Comunicat de presă - Centenarul vine la Digi World cu documentare despre romani autentici.

Bucuresti, 28.11.2018

Digi World marcheaza 100 de ani de la Marea Unire cu un program special de documentare romanesti care dezvaluie patrimoniul cultural al romanilor, pasiunile lor de-o viata si cel mai ambitios proiect romanesc dedicat descoperirilor care vor schimba in bine lumea de maine.

Cu siguranta, in Romania contemporana, se intampla si altceva decat politica… si acest lucru se vede in Documentarele Digi. Avem pasiuni, dorinte, intrebari, trairi pe care le exprimam mai mult sau mai putin public. Rolul televiziunii este de a le face vizibile, iar cel al filmului documentar este de a le face intelese. Documentarele marca Digi sunt o incursiune in viata romaneasca, in trecutul, prezentul si viitorul nostru mai mult sau mai putin pasional, dar cu siguranta, veridic si incredibil de interesant. In fiecare an, in decembrie, Digi va propune Documentare cu suflet romanesc! Urmariti-ne! - a declarat Bogdan Chiritoiu, manager Digi Documentare.

Program de documentare romanesti - 1 decembrie 2018

16:55 - “Tinutul Buzaului - Lemnul”

Echipa Digi World a filmat mai bine de un an in Tinutul Buzaului si a surprins oameni de poveste, istorii si locuri impresionante. “Tezaur uman viu” este titlul onorific acordat de UNESCO celor mai importanti pastratori de traditie ai lumii. Doi dintre ei sunt artistii populari buzoieni Mircea Micu, cimpoier si fauritor de cimpoaie, si Amelia Papazissu, tesatoare. Pe acestia, dar si pe ultimii doi buzoieni care sa pricep sa scoata chihlimbar din “piatra seaca”, ii puteti cunoaste sambata la Digi World.

17:35 - “Tinutul Buzaului - Focul”

Pornim de la focurile vii din Lopatari, fenomen natural care nu inceteaza sa uimeasca si urmarim pasiunile de-o viata ale oamenilor locului. Fierarul din Bozioru stie sa faca o caruta de la A la Z. Meseria i-a retezat doua degete, dar nu si dragostea de ea. Tanti Florica, batrana lautareasa care canta din voce si din tobe in Braesti, a fost vedeta locala si a inflacarat sarbatorile satului. Le aflam povestile de viata si apoi discutam cu geologul care isi propune infiintarea Geoparcului Tinutul Buzaului, ca sa deslusim misterul flacarilor care danseaza pe suprafata pamantului.

18:15 - “Tinutul Buzaului - Piatra”

Ultimul episod dedicat Buzaului aduce pe ecrane cititori in piatra si cioplitori in stanca, artisti si acrobati, sculptori geniali si creaturile lor fabuloase de la marginea padurii, alaturi de trovanti slefuiti de natura. Cunoastem ce-a mai ramas din generatia de aur de cioplitori si tabara de sculptura de la Magura, descrisa cel mai important fenomen cultural romanesc de dupa al Doilea Razboi Mondial.

19:00 - “Frontierele luminii”

La sud de Bucuresti, la Magurele, se afla cel mai puternic laser de pe planeta si cel mai scump proiect stiintific realizat vreodata de catre Romania. Tratamentul cancerului sau obtinerea materiei din energie sunt doar doua dintre viitoarele proiecte de cercetare pe care mega-structura le va face posibile.

Documentarul isi propune sa explice pe intelesul tuturor cum ne va schimba vietile platforma din Magurele, sa descrie cum a evoluat ambitiosul proiect si solutiile ingineresti care au rezolvat probleme unice. Descoperim oamenii care formeaza “sufletul” colectiv al proiectului si vom afla despre legatura subtila dintre fenomenul laser si vechea arta japoneza a tragerii cu arcul.

19:40 - “Viata romanilor la Malaiesti”

Ne intoarcem mult in timp, pana la stramosi. Poate cel mai important lucru pe care l-au adus romanii in Dacia a fost sanitatia. Toata lumea era obligata sa se spele. O echipa de arheologi inimosi au excavat la Malaiesti, Prahova, cel mai bine conservata baie publica din timpul ocupatiei romane. Aflam cum functiona sistemul de incalzire, dar si despre utilizarea unei bai publice acum aproape doua mii de ani. Vedem locurile unde au fost baracile garnizoanei romane de la Malaiesti si descoperim cum se scurgeau zilele militarilor romani trimisi sa apere frontiera de nord a imperiului.

20:00 - “Calusarii”, prima parte

Secretul la varsta mea de 74 de ani… mi-e drag. Mi-e drag calusul. Eu cand ma imbrac in straiele astea calusaresti nu ma doare niciun os. Maine, cand m-oi duce acasa ma imbrac normal, ma doare oasele. Da, ma doare oasele. Acu’ nu ma doare! Am jucat azi toata ziua, am jucat in Pitesti, in oras, toata ziua, pana la ora actuala... - spune vataful Petre Masala.

In prima parte a documentarului, ajutati de experti, coregrafi si etnologi, telespectatorii vor cunoaste fatetele mai putin faimoase ale calusului. Echipa Digi World a filmat trupe de calusari din Arges si Dolj, conduse de vatafi legendari ca Petre Masala sau Nicolae Veleanu. Partea a doua a documentarului va fi difuzata duminica, 2 decembrie, la ora 20:00.

20:55 - “Lunea la muzeu”, premiera noua serie

Patrunde alaturi de Digi World in cea mai valoroasa cladire din Romania. Descopera ce se ascunde in spatele usilor monumentale: munti de bogatii, seifuri cu lingouri si o colectie de monede de Cartea Recordurilor. Afla istoria leului si despre personalitatile care valorau cat greutatea lor in aur. Lunea la muzeu iti dezvaluie un tezaur mai putin cunoscut: Muzeul BNR.

In mod exceptional, cu ocazia Centenarului Romaniei, primul episod din noua serie “Lunea la muzeu” va fi difuzat sambata, 1 decembrie, la ora 20:55. Urmatoarele episoade vor fi transmise in fiecare luni din decembrie, de la ora 14:05.

Cel mai bine pazit muzeu din Romania, Muzeul Bancii Nationale a Romaniei, te asteapta “Lunea la muzeu” cu povestile fascinante din istoria bancara. Descopera diferenta dintre portmoneu si portofel, de ce a intrat o bancnota romaneasca in Guinness Book, care e cea mai mare valoare a unei bancnote locale si secretul care face ca ghiseele bancii nationale sa pastreze “limita de discretie” fara a fi nevoie sa o marcheze.

Televiziunile Digi World, Digi Life si Digi Animal World fac parte din grupul Digi | RCS & RDS. Grupul Digi mai detine televiziunile Digi24, Digi Sport 1, 2, 3 si 4, Film Now (pay-tv), posturile muzicale UTV, Music Channel, Hit Music si Hora TV, posturile de radio Digi FM, Pro FM, Digi FM, Chill FM si Dance FM.