Atentie daca mergeti vara aceasta sa inotati in ocean. Chiar si o sesiune de zece minute va poate aduce o infectie a pielii. Mai multe detalii puteti afla din "Jurnalul de Stiinte".
Microbiomul normal se modifica la contactul cu apa oceanului, spun cercetatorii Universitatii din California. Bacteriile bune de pe suprafata pielii sunt indepartate intr-un timp foarte scurt, de doar cateva minute, iar in locul lor ajung microbii care traiesc in aceste ape.
Specialistii au depistat genul Vibrio, care de cele mai multe ori este inofensiv, dar are si tulpini ce pot provoca holera. Suntem astfel expusi la o serie de infectii cutanate, ale urechilor, dar si la afectiuni stomacale.
Totusi, microbiomul normal incepe sa-si reia locul dupa aproximativ 6 ore. Insa, daca subiectul are un sistem imunitar slabit, riscul unei infectii este foarte mare. Si inotul in ape mai mici, precum rauri sau mari, poate fi periculos, mai spun autorii studiului. Deseurile care ajung in ele pot da nastere unor colonii intregi de patogeni.
Pentru mai multe stiri din domeniul stiintei si tehnologiei, urmariti pe Digi World vineri, de la ora 19:00 si pe Digi24, in fiecare sambata, de la 15:30, "Jurnalul de stiinte", prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
Sursa foto: iStock/Getty Images
- Te-ar putea interesa si:
- Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un sistem de secvenţiere a ADN-ului pentru a combate...
- Un vaccin cu bacterii modificate, promiţător ca imunoterapie împotriva cancerului. Cum funcționează
- De ce nu ar trebui să te plimbi desculț pe marginea piscinei. Pericolele ascunse ale acestei...