O vietate marina neasteptata contribuie la schimbarile dramatice ale climei


O vietate marina neasteptata contribuie la schimbarile dramatice ale climei

Data publicarii: 13-10-2017

 • natura

Detalii
 • Un nou studiu publicat in jurnalul Scientific Reports sustine ca o vietate marina aparent banala influenteaza modul in care se schimba clima.

  Potrivit oamenilor de stiinta, scoicile de pe fundul oceanelor ar putea elimina o cantitate semnificativa de gaze cu efect de sera. Alaturi de viermii marini de la adancimi mari, ele pot contribui negresit la schimbarile climatice din ultimii ani.

  Pentru a-si sustine afirmatiile cu cifre, specialistii au subliniat ca 10% din emisiile de metan din Marea Baltica provin de la scoici si viermi. E nevoie de 20.000 de vaci pentru a emite aceeasi valoare au subliniat oamenii de stiinta, potrivit Time.

  Metanul este unul din cele mai puternice gaze cu efect de sera, de 30 de ori mai capabil sa capteze caldura in atmosfera decat dioxidul de carbon.

  Momentan, specialistii si-au concentrat studiul asupra Marii Baltice, insa ei sustin ca, daca rezultatele se vor confirma si in cazul oceanelor, va fi imperios necesar sa se impune reguli in privinta fermelor de scoici. Acestea sunt tot mai frecvente si nu exista reglementari in ceea ce le priveste.

  “Micile vietati marine de pe fundul oceanului se pot comporta ca vacile dintr-un grajd”, a subliniat Stefano Bonaglia, co-autorul studiului, om de stiinta la Universitatea din Stockholm, din dorinta de a arata cat de grava poate deveni situatia daca nu e controlata la timp.

 

 

 


Programul Zilei
Azi
Maine
Poimaine
Comunicate presa Digi
Ultimele stiri
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor.
Afla detalii aici.