Jurnalul de Științe


Jurnalul de Științe

Data publicarii: 08-02-2017

 • Astronomie
 • educatie
 • natura
 • Sanatate
 • Science

Detalii
 • Emisiunea „Jurnalul de Științe” este prezentată de Teodora Safta, are o durată de 10 minute și se vede în fiecare vineri, de la ora 19:00, pe Digi World Romania.
  „Jurnalul de Științe” are scop educativ, iar subiectele prezentate în edițiile acestei emisiuni vor acoperi domenii precum medicină, spațiu, inginerie, transport sau mediu.

  EMISIUNI

  Jurnalul de Științe de vineri, 12 ianuarie

  1. Când suntem stresaţi, ne revenim rapid dacă simţim mirosul partenerului de viaţă. Este concluzia unui studiu făcut în Canada.
  2. O brăţară fitness ne împiedică să ne epuizăm atunci când facem sport. Aceasta măsoară, în timp real, oxigenul care ajunge în muşchi.
  3. Încă un studiu ne spune că, dacă facem sport, vom avea o inimă mai sănătoasă şi vom îmbătrâni mai greu. Doar că trebuie să începem exerciţiile din timp.
  4. Astronauţii ajung să aibă febră în spaţiu, dar din cu totul alte motive decât v-aţi imaginat. De vină este chiar lipsa gravitaţiei.
  5. Dacă vrem să arătăm mai tineri, ar trebui să facem exerciţii faciale de yoga. Şi în doar 20 de săptămâni, se vor vedea rezultate.
  6. Oamenii de ştiinţă au găsit o metodă prin care să fabrice explozibil şi să-l depoziteze apoi mai uşor şi în cantităţi mai mici. Au creat o imprimanta tridimensională specială, care are o precizie de un micron.
  7. Un plasture cu ace minuscule ar putea încetini apariţia bacteriilor rezistente la antibiotice. Acesta trimite medicamentele direct în sânge, iar procedeul nu e deloc dureros.
  8. O centură de talie se transformă în airbag şi ne protejează atunci când cădem. Aparatul a fost prezentat oficial la târgul de tehnologie organizat în Las Vegas.
  9. Nu vă ştergeţi de mai mult de trei ori pe acelaşi prosop de baie, avertizează specialiştii. În caz contrar, puteţi lua bacterii periculoase.
  10. Copiii devin mai inteligenţi dacă mănâncă peşte între vârsta de 9 şi 12 ani. Un consum mare în fiecare săptămână le va creşte coeficientul de inteligenţă, arată studiul făcut în America pe 500 de adolescenţi. Doar că părinţii trebuie să fie foarte atenţi cum este gătit şi de unde este cumpărat.
  11. Atenţie dacă luaţi ibuprofen. Medicamentul afectează fertilitatea bărbaţilor, dacă este consumat pe o perioadă îndelungată.
  12. A apărut pastila împotriva virusului HIV care se administrează o singură dată pe săptămână. Spre deosebire de alte tratamente existente acum trebuie luate zilnic.

  Jurnalul de Științe de vineri, 5 ianuarie

  1. Anul acesta am putea vedea pe cer două proiecte de maşini zburătoare. Una dintre ele este făcută în Slovacia, cealaltă în Olanda.
  2. O maşină descrisă drept cea mai rapidă din istorie se pregăteşte să doboare recordul de viteză la sol, dobândit în urmă cu 20 de ani. La testele din acest an ar trebui să atingă aproape o mie de kilometri pe oră.
  3. Două vaccinuri importante, unul împotriva malariei, altul pentru diabetul de tip I încep testele clinice în 2018.
  4. Încep testele clinice pentru un nou tratament împotriva cancerului. Medicamentul foloseşte celule de la pacienţii care au depăşit boala.
  5. Amânat deja de prea multe ori, transplantul de cap ar putea avea loc anul acesta. Dacă nu se schimbă între timp pacientul, a treia oară. Intervenţia va fi realizată de un neurochirurg italian pe un voluntar chinez. Medicul a anunţat anul trecut că a făcut experimente similare pe nouă şoareci, cărora a reuşit să le reconecteze măduva spinării.
  6. În aprilie va fi testat primul contraceptiv pentru bărbaţi. Este vorba despre un gel care reduce numărul de spermatozoizi.
  7. O sondă de dimensiunea unei maşini va pleca în vară spre Soare. Aceasta va colecta date importante şi-i va ajuta pe cercetători să înţeleagă de ce atmosfera Soarelui este mai fierbinte decât suprafaţa sa.
  8. O nouă misiune va porni spre Marte în luna mai. Acesta ar trebui să studieze activitatea seismică de pe Planeta Roşie. Vom afla mai multe despre formarea astrului şi, implicit, despre Pământ.
  9. O sondă trimisă de NASA în spaţiu acum doi ani ar trebui să ia anul acesta prima probă dintr-un asteroid. Dar abia în 2023 va ajunge pe Pământ, unde va fi analizată.
  10. SpaceX, compania condusă de Elon Musk, s-a angajat să facă anul acesta prima călătorie turistică spaţială. Adică, să ducă doi oameni în jurul Lunii.
  11. Un robot va lucra de anul acesta într-o reţea de restaurante americane. Acesta va găti burgeri, iar

  Jurnalul de Științe” de vineri, 8 decembrie

  1. O nouă tehnică ar putea permite recoltarea celulelor stem din lichidul amniotic în timpul operaţiei de cezariană. Este o procedură sigură şi pentru mamă, şi pentru făt.
  2. Exerciţiile fizice pot schimba compoziţia bacteriilor pe care le avem în intestine. Şi este un lucru bun, pentru că am aflat recent că aceste microorganisme ne influenţează starea de spirit şi ne-ar putea da Alzheimer.
  3. Problemele de auz s-ar putea trata cu implanturi făcute la imprimanta 3D. Se potrivesc perfect şi în timp ar putea ajuta oasele urechii să se repare.
  4. Antibioticele ne afectează sistemul imunitar, arată un nou studiu. Asta înseamnă că, în loc să ajute celulele să lupte împotriva infecţiilor bacteriene, le încurcă.
  5. Un inel inteligent pe care-l punem pe degetul mare ne ajută să scriem litere şi cifre. În propria palmă. Şi din palmă le trimitem apoi ca mesaje pe telefonul inteligent.
  6. Cercetătorii elveţieni au creat o cerneală pentru imprimanta 3D din bacterii vii. Ne-ar putea fi de folos pentru tratarea leziunilor şi arsurilor de piele.
  7. Este bine să schimbăm lenjeria de pat cel puţin o dată pe săptămână, spune un microbiolog american. Şi să o spălăm la peste 60 de grade celsius. În caz contrar, ne putem trezi cu alergii şi boli respiratorii.
  8. Inginerii americani au creat un robot care decide singur şi îşi imaginează care ar fi calea cea mai bună pentru rezolvarea unei sarcini. Aceeaşi tehnologie ar putea ajuta maşinile autonome să anticipeze evenimente care s-ar putea produce pe drumuri.
  9. Cum ar fi să beţi apă plată şi să vi se pară că are gust de cocktail? Este posibil, cu ajutorul unui pahar special creat în Singapore.
  10. O mască făcută cu imprimanta 3D la o universitate americană i-a salvat viaţa unui căţel de patru luni. În doar câteva luni, oasele rupte din craniu i s-au recuperat aproape în totalitate.
  11. A venit şi Moş Nicolae şi le-a lăsat cadouri copiilor cuminţi. Sper că nu prea multe, pentru că un nou studiu arată că, dacă au mai puţine jucării, copiii vor fi mai atenţi şi mai creativi.

  Jurnalul de Științe” de vineri, 1 decembrie

  1. NASA lucrează la un nou concept de roată pentru roverele pe care le va trimite în spaţiu. Este, de fapt, o îmbunătăţire pentru modelele folosite la Misiunile Apollo.
  2. Seamănă cu peştele diavolul de mare, dar înoată mai repede. Este vorba despre un robot care ar putea fi folosit pentru supravegherea subacvatică.
  3. Vinul roşu şi berea ne fac mai relaxaţi, băuturile spirtoase ne transformă în persoane mai energice şi atractive. Dar concentraţiile mari de alcool ne fac şi agresivi.
  4.Un nou tratament pentru cancer va fi testat de anul viitor. Acesta se bazează pe celule de la pacienţii care au depăşit boala.
  5. Ciupercile au în compoziţie doi antioxidanţi care ne-ar putea menţine tineri mai mult timp. Şi nu doar că împiedică îmbătrânirea, dar ne şi îmbunătăţesc starea de sănătate.
  6. Cum ne dăm seama că burgerul pe care îl mâncăm are sută la sută muşchi de vită? Cu o metodă inventată în Canada, care ne spune în câteva minute dacă mai sunt şi alte resturi animale prin chiftea.
  7. Apa de gură, folosită în exces, poate duce la diabet de tip II. Specialiştii americani spun aceasta elimină şi bacteriile bune, care ne protejează organismul.
  8. Cercetătorii din Singapore au creat prima băutură alcoolică din lume cu zer de tofu. Este bogată în izoflavone şi are un gust dulce.
  9. Primul stadion de fotbal demontabil, în care încap 40.000 de oameni, se va construi în Qatar peste doi ani. Ţara arabă se pregăteşte pentru Campionatul Mondial de Fotbal 2022.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 24 noiembrie

  1. Încă un studiu spune că ţigările electronice ne fac mai mult rău decât bine. Cel mai mult ar trebui să se ferească femeile însărcinate, pentru că fumatul din aceste dispozitive creşte riscul de malformaţii fetale.
  2. Toyota a creat un robot umanoid care imită cu precizie mişcările noastre. Spre exemplu, stă într-un picior, în poziţii de Yoga şi pe cât pare de distractiv, pe atât ar fi de util pentru misiuni de salvare, spre exemplu.
  3. Dezinfectantul pentru mâini ne poate lăsa fără permis. Vaporii de alcool nu intră prin piele încât să ne ameţească şi când suflăm în fiolă să iasă un rezultat pozitiv, dar lucrurile se schimbă dacă poliţistul a folosit dezinfectantul.
  4. Pentru prima dată, chimiştii americani au filmat coliziunea şi, apoi fuziunea unor nanoparticule organice. În imagini se vede cum două particule se apropie şi se îmbină într-una singura. Descoperirea va ajuta cercetătorii să dezvolte noi metode de livrare ţintită a medicamentelor.
  5. Scorţişoara ne poate ajuta să slăbim. Un studiu recent a descoperit că substanţa care îi dă gustul specific, stimulează topirea grăsimii.
  6. În Rusia a fost creată o dronă hibrid care poate căra greutăţi de peste 100 de kilograme. Şi ar putea fi folosită pentru stropirea recoltelor sau pentru stingerea incendiilor de vegetaţie.
  7. Încă un studiu ne demonstrează că este bine să avem un animal de companie. Mai ales un câine, pentru că ne-ar putea prelungi viaţa.
  8. Un dispozitiv care poate fi ţinut în palmă produce uşor şi ieftin combustibil din hidrogen. Şi nu doar atât, captează energie solară şi o transformă în electricitate pentru electronicele portabile.
  9. Astronauţi, oameni de ştiinţă şi ingineri au testat echipamentele pentru viitoarele misiuni spaţiale în Insulele Canare. Au găsit acolo o zonă care seamănă cu suprafaţa Lunii şi a planetei Marte.
  10. Nu este bine să bem din pahare de sticlă decorate. Vopsea folosită pentru pictarea lor conţine niveluri toxice de plumb, spun experţii britanici. Şi nu numai plumb.
  11. Sticla de şampanie trebuie răcită cu 40 de minute înainte să o desfacem dacă vrem să rămânem şi cu ceva în sticlă. Este concluzia unui calcul matematic făcut de un profesor englez.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 17 noiembrie

  1. Studenţii unei universităţi americane au creat hârtie inteligentă care conduce electricitate. Asta ne-ar ajuta să aflăm dacă există scurgeri de apă în ţevile menajere.
  2. Puţină ciocolată nu ne face rău. Dar pentru unii dintre noi aduce chiar o mulţime de beneficii. Spre exemplu, micşorează riscul de probleme cardiace.
  3. Într-un laborator din Statele Unite există un gândac cu trei ochi. Modificarea a fost provocată de cercetătorii americani care spun că ochiul crescut în mijlocul frunţii este funcţional.
  4. În Australia a fost descoperită o plantă cu gust de chipsuri cu aromă de sare şi oţet, aşa cum sunt cele pe care le găsim în comerţ. Oamenii de ştiinţă îi verifică acum compoziţia sevei.
  5. NASA a testat cu succes paraşuta supersonică ce va trimite pe Marte succesorul robotului Curiosity. Totul face parte din planul pentru viitoare misiuni pe Planeta Roşie.
  6. Cercetătorii elveţieni au creat un agent secret pe care l-au infiltrat printre… peşti. Micul robot înoată alături de ei şi descoperă cum comunică aceştia.
  7. Oamenii de ştiinţă americani au găsit o metodă prin care să obţină o mătase foarte puternică. Aproape la fel de rigidă precum cea pe care o fac păianjenii.
  8. Sportul ne poate mări creierul, arată o nouă cercetare. Iar antrenamentele aerobe, în special, ne îmbunăţesc memoria şi ne menţin activitatea cerebrală chiar şi când îmbătrânim.
  9. Oamenii care au grupa sangvină 0 sunt cei mai puţin afectaţi de poluare. Ceilalţi sunt mai predispuşi la atacuri de cord, arată un nou studiu.
  10. În magazinele din Statele Unite se vor vinde de luna aceasta mere modificate genetic. Fructele sunt bune pentru consum, singura schimbare adusă este că nu îşi mai schimbă culoarea după ce sunt tăiate.
  11. Putem transforma deşeurile din plastic în bănci pe care să le montăm apoi prin oraşe, spre exemplu în staţiile de autobuz. Este proiectul unor cercetători olandezi, care cred că nu există o soluţie mai bună să scăpăm de poluarea cu plastic.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 10 noiembrie

  1. Pacienţii cu tumori osoase vor putea primi și implanturi în timpul aceleiaşi operaţii. Cercetătorii australieni lucrează la un proiect masiv de cercetare, care să permită chirurgilor să pună în locul osului bolnav un implant făcut la imprimanta 3D.
  2. V-aţi gândit vreodată când intraţi într-un magazin că podeaua pe care călcaţi vă urmăreşte? Pentru că inginerii elveţieni au făcut o astfel de podea inteligentă, care transmite date în timp real.
  3. Plantele care au fost trimise pe Staţia Spaţială Internaţională sunt stresate de lipsa gravitaţiei şi a luminii naturale. Este concluzia unui experiment care ne ajută să înţelegem dacă vom putea creşte vreodată vegetale în afara Terrei. Avem şi o veste bună: plantele s-au adaptat ca să poată supravieţui: rădăcinile nu le-au crescut în jos, aşa cum e pe Pământ, ci în toate direcţiile.
  4. Dacă dormim prea puţin e ca şi când am fi băut în exces, arată un nou studiu. Lipsa de somn afectează modul în care percepem şi reacţionăm la tot ce ne înconjoară, iar neuronii nu mai funcţionează cum trebuie.
  5. Iată încă o dovadă că facem roboţi care ne imită foarte bine. Anymal nu este umanoid, mai degrabă seamănă cu un câine, dar a învăţat să folosească liftul. Şi nu are nevoie de asistenţă umană.
  6. Medicamentele pentru protecţie gastrică au şi efecte secundare foarte puternice. Spre exemplu, dublează riscul de cancer de stomac.
  7. Cercetătorii suedezi au creat un filtru care elimină particulele minuscule de plastic din apa menajeră, înainte să ajungă în oceane şi să fie înghiţite de peşti. Este un proiect european care va dura cinci ani.
  8. Pacienţii care au suferit arsuri grave, dar au în corp niveluri mai mari de vitamina D se vor recupera mai uşor, spune un nou studiu făcut în Anglia. Proprietăţile ei antibacteriene ajută la prevenirea infecţiilor.
  9. Apa și uleiul pot fi acum amestecate cu succes. Şi nici nu se separă mult timp. Metoda descoperită de curând deschide noi căi pentru cercetători.
  10. Câinii nu fac diferenţa între roşu şi verde, o problemă de vedere despre care credeam că este specifică doar anumitor oameni.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 27 octombrie

  1. Primii arbori care au crescut pe Pământ, adică acum 400 de milioane de ani, erau mult mai complecşi decât cei din zilele noastre. Nu doar că aveau o anatomie diferită, dar se pare că s-au şi rupt singuri.
  2. Oamenii de ştiinţă americani au reuşit să ne ghicească gândurile. Este pentru prima dată când au folosit o reţea neuronală numită convoluţională ca să înţeleagă cum procesează creierul informaţia.
  3. Inginerii elveţieni au creat un acoperiş de beton capabil să stocheze energie solară şi să producă electricitate. Pentru început, îl vor folosi la un laborator pe care îl vor construi.
  4. Cercetătorii au reuşit să facă panouri solare transparente pe care le-am putea pune pe ferestre ca să generăm singuri energie. Dacă toţi americanii ar face asta, ar acoperi aproape jumătate din consumul de electricitate.
  5. Este în lucru un nou tip de vaccin împotriva pneumoniei. Cercetătorii spun că poate să lupte împotriva a peste trei sferturi dintre tulpinile cunoscute ale bacteriei care provoacă boala.
  6. La Harvard a fost creat un robot de dimensiunea unei albine. Zboară, se aruncă în apă, înoată şi apoi iese singur.
  7. Arheologii au găsit în sud-vestul Statelor Unite una dintre cele mai complete fosile de Tiranozaur descoperite vreodată. Reptila a trăit acum 76 de milioane de ani.
  8. Oamenii de ştiinţă britanici au găsit o metodă prin care să mâncăm fără să folosim tacâmuri: să facem alimentele să leviteze.
  9. În China au fost creaţi porci mai slabi şi mai rezistenţi la frig. Ei au folosit tehnica de editare genetică CRISPR- Cas 9.
  10. Vă e teamă de păianjeni sau şerpi? Este un lucru normal, spun oamenii de ştiinţă germani, pentru că ne-am născut cu această fobie.
  11. Femeile care nasc vara sau toamna sunt mai predispuse unei depresii postpartum. Un studiu recent atrage atenţia că şi greutatea corporală mare duce la astfel de stări de anxietate.
  12. Oamenii de ştiinţă au descoperit cum reuşesc ţânţarii să ne înţepe fără să ne dăm seama şi dispar apoi uşor, înainte să-i prindem. Asta chiar şi când sug atât de mult sânge încât îşi dublează greutatea.
  13. Piţigoii mari care trăiesc în Anglia au dezvoltat un cioc mai lung decât cei din alte zone pentru că i-au hrănit britanicii. Iar mutaţiile genetice au apărut într-un timp relativ scurt, din anii 70 încoace.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 20 octombrie

  1. Oamenii de ştiinţă canadieni spun că au dezvoltat betonul care rezistă la cutremure. L-am putea folosi şi noi în Bucureşti, pentru că nu trebuie să ridicăm de la zero locuinţele, ci putem să-l aplicăm peste pereţii deja existenţi.
  2. Patru studente italiene au creat un ou care pare a fi de găină, dar conţine doar plante. Tăiat în două, arată ca un ou fiert tare şi chiar ar avea acelaşi gust.
  3. Agenţia Spaţială Europeană a lansat cu succes satelitul care va monitoriza, din spaţiu, poluarea. Aparatul care cântăreşte 820 de kilograme a plecat spre cer din nordul Rusiei. Misiunea propriu-zisă va începe în jumătate de an şi ar trebui să reziste cel puţin şapte an. În acest timp, satelitul va urmări nivelurile de dioxid de azot, ozon, metan sau monoxid de carbon din atmosferă.
  4.Credeam că domesticirea a făcut câinii să piardă din instinctele primare şi să devină mai toleranţi şi mai cooperanţi. Ei bine, un studiu recent demonstrează fix contrariul.
  5. Când se fac transfuzii de sânge, teoretic nu contează sexul donatorului. Însă un studiu apărut acum pune la îndoială această teorie şi spune că bărbaţii care primesc sânge de la anumite femei ar putea muri.
  6. Ar trebui să ne vopsim părul de doar maximum cinci ori pe an. În caz contrar, suntem predispuse la cancer de sân, spune un specialist britanic.
  7. Oamenii cu un coeficient de inteligenţă mai mare sunt mai predispuşi să facă boli mentale. Au un risc crescut de două până la patru ori faţă de restul.
  8. O aplicaţie ne permite să aruncăm o privire în interiorul corpului nostru. Pentru asta se foloseşte de realitate virtuală şi realitate augmentată.
  9. În Olanda a fost deschis un pod pentru biciclişti realizat cu imprimanta 3D. Este făcut din beton armat şi oţel.
  10. Stella este prima maşină de familie alimentată cu energie solară. Cel puţin asta susţin creatorii ei, un grup de studenţi olandezi.
  11. Săptămâna aceasta, americanii şi japonezii s-au bătut din nou. De data aceasta într-un concurs cu roboţi giganţi.
  12. Cercetătorii francezi cred că au descoperit cauza anatomică a dislexiei. Este ascunsă în receptorii de lumină din ochii bolnavilor, care-i împiedică să citească uşor literele.
  13. Pompierii au un risc mai crescut de cancer decât restul oamenilor pentru că se expun substanţelor carcinogene, arată un nou studiu. Există, însă, o modalitate prin care se poate reduce expunerea.
  14. Alcoolul nu doar că ne face mai sociabili, dar se pare că ne şi dezleagă limba. Dar doar dacă bem cantităţi mici.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 13 octombrie

  1.A fost ziua mondială a obezităţii. Un prilej pentru oamenii de ştiinţă să tragă un semnal de alarmă: acum există de zece ori mai mulţi copii şi adolescenţi obezi decât în urmă cu 40 de ani.
  2. Satelitul natual al Pământului, Luna, a avut o atmosferă odată, acum 3-4 miliarde de ani. Un studiu al NASA arată că în acea vreme vulcanii de pe suprafaţa ei erau activi şi emanau gaze. Monoxid de carbon, dar şi sulf, hidrogen sau oxigen.
  3. Cum ar fi să nu mai trebuiască să-ţi calci rufele? Şi nici să nu le duci la curăţătorie? Tare mi-ar plăcea să fie adevărat, mai ales că am aflat de proiectul Effie. Care calcă şi 12 haine deodată.
  4. Oamenii de ştiinţă australieni au inventat un adeziv despre care spun că va revoluţiona medicina. Ar putea vindeca rănile fără să fie nevoie de suturi şi tot procesul ar dura doar 60 de secunde.
  5. Bărbatul în vârstă de 35 de ani despre care vă spuneam recent că ar fi ieşit din starea vegetativă în care se afla de 15 ani a murit înainte de publicarea studiului. Autorii francezi au omis să precizeze asta în cercetare. Acum spun că decesul nu a survenit din cauza tratamentului lor, ci de la complicaţii pulmonare.
  6. NASA caută metode prin care să protejeze astronauţii de radiaţiile cosmice când vor pleca spre Marte. Şi testează anumite medicamente care ar putea repara genele afectate.
  7. Un aparat asemănător celor care măsoară capacitatea plămânilor ne poate spune şi dacă ardem sau nu calorii. Asta se întâmplă datorită unui senzor special.
  8. Studenţii unei universităţi americane au făcut şlapi de plajă speciali. Adică, sunt biodegradabili pentru că au în compoziţie alge.
  9. O companie americană şi-a testat pentru prima dată avionul supersonic de pasageri. Este proiectat să zboare de două ori mai repede decât orice altă aeronavă de pasageri şi nu are geamuri.
  10. Bolnavii care merg la o clinică din Singapore dau peste un angajat mai puţin obişnuit. Un robot despre care se spune că face masaj mai bine decât un profesionist şi nu oboseşte niciodată.
  11. Câinii din regiunile tropicale au învăţat să se apere de malarie, ca să trăiască alături de cei mai buni prieteni ai lor, oamenii. Este concluzia unui studiu făcut în China.
  12. Ibuprofenul este la fel de eficient ca morfina pentru dureri. Un studiu realizat în Canada le recomandă medicilor să înlocuiască cele două analgezice în cazul copiilor care au suferit operaţii ortopedice minore.
  13. Un inginer care a lucrat pentru Google spune că a creat cana de măsurat perfectă. Pentru că poate fi folosită şi la cantităţi mici.
  14. Experţii unui institut american ştiu ce conţine aerul expirat de balenele cu cocoaşă. Au reuşit să afle cu ajutorul unui echipament special.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 6 octombrie

  1. O singură oră de sport pe săptămână poate preveni depresia. Oamenii de ştiinţă spun că nici măcar nu contează ce tip de exerciţii facem.
  2. Astronauţii se pregătesc pentru viitoarele misiuni pe Lună. O universitate din Kansas le-a pus la dispoziţie o machetă din lemn a navei Orion, în care ei exersează manevrele de evacuare de urgenţă, iar specialiştii le studiază sănătatea.
  3. Inginerii americani au găsit o nouă metodă de fabricare a medicamentelor. Tehnica le-ar putea permite spitalelor sau farmaciilor să printeze pastile care să fie mai uşor de administrat.
  4. Inginerii MIT au creat un robot super-erou, de doar câţiva centimetri. Poate să-şi schimbe forma în funcţie de sarcina pe care trebuie să o îndeplinească.
  5. Un dispozitiv în formă de labirint separă celulele tumorale de cele sănătoase. Invenţia le permite medicilor să detecteze rapid cancerele rare şi agresive.
  6. A apărut un nou tip de robot flexibil şi moale, inspirat din origami. L-am putea vedea în viitorul apropiat în spitale sau, de ce nu, pe Staţia Spaţială Internaţională.
  7. Primul tren complet autonom din lume a început să circule în Australia de Vest. A mers pe o porţiune de 100 de kilometri, fără echipaj la bord.
  8. În această iarnă vor începe testele clinice pe oameni pentru primul vaccin universal împotriva gripei sezoniere. Ar putea distruge chiar şi virusul care suferă mutaţii.
  9. Bolnavii de astm care iau suplimente de vitamina D îşi înjumătăţesc riscul să facă o criză severă. Un nou studiu spune că aceste pastile reduc inflamaţia şi îndepărtează virusurile.
  10. Săptămâna trecută vă spuneam că evaporarea naturală ar putea fi o sursă foarte bună de energie regenerabilă. Acum am aflat că şi lacrimile şi saliva umană pot produce electricitate.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 29 septembrie

  1. O specie de meduză care nu are creier şi nici coloană stă toată ziua cu susul în jos pe fundul oceanului. Însă are un punct comun cu oamenii: somnul. Sunt primele animale observate care dorm, deşi nu au sistem nervos central.
  2. O companie germană, susţinută de Agenţia Spaţială Europeană, a creat o aplicaţie care ne spune cum să alergăm sănătos, fără să ne rănim.
  3. Un bărbat care de 15 ani este în stare vegetativă a început să arate semne de conştienţă. Este reuşita cercetătorilor francezi, care au folosit o tehnică nouă de stimulare nervoasă.
  4. S-au făcut primele teste cu taxiul zburător deasupra Dubaiului. Drona asta, în care încap două persoane, ar putea fi soluţia ideală şi pentru traficul aglomerat de la noi din Capitală. Cine are bani să şi-o cumpere.
  5. Poluarea din aer ne afectează nu doar plămânii sau inima, ci şi rinichii. Un nou studiu arată că inclusiv nivelurile mici au efecte negative.
  6. De ceva timp nu mai folosim parole când ne deblocăm telefonul. Acum sunt la modă amprentele vocale, digitale sau recunoaşterea facială. Dar eu vă spun că inginerii americani au făcut ceva şi mai interesant: ne vom putea folosi inima să deschidem telefonul sau calculatorul.
  7. Inginerii americani ar fi găsit soluţia ca roboţii să se redreseze singuri atunci când se răstoarnă. S-au inspirat din natură, mai exact de la gândacii pocnitori.
  8. Se apropie iarna şi e indicat să ne vaccinăm împotriva gripei. Dar când mergem la medic, trebuie să fim într-o dispoziţie foarte bună. Pentru că un studiu recent arată că starea de spirit influenţează efectul tratamentului.
  9. Unul dintre giganţii comerţului electronic face aproape toată treaba cu roboţi. Iată cum merg lucrurile când ai un depozit manevrat în mare parte de aparate inteligente.
  10. Evaporarea naturală poate constitui o nouă sursă de energie regenerabilă. Cercetătorii americani au descoperit că lacurile şi barajele de acumulare din Statele Unite pot genera aproape 70 la sută din cererea naţională de energie electrică.
  11. Cafeaua scade foarte mult riscul morţii pentru bolnavii de HIV şi hepatita C. Oamenii de ştiinţă francezi spun că acestea trebuie să bea trei sau mai multe ceşti pe zi.
  12. Boeing oferă două milioane de dolari americani celui care va crea un aparat de zbor personal. Poate să fie un jetpack, o dronă sau o motocicletă. Oricine se poate înscrie, dacă respectă câteva condiţii.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 22 septembrie

  1. Divizia McLaren care se ocupă de tehnologie şi design a creat un costum de protecţie pe care îl numesc invincibil. Este făcut din fibre de 15 ori mai rezistente decât oţelul.
  2. Inginerii MIT au inventat o nouă metodă prin care să afle dacă avem cancer sau alte boli: un aparat cu unde sonore. Ei spun că tehnica este foarte rapidă şi ar putea înlocui biopsiile.
  3. Zece mii de europeni mor anual, prematur, din cauza motoarelor diesel, arată un nou studiu. Dar jumătate dintre decese ar fi putut fi evitate dacă unele companii auto nu ar fi minţit în legătură cu emisiile poluante.
  4. Acum câteva luni, vă spuneam că oamenii de ştiinţă spanioli au descoperit o larvă care se hrăneşte cu polietilenă, unul dintre cele mai rezistente materiale plastice. Însă cercetătorii germani le pun la la îndoială concluziile.
  5. Grăsimea nedorită ar putea dispărea cu ajutorul unui plasture care are multe-multe ace minuscule. Oamenii de ştiinţă americani spun că este eficient chiar şi împotriva diabetului.
  6. Avem date noi despre primul proiect de maşină zburătoare. Două astfel de vehicule vor face înconjurul Pământului în 90 de zile. Nu ştim însă când vor pleca.
  7. Fumatul, obezitatea şi poluarea din aer sunt mult mai periculoase decât expunerea la radiaţii. Evident, este vorba despre doze mici.
  8. Şase studenţi americani au creat un sac de dormit pentru refugiaţii din Siria. E uşor, rezistent şi poate face faţă unor temperaturi de până la minus 10 grade.
  9. Şase oameni care au petrecut opt luni într-un dom pe o insulă retrasă din Hawaii se întorc acasă. Oamenii de ştiinţă încearcă să afle dacă o misiune de lungă durată, cum ar fi pe Marte, are efecte psihologice asupra astronauţilor.
  10. Încă un studiu ne spune că bebeluşii care îşi petrec copilăria cu pisici şi câini nu vor face astm. Nu v-aţi fi aşteptat, dar şi gândacii au un rol pozitiv în problema asta.
  11. Cercetătorii chinezi lucrează, din nou, la un vaccin împotriva cariilor. Tratamentul anterior inventat de ei avea câteva efecte secundare, dar spun că au reparat problema acum.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 15 septembrie

  1. O sondă care seamănă cu un stilou detectează celulele canceroase din ţesuturi în doar câteva secunde. Este de 150 de ori mai eficientă decât orice tehnologie existentă şi le permite chirurgilor să afle, în timp real, dacă au extirpat toate tumorile.
  2. Are două mâini, inteligenţă artificială şi este dirijor. Este vorba despre YuMi, un robot umanoid construit de o firmă suedeză, care recent a şi dirijat un concert susţinut de tenorul Andrea Bocelli.
  3. Afecţiunile gingivale ar putea fi descoperite mai uşor cu… cerneală de calmar. Cercetătorii vor începe curând testele pe oameni, dar trebuie întâi să modifice compoziţia, pentru că are un gust prea amar şi prea sărat.
  4. Oamenii de ştiinţă de la MIT au inventat pastele care-şi schimbă forma. Le trebuie doar apă şi se transformă imediat în raviolli, caneloni sau ce alte forme mai există.
  5. Lacrimile sunt arma femeilor, se spune. Iar o tânără originară din Taiwan chiar a demonstrat teoria. A creat un pistol care le transformă în gloanţe.
  6. Paleontologii au descoperit în Brazilia urme de viaţă care datează de mai bine de 500 de milioane de ani. Sunt mici găuri în rocă, la fel de subţiri ca un fir de păr, pe care oamenii de ştiinţă cred că le-ar fi făcut o specie de viermi cilindrici.
  7. Inginerii elveţieni lucrează la o dronă pentru livrări, care să zboare înconjurat de o cuşcă din fibră de carbon. Până acum a făcut peste 150 de zboruri de test.
  8. Ne luăm la revedere de la sonda Cassini. După 20 de ani de activitate în spaţiu, aparatul va fi prăbuşit pe gigantul gazos Saturn.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 8 septembrie

  1. Săptămâna asta au avut loc două erupţii solare de mare intensitate. Jeturile de radiaţii au perturbat sistemele de navigaţie GPS şi sateliţii de comunicaţii.

  2. Mult blamatul virus Zika ar putea fi folosit pentru distrugerea celulelor canceroase. Un nou studiu arată că este arma perfectă împotriva unei tumori de creier agresive.

  3. Bărbaţii tineri care beau alcool regulat, ani de zile, se vor lăsa mai greu de viciu decât femeile. Iar de vină sunt modificările care le apar în creier.

  4. Satelitul Agenţiei Spaţiale Europene care va monitoriza, din aer, poluarea se pregăteşte de lansare. A ajuns în nordul Rusiei, locul din care va decola peste o lună.

  5. Un tratament împotriva cancerului cu celule modificate genetic, abia aprobat în Statele Unite, a fost sistat pentru că un pacient a murit. Între timp, însă, apar noi posibile soluţii pentru boală. Spre exemplu, aceşti nanoroboţi.

  6. Neanderthalii au inventat lipiciul acum cel puţin 200.000 de ani. Arheologii au descoperit, într-un sit din Germania, reziduuri de smoală pe câteva unelte din piatră. Şi cred că obţineau adezivul din scoarţă de mesteacăn.

  7. Inginerii MIT au creat un robot autonom care imită comportamentul oamenilor atunci când se plimbă. Adică, merge pe partea dreaptă, evită obstacole şi ţine pasul cu pietonii.

  8. Universitatea Stanford încearcă să găsească o moleculă care să controleze tehnica de editare genetică. Un fel de buton de pornire şi oprire. Aşa că au apelat la ajutorul pasionaţilor de jocuri video.

  9. Oamenii de ştiinţă britanici au inventat o cameră care poate vedea prin corpul uman. Dispozitivul le permite să urmărească traseul instrumentelor medicale în timpul examinărilor interne.

  10. Cercetătorii australieni încearcă să împiedice fenomenul de albire a recifelor de corali. Se folosesc de drone echipate cu inteligenţă artificială şi camere foarte performante.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 1 septembrie

  1. Dansul ar încetini semnele îmbătrânirii, ba chiar poate preveni apariţia bolilor neurodegenerative. Şi nu doar dansul, ci şi exerciţiile fizice în general.
  2. Elon Musk a postat pe internet o înregistrare cu un nou test al trenului supersonic Hyperloop. De data aceasta atinge 324 de kilometri pe oră. E un pas mic înainte, spre viteza maximă promisă, de 1200 de kilometri pe oră.
  3. Dependenții de droguri şi opioide ar putea scăpa de adicţie cu un simplu vaccin. Cercetătorii din Statele Unite lucrează la acest tratament, care să prevină şi supradozele fatale.
  4. Trecerea de la vânător la fermier a influenţat şi forma craniului uman. Dar cea mai mare contribuţie a avut-o brânza.
  5. În Statele Unite s-a deschis primul terariu cu roboţi. În cei 725 de metri pătraţi îşi fac de cap aproape o sută de aparate, pe care oricine le poate controla de la distanţă.
  6. NASA încearcă să prevină erupţia supervulcanului Yellowstone din Statele Unite, considerat cel mai periculos din lume. Doar că o clipă de neatenţie în timpul operaţiunilor ar putea declanşa dezastrul.
  7. Conservanţii din alimente ne pot face obezi. Experimentele cu celule umane au arătat că trei aditivi pe care îi înghiţim zi de zi ne forţează să mâncăm mai mult decât avem nevoie.
  8. MIT a creat un sistem prin care ne putem face propriul robot, la costuri reduse. Proiectarea durează doar câteva minute, iar tipărirea şi asamblarea vreo patru ore.
  9. Un aparat inventat de un student britanic îi ajută pe muzicieni să-şi păstreze o postură corectă. Dar l-am putea folosi şi noi, când scriem la calculator sau când facem exerciţii de yoga.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 25 august

  1. Eclipsa totală de Soare a făcut spectacol pe cerul Americii. Milioane de oameni, unii veniţi din toate colţurile lumii, au asistat la fenomenul astronomic.
  2. Inginerii americani au inventat nişte roboţi minusculi pe care îi folosesc pentru tratarea bolilor de stomac. Nu îi afectează acidul gastric şi pot duce medicamentele exact la ţintă.
  3. Laptele matern conţine un antibiotic natural, care ar putea învinge bacteriile super-rezistente. A dat rezultate mai ales împotriva un tip de streptococ ce afectează nou-născuţii.
  4.Experţii unei universităţi din Belgia lucrează la proiectul unui interpret robotic în limbajul semnelor. Deocamdată, au construit doar o mână care traduce textele în limbajul semnelor.
  5. Vitamina C poate preveni, ba chiar şi trata leucemia. Două noi studii au descoperit că opreşte multiplicarea celulelor canceroase din măduvă.
  6. Pe de altă parte, vitamina B poate cauza cancer pulmonar. Un studiu recent arată că bărbaţii fumători care iau doze mari au un risc de patru ori mai mare.
  7. Chimiştii americani au creat un senzor portabil din hârtie, care ne poate spune când mâncarea nu mai este comestibilă. Tehnologia poate ajuta la o mai uşoară detectare a toxinelor şi bacteriilor.
  8. Bărbaţii tind să fie mai depresivi la orele prânzului. Pe la 14:00 după-amiază, creierul lor este cel mai puţin activ din toată ziua.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 18 august

  1. Oamenii de ştiinţă australieni au creat, din ulei de rapiţă, un polimer care poate capta mercurul din aer, apă sau de pe sol. Este foarte util mai ales în zonele în care se extrage cărbune sau aur.
  2. În Canada a fost creat un plasture care poate ajuta organele să se repare, fără să fie nevoie de intervenţii chirurgicale invazive.
  3. Sistemul TRAPPIST-1, descoperit recent, este de fapt mai vechi decât Sistemul nostru solar. De aproape două ori. Adică, are în jur de 9,8 miliarde de ani. TRAPPIST-1 se află la 40 de ani-lumină de Pământ, iar trei dintre cele şapte planete ar putea susţine viaţă.
  4. Are şase picioare, seamănă cu un păianjen… mai mare şi poate fi programat să facă orice ne dorim. Mă rog, cel puţin asta susţin producătorii lui Hexa.
  5. Maşinile viitorului ar putea fi construite din lemn. Sau zahăr, cum am văzut săptămâna trecută. Oamenii de ştiinţă japonezi încearcă să facă din copaci materiale mai rezistente decât oţelul.
  6. În Statele Unite a fost creat un material care poate capta dioxidul de carbon din atmosferă. Spuma absoarbe de trei ori greutatea ei şi poate fi reutilizată.
  7. Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională au primit noi echipamente de cercetare, dar şi mici recompense dulci. Adică îngheţată cu vanilie şi ciocolată. Capsula Dragon, încărcată cu mai mult de trei tone de provizii şi aparatură, a fost lansată la începutul săptămânii.
  8. Cercetătorii au reuşit să oprească simptomele distrofiei musculare la câini. Iar tratamentul lor ar putea fi aplicat în viitor copiilor.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 11 august

  1. Femeile au creierul mai activ decât bărbaţii, în special în zonele care controlează emoţiile. Este concluzia unuia dintre cele mai mari studii făcute vreodată.
  2. Oamenii de ştiinţă australieni au descoperit o metodă eficientă pentru eliminarea mucurilor de ţigară. Propun să le integrăm în asfalt şi să pavăm străzile cu ele.
  3. Diabetul ar putea fi tratat prin tehnica de editare genetică. Experţii americani au făcut grefe de piele cu celule modificate genetic, dar, deocamdată, teoria lor a fost testată doar pe şoareci.
  4. Un dispozitiv cât o monedă poate reface rănile cu o simplă atingere. A funcţionat în proporţie de 98 la sută dintre experimente.
  5. Poate transporta patru persoane, merge cu 80 de kilometri pe oră şi este făcută din… zahăr. Invenţia, adică maşina biodegradabilă, aparţine unor studenţi din Olanda.
  6. O proteină poate păcăli inima să creadă că face exerciţii şi să se refacă după un atac de cord, spre exemplu. O astfel de reuşită ar putea reduce necesitatea transplanturilor.
  7. O substanţă chimică folosită în săpunurile antibacteriene ar putea afecta dezvoltarea copiilor, încă din pântece. Experimentele pe şoareci au arătat că puii cresc destul de mult în greutate.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 4 august

  1. Cel mai mare satelit al planetei Saturn, Titan, are o substanţă chimică în atmosferă care poate ajuta la dezvoltarea vieţii. Recent, cercetătorii anunţau că are şi rezerve de energie suficiente pentru o populaţie de 300 milioane.
  2. Dulciurile şi sucurile cu prea mult zahăr îi fac pe bărbaţi mai neliniştiţi şi deprimaţi. Este concluzia unui studiu făcut pe o perioadă de 22 de ani.
  3. O universitate americană a creat un fel de costum asemănător celor din filmele „Omul de Fier” şi „Batman”. Nu putem zbura cu el, dar ne împiedică să ne lovim spatele.
  4. Şi cei de la Harvard au un costum robotic menit să ajute pacienţii cu accident vascular cerebral să meargă normal. Iată!
  5.Consumul moderat de alcool, de trei-patru ori pe săptămână, se pare că reduce riscul de diabet. Dar nu toate tipurile de băuturi au acest efect.
  6. Chipsuri din meduze. Este recomandarea oamenilor de ştiinţă danezi, care spun că astfel putem reducem populaţia acestor animale marine, care a crescut prea mult în ultimii ani.
  7. Experţii unei universităţi finlandeze au creat hrană artificială, cu energie regenerabilă. Sistemul lor poate fi folosit în deşert sau în zonele care se confruntă cu foamete.
  8. A apărut primul video cu testul trenului supersonic printr-un tub. A atins 300 kilometri pe oră, dar viteza asta este deocamdată doar un sfert din cea promisă de Elon Musk. Testul a avut loc în weekend în deşertul Nevada.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 28 iulie

  1. Dacă mamele mănâncă gras în sarcină, nu vor fi doar ele afectate, ci şi creierul copiilor lor. Specialiştii americani vorbesc despre anxietate şi depresie înnăscute.

  2. O echipă de la Stanford a creat un nou tip de robot. Este flexibil şi se poate întinde ca viţa de vie sau iedera. Ar fi de folos în operaţiunile de salvare sau pentru aplicaţii medicale.

  3. Peste două ore de condus pe zi ne micşorează coeficientul de inteligenţă. Un nou studiu demonstrează că mintea este mai puţin activă şi suntem mai stresaţi când facem călătorii mai lungi cu maşina.

  4. Un aparat mic, mic de tot, poate extrage energie electrică din mişcările noastre. Dacă va da rezultate, inginerii americani vor să-l folosim la încărcarea telefoanelor.

  5. Un mini-dispozitiv, ca un autocolant, sună alarma în caz de agresiune sexuală. Sticker-ul se lipeşte imediat pe orice haină şi la fel de uşor se şi dă jos.

  6. O aplicaţie dezvoltată de MIT ne poate spune imediat din ce este făcută mâncarea noastră. Are nevoie doar de poze şi ne dă şi reţeta.

  7. A fost descoperită o nouă specie de peşte, care poate ajunge chiar şi la două tone. Mola tecta, aşa cum a fost botezată, a reuşit să se ascundă de cercetători timp de trei decenii.

  8. A apărut un vaccin care ar putea preveni diabetul de tip 1. A dat rezultate la şoareci, iar de anul viitor vor începe şi studiile clinice pe oameni.

  9. În Elveţia s-a construit un robot care seamănă cu un ţipar. Ştie să înoate şi este menit să găsească sursele de poluare din apă.

  10. NASA vânează eclipsa totală de Soare de la sfârşitul lunii august cu avioanele. De la înălţime vor prinde cele mai bune imagini şi vor vedea eclipsa 7 minute, nu 2 ca pe Pământ.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 21 iulie

  1. Oamenii de ştiinţă elveţieni au reuşit să creeze o inimă artificială din silicon, cu imprimanta 3D. Seamănă ca dimensiuni şi bate aproape la fel ca cea naturală şi ar putea să înlocuiască organele bolnave. Doar că mai sunt câteva lucruri de corectat.
  2. Experţii unui institut de tehnologie american au creat un dispozitiv care face urcatul sau coborâtul scărilor mai uşor. Practic, treptele ne ridică picioarele ca să nu mai forţăm noi genunchii să facă mişcarea. Util pentru gravide sau persoanele cu deficienţe locomotorii.
  3. O insulă artificială plutitoare ar putea fi o soluţie foarte bună dacă nivelul mării continuă să crească. Inginerii olandezi spun că oamenii nu trebuie să se aglomereze tot mai mult pe uscat, ci să caute alternative să trăiască şi pe apă.
  4. O mănuşă inteligentă traduce limbajul semnelor în text. Mişcarea oricăruia dintre degete transmite un cod pe care aparatul îl transformă în litere.
  5. Câţiva designeri canadieni au inventat un dispozitiv care ne ajută să ne facem propria grădină în balcon. Nu ocupă mult spaţiu şi în câteva săptămâni avem legume cultivate de noi.
  6. Dacă muncim peste program, riscăm să avem probleme cu inima. Este concluzia unui nou studiu, care ne avertizează că nu trebuie să stăm mai mult de 55 de ore pe săptămână la birou.
  7. NASA se aşteaptă să piardă conexiunea cu toate aparatele de pe Marte. Până pe 1 august, niciunul nu mai poate primi comenzi de pe Pământ şi de vină este Soarele.
  8. O companie americană, deţinută în trecut de Google, a eliberat 20 de milioane de ţânţari într-un oraş din California. Totul face parte dintr-un studiu de amploare de eradicare a unor boli transmise de aceste insecte.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 14 iulie

  1. Un gheţar imens, de un trilion de tone, s-a desprins de calota glaciară din Antarctica. Este de 26 de ori mai mare decât Bucureştiul, iar oamenii de ştiinţă se tem că ar putea face pagube seriose dacă e purtat de curenţi în larg.
  2. Inginerii de la Stanford au creat un algoritm care identifică aritmiile cu precizia unui cardiolog. Invenţia lor ar fi utilă mai ales la sate, unde oamenii nu au acces uşor la medic.
  3. Oamenii de ştiinţă elveţieni au creat o brăţară de ceas care recunoaşte gesturile mâinii. O putem folosi, spre exemplu, dacă vrem să controlăm o dronă.
  4. Două noi studii arată că un consum mai mare de cafea înseamnă o viaţă mai lungă. Scade riscul de boli de inimi, de atac cerebral sau de afecţiuni ale ficatului.
  5. O studentă britanică a creat, cu imprimanta 3D, un deget opozabil artificial. Proteza nu este dedicată persoanelor cărora le lipseşte un deget sau mai multe, ci tocmai celor care nu au niciun handicap.
  6. Oamenii de ştiinţă britanici au inventat o mătase de păianjen artificială. Este foarte rezistentă şi super-elastică, deşi e făcută dintr-un material care conţine 98 la sută apă.
  7. Unul dintre sateliţii lui Saturn, Titan, poate suţine o colonie de oameni. Cercetătorii spun că are rezerve de energie suficiente pentru o populaţie de aproximativ 300 de milioane. Cam cât au şi Statele Unite.
  8. Oamenii de ştiinţă vor să înveţe câinii să depisteze boala Parkinson. Aceştia trebuie să identifice acele molecule de miros specifice afecţiunii pe care corpul le elimină, cu mult înainte de primele simptome.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 7 iulie

  1. Oamenii de ştiinţă australieni au creat un nou nano-material special pentru astronauţi. Acesta reflectă instant radiaţiile cosmice şi ar putea fi integrat în costumele lor, cât şi în invelişul navetelor cosmice.

  2. Un plasture cu ace minuscule ar putea înlocui în curând vaccinul antigripal anual. Şi nu este deloc dureros. Specialiştii cred că astfel ar putea creşte numărul celor care se imunizează.

  3. O proteină descoperită în saliva căpuşelor ne-ar putea salva de bolile de inimă. Specialiştii britanici spun că are proprietăţi antiinflamatorii şi speră că vor putea face în curând un tratament pentru miocardită.

  4. Maşini autonome, cu tehnologii de recunoaştere facială vor patrula pe străzile din Dubai până la sfârşitul anului. Autorităţile spun că îi vor ajuta pe poliţişti să identifice şi să prindă mai uşor infractorii.

  5. În Germania se construiesc primii mini-roboţi care pot curăţa apa de orice bacterie. Şi ar putea fi folosiţi în acele zone unde există doar apă contaminată.

  6. NASA plănuieşte să devieze de la traiectorie un asteroid cu diametrul de 800 de metri, care se va apropia de planeta noastră în 2022. Oamenii de ştiinţă vor folosi o navetă spaţială care va lovi corpul ceresc cu o viteză de peste 21.000 de kilometri pe oră.

  7. Inginerii olandezi au creat un robot pentru biopsie, cu ajutorul imprimantei 3D. Este atât de precis încât poate preleva probe chiar şi din leziunile vizibile doar la RMN.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 23 iunie

  1. NASA a descoperit 219 planete noi, cu ajutorul telescopului Kepler. Zece dintre ele seamănă cu Pământul şi pot găzdui viaţă.

  2. O vestă care vede prin plămânii pacienţilor i-ar putea ţine departe de spitale. Nu trebuie purtată încontinuu ca să-şi facă treaba, ci doar 90 de minute pe zi.

  3. Uleiul de cocos nu ar fi, de fapt, atât de bun pe cât am crezut. Un nou studiu arată că este chiar mai rău pentru inimă decât untul.

  4. Vă spuneam la începutul anului că autorităţile din Dubai vor să implementeze primul sistem de transport cu drone din lume. Ei, iată că încă o firmă a primit aprobare să-şi testeze aparatul electric zburător.

  5. Un medicament inventat în Statele Unite ne ajută să ne bronzăm pielea, fără să stăm la soare. Pentru că nu ne expunem razelor ultraviolete, nici nu riscăm să facem cancer de piele.

  6. Dacă nu ai chef să te duci la magazin, vine el la tine acasă. Pe acest principiu funcţionează noul prototip inventat de oamenii de ştiinţă chinezi. Iată!

  7. Un robot cu patru braţe compune şi îşi cântă propriile melodii într-un laborator din Statele Unite. Reuşeşte să facă asta pentru că foloseşte inteligenţă artificială şi sisteme de învăţare profundă.

  8. Veninul unuia dintre cei mai veninoşi şerpi din lume ar putea trata rinichii polichistici. Testele pe şoareci au avut rezultate atât de bune încât medicii cred că noul tratament ar putea fi aplicat în curând la oameni.

  9. Un mini-robot autonom curăţă grădinile de buruieni. Ştie exact ce plante trebuie să elimine şi nu foloseşte inteligenţă artificială.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 16 iunie

  1. Un tratament cu celule din creier de porc ar putea opri boala Parkinson. Tehnica s-a arătat deja de succes pentru şoareci, iar acum oamenii de ştiinţă au făcut teste şi pe subiecţi umani. Care se simt mai bine.

  2. Jupiter a fost desemnată cea mai veche planetă din Sistemul nostru solar. Nucleul său s-ar fi format la mai puţin de un milion de ani după începutul universului.

  3. Un tatuaj ne spune ce temperatură are corpul, altul ne măsoară glicemia sau ne comandă pizza. Acum a apărut şi tatuajul care îşi schimbă culoarea în momentul în care nivelul de zahăr din sânge se modifică.

  4. Câinii îşi dau seama când nu îi tratăm egal. Ştiu când un alt câine primeşte tratament preferenţial şi consideră acest lucru incorect. Şi nu este nici meritul nostru, nici al domesticirii.

  5. Oamenii de ştiinţă au trimis viermi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, timp de 5 săptămâni. Scopul lor a fost să descopere dacă organismele sunt afectate de lipsa gravitaţiei sau a câmpului magnetic. Şi au aflat că sunt. Iată!

  6. Oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă formă de carbon. E tare ca piatra, dar se întinde precum cauciucul.

  7. Automobilul supersonic, despre care se vorbeşte deja de câţiva ani, va fi testat pentru prima dată de un pilot uman în octombrie. Constructorii speră că va depăşi recordul de viteză la sol.

  8. Inginerii unei universităţi canadiene au creat un beton mai rezistent cu anvelope reciclate. Nu doar că vom avea clădiri şi şosele mai solide, dar scăpăm şi de poluare.

  9. O echipă de cercetători de la Harvard demonstrează că roboţi se pot face din orice. Spre exemplu, ei au construit unul cu opt picioare, din paie de băut.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 9 iunie

  1. Inteligenţa artificială ne poate spune cât mai avem de trăit. Experţii care au creat sistemul spun că vom putea depista astfel mai rapid anumite boli.
  2. Oamenii de ştiinţă au descoperit că planeta Marte a avut mult mai multă apă decât s-a crezut. De zece ori mai mult, cam cât jumătate din cantitatea de apă de pe Pământ.

  3.Am găsit un nou proiect de maşină zburătoare hibrid, care ar putea fi lansată în 2019. Este de fapt o dronă în care încap două persoane şi poate atinge suta de kilometri la oră.

  4. NASA a descoperit o exoplanetă, pe care o consideră cea mai fierbinte din univers. Seamănă cu Jupiter, dar cu siguranţă nu poate exista viaţă la asemenea temperaturi.

  5. Un simplu test de sânge poate detecta cancerul cu câţiva ani înainte să apară primele simptome. Vorbim despre tipuri de tumori greu de identificat în stadii incipiente, precum cancerul pancreatic, ovarian sau cel de la plămâni.

  6. Prebioticele i-ar putea ajuta pe adolescenţii obezi să scadă în greutate. Cercetătorii canadieni spun că aceste fibre le modifică flora intestinală.

  7. Primul tren ultra-rapid din lume va străbate Europa, dar va ocoli România. Promite însă să ne ducă de la Amsterdam la Paris în doar jumătate de oră.

  8. Când plecaţi în vacanţă, nu mai trebuie să vă faceţi griji că nu are cine să vă hrănească pisica. La asta s-au gândit inventatorii Catspad. Aparatul care seamănă cu un espressor le oferă felinelor apă şi mâncare la ore fixe.

  9. Un grup de cercetători americani a creat o baterie care se încarcă aproape instant. Şi ar putea fi folosită la maşinile electrice.

  10. Copiii care nu consumă lactate de vacă, ci alternative precum lapte de soia, migdale sau orez vor fi mai scunzi. Este concluzia unui nou studiu ştiinţific din Canada.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 2 iunie

  1. Stan este cel mai bun valet de maşini. Nu are carnet, dar nici nu are nevoie să se urce la volan şi nici de cheile maşinii. Să-l cunoaştem!

  2. A început construcţia celui mai mare telescop optic din lume. Acesta va fi finalizat până în 2024, când va fi pus să observe galaxii îndepărtate şi să găsească noi detalii despre univers.

  3. O poză perfectă iese după ore întregi de muncă şi răbdare. Dar Arsenal, un asistent de fotografii foarte rapid, nu are nevoie de mai mult de câteva minute.

  4. Lipsa somnului ne afectează întreg organismul. Dar cel mai afectat este creierul, iar un nou studiu spune că, private de somn, celulele neuronale se autoconsumă.

  5. O echipă de cercetători americani au creat un robot foarte ieftin, care învaţă singur să se adapteze condiţiilor nefavorabile. Este inspirat de mersul ţestoaselor şi ar putea fi folosit în zonele minate sau pentru explorările pe Marte.

  6. Cafeaua scade riscul de cancer de ficat. Experţii britanici spun că e suficientă o singură ceaşcă pe zi şi nu contează dacă are sau nu cofeină.

  7. Căşti sau veste antiglonţ create după modelul cochiliilor de scoici. Inginerii MIT au analizat aceste carapace şi au descoperit ce le face atât de rezistente şi cum am putea să folosim tehnica pentru siguranţa noastră.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 26 mai

  1. NASA a descoperit o barieră imensă în jurul Pământului, pe care am fi creat-o chiar noi, oamenii. Aceasta ar influenţa clima din spaţiu şi este dovada că acţiunile noastre nu ne afectează doar planeta.

  2. Operaţie pe creier în doar două minute şi jumătate. Este reuşita unui robot făcut de Universitatea din Utah, care scurtează o procedură ce durează, în mod normal, două ore.

  3. Alcoolul creşte riscul de cancer mamar. Este concluzia unui raport făcut de Institutul American pentru Cercetarea Cancerului. Oamenii de ştiinţă spun că şi un singur pahar de vin, bere sau orice altă băutură alcoolică pe zi este nociv.

  4. Câţiva studenţi de la MIT au inventat un aparat care transformă orice text în limbaj Braille, în timp real. Nu este primul de acest gen, numai că este destul de mic, cam cât o ciocolată şi e foarte ieftin.

  5. Un startup francez a creat un dispozitiv pentru siguranţa motocicliştilor, care se aplică pe cască. Se luminează când şoferul pune frână şi trimite alerte în caz de accident.

  6. Copiii şi adolescenţii care trăiesc în oraşe poluate vor îmbătrâni mai repede sau vor face astm. În plus, emisiile de noxe ale maşinilor le pot modifica şi structura ADN-ului.

  7. Inginerii MIT au creat un costum special pentru sportivi din celule vii, care respiră. Invenţia are nişte orificii care se închid şi se deschid singure şi împiedică astfel transpiraţia.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 19 mai

  1. Activităţile fizice intense ar putea încetini îmbătrânirea cu aproape un deceniu. Ar fi necesar să alergăm repede, timp de 30-40 de minute, de cinci ori pe săptămână.

  2. Oamenii de ştiinţă americani au folosit imprimanta 3D ca să dea viaţă unor pui de şoareci. Şi, înainte să vadă dacă tehnica funcţionează şi la femeile infertile, vor mai face teste pe porci.

  Cele mai apropiate două galaxii de Calea Lactee sunt legate între ele de un pod magnetic. Este, de fapt, un curent de gaz inert care se întinde pe 75.000 de ani-lumină.

  3. Un implant cu celule pancreatice modificate ar putea fi tratamentul pentru diabetul de tip 1. Este o veste foarte bună, în condiţiile în care 30.000 de oameni sunt diagnosticaţi anual cu această boală.

  4. Tehnologia „încărcare rapidă” a bateriilor ne este familiară de mai mult timp. Dar de la anul s-ar putea să avem ceva şi mai interesant – telefoane care se încarcă în doar cinci minute.

  5. Unul dintre cele mai mari mistere ale spaţiului a fost în sfârşit elucidat. Este vorba despre nişte sclipiri ciudate care se reflectă de pe Pământ şi sunt vizibile din spaţiul cosmic.

  6. Universitatea California din San Diego a realizat, cu imprimanta 3D, un robot cu patru picioare. E diferit de restul pentru că e făcut dintr-un material asemănător cauciucului. În plus, se descurcă de minune pe pietre sau nisip.

  7. Copiii care nu au fraţi sunt mai creativi, însă au trăsături de personalitate neplăcute, prin urmare devin mai puţin sociabili. Asta susţin unii cercetători chinezi.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 12 mai

  1. Un tânăr din Mexic a inventat un sutien care descoperă uşor cancerul la sân. Singura condiţie ca să funcţioneze perfect: femeile trebuie să-l poarte o oră, o oră jumătate pe săptămână.

  2. Săptămâna trecută vă spuneam că unii ingineri au construit cărămizi din pământ marţian. Acum am aflat că şi solul lunar este uşor de manevrat. Iar inginerii Agenţiei Spaţiale Europene speră că va putea fi folosit la construirea primelor case pe Lună.

  3. O studentă a Universităţii Oxford a creat o retină sintetică, dintr-un ţesut moale, care le-ar putea reda vederea persoanelor cu deficienţe. Nu este prima dată când se fac astfel de experimente, doar că acesta este singurul material care seamănă cu membrana naturală.

  4. Specialiştii unei universităţi britanice lucrează la o proteză bionică robotizată. Dacă le va ieşi, aceasta ar trebui să simtă obiectele din jur, adică să se comporte ca un braţ uman.

  5. Se numeşte Ploota, seamănă cu o pernă gonflabilă. Este un dispozitiv foarte util pentru copiii care vor să înveţe să înoate şi ne poate salva în caz de naufragiu.

  6. Deşi interzis în multe ţări, cannabisul ne-ar putea ajuta să avem o memorie mai bună, spune un nou studiu. Oamenii de ştiinţă au făcut teste pe şoareci, iar la sfârşitul anului vor să afle dacă tratamentul funcţionează şi la oameni.

  7. Un spray poate transforma aproape orice suprafaţă într-un ecran sensibil la atingere. Îl putem folosi chiar şi pe volan, dacă nu avem deja comandă integrată pentru radio sau navigaţie.

  8. Le folosim când ne doare capul, măseaua sau spatele. Numai că antiinflamatoarele pe care le luăm fără prescripţie, cum este ibuprofenul, dublează riscul de infarct. Este concluzia unui nou studiu, făcut de oameni de ştiinţă canadieni, dar şi alte cercetări recente ne avertizau asupra consumului de astfel de pastile.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 5 mai

  1. Şi bateriile pot fi prietenoase cu mediul. Dacă sunt făcute din sticle reciclabile, precum cele inventate de câţiva ingineri americani. Astfel de acumulatori ar putea fi folosiţi în viitor pentru electrocasnice sau pentru maşinile electrice.

  2 . Bărbaţii care fac sport nu doar că sunt ei mai sănătoşi, dar vor avea şi copii pe măsură. Sunt rezultatele unui studiu făcut pe şoareci, dar cercetătorii sunt siguri că sunt valabile şi la oameni.

  3. Specialiştii unei universităţi din Suedia spun că au creat cea mai rapidă cameră de filmat din lume. Este atât de rapidă încât poate surprinde mişcarea fotonilor.

  4. Pământul roşu de pe Marte este foarte bun pentru cărămizi şi ne-ar fi de folos când vom începe colonizarea planetei. Cel puţin asta susţin specialiştii Universităţii California din San Diego.

  5 . V-am spus acum ceva timp că o gigantică imprimantă 3D poate construi o casă de la zero în doar 24 de ore. Dar acum a apărut ceva şi mai promiţător: este vorba despre un robot care printează tridimensional acelaşi tip de clădire, doar că în jumătate de zi.

  6. Despre fotosinteza artificială se vorbeşte deja de multă vreme. Dar se pare că cercetătorii unei universităţi americani au găsit o soluţie. Aflăm detalii aici.

  7. Am descoperit unul dintre cei mai rapizi roboţi din lume. Nu-i depăşeşte pe cei făcuţi de Boston Dynamics, dar are mişcări asemănătoare struţului şi atinge chiar şi 20 kilometri la oră. Dacă ar fi mai mare, ar putea merge mult mai repede.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 28 aprilie

  1. Larva unei molii ne-ar putea ajuta în lupta contra poluării cu plastic. Insecta, care este unul dintre cei mai mari dăunători care afectează stupii de albine, consumă polietilenă.

  2. Oamenii de ştiinţă au reuşit să ţină în viaţă şi să crească un miel născut prematur într-un uter artificial. Imită foarte bine mediul natural în care se dezvoltă copiii, iar tehnologia ar putea fi folosită şi la oameni în 3-5 ani.

  3. V-aţi gândit că dacă beţi sucuri dietetice veţi slăbi şi veţi trăi mai mult? Ei bine, un nou studiu ne avertizează că aceste băuturi de fapt ne provoacă accidente vasculare cerebrale şi, mai rău, demenţă.

  4. Şobolanul-cârtiţă golaş poate trăi chiar şi 18 minute fără oxigen. Avem multe de învăţat de la el, pentru că, spre comparaţie, oamenii rezistă trei, maximum 5 minute.

  5. Cum ar fi să ne facem bere acasă? Şi asta fără kit-uri sofisticate. Acum e posibil, cu ajutorul unui aparat inteligent. Are nevoie de doar câteva ore şi puteţi merge la petreceri cu propria băutură.

  6. O proteină din cordonul ombilical poate regenera creierul. Noile teste făcute de cercetători pe şoareci arată că sunt stimulate memoria şi abilitatea de învăţare.

  7. Imprimantele 3D care produc piese din metal există deja, numai că procesul de fabricaţie este cam dificil. Ei bine, o companie americană spune că poate imprima oţel, aluminiu, titan sau cupru mult mai rapid.

  8. Primul vaccin împotriva malariei va fi lansat în trei ţări africane din 2018. Va fi testat pe sute de mii de copii de până în 2 ani.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 21 aprilie

  1. O plantă toxică ne-ar putea ajuta în lupta contra kilogramelor în plus. Este vorba de fapt despre un compus al ei, care se foloseşte în medicina tradiţională chineză.

  2. Cei de la Toyota au inventat un sistem prin care pacienţii cu probleme locomotorii învaţă să meargă singuri. Şi ar putea fi lansat în acest an.

  3. Mâncărurile sărate nu ne provoacă sete, aşa cum ne-am fi aşteptat, ci foame. Este concluzia unui nou studiu, care mai arată şi că, pe termen lung, gustările pline de sare, cum sunt chipsurile sau covrigeii, ne fac să bem mai puţină apă.

  4. Nu trece săptămâna fără să vedem proiectul unei maşini zburătoare. Acum, israelienii sunt cei care ne prezintă un astfel de vehicul. Se deosebeşte de restul mai ales prin faptul că încap patru persoane.

  5. O planetă nou descoperită, din afara sistemului solar, ar putea fi locuibilă. De fapt, spun oamenii de ştiinţă, aici ar fi cele mai bune condiţii pentru viaţa extraterestră.

  6. Am ajuns să credem că imprimantele 3D chiar sunt folosite la orice. Spre exemplu, o firmă care produce pantofi sport va lansa în curând o serie de încălţăminte imprimată tridimensional.

  7. Cel mai sănătos ceai este cel preparat la microunde. Sigur nu vă aşteptaţi la asta, dar unii specialiştii australieni susţin că e cea mai bună metodă dacă vrem să obţinem gustul intens al băuturii.

  8. Oamenii de ştiinţă au descoperit în Filipine cel mai mare vierme. Uriaşul face parte dintr-o specie rară şi poate ajunge chiar şi la un metru jumătate lungime.

  9. Pilulele contraceptive au un efect negativ asupra stării de bine a femeilor. Este concluzia unor specialişti suedezi, care spun că pilulele sporesc simptomele depresive.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 14 aprilie

  1. V-aţi întrebat vreodată de ce atunci când alergaţi vi se desfac şireturile de la încălţăminte? Se pare că de vină sunt forţa gravitaţională şi inerţia.

  2. Boala celiacă sau intoleranţa la gluten, aşa cum o ştim cu toţii, ar fi cauzată de un virus comun. Îl găsim în intestine, se numeşte reovirus şi la copii produce enterite şi afecţiuni respiratorii.

  3. Din acest an putem să facem rezervare pentru o maşină zburătoare. Cine îşi permite, evident. O firmă din Slovacia va prezenta săptămâna viitoare un proiect îmbunătăţit pentru automobilul la care au lucrat mai bine de 20 de ani.

  4. Vinul ne ameţeşte, dar ne face şi mai deştepţi pentru că, se pare, ne solicită creierul mai mult decât o problemă de matematică. Unii experţi susţin că de la vederea sticlei de vin şi până la degustarea băuturii, în creier au loc procese neuronale complexe.

  5. Un vaccin antiacneic ne-ar putea scăpa de această boală de piele deranjantă. Asta încearcă să facă acum specialiştii americani, dar testele pe oameni le vor începe abia în 2 ani.
  6. Marte are ioni metalici în atmosferă. Descoperirea a făcut-o sonda Maven, care a fost plasată pe orbita Planetei Roşii în 2014.

  7. NASA ne-a tot vorbit despre posibilitatea să existe apă şi pe alte planete din univers. Acum au anunţat că doi dintre sateliţii planetelor Jupiter şi Saturn ar putea susţine viaţă extraterestră.

  8. Copiii care cresc cu animale de companie nu vor fi obezi şi nu vor mai avea alergii. Cel puţin asta susţin cercetătorii Universităţii Alberta din Canada.

  9. O companie auto încearcă să reducă răul de maşină. Inginerii germani de la Ford au făcut experimente să vadă dacă fenomenul poate fi evitat, mai ales că două treimi dintre noi suferim de rău de maşină la un moment dat.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 7 aprilie

  1. O companie germană a inventat o mână robotică asemănătoare unui tentacul de caracatiţă. Prinde obiectele cu uşurinţă şi nicio şansă să le scape. Iat-o!

  2. Aţi văzut că astronauţii NASA au pierdut o piesă esenţială de pe Staţia Spaţială Internaţională, în timpul unor reparaţii de rutină. Să sperăm că nu va afecta structura navei. Între timp, experţii de la sol au făcut planurile pentru o mini-staţie spaţială în vecinătatea Lunii.

  3. Experţii unei universităţi americane susţin că trunchiurile copacilor emit metan. Asta înseamnă că nu sunt chiar aliaţii perfecţi în lupta contra încălzirii globale.

  4. Arheologii francezi au descoperit în sudul ţării o parte dintr-un antic oraş roman dispărut demult. Se numea Ucetia şi era decorat cu mozaicuri deosebite.

  5. Savuraţi cafeaua cât mai puteţi. Sună puţin alarmist, dar încă un studiu ne atrage atenţia că încălzirea globală ar putea distruge culturile de cafea în viitorul apropiat.

  6. Câţiva cercetători britanici au inventat o sită din grafen, care transformă mai uşor apa de mare în apă de băut.

  7. Beţi sucuri fără calorii, cu îndulcitori artificiali, în speranţa că veţi slăbi? S-ar putea să nu aibă deloc efectul dorit. Un nou studiu arată că aceste substanţe de fapt ne îngraşă.

  8. Sally face cele mai bune salate. Nu doar că le pregăteşte în 60 de secunde, dar are grijă şi la calorii. Nu se prea descurcă însă cu avocado. Aţi ghicit probabil, este vorba despre un robot.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 31 martie

  1.Oamenii de ştiinţă au transformat o simplă frunză de spanac într-un ţesut cardiac funcţional. Ar putea fi o metodă bună să înlocuiască organele bolnave, fără să fie nevoie de donatori.

  2. O echipă de arhitecţi din New York vrea să suspende un zgârie-nori de un asteroid. Întregul turn va fi acoperit de panouri solare.

  3. Un bărbat paralizat a reuşit să mănânce singur, datorită unei interfeţe creier-computer. Este un pas uriaş, pentru că pacientul nu şi-a mai mişcat membrele de opt ani.

  4. O echipă de oameni de ştiinţă americani a creat un robot care analizează amănunţit culturile de porumb şi vede care dintre plante este afectată. Astfel, ei vor să creeze culturi rezistente la secetă.

  5. Oamenii au creierul mai mare pentru că mănâncă fructe. Este concluzia unui studiu realizat pe primate, dar rezultatele se aplică şi la oameni.

  6. Săptămâna asta a fost anunţată cea mai mare urmă de dinozaur găsită vreodată. Are aproape un metru 70.

  7. O companie din California a inventat burgerii cu gust şi aspect de carne, care nu conţin nici măcar o urmă de celule animale sau sânge. Dar carnivorii nu vor simţi nicio diferenţă, spun inventatorii.

  8. Câţiva masteranzi elveţieni au creat un scaun cu rotile neobişnuit. Utilizatorii urcă scările foarte uşor, fără să aibă nevoie de o pantă specială.

  9. O cometă a studiat Pământul de aproape. Se numeşte 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak şi a fost descoperită în 1858. De atunci a mai trecut de câteva ori pe lângă noi, dar niciodată atât de aproape.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 24 martie

  1. Pui prăjit sau raţă cu portocale… nu din păsări reale, ci din celule auto-reproductive, create în laborator. Inventatorii spun că nu va mai fi nevoie să creştem animale pentru mâncare.

  2. NASA are o nouă serie de mini-roboţi pentru misiunile în spaţiu. Se numesc PUFFER, au roţi, dar sunt cam cât un telefon mobil, deci pot fi ţinuţi cu uşurinţă în palmă.

  3. Cei care au copii trăiesc mai mult. Un nou studiu spune că speranţa de viaţă creşte cam cu doi ani în cazul părinţilor faţă de oamenii care nu au moştenitori.

  4. Pentru cei care vor să vorbească la telefon în public, şi nimeni să nu poată trage cu urechea, a fost inventată masca Hushme.

  5. Cât de necesare ne sunt telefoanele pliabile? Vom descoperi în curând, pentru că experţii unei universităţi din Canada au creat un nou tip de ecran flexibil şi sensibil la atingere, care ar putea fi folosit pe telefoanele inteligente.

  6.Creierul mic are şi o funcţie despre care nu ştiam până acum. Neurocercetătorii au descoperit că nu este responsabil doar pentru mişcări.

  7. Acceleratorul de particule de la CERN este o sursă inepuizabilă de revelaţii ştiinţifice: recent, a identificat 5 noi particule subatomice.

  8. Veninul de păianjen ne poate fi fatal, dar ne şi protejează creierul după un accident vascular cerebral. Oamenii de ştiinţă australieni vor să folosească o anumită proteină din compoziţia acestei substanţe toxice.

  9. Roboţi umanoizi, drone, autobuze fără şoferi şi multe alte tehnologii au fost prezentate la CeBIT 2017. S-a întâmplat în această săptămână la Hanovra.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 17 martie

  1. O fabrică de bere din Scoţia va deschide anul viitor primul hotel dedicat iubitorilor… de bere, evident. Aici, clienţii vor face şi tratamente şi vor mânca alimente pe bază de bere.

  2. În toamnă ar putea fi lansată pe piaţă jacheta inteligentă. Dacă ne lasă inima să dăm câteva sute de dolari pe ea, o putem folosi când mergem cu bicicleta, spre exemplu. Ca să ne conectăm la telefonul inteligent printr-o simplă atingere a mânecii.

  3. Oamenii de ştiinţă ar putea face foarte uşor cromozomi umani artificiali în viitor. Au reuşit asta cu cromozomii de drojdie. Au creat cinci corpuscului artificiali, adică o treime din materialul genetic al organismului.

  4. Niciun bucătar iscusit nu-l întrece pe Flippy la gătit burgeri. Robotul alimentează însă temerile că restaurantele nu ar mai avea nevoie, pe viitor, de angajaţi.

  5. Aspirina şi penicilina au fost, de fapt, descoperite de oamenii de Neanderthal acum zeci de mii de ani. Cel puţin asta arată o analiză ADN extrasă din placa dentară a unor cranii.

  6. A venit şi rândul lui Airbus să-şi prezinte conceptul de maşină zburătoare. Se numeşte Pop Up şi ar putea fi folosită atât în aer, cât şi pe asfalt.

  7. Mici, dar voinici: păianjenii consumă sute de milioane de tone de insecte pe an. Adică, de două ori cât cântăresc toţi oamenii adulţi de pe planetă.

  8. O companie spaniolă a doborât un record în spaţiu. A lansat, pentru prima dată, o rachetă dintr-un balon. Şi spune că e o metodă mult mai ieftină decât a oricărui alt competitor.

  9. Aveţi antivirus pe telefon sau pe calculator? Staţi liniştiţi… S-ar putea să nu vă folosească la nimic. Inginerii Universităţii din Michigan au descoperit că hackerii pot folosi anumite tonuri muzicale pentru a prelua controlul.

  10. Aţi purta o cravată făcută din pânză de păianjen? Invenţia aparţine unui startup din Statele Unite.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 10 martie

  1. O echipă de ingineri ruşi a imprimat o casă în timp record, adică în 24 de ore. Preţul locuinţei ajunge la doar 10.000 de euro.

  2. Cercetătorii MIT au creat un robot care poate fi controlat cu ajutorul gândurilor. Astfel, îşi repară aproape instant erorile, fără să fie reprogramat.

  3. Femeile sunt mai predispuse durerilor decât bărbaţii. Şi asta pentru că celulele din creierul lor sunt mult mai active în regiunile în care se procesează suferinţa.

  4. Oamenii de ştiinţă americani au inventat un burete reutilizabil care absoarbe petrol şi de la suprafaţa apei, dar şi din apă.

  5. NASA vrea să transforme Marte într-o planetă locuibilă. Se gândeşte ca, până în 2050, să instaleze un câmp magnetic în jurul astrului, pentru a-i proteja atmosfera de vânturile solare.

  6. Un embrion artificial. Asta au reuşit să creeze oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge. Este o premieră medicală, iar specialiştii au folosit doar celule stem.

  7. Specialiştii MIT au creat o mănuşă vie. Mai exact, conţine celule din bacteria E.coli. La ce le foloseşte?

  8. Compania Blue Origin ne arată imagini cu noua rachetă reutilizabilă. Care seamănă foarte bine cu Falcon 9 a celor de la SpaceX.

  9. Este foarte bine să bem cafea zilnic, spune un nou studiu, pentru că ar combate demenţa. Anumiţi compuşi ai săi protejează creierul.

  10. Producătorul de maşini Land Rover a lansat o versiune specială pentru modelul 4×4 Discovery. Este dedicată în special misiunilor de salvare, pentru că are şi o dronă.

  11. Jocurile video violente nu afectează pe termen lung comportamentul adolescenţilor, spun un nou studiu. Adică, nu îi face mai puţin empatici.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 3 martie

  1. Unii cercetători de la NASA susţin că Luna ar trebui considerată planetă, nu satelit al Pământului. Ei vor să schimbe definiţia planetei şi, dacă va fi acceptată propunerea, şi Pluto va intra în această categorie.

  2. Zahărul în exces duce la Alzheimer. Aşa s-ar traduce noul studiu al cercetătorilor britanici. Dar şi prea mult somn ar fi un simptom al acestei boli, spun oamenii de ştiinţă americani.

  3. Noul robot de la Boston Dynamics este vedeta internetului zilele acestea. Se numeşte Handle, are roţi şi aproape 2 metri când se ridică.

  4. Dacă vrem să trăim mai mult, trebuie să mâncăm zece porţii de legume şi fructe pe zi. Adică, în total, vreo 800 de grame. Practic, cu cât mai multe, cu atât mai bine.

  5. Pentru cei care nu se tem de spaţiile înguste, o firmă din Polonia propune un pat… de fapt un mini-dormitor şi un sistem home cinema. Iată!

  6. SpaceX s-a angajat să facă anul viitor prima călătorie turistică spaţială. Adică, să ducă doi oameni în jurul Lunii.

  7. O loţiune din propriile noastre bacterii. Asta au reuşit să facă cercetătorii Universităţii California din San Diego. Rezultatele sunt promiţătoare – au anihilat chiar şi stafilococul auriu rezistent la antibiotic.

  8. Bondarii pot juca fotbal şi chiar înscriu goluri. Dacă sunt recompensaţi cu mâncare. Specialiştii britanici care au făcut descoperirea spun că este o dovadă că albinele pot fi învăţate să facă lucruri care nu ţin de rutina lor.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 24 februarie

  1. NASA a anunţat că a descoperit planete locuibile, de talia Terrei, la doar 40 de ani lumină de Pământ.

  2. Mamofant. Adică o combinaţie între mamut, mamut lânos, şi elefant. Asta vor să creeze oamenii de ştiinţă în următorii doi ani. Ei speră că aceste modificări ar putea ajuta la păstrarea elefantului asiatic, o specie aflată pe cale de dispariţie.

  3. Inginerii unei universităţi din Elveţia au inventat un robot cu şase picioare care merge mai repede decât insectele.

  4. Arabii vor să fie ei primii care construiesc un oraş pe Marte. Şi spun că nu le trebuie mai mult de un secol. Asta dacă nu cumva le-o ia înainte şeful SpaceX, Elon Musk.

  5. Ştiţi acele momente când pur şi simplu vi se blochează telefonul şi, oricât aţi încerca, e în zadar? Nu vă grăbiţi să certaţi producătorul, ar putea fi de vină razele cosmice.

  6. Prima motocicletă zburătoare a fost testată cu succes într-un depozit al companiei producătoare. Se numeşte Scorpion-3, seamănă doar în mică măsură cu o motocicletă normală şi poate duce un singur om.

  7. Vitamina D e indispensabilă. O găsim în morcovi, în peşte, cereale, dar şi în organismul nostru. Un studiu recent spune că aceasta ne scapă de răceală şi gripă.

  8. Dacă mâncăm alimente infectate cu salmonela s-ar putea să avem probleme mult mai grave decât am crezut. Adică, să ne trezim cu un ADN modificat.

  9. Ne sunt prieteni de peste cinci mii de ani. În tot acest timp, caii, căci despre ei este vorba, au învăţat să ne citească expresiile faciale.

  „Jurnalul de Științe” de vineri, 17 februarie

  1. Africa, America de Nord şi de Sud, Antarctica, Asia, Australia, Europa şi… Zealandia. Sunt continentele planetei, cel din urmă abia a fost descoperit, deşi există de muuultă vreme.

  2. Astronomii au descoperit 60 de planete noi. Cea mai interesantă dintre ele este un „Super Pământ”, care pare că ar avea şi munţi.

  3. Savanţii NASA vor să afle dacă există viaţă pe Europa. Adică, pe satelitul planetei Jupiter. Şi o vor face cu ajutorul unui lander, care va lua probe din suprafaţa îngheţată a astrului.

  4. Dacă vreţi să vă luaţi maşină şi nu sunteţi hotărâţi, mai bine aşteptaţi puţin. La anul, o companie olandeză va scoate pe piaţă maşina zburătoare. Se pot face precomenzi, dar preţul este cam piperat: 600.000 de dolari.

  5. Că tot a fost Sfântul Valentin, iată ce cadou le-au făcut îndrăgostiţilor studenţii unei universităţi din Canada.

  6. Dacă vrem să trăim mai mult, trebuie să reducem numărul de calorii. Cine spune asta şi cum s-a ajuns la această concluzie aflăm aici.

  7. Vara asta, dacă mergeţi în Dubai, s-ar putea să vă plimbaţi cu taxiul zburător. Autorităţile locale vor să implementeze primul sistem de transport cu drone din lume.

  8. De departe pare un struţ, dar imită puţin şi mersul oamenilor. Se numeşte Cassie şi este invenţia cercetătorilor de la Universitatea Oregon.

  9. Bărbaţii ar moşteni chelia de la mame, spune un studiu nou. Oamenii de ştiinţă speră că informaţia îi va ajuta să ofere un leac celor care au această problemă.

  10. Astronauţii indieni au doborât un record zilele astea. Au lansat pe orbită 104 sateliţi în acelaşi timp, de pe o singură rachetă. Până acum, Rusia deţinea recordul la numărul de sateliţi trimişi la bordul aceleiaşi rachete: 37.

  Cele mai importante știri din „Jurnalul de Științe” de vineri, 10 februarie

  1. Creierul se micşorează cu aproape o cincime în timpul somnului. O spun cercetătorii americani, care ne şi liniştesc: procesul este benefic.

  2. Pielea umană modificată genetic ar putea fi un remediu pentru cancerul cerebral. Savanţii şi-au dat seama de asta după ce au implantat celule stem neuronale din piele în tumorile din creierul şoarecilor.

  3. Arheologii au descoperit urme de colagen în scheletul unui dinozaur vechi de aproape 200 de milioane de ani. Asta ne arată că ţesuturile moi sunt mult mai rezistente decât am crezut până acum.

  4. Savanţii de la MIT au creat un polimer care seamănă foarte mult cu pielea umană şi, în viitor, ar putea fi folosit chiar pentru transplanturi de piele. Este un hidrogel şi are nişte proprietăţi speciale.

  5. Aspirina şi ibuprofenul NU ne scapă de durerile de spate. Un nou studiu spune că, în acest caz, cele două medicamente NU sunt mai eficiente decât o pastilă de zahăr, spre exemplu.

  6. În curând, scleroza multiplă ar putea fi identificată mai uşor. Şi asta cu ajutorul unui biomarker descoperit recent, care ar facilita diagnosticarea.

  7. Ştiţi acele zgomote pe care le fac cei din jur şi care ne enervează peste măsură, fără să înţelegem de ce? Poate fi vorba de o afecţiune ce se numeşte misofonie.

  8. Roboţii ameninţă şi meseria de croitoreasă. Un inventator american a creat un roboţel care coase tricouri fără vreun ajutor uman.

  9. Observatorul European de Sud a surprins imagini spectaculoase cu două nebuloase aflate la peste 5.000 de ani lumină de Pământ. Iată-le!

 

 

 


Programul Zilei
Azi
Maine
Poimaine
Comunicate presa Digi


Ultimele stiri
Digi24 Digi24Digi Sport Digi Sport

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor.
Afla detalii aici.