Comunicat de presă - Concert Extraordinar cu ocazia Sarbatorilor de Paste pe scena Operei Nationale Bucuresti.

Opera Nationala Bucuresti prezinta miercuri, 24 aprilie, incepand cu ora 18:30 Concertul Extraordinar cu ocazia Sarbatorilor de Paste. Orchestra va fi consuda de catre maestrul Mihanea Ignat, in calitate de invitat al primei scene lirice. Corul Operei Nationale Bucuresti va fi pregatit de catre Daniel Jinga, iar conceptul regizoral al concertului poarta semnatura Claudiei Machedon.

Pe scena vor evolua solistii casei, soprana Cristina Maria Oltean si baritonul Lucian Petrean, iar la pian Ioana Maria Lupascu in calitate de invitata a Operei Nationale Bucuresti. Programul serii include Uvertura „Marele Paste rus” de Nikolai Rimsky-Korsakov si „Requiem” de Gabriel Fauré.

Regizorul evenimentului, Claudia Machedon, despre Concertul de pe scena Operei Nationale Bucuresti organizat cu ocazia sarbatorilor pascale: Concertul de Paste cuprinde 3 lucrari. Ce au in comun, in afara faptului ca sunt compuse in a doua jumatate a secolului XIX, este vitalitatea, forta mesajului. Rimsky-Korsakov preia teme liturgice rusesti si reuseste sa transpuna in muzica sa atat caracterul lugubru, cat si bucuria sarbatorii. Concertul pentru pian si orchestra al lui Liszt este nu doar plin de patos, prin definitia pateticului, ci si eroic. In Requiem, Fauré are o viziune senina asupra mortii, reprezentand mai degraba o eliberare, prin efectul cathartic al muzicii, decat o experienta dureroasa. Ca propunere regizorala, spectacolul-concert sustine aceste teme si devoaleaza o atmosfera ecleziastica, in care Lumina este motorul principal. Speram ca evenimentul sa ofere o intelegere mai profunda, senzoriala, a tainei Sfintei Invieri si sa multumeasca sufletul spectatorilor nostri.

Dirijorul Mihnea Ignat, despre Concertul primei scene lirice a tarii: Este pentru mine o deosebita onoare sa ma aflu la pupitrul Orchestrei si Corului Operei Nationale Bucuresti cu ocazia Concertului Pascal, onoare intrecuta doar de bucuria de a impartasi cu dumneavoastra muzica pe care am pregatit-o cu drag impreuna cu colegii mei. Programul din aceasta seara cuprinde, pe de o parte, doua lucrari din repertoriul tipic pentru aceasta perioada a anului, Uvertura Marele Paste Rusesc de N. Rimsky-Korsakov si Recviem-ul de G. Fauré iar pe de alta parte, Concertul Pathetique pentru pian si orchestra de F. Liszt, o lucrare necunoscuta, dar care completeaza in acelasi spirit de sarbatoare programul nostru. Speram ca prin intermediul muzicii sa va aducem in suflet bucuria unui nou inceput, dorinta de a fi mai buni cu aproapele si mai sinceri cu noi insine. Sarbatori Fericite si linistite!

Ioana Maria Lupescu este unul dintre cei mai buni pianisti din Romania. Din anul 2007 este solista al Filarmonicii „Paul Constantinescu" din Ploiesti. Un artist complet si o pianista de exceptie, Ioana Maria Lupascu detine nenumarate trofee si premii si a fost numita de presa “noua vedeta a generatiei sale”.

Soprana Cristina-Maria Oltean, solista a Operei Nationale Bucuresti, este o prezenta constanta pe scenele teatrelor si a mai multor filarmonici din tara: Opera Romana Craiova, Opera Nationala Romana Cluj-Napoca, Sala Radio Bucuresti, Teatrul Regina Maria Oradea, Teatrul Maria Filotti Braila, Filarmonicile din Targu Mures, Arad, Oradea, Ramnicu Valcea, Brasov, etc. Pe scena Operei Nationale Bucuresti publicul spectator o poate aplauda la scena deschisa in spectacolele precum „La Traviat” de Giuseppe Verdi sau „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti.

Lucian Petrean, bariton al Operei Nationale Bucuresti, a absolvit Academia de Muzica „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, sectia Canto. In august 2014 la Verona-Italia a studiat cu maestrul Giorgio Zancanaro cursuri de maiestrie vocala, iar in iunie 2016 la Milano-Italia s-a perfectionat cu maestrul Bonaldo Giaiotti. Pe scena Operei Nationale Bucuresti publicul spectator il poate aplauda la scena deschisa in spectacolele precum „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, „Pagliacci” de Ruggero Leoncavallo sau „Nabucco” de Giuseppe Verdi.

Biletele se gasesc pe https://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica intre orele 10:00 - 13:00 si 14:00 - 19:00).