Comunicat de presă - Producţie nouă la Digi24: „Planeta eşti tu!”, o emisiune despre grija faţă de mediul înconjurător.

Duminică, 15 noiembrie 2020, de la ora 17:00, Digi24 va difuza prima ediţie a emisiunii „Planeta eşti tu!”, moderată de Teodora Tompea. Într-un format dinamic de o oră, emisiunea va aduce în atenție provocările schimbărilor climatice. Orice om simte direct efectul schimbărilor climatice, cu toții devenim, mai devreme sau mai târziu, victimele poluării din marile oraşe sau ale fenomenelor meteorologice extreme. Scopul acestei emisiuni este de a-i ajuta pe telespectatori să conştientizeze pericolele văzute şi nevăzute, dar și să contribuie la micile schimbări de comportament care fac diferența.

            ”«Suferințele» pe care le îndură planeta noastră sunt greu de urmărit și de cuprins cu ochii minții de cele mai multe ori. Poate că generațiile noastre nu vor vedea efectele creșterii temperaturii pe glob, dar dacă ne gândim la generațiile viitoare, acestea vor avea mult de suferit. Ținând cont de faptul că nu există ceva asemănător pe piața media din România, niciun proiect referitor la schimbările climatice, am îndrăznit să încercăm să facem ceva inedit. Și mă bucur că întreaga echipă este entuziasmată și sunt convinsă că vom reuși să atragem măcar atenția unor lucruri pe care nici măcar nu le conștientizăm. Digi24 este cea mai relevantă televiziune de știri din România. Nu o spunem noi, ci audiențele zilnice. Sunt convinsă că publicul nostru este cel care va reacționa primul la acest proiect. Iar cei care ar trebui să acționeze, de sus în jos, sunt oficialii din Ministerul Mediului și din Guvern. Cei care trebuie să pună la punct o strategie națională și să o aplice»”, spune Teodora Tompea, jurnalist Digi24 şi realizatorea proiectului.

            Jurnalistul Digi24, Mădălina Chiţu, este cea care realizează reportajele din cadrul emisiunii: „România riscă deja o serie de sancțiuni pentru că nu respectăm directivele europene de mediu. Prima reacție a noastră este faptul că autoritățile nu iau măsurile necesare și nu aplică sancțiuni acolo unde este cazul. Omitem însă să ne gândim și la faptul că, prin micile noastre gesturi, putem contribui la diminuarea poluării. Așa a luat naștere emisiunea Planeta ești tu!”.

            Climatologul Roxana Bojariu şi expertul în fenomene extreme, Bogdan Antonescu, vor descifra cauzele fenomenelor meteorologice şi impactul acestora asupra mediului înconjurător.

Cercetătorul climatolog e om și el. Trăiește  în mediul pe care îl studiază, iar o condiție necesară ca rezultatele muncii sale să conteze este ca ele sa fie comunicate în societate. Comunicarea ne-a făcut oameni și ne-a facut să  evoluăm, învingând crize de tot felul, comunicarea mai intensă, schimbul de idei și informații ne vor ajuta sa facem față și crizei climatice actuale. Sunt onorată si bucuroasă să pot contribui la acest proiect de comunicare ce privește relația noastră cu planeta pe care încă trăim, în căutare continuă a binelui și frumosului”, declară Roxana Bojariu, climatolog.

Efectul schimbărilor climatice se resimte deja în viața de zi cu zi. Nu doar temperatura medie globală a crescut în ultima perioadă, ci și frecvența și intensitatea unor fenomene meteorologice, precum valurile de căldură sau inundațiile. Schimbările climatice au de asemenea un efect asupra sănătații, ecosistemelor, agriculturii și au dus la acidificarea oceanelor și topirea calotei glaciale. Astfel, este  important ca publicul să fie cât mai bine informat despre schimbările climatice și efectele acestora”, spune Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme.

Digi24 va difuza, din 15 noiembrie, în fiecare duminică, de la ora 17:00, emisiunea „Planeta eşti tu!”.