonda Maven, care a fost plasată pe orbita Planetei Roşii în 2014.

  7. NASA ne-a tot vorbit despre posibilitatea să existe apă şi pe alte planete din univers. Acum au anunţat că doi dintre sateliţii planetelor Jupiter şi Saturn ar putea susţine viaţă extraterestră.

  8. Copiii care cresc cu animale de companie nu vor fi obezi şi nu vor mai avea alergii. Cel puţin asta susţin cercetătorii Universităţii Alberta din Canada.

  9. O companie auto încearcă să reducă răul de maşină. Inginerii germani de la Ford au făcut experimente să vadă dacă fenomenul poate fi evitat, mai ales că două treimi dintre noi suferim de rău de maşină la un moment dat.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 7 aprilie

  1. O companie germană a inventat o mână robotică asemănătoare unui tentacul de caracatiţă. Prinde obiectele cu uşurinţă şi nicio şansă să le scape. Iat-o!

  2. Aţi văzut că astronauţii NASA au pierdut o piesă esenţială de pe Staţia Spaţială Internaţională, în timpul unor reparaţii de rutină. Să sperăm că nu va afecta structura navei. Între timp, experţii de la sol au făcut planurile pentru o mini-staţie spaţială în vecinătatea Lunii.

  3. Experţii unei universităţi americane susţin că trunchiurile copacilor emit metan. Asta înseamnă că nu sunt chiar aliaţii perfecţi în lupta contra încălzirii globale.

  4. Arheologii francezi au descoperit în sudul ţării o parte dintr-un antic oraş roman dispărut demult. Se numea Ucetia şi era decorat cu mozaicuri deosebite.

  5. Savuraţi cafeaua cât mai puteţi. Sună puţin alarmist, dar încă un studiu ne atrage atenţia că încălzirea globală ar putea distruge culturile de cafea în viitorul apropiat.

  6. Câţiva cercetători britanici au inventat o sită din grafen, care transformă mai uşor apa de mare în apă de băut.

  7. Beţi sucuri fără calorii, cu îndulcitori artificiali, în speranţa că veţi slăbi? S-ar putea să nu aibă deloc efectul dorit. Un nou studiu arată că aceste substanţe de fapt ne îngraşă.

  8. Sally face cele mai bune salate. Nu doar că le pregăteşte în 60 de secunde, dar are grijă şi la calorii. Nu se prea descurcă însă cu avocado. Aţi ghicit probabil, este vorba despre un robot.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 31 martie

  1.Oamenii de ştiinţă au transformat o simplă frunză de spanac într-un ţesut cardiac funcţional. Ar putea fi o metodă bună să înlocuiască organele bolnave, fără să fie nevoie de donatori.

  2. O echipă de arhitecţi din New York vrea să suspende un zgârie-nori de un asteroid. Întregul turn va fi acoperit de panouri solare.

  3. Un bărbat paralizat a reuşit să mănânce singur, datorită unei interfeţe creier-computer. Este un pas uriaş, pentru că pacientul nu şi-a mai mişcat membrele de opt ani.

  4. O echipă de oameni de ştiinţă americani a creat un robot care analizează amănunţit culturile de porumb şi vede care dintre plante este afectată. Astfel, ei vor să creeze culturi rezistente la secetă.

  5. Oamenii au creierul mai mare pentru că mănâncă fructe. Este concluzia unui studiu realizat pe primate, dar rezultatele se aplică şi la oameni.

  6. Săptămâna asta a fost anunţată cea mai mare urmă de dinozaur găsită vreodată. Are aproape un metru 70.

  7. O companie din California a inventat burgerii cu gust şi aspect de carne, care nu conţin nici măcar o urmă de celule animale sau sânge. Dar carnivorii nu vor simţi nicio diferenţă, spun inventatorii.

  8. Câţiva masteranzi elveţieni au creat un scaun cu rotile neobişnuit. Utilizatorii urcă scările foarte uşor, fără să aibă nevoie de o pantă specială.

  9. O cometă a studiat Pământul de aproape. Se numeşte 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak şi a fost descoperită în 1858. De atunci a mai trecut de câteva ori pe lângă noi, dar niciodată atât de aproape.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 24 martie

  1. Pui prăjit sau raţă cu portocale… nu din păsări reale, ci din celule auto-reproductive, create în laborator. Inventatorii spun că nu va mai fi nevoie să creştem animale pentru mâncare.

  2. NASA are o nouă serie de mini-roboţi pentru misiunile în spaţiu. Se numesc PUFFER, au roţi, dar sunt cam cât un telefon mobil, deci pot fi ţinuţi cu uşurinţă în palmă.

  3. Cei care au copii trăiesc mai mult. Un nou studiu spune că speranţa de viaţă creşte cam cu doi ani în cazul părinţilor faţă de oamenii care nu au moştenitori.

  4. Pentru cei care vor să vorbească la telefon în public, şi nimeni să nu poată trage cu urechea, a fost inventată masca Hushme.

  5. Cât de necesare ne sunt telefoanele pliabile? Vom descoperi în curând, pentru că experţii unei universităţi din Canada au creat un nou tip de ecran flexibil şi sensibil la atingere, care ar putea fi folosit pe telefoanele inteligente.

  6.Creierul mic are şi o funcţie despre care nu ştiam până acum. Neurocercetătorii au descoperit că nu este responsabil doar pentru mişcări.

  7. Acceleratorul de particule de la CERN este o sursă inepuizabilă de revelaţii ştiinţifice: recent, a identificat 5 noi particule subatomice.

  8. Veninul de păianjen ne poate fi fatal, dar ne şi protejează creierul după un accident vascular cerebral. Oamenii de ştiinţă australieni vor să folosească o anumită proteină din compoziţia acestei substanţe toxice.

  9. Roboţi umanoizi, drone, autobuze fără şoferi şi multe alte tehnologii au fost prezentate la CeBIT 2017. S-a întâmplat în această săptămână la Hanovra.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 17 martie

  1. O fabrică de bere din Scoţia va deschide anul viitor primul hotel dedicat iubitorilor… de bere, evident. Aici, clienţii vor face şi tratamente şi vor mânca alimente pe bază de bere.

  2. În toamnă ar putea fi lansată pe piaţă jacheta inteligentă. Dacă ne lasă inima să dăm câteva sute de dolari pe ea, o putem folosi când mergem cu bicicleta, spre exemplu. Ca să ne conectăm la telefonul inteligent printr-o simplă atingere a mânecii.

  3. Oamenii de ştiinţă ar putea face foarte uşor cromozomi umani artificiali în viitor. Au reuşit asta cu cromozomii de drojdie. Au creat cinci corpuscului artificiali, adică o treime din materialul genetic al organismului.

  4. Niciun bucătar iscusit nu-l întrece pe Flippy la gătit burgeri. Robotul alimentează însă temerile că restaurantele nu ar mai avea nevoie, pe viitor, de angajaţi.

  5. Aspirina şi penicilina au fost, de fapt, descoperite de oamenii de Neanderthal acum zeci de mii de ani. Cel puţin asta arată o analiză ADN extrasă din placa dentară a unor cranii.

  6. A venit şi rândul lui Airbus să-şi prezinte conceptul de maşină zburătoare. Se numeşte Pop Up şi ar putea fi folosită atât în aer, cât şi pe asfalt.

  7. Mici, dar voinici: păianjenii consumă sute de milioane de tone de insecte pe an. Adică, de două ori cât cântăresc toţi oamenii adulţi de pe planetă.

  8. O companie spaniolă a doborât un record în spaţiu. A lansat, pentru prima dată, o rachetă dintr-un balon. Şi spune că e o metodă mult mai ieftină decât a oricărui alt competitor.

  9. Aveţi antivirus pe telefon sau pe calculator? Staţi liniştiţi… S-ar putea să nu vă folosească la nimic. Inginerii Universităţii din Michigan au descoperit că hackerii pot folosi anumite tonuri muzicale pentru a prelua controlul.

  10. Aţi purta o cravată făcută din pânză de păianjen? Invenţia aparţine unui startup din Statele Unite.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 10 martie

  1. O echipă de ingineri ruşi a imprimat o casă în timp record, adică în 24 de ore. Preţul locuinţei ajunge la doar 10.000 de euro.

  2. Cercetătorii MIT au creat un robot care poate fi controlat cu ajutorul gândurilor. Astfel, îşi repară aproape instant erorile, fără să fie reprogramat.

  3. Femeile sunt mai predispuse durerilor decât bărbaţii. Şi asta pentru că celulele din creierul lor sunt mult mai active în regiunile în care se procesează suferinţa.

  4. Oamenii de ştiinţă americani au inventat un burete reutilizabil care absoarbe petrol şi de la suprafaţa apei, dar şi din apă.

  5. NASA vrea să transforme Marte într-o planetă locuibilă. Se gândeşte ca, până în 2050, să instaleze un câmp magnetic în jurul astrului, pentru a-i proteja atmosfera de vânturile solare.

  6. Un embrion artificial. Asta au reuşit să creeze oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge. Este o premieră medicală, iar specialiştii au folosit doar celule stem.

  7. Specialiştii MIT au creat o mănuşă vie. Mai exact, conţine celule din bacteria E.coli. La ce le foloseşte?

  8. Compania Blue Origin ne arată imagini cu noua rachetă reutilizabilă. Care seamănă foarte bine cu Falcon 9 a celor de la SpaceX.

  9. Este foarte bine să bem cafea zilnic, spune un nou studiu, pentru că ar combate demenţa. Anumiţi compuşi ai săi protejează creierul.

  10. Producătorul de maşini Land Rover a lansat o versiune specială pentru modelul 4×4 Discovery. Este dedicată în special misiunilor de salvare, pentru că are şi o dronă.

  11. Jocurile video violente nu afectează pe termen lung comportamentul adolescenţilor, spun un nou studiu. Adică, nu îi face mai puţin empatici.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 3 martie

  1. Unii cercetători de la NASA susţin că Luna ar trebui considerată planetă, nu satelit al Pământului. Ei vor să schimbe definiţia planetei şi, dacă va fi acceptată propunerea, şi Pluto va intra în această categorie.

  2. Zahărul în exces duce la Alzheimer. Aşa s-ar traduce noul studiu al cercetătorilor britanici. Dar şi prea mult somn ar fi un simptom al acestei boli, spun oamenii de ştiinţă americani.

  3. Noul robot de la Boston Dynamics este vedeta internetului zilele acestea. Se numeşte Handle, are roţi şi aproape 2 metri când se ridică.

  4. Dacă vrem să trăim mai mult, trebuie să mâncăm zece porţii de legume şi fructe pe zi. Adică, în total, vreo 800 de grame. Practic, cu cât mai multe, cu atât mai bine.

  5. Pentru cei care nu se tem de spaţiile înguste, o firmă din Polonia propune un pat… de fapt un mini-dormitor şi un sistem home cinema. Iată!

  6. SpaceX s-a angajat să facă anul viitor prima călătorie turistică spaţială. Adică, să ducă doi oameni în jurul Lunii.

  7. O loţiune din propriile noastre bacterii. Asta au reuşit să facă cercetătorii Universităţii California din San Diego. Rezultatele sunt promiţătoare – au anihilat chiar şi stafilococul auriu rezistent la antibiotic.

  8. Bondarii pot juca fotbal şi chiar înscriu goluri. Dacă sunt recompensaţi cu mâncare. Specialiştii britanici care au făcut descoperirea spun că este o dovadă că albinele pot fi învăţate să facă lucruri care nu ţin de rutina lor.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 24 februarie

  1. NASA a anunţat că a descoperit planete locuibile, de talia Terrei, la doar 40 de ani lumină de Pământ.

  2. Mamofant. Adică o combinaţie între mamut, mamut lânos, şi elefant. Asta vor să creeze oamenii de ştiinţă în următorii doi ani. Ei speră că aceste modificări ar putea ajuta la păstrarea elefantului asiatic, o specie aflată pe cale de dispariţie.

  3. Inginerii unei universităţi din Elveţia au inventat un robot cu şase picioare care merge mai repede decât insectele.

  4. Arabii vor să fie ei primii care construiesc un oraş pe Marte. Şi spun că nu le trebuie mai mult de un secol. Asta dacă nu cumva le-o ia înainte şeful SpaceX, Elon Musk.

  5. Ştiţi acele momente când pur şi simplu vi se blochează telefonul şi, oricât aţi încerca, e în zadar? Nu vă grăbiţi să certaţi producătorul, ar putea fi de vină razele cosmice.

  6. Prima motocicletă zburătoare a fost testată cu succes într-un depozit al companiei producătoare. Se numeşte Scorpion-3, seamănă doar în mică măsură cu o motocicletă normală şi poate duce un singur om.

  7. Vitamina D e indispensabilă. O găsim în morcovi, în peşte, cereale, dar şi în organismul nostru. Un studiu recent spune că aceasta ne scapă de răceală şi gripă.

  8. Dacă mâncăm alimente infectate cu salmonela s-ar putea să avem probleme mult mai grave decât am crezut. Adică, să ne trezim cu un ADN modificat.

  9. Ne sunt prieteni de peste cinci mii de ani. În tot acest timp, caii, căci despre ei este vorba, au învăţat să ne citească expresiile faciale.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 17 februarie

  1. Africa, America de Nord şi de Sud, Antarctica, Asia, Australia, Europa şi… Zealandia. Sunt continentele planetei, cel din urmă abia a fost descoperit, deşi există de muuultă vreme.

  2. Astronomii au descoperit 60 de planete noi. Cea mai interesantă dintre ele este un „Super Pământ”, care pare că ar avea şi munţi.

  3. Savanţii NASA vor să afle dacă există viaţă pe Europa. Adică, pe satelitul planetei Jupiter. Şi o vor face cu ajutorul unui lander, care va lua probe din suprafaţa îngheţată a astrului.

  4. Dacă vreţi să vă luaţi maşină şi nu sunteţi hotărâţi, mai bine aşteptaţi puţin. La anul, o companie olandeză va scoate pe piaţă maşina zburătoare. Se pot face precomenzi, dar preţul este cam piperat: 600.000 de dolari.

  5. Că tot a fost Sfântul Valentin, iată ce cadou le-au făcut îndrăgostiţilor studenţii unei universităţi din Canada.

  6. Dacă vrem să trăim mai mult, trebuie să reducem numărul de calorii. Cine spune asta şi cum s-a ajuns la această concluzie aflăm aici.

  7. Vara asta, dacă mergeţi în Dubai, s-ar putea să vă plimbaţi cu taxiul zburător. Autorităţile locale vor să implementeze primul sistem de transport cu drone din lume.

  8. De departe pare un struţ, dar imită puţin şi mersul oamenilor. Se numeşte Cassie şi este invenţia cercetătorilor de la Universitatea Oregon.

  9. Bărbaţii ar moşteni chelia de la mame, spune un studiu nou. Oamenii de ştiinţă speră că informaţia îi va ajuta să ofere un leac celor care au această problemă.

  10. Astronauţii indieni au doborât un record zilele astea. Au lansat pe orbită 104 sateliţi în acelaşi timp, de pe o singură rachetă. Până acum, Rusia deţinea recordul la numărul de sateliţi trimişi la bordul aceleiaşi rachete: 37.

  Cele mai importante știri din „Jurnalul de Științe” de vineri, 10 februarie

  1. Creierul se micşorează cu aproape o cincime în timpul somnului. O spun cercetătorii americani, care ne şi liniştesc: procesul este benefic.

  2. Pielea umană modificată genetic ar putea fi un remediu pentru cancerul cerebral. Savanţii şi-au dat seama de asta după ce au implantat celule stem neuronale din piele în tumorile din creierul şoarecilor.

  3. Arheologii au descoperit urme de colagen în scheletul unui dinozaur vechi de aproape 200 de milioane de ani. Asta ne arată că ţesuturile moi sunt mult mai rezistente decât am crezut până acum.

  4. Savanţii de la MIT au creat un polimer care seamănă foarte mult cu pielea umană şi, în viitor, ar putea fi folosit chiar pentru transplanturi de piele. Este un hidrogel şi are nişte proprietăţi speciale.

  5. Aspirina şi ibuprofenul NU ne scapă de durerile de spate. Un nou studiu spune că, în acest caz, cele două medicamente NU sunt mai eficiente decât o pastilă de zahăr, spre exemplu.

  6. În curând, scleroza multiplă ar putea fi identificată mai uşor. Şi asta cu ajutorul unui biomarker descoperit recent, care ar facilita diagnosticarea.

  7. Ştiţi acele zgomote pe care le fac cei din jur şi care ne enervează peste măsură, fără să înţelegem de ce? Poate fi vorba de o afecţiune ce se numeşte misofonie.

  8. Roboţii ameninţă şi meseria de croitoreasă. Un inventator american a creat un roboţel care coase tricouri fără vreun ajutor uman.

  9. Observatorul European de Sud a surprins imagini spectaculoase cu două nebuloase aflate la peste 5.000 de ani lumină de Pământ. Iată-le!

 

 

 


Programul Zilei
Azi
Maine
Poimaine
Comunicate presa Digi


Ultimele stiri
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor.
Afla detalii aici.