Comunicat de presă - Afla CUM SĂ PRINZI 100 de ani din documentarul original Digi World.

Documentarul original Digi World “Cum sa prinzi 100” debuteaza sambata, 19 octombrie, ora 20:00, la Digi World cu episodul dedicat lui Simion Garlea. Centenarul din Magura a supravietuit nu doar razboiului, ci unui veac intreg ca sa ne povesteasca istoria unei vieti traite cu credinta si recunostinta.

La 6 ma trezesc. Pe la 6.30 dau drumul la televizor, ca la 6.55 sa cante Imnul Tarii Romanesti. Ala-mi da o vigoare, imi da ceva sa ma intareasca. Cum poti sa dormi cand ai atatea intamplari in capul tau... s-au inregistrat si ies la iveala. Pui capul pe perna, vrei sa adormi, dar nu poti ca nu te lasa gandurile. Am avut multa rabdare. Rabdarea ii peste putinta omului. Si mai e un lucru: speranta. Fiecare om are o speranta in viata lui… Cu Dumnezeu treci marea, fara el, nici pragul, spune Simion Garlea, centenar si veteran de razboi.

Debutul seriei documentare va fi precedat de o editie speciala Digipedia Plus, de la ora 19:30, la Digi World. Dezbaterea, moderata de jurnalista Izabela Panescu, realizatoarea emisiunii “Tinerete fara batranete”, ii va avea ca invitati pe Elena Pagu, multipla campioana europeana si mondiala la mars pentru seniori, prof. univ. dr. Luiza Spiru, medic geriatru si gerontolog si pe Cristian Panaite, medic nutritionist.

Urmatoarele episoade ale seriei exploreaza tinutul despre care aflam ca nu este doar patria ceramicii traditionale romanesti, ci si a celor mai longevivi romani. Digi World a mers la Horezu, ca sa-i intrebe pe unii dintre cei mai longevivi romani cum au prins suta de ani, dar a strans laolalta si opiniile specialistilor - gerontologi, nutritionisti, etnografi si istorici.

Intr-o lume in care speranta de viata creste tot mai mult, Romania pare putin preocupata de cercetarea in domeniu. Seria de documentare “Cum sa prinzi 100” isi propune sa descopere secretele longevitatii in Romania printr-o ancheta vie, informativa, amuzanta, umana si revelatoare. In tara Tineretii fara batranete, a unor figuri emblematice precum Dracula, Ivan Turbinca, Ana Aslan sau Petru Taran, pornim pe urmele oamenilor care au atins centenarul.

Cum de bucurestenii sunt printre cei mai longevivi romani? Cat de mult conteaza stilul de viata si cat de mult materialul genetic? E adevarat ca munca si activitatea te tin in viata? Cat de mult conteaza psihicul, spiritualitatea, credinta, socializarea? Documentarul isi propune sa raspunda la aceste intrebari si la multe altele ivite pe parcurs si sa cunoasca personaje vibrante, excentrice, cu povesti de viata uimitoare.

Echipa Digi World a lucrat la realizarea documentarului timp de doi ani si a strans peste 150 de ore de filmare, marturii si povesti de viata de la peste 50 de oameni - personaje si sfaturi pentru longevitate de la peste 20 de specialisti. Prima serie a documentarului va fi difuzata conform programului detaliat in cele ce urmeaza, iar cea de a doua va fi anuntata in curand.

Programul de difuzare: 

Episodul 1 - sambata, 19 octombrie, ora 20:00
Episodul 2 - duminica, 20 octombrie, ora 20:00
Episodul 3 - sambata, 26 octombrie, ora 20:00
Episodul 4 - duminica, 27 octombrie, ora 20:00
Episodul 5 - sambata, 2 noiembrie, ora 20:00