Lunea la muzeu


Lunea la muzeu

Data publicarii: 20-03-2017

 • Istorie
 • Social
 • Tehnica
 • Travel

Detalii
 • Luni, muzeele sunt închise pentru public. Nu și pentru echipa Digi World care a reușit să se strecoare, curioasă, în spatele ușilor încuiate și să vâneze, pe culoarele goale și în sălile luminate atmosferic, fantomele istoriei și ale marilor personalități.

  Rezultatul e o „pastilă” concentrată de aproximativ 5 minute care dezvăluie secretele muzeelor bucureștene și le revelează bogăția într-o manieră vie, sintetică și captivantă, cu ajutorul celor mai pasionați gardieni ale acestor comori: muzeografii și directorii de muzeu.

  Incursiunea în spatele ușilor închise începe de la o piesă de muzeu esențială, continuă cu întreaga colecție, cu individualitățile din jurul său și cu clădirea care o adăpostește. Obiectele și oamenii sunt priviți ca un flux continuu ce modelează istoria umanității. Emisiunea își propune nu numai să însuflețească colecțiile, ci să dea relief și „voce” obiectelor pe lângă care trecem, deseori, indiferenți.

  Muzeele devin mult mai interesante atunci când vizitatorii află povești interesante care le personalizează lucrurile ce li se aștern în față. O carte veche și groasă nu pare nimic excepțional, însă dacă afli despre ea că este primul tratat de bacteriologie din lume scris de român, capeți o cu totul altă perspectivă.

  Emisiunea pornește de la mic și țintește spre un scop mare: crearea de repere. Exponatele spun istorii cu multe straturi și interpretări, invocă o gamă mare de idei și de emoții, iar expozițiile oferă comunității o scară de valori a moștenirii colective.
  Muzeele reînvie istoria, iar „Lunea la muzeu” redeșteaptă pofta de a le vizita și a le privi într-o nouă lumină.

  In perioada 2 octombrie-20 noiembrie, „Lunea la muzeu” vă dezvăluie fragmente fascinante de istorie si vă invită „Lunea la concurs”! Înscrie-te AICI!

  EPISOADE

  SEZONUL 2

  „Lunea la muzeu”, din 13 noiembrie: Masa rotunda a regelui Arthur

  „Lunea la muzeu”, din 6 noiembrie: Trusa de machiaj a Elenei Cuza

  Trusa de voiaj a doamnei Elena Cuza este o piesa de tezaur.

  „Lunea la muzeu”, din 30 octombrie: Tabloul „Toamna” – Muzeul Național Cotroceni

  Aflăm povestea tabloului „Toamna” din noul episod dedicat Muzeului Național Cotroceni, astăzi, de la ora 19:55, pe Digi World Romania.

  „Lunea la muzeu”, din 23 octombtrie: Sabia lui Al. I. Cuza – Muzeul Național Cotroceni

  Sabia lui Alexandru Ioan Cuza poartă pe lama de oțel o inscripție care relevă contextul politic din acele vremuri. Despre ce este vorba aflăm dint-un nou episod dedicat „Muzeului Național Cotroceni”.

  „Lunea la muzeu”, din 16 octombtrie: Biroul Regelui Carol I – Muzeul Național Cotroceni

  Martin Stöhr a fost „sculptorul Casei princiare din România”, iar biroul Regelui Carol I din Palatul Cotroceni este doar unul dintre spațiile decorate de acesta. De la ora 21:55, pe Digi World Romania, descoperim mobilierul si elementele de decor din biroul Regelui Carol I.

  „Lunea la muzeu”, din 9 octombtrie: Candelabrul – Muzeul Național Cotroceni

  Candelabrul comandat de Domnul Țării Românești Șerban Cantacuzino este cea mai spectaculoasă piesă din Muzeul Cotroceni. Îi aflăm povestea astăzi, de la ora 19:55, într-un nou episod „Lunea la muzeu”.

  „Lunea la muzeu”, din 2 octombtrie: Biblioteca Regelui Ferdinand – Muzeul Național Cotroceni

  Răsfoim cele mai importante volume din Biblioteca Regelui Ferdinand, din cadrul Palatului Cotroceni, astăzi, de la ora 19:55, în prima ediție din noul sezon „Lunea la muzeu”.

  SEZONUL 1

  „Lunea la muzeu”, din 29 mai: Muzeul Theodor Aman

  În următorul episod al seriei Lunea la muzeu, difuzat luni, 29 mai, de la ora 19:55, descoperim cum o superbă reședință ne dezvăluie multiplele talente ale pictorului Theodor Aman care a fost sculptor, decorator, arhitect, om de marketing și chiar violoncelist.

  SEZONUL 2

  SEZONUL 1
  „Lunea la muzeu”, din 22 mai: Muzeul Victor Babeș

  Vaccinul contra rabiei sau chiar antibioticul n-ar fi fost, poate, inventate, dacă studentul la arte dramatice Victor Babeș nu ar fi suferit o moarte tragică în familie sau dacă, mai târziu, nu ar fi avut curajul să înfrunte ideile preconcepute ale vremii și chiar tirurile cu roșii din amfiteatre. Mai multe detalii extraodinare despre viața și realizările autorului primului tratat de bacteriologie din lume aflați luni, 22 mai, de la ora 19.55, pe DigiWorld, cand „Lunea la muzeu” ajunge la Muzeul Victor Babeș.

  „Lunea la muzeu”, din 15 mai: Colecția de artă Ligia și Pompiliu Macovei

  O casă veche, plină de atmosferă, ascunde unele dintre cele mai fascinante și mai prețioase colecții din București. Descoperim bogățiile inestimabile, prea puțin cunoscute, din Colecția de artă Ligia și Pompiliu Macovei.

  „Lunea la muzeu”, din 8 mai: Muzeul de Artă Populară Doctor Nicolae Minovici

  Un aparat de la finalul secolului al XIX-lea aflat la Muzeul Minovici a fost folosit pentru proiecția primului film științific din lume, creație a geniului vizionar care a fost doctorul Gheorghe Marinescu.
  Mai multe despre prima îmbinare a cinema-ului cu știința, in episodul „Lunea la muzeu”.

  „Lunea la muzeu”, din 28 aprilie: Muzeului Științelor Experimentale

  Locuința în formă de iaht a unui faimos amiral este, în București, locul ideal de privit la cer. Acest nou episod din „Lunea la muzeu” ne dezvăluie cum un observator particular a devenit epicentrul astronomiei românești și cum o lunetă veche, ajunsă piesă de muzeu, mai e încă în stare să ne arate stelele.

  „Lunea la muzeu”, din 24 aprilie: Muzeul Storck

  În episodul de săptămâna aceasta din „Lunea la muzeu” aflăm povestea a două capodopere bisericești, una în miniatură alta în mărime naturală, dar și a celei mai ilustre dinastii autohtone de sculptori.

  „Lunea la muzeu”, din 17 aprilie: Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu

  De la Enigmă, la Anagramă, aflaţi despre parcursul celei mai misterioase sculpturi a lui Filip Marin, o lucrare puţin cunoscută care sfidează etichetările, în cel mai nou episod din Lunea la Muzeu.

  „Lunea la muzeu”, din 10 aprilie: Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu

  Descoperim Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu și aflăm cum restauratorii au scos la iveală frumuseţea pierdută a unei opere de artă.

   

  „Lunea la muzeu”, din 3 aprilie: Muzeul „George Severeanu”

  Muzeul George Severeanu unde aflăm cum a contribuit un dulap din lemn de nuc la rescrierea istoriei româneşti, ce preţ greu poate avea o colecţie numismatică cu 11.000 de monede, dar şi cum o dorinţă testamentară a fost ignorată zeci de ani de către de comunişti.

  „Lunea la muzeu”, din 27 martie: Muzeul vârstelor, Casa Filipescu – Cesianu

  Deschidem ușile Muzeului Vârstelor pentru a cunoaște evoluția instrumentelor muzicale din România și pentru a afla cum ne-a influențat tehnologia viața de zi cu zi.


 

 

 


Programul Zilei
Azi
Maine
Poimaine
Comunicate presa Digi
Ultimele stiri
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor.
Afla detalii aici.