Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) transmite că dozele booster ale vaccinurilor anti-COVID-19 pot fi administrate cel mai devreme la trei luni după finalizarea schemei iniţiale de vaccinare cu două doze, informează Reuters și Agerpres.
"Deşi recomandarea actuală este aceea de a administra doze 'booster' cu preferinţă după şase luni, datele actuale disponibile susţin administrarea sigură şi eficientă a dozei 'booster' cel mai devreme la trei luni după finalizarea schemei iniţiale de vaccinare", a declarat directorul departamentului de strategie vaccinală din cadrul EMA, Marco Cavaleri, într-o conferinţă de presă.
Deși noua variantă Omicron a atras atenția cercetătorilor, combaterea răspândirii variantei dominante Delta ar trebui să rămână prioritară în lupta împotriva actualului val al pandemiei de COVID-19, a mai transmis Cavaleri. "Situaţia imunologică rămâne extrem de îngrijorătoare în Europa. Varianta Delta rămâne principala ţintă a acţiunilor de sănătate publică desfăşurate pentru a combate pandemia şi consecinţele ei".
Pfizer și BioNTech au transmis că vaccinul lor cu trei doze poate neutraliza Omicron
BioNTech şi Pfizer au devenit primii dezvoltatori de vaccinuri anti-COVID-19 care au publicat aceste date şi au precizat că schema lor de vaccinare cu trei doze este capabilă să neutralizeze varianta Omicron.
Marco Cavaleri a mai precizat că nu a fost identificată deocamdată nicio îngrijorare legată de siguranţa vaccinurilor în cadrul campaniei de imunizare a copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani, în Statele Unite, unde peste 5 milioane de copii din această grupă de vârstă au primit deja cel puţin o doză de vaccin.
Citește și: Noi detalii despre Omicron. Majoritatea cazurilor par a fi ‘uşoare’, afirmă EMA
OMS a anunţat că vaccinurile anti-COVID-19 oferă un nivel robust de protecţie împotriva formelor severe ale acestei boli timp de cel puţin şase luni pentru majoritatea persoanelor vaccinate.
Organizația Mondială a Sănătății a adăugat că administrarea dozelor din schema iniţială de vaccinare în ţările sărace ar trebui să fie prioritară la nivel mondial şi, din acest motiv, recomandă dozele "booster" doar pentru persoanele cu afecţiuni medicale preexistente şi celor care au primit un vaccin anti-COVID-19 cu patogen inactivat.
Foto: Profimedia
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- Problemele de sănătate persistă în cazul persoanelor spitalizate cu Covid la începutul pandemiei...
- O adolescentă de 15 ani, primul caz pediatric de paralizie a corzilor vocale cauzată de Covid-19