Emisiunea „Jurnalul de Științe” este prezentată de Teodora Safta, are o durată de 10 minute și se vede în fiecare vineri, de la ora 19:00, pe Digi World Romania.
„Jurnalul de Științe” are scop educativ, iar subiectele prezentate în edițiile acestei emisiuni vor acoperi domenii precum medicină, spațiu, inginerie, transport sau mediu.
Jurnalul de Științe de vineri, 14 septembrie
Dinții de lapte au capacitatea să-i regenereze pe cei permanenți, afectați de carii. Chiar dacă li s-a scos nervul.
Acum știm de ce unora le place să alerge la maraton. Cercetătorii au descoperit că responsabilă este mutația unei gene.
Un sistem dezvoltat în Statele Unite le permite roboților să recunoască obiecte pe care nu le-au mai văzut niciodată. Asta înseamnă că nu vor mai avea nevoie de ore întregi de pregătire ca să îndeplinească o sarcină.
Un vaccin împotriva unei forme agresive de cancer de piele s-a dovedit sută la sută eficient în testele cu șoareci. Tratamentul poate preveni reapariția tumorilor.
Probabil ați auzit de artiști care pictează cu fire de ață. Dar vă puteți imagina un robot care să facă asta?
Un nou prototip de taxi zburător, realizat în Europa de data aceasta, a făcut primul test. Aparatul este complet electric și poate transporta doi pasageri.
Ați prins un țânțar care vă sâcâia și vreți să știți dacă este purtător de boli. Puteți afla foarte repede cu un nou instrument realizat la o universitate americană.
NASA a testat un scut termic pliabil, asemănător unei umbrele. Acesta ar putea facilita misiunile umane pe Marte.
Oamenii de știință au descoperit ora cu cea mai mare probabilitate să dăm nas în nas cu un păianjen acasă. Studiul a fost realizat în Marea Britanie.
Cercetătorii vor să arunce ouă de dragoni în vulcanii activi. Așa se numesc aparatele care vor monitoriza zonele periculoase de la vârful acestora, în care oamenii nu pot ajunge.
Doctorii de la sat, din zonele cu dezastre naturale sau războaie pot să salveze mai multe vieți cu ajutorul realității augmentate. Aceștia vor primi instrucțiuni de la distanță, de la alți medici, mai experimentați.
Oamenii au învățat să facă bere cu mii de ani mai devreme decât am crezut. Dovezile descoperite într-o peșteră din Israel sugerează că băutura i-ar fi determinat și să înceapă să cultive cereale.
Consumul de lactate ne poate influența speranța de viață. Studiul realizat în Canada vorbește despre minimum două porții în fiecare zi.