Comunicat de presă - CinemaTePeCa prezinta “Reconstituirea”, film interzis de comunisti la trei zile dupa lansare.

Digi24 va invita sambata la “Reconstituirea”, filmul care a provocat, in 1970, convocarea unei sedinte restranse a Secretariatului Partidului Comunist Roman, la care a participat insusi Ceausescu.

In 8 decembrie, de la ora 21:00, ne reintalnim cu Cristian Tudor Popescu la CinemaTePeCa si aflam despre controversele, dar si despre valurile de cronici pozitive, generate de pelicula aleasa de critici cel mai bun film romanesc din toate timpurile.

Filmul realizat de Lucian Pintilie in 1968, ajuns pe marile ecrane la inceputul anului 1970, este inspirat de nuvela omonima a lui Horia Patrascu si exploreaza un caz real petrecut in 1963, in orasul natal al autorului. Un grup de tineri se iau la bataie la strandul din localitate, iar militia raspunde cu o procedura inedita de reeducare. Distributia filmului include nume mari ale cinematografiei romanesti: George Constantin, Emil Botta, Ernest Maftei, Vladimir Gaitan, George Mihaita si Ileana Popovici.

Nicolae Ceausescu: “Pe militieni pot sa-i critice, ca avem multi prosti”

Succes de casa, apreciat de critica, filmul lui Lucian Pintilie a fost scos de pe ecrane la trei zile dupa lansare, sub acuzatia ca ar fi subminat autoritatea Militiei. In cadrul sedintei restranse a secretariatului partidului, Ceausescu face, insa, o declaratie surprinzatoare: „In legatura cu filmul acesta „Reconstituirea“, mie mi se pare ca lucrurile se cam exagereaza. Critica niste militieni. Ei si? In tarile capitaliste politistii sunt criticati in fiecare zi. Ceea ce este negativ, dupa parerea mea, este ca se prezinta tineretul nostru ca un tineret primitiv, iar acest lucru nu este real si pe urma felul cum este prezentat publicul, gloata aceea de oameni. Pe militieni pot sa-i critice, ca avem multi prosti.”
Desi respins de cenzura, filmul este totusi trimis, la sugestia lui Ceausescu, la festivalurile din vest, acolo unde putea fi apreciat cum se cuvine. Duminica, aflam impreuna la CinemaTePeCa de ce “Reconstituirea” ramane, peste ani, un film-reper al cinematografiei romanesti.

Emisiunea CinemaTePeca este difuzata la Digi24, in fiecare sambata, de la ora 21.00. Gazda cinefililor este istoricul si criticul de film Cristian Tudor Popescu. Cele mai valoroase filme ale cinematografiei romanesti sunt la Digi24 in fiecare weekend, intr-o prezentare concisa si savuroasa, marca Cristian Tudor Popescu.

Digi24 transmite 24 de ore din 24, 7 zile din 7, informatii despre temele de moment si evenimentele care pun lumea in miscare. Parte a Grupului Digi Communications, Digi24 abordeaza cu echidistanta si profesionalism subiectele relevante din actualitatea interna si internationala, oferind publicului emisiuni informative, dezbateri, analize si interviuri, sub sloganul ”Informatia la putere”.