Berea pe care o consumau faraonii acum cateva mii de ani a fost reprodusa recent, cu drojdie extrasa din vase de lut antice. Descoperirea sugereaza ca si alte microorganisme atat de vechi ar putea fi readuse la viata. Mai multe detalii puteti afla din "Jurnalul de Stiinte".
Berea are 6 la suta tarie si seamana la gust cu cea preparata din grau. Coloniile de drojdie au fost gasite in porii microscopici din 20 de vase de ceramica, unele cu o vechime de 5000 de ani. Acestea erau folosite in antichitate fie la producerea, fi la la depozitarea vinului si a berii.
Autorii studiului, arheologii si microbiologii din Israel, spun ca este o dovada ca ciupercile pot supravietui mii de ani fara mancare si, dupa atat timp, inca mai pot produce bauturi alcoolice. Este, totodata, o premiera mondiala in lumea stiintei.
Speranta cercetatorilor este ca vor reusi sa readuca la viata si alte microorganisme, din alimente precum muraturi, branza, paine si chiar vin, care sa ne spuna mai multe despre viata stramosilor nostri.
Pentru mai multe stiri din domeniul stiintei si tehnologiei, urmariti pe Digi World vineri, de la ora 19:00 si pe Digi24, in fiecare sambata, de la 15:30, "Jurnalul de stiinte", prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
- Te-ar putea interesa si:
- Una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din ultimii zeci de ani: mormântul...
- Dovezi că egiptenii antici încercau să trateze cancerul în urmă cu 4.000 de ani. "Când am observat...
- Emisiunea „Jurnalul de Științe” aniversează 6 ani de inovație, în doze precise