Echipa Digi Docs

Departamentul Documentare (Digi Docs) al Grupului DIGI

Departamentul Documentare (Digi Docs) din cadrul Grupului DIGI asigură, prin activitatea sa, o parte din producția proprie de documentare a trustului media, contribuind zilnic la educarea și informarea publicului prin difuzarea de materiale care acoperă subiecte diverse: de la știință, tehnologie și istorie, până la lumea animalelor, lifestyle sau design interior. Digi Docs este asimilat celor trei canale tematice (Digi World – știință, tehnologie și istorie, Digi Life – lifestyle și design interior și Digi Animal World – lumea animală) și se bazează pe o echipă de producători de televiziune experimentați, pentru care documentarul este una dintre marile pasiuni:

Mihaela Popescu face parte de aproximativ zece ani din echipa Grupului DIGI, iar de patru ani este producător executiv în cadrul departementului de documentare. Televiziunea a fost dintotdeauna marea sa pasiune și este de părere că alegerea unei cariere în cadrul posturilor Digi World, Digi Life și Digi Animal World a reprezentat un pas important spre desăvârșirea parcursului profesional: „Am intrat cu emoție într-o lume absolut minunată! Este un imens pas înainte pentru desăvârșirea carierei unui jurnalist”. Pe lângă profesia de jurnalist TV, Mihaela este licențiată în filologia română și clasică, cu trei volume publicate, putându-se numi, astfel, poet și prozator.

Preocuparea pentru studiul limbilor clasice (latina și greaca) a fost piatra de temelie pentru profesia pe care o practică azi și astfel a dobândit importante deprinderi de a căuta, de a descoperi și de a transpune pe înțelesul publicurilor aspecte dintre cele mai complexe sau controversate. De altfel, din perspectiva Mihaelei, calitățile pe care un producător TV trebuie să le aibă sunt viziunea, pasiunea, empatia, respectul și comunicarea.

Proiectul preferat la care a lucrat Mihaela este „Vocile Operei”, primul documentar despre Opera Națională București (ONB) și oamenii săi. După mai bine de un an și jumătate de filmări alături de persoanele din culisele ONB și, având în minte ideea că pentru a înțelege opera, trebuie să îi cunoști oamenii, Mihaela ne mărturisește: „Proiectul meu de suflet rămâne mereu Vocile Operei. Încă din 2005 visam să realizez acest film, transformat ulterior și în serie-documentar. Pentru că am primit din partea echipei acea doză de susținere și încredere, am reușit să-l duc la capăt, alături de colegii mei.”

Adriana Apostol este producător executiv și lucrează în cadrul Digi Docs de peste 8 ani. Aceasta și-a descoperit întâmplător interesul pentru televizune, atunci când a aplicat pentru un post de documentarist în cadrul unor show-uri de tip concurs. În copilărie visa să ajungă profesoară de matematică, iar ulterior, dragostea pentru natură a determinat-o să studieze Știința Mediului. „La Digi am descoperit un altfel de spectacol decât cel cu care eram familiarizată. Alături de o echipă profesionistă, am trăit cu emoție și, în același timp, satisfacție la Muzeul Țăranului Român, de exemplu, atunci când am văzut o sală întreagă aplaudând la vizionarea seriei de documentare «Ținutul Buzăului», producție Digi World.”

Adriana este de părere că, dacă ne dorim o societate sănătoasă, popularizarea valorilor ar trebui să fie o prioritate pentru toți membrii acesteia. Prin producțiile Digi Docs, Adriana încearcă de fiecare dată să aducă în atenția telespectatorilor documentare de valoare despre oameni sau locuri ale căror povești merită să ajungă cât mai cunoscute. De altfel, în viziunea sa, un producător trebuie să aibă o neîncetată sete de cunoaștere și să învețe cât mai mult și cât mai multe: „În această meserie este esențial să fii curios și să îți dorești să înveți! Asta fac de peste 21 de ani și sper să țin ritmul mult timp de acum încolo. Am învățat să montez stând ore întregi, zilnic, peste program și fiind, în același timp, la curent cu formate de emisiuni care să poată fi adaptate pentru piața din România.”

Proiectul preferat pe care l-a produs Adriana, alături de echipa Digi World, este „Călușarii din Bârla”, documentar selectat la festivalurile de film Astra (Sibiu), Cronograf (Chișinău, 2016 – Premiul Simpatia Publicului la Secțiunea cadRO), Docuart FEST (2015 – Premiul pentru cel mai bun documentar de televiziune) sau TIFF (Cluj-Napoca), acolo unde protagoniștii s-au văzut apreciați și înconjurați de public într-o proiecție specială.

În prezent, Adriana lucrează la o nouă serie „Lunea la Muzeu” dedicată Muzeului Național de Istorie a României. Prin acest documentar sunt „duși” la muzeu și telespectatorii care nu au timpul necesar, iar prin poveștile care personalizează exponatele, este readusă oamenilor pofta de a le vizita: „Să nu uităm că vizitarea unui muzeu, atât în mod direct, cât și prin intermediul televizorului, ne deschide noi orizonturi și ne îmbunătățește cultura generală. Cred că muzeele care m-au impresionat cel mai mult au o foarte mare legătură și cu arta muzeografilor pe care i-am întâlnit în aceste locuri de a fi povestitori, am cunoscut oameni minunați, adevărate enciclopedii.”

Anca Grădinariu este de aproximativ opt ani redactor în cadrul departamentului de documentare al Grupului DIGI. Absolventă de scenaristică și filmologie la UNATC, începând cu 1997 aceasta și-a format o carieră de succes în calitate de jurnalist și critic de film. Anca a lucrat foarte mult timp în televiziune, unde s-a ocupat de show-uri de divertisment, concursuri și seriale, însă acest aspect nu a împiedicat-o să își împlinească și marea sa pasiune – filmul: „Am continuat să scriu despre cinema ca jurnalist și critic și să fac selecția pentru diferite festivaluri, cel mai important dintre acestea fiind TIFF.” În prezent, din dorința de a explora terenuri noi, Anca lucrează la o serie de documentare despre longevitate pentru postul de televiziune Digi World.

Anca este de părere că orice persoană ar trebui să dea tot ce are mai bun și să facă chiar mai multe decât sarcinile standard din fișa de post. Ea adoră să fie dinamică: „Mie a început să îmi placă și munca de teren, dar și cea de montaj, așa că filmez, fac planuri de editare, scriu scenariul și fac producția și documentarea, evident”. Aceasta susține că pentru a avea o carieră de succes în domeniul documentarelor TV trebuie, în principal, să ai răbdare: „Nu poți realiza un documentar bun dacă nu petreci mult timp cu personajele tale, ca să capete încredere în tine și să ți se dezvăluie așa cum sunt, nu cum vor să pară.” Mai mult decât atât, Anca este de părere că un documentarist bun este, sine qua non, cunoscător excelent al tehnicii, cinefil avid, psiholog/confident sensibil și povestitor iscusit.

Proiectul preferat la care a lucrat Anca este „Cum să prinzi 100”, seria cu și despre oameni longevivi, în cadrul căreia s-a simțit responsabilă să ducă mai departe povestea unor persoane incredibile atât prin prisma longevității, cât și a stilului de viață. Anca a fost impresionată de rafinamentul povestirii unor oameni care s-au născut într-o cultură orală: „Este o artă care se pierde acum, în lumea digitală, mozaicată, fracturată și cu cicluri de atenție foarte scurte”.

CE SPUN PARTENERII ȘI COLABORATORII DESPRE DIGI DOCS:

Colaborarea cu departamentul Documentare al grupului Digi a fost una dintre cele mai frumoase experiențe din relația cu mass-media. Am găsit o echipă dedicată și profesionistă, dispusă să stea și 24 de ore cu noi în Opera Națională București atunci când erau repetiții intense pentru o premieră - eveniment. O echipă deschisă mereu să asculte atât poveștile artiștilor, cât și pe cele ale colectivului din culise (departamentul tehnic, administrativ), cu multă înțelegere atunci când pregătirile erau în plină desfășurare, dar și curioși pentru tot ce era nou în jurul lor. Îi așteptăm cu nerăbdare să ne propună noi proiecte, pentru că acum au devenit parte din familia noastră. – Raluca Bădoiu, Opera Națională București.

Doamna Mihaela Popescu este producător al emisiunii DIGIPEDIA (emisiunea cu 11 ani vechime). Colaborez de câțiva ani direct cu domnia sa și cred că nu exagerez când consider că este, probabil, cel mai valoros producător cu care am colaborat vreodată (la, probabil, cele peste 4.500 emisiuni de știință-educație pe care le-am realizat de-a lungul anilor). Competentă, atentă cu documentarea, perseverentă, distinsă, foarte bună colegă, capabilă de empatie și, firește, de înalt profesionalism - acestea sunt atributele cu care aș caracteriza-o pe colega mea, doamna Mihaela Popescu. – Alexandru Mironov, prezentator DIGIPEDIA, jurnalist, matematician, scriitor de literatură științifico-fantastică.

Departamentul Documentare al grupului DIGI are una dintre cele mai înalte misiuni: prezentarea adevărului științific într-o lume calată pe adularea senzaționalului, frivolului și diletantismului. Când ai de spus adevărul într-un asemenea context cu adevărat trebuie să ai talentul de a „apăsa butoanele” potrivite pentru a trece de bias-ul majorității publicului, exact acel segment care are cea mai mare nevoie de educație. Pot spune că respect tot ceea ce am văzut că a realizat departamentul Documentare și mai ales modul în care scoate ce este mai bun de la colaboratorii săi, printre care mă număr și eu! – Dr. Bogdan Ivanescu, creator Doctor MIT.

Seria „Lunea la muzeu” este o bine venită publicitate făcută culturii în general și muzeelor în special. Colaborarea cu muzeele în prezentarea colecțiilor sau obiectelor cu valoare artistică, istorică sau arheologică excepțională, în cazul Muzeului Național de Istorie a României, este un act de cultură benefic de popularizare a valorilor. – Alexandru Arbunescu, Muzeul Național de Istorie a României.

Te-ar putea interesa si:
Interviu cu Bogdan Chirițoiu, Director Digi Documentare: „Documentarul este o poartă deschisă către...
Digi World aduce două ediții speciale din seria „Istoria cu stil”, pe 8 și 15 ianuarie
Colecționarii – o nouă serie marca Digi Life începe sâmbătă, 20 februarie

Programul Zilei

Sâmbătă20.04
Duminică21.04
Luni22.04
Marți23.04
Miercuri24.04
Joi25.04
Vineri26.04
06:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
06:45 Descoperim secrete
07:35 Lumea de maine azi
08:00 Lumea de maine azi
08:25 Arome din Sankt Petersburg
09:20 DIGIPEDIA
09:55 Sustenabilitate... simpatica
10:20 Secretele dinozaurilor din Jurasic
11:15 Nasterea sistemului solar
11:47 Curiozitati
12:00 Descoperiri
13:00 Picturi celebre
13:53 Digi Portret - Mihaela Glavan
14:00 Istoria pe numere
14:46 O lume ciudata
15:00 Civilizatii disparute
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:48 Ultimele descoperiri
17:00 in vacanta
17:30 in vacanta
18:00 Descoperim secrete
18:48 O lume ciudata
19:00 Lumea de maine azi
19:25 Lumea de maine azi
19:47 Curiozitati
20:00 Arome din Sardinia
21:00 Joanna Lumley: mari orase ale lumii
21:48 Ultimele descoperiri
22:00 Secretele dinozaurilor din Jurasic
22:51 Portrete noi
23:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
23:45 Nasterea sistemului solar
00:20 Curiozitati
00:35 Descoperiri
01:30 Picturi celebre
02:25 Istoria pe numere
03:15 Civilizatii disparute
04:10 Cele mai pitoresti rauri din lume
05:00 in vacanta
05:30 in vacanta
06:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
06:45 Descoperim secrete
07:35 Lumea de maine azi
08:00 Lumea de maine azi
08:25 Arome din Sardinia
09:20 Joanna Lumley: mari orase ale lumii
10:10 Secretele dinozaurilor din Jurasic
11:05 Ce se intampla cu epava Titanic
12:00 Descoperiri
13:00 Picturi celebre
14:00 Inginerie pentru viitor
15:00 Civilizatii disparute
15:53 Portrete noi
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:48 Curiozitati
17:00 in vacanta
17:30 in vacanta
18:00 Descoperim secrete
18:47 Ultimele descoperiri
19:00 Lumea de maine azi
19:25 Lumea de maine azi
19:48 Curiozitati
20:00 Arome din Sudan
20:53 Digi Portret - Ionut Budisteanu
21:00 Joanna Lumley: mari orase ale lumii
21:47 Iluzii
22:00 Istorie pentru tine
22:30 Istorie pentru tine
23:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
00:20 Curiozitati
00:30 Descoperiri
01:25 Picturi celebre
02:20 Inginerie pentru viitor
03:15 Civilizatii disparute
04:10 Cele mai pitoresti rauri din lume
05:00 in vacanta
05:30 in vacanta
06:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
06:45 Descoperim secrete
07:32 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR SARCOFAGUL GHICA
07:35 Lumea de maine azi
08:00 Lumea de maine azi
08:25 Arome din Sudan
09:20 Joanna Lumley: mari orase ale lumii
10:07 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR BRATARILE DACICE
10:10 Istorie pentru tine
10:40 Istorie pentru tine
11:08 Miniversul
12:00 Descoperiri
13:00 Picturi celebre
14:00 Inginerie pentru viitor
14:53 Portrete noi
15:00 Razboi: cautatorii de comori
15:46 Spatiul si lacomia umana
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:48 Curiozitati
17:00 in vacanta
17:30 in vacanta
18:00 Descoperim secrete
18:47 Ultimele descoperiri
19:00 Lumea de maine azi
19:25 Lumea de maine azi
19:47 Ultimele descoperiri
20:00 Arome din India de Sud
20:53 Ultimele descoperiri
21:00 Spectaculoasa planeta albastra
21:53 Portrete noi
22:00 Nava spatiala Lucy: despre originile sistemului solar
22:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR COIF COTOFENEsTI
23:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
23:45 Miniversul
00:40 Descoperiri
01:35 Picturi celebre
02:30 Inginerie pentru viitor
03:25 Razboi: cautatorii de comori
04:10 Cele mai pitoresti rauri din lume
05:00 in vacanta
05:30 in vacanta
06:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
06:45 Descoperim secrete
07:32 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR PIETROASELE
07:35 Lumea de maine azi
08:00 Lumea de maine azi
08:22 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR HINOVA
08:25 Arome din India de Sud
09:20 Spectaculoasa planeta albastra
10:15 Nava spatiala Lucy: despre originile sistemului solar
11:12 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR APAHIDA
11:15 Ultimele descoperiri
11:43 Ultimele descoperiri
12:00 Descoperiri
12:53 Portrete noi
13:00 Picturi celebre
14:00 Inginerie pentru viitor
14:53 Portrete noi
15:00 Razboi: cautatorii de comori
15:46 Spatiul si lacomia umana
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:48 Ultimele descoperiri
17:00 in vacanta
17:30 in vacanta
18:00 Secrete de muzeu
18:46 Ultimele descoperiri
19:00 Lumea de maine azi
19:25 Lumea de maine azi
19:47 Curiozitati
20:00 Arome din Thailanda
20:53 Digi Portret - Razvan Suma
21:00 Spectaculoasa planeta albastra
22:00 Istorie pentru tine
22:30 Istorie pentru tine
22:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR COROANELE REGALE
23:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
23:45 Ultimele descoperiri
00:15 Ultimele descoperiri
00:32 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
00:40 Descoperiri
01:35 Picturi celebre
02:30 Inginerie pentru viitor
03:25 Razboi: cautatorii de comori
04:10 Cele mai pitoresti rauri din lume
05:00 in vacanta
05:30 in vacanta
06:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
06:45 Secrete de muzeu
07:35 Lumea de maine azi
08:00 Lumea de maine azi
08:22 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR RESTAURARE PISTOL
08:25 Arome din Thailanda
09:20 Spectaculoasa planeta albastra
10:15 Istorie pentru tine
10:45 Istorie pentru tine
11:12 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR RESTAURARE CERAMICA
11:15 Ultimele descoperiri
11:40 Ultimele descoperiri
12:00 Descoperiri
12:52 Digi portret: ANDREEA BORTUN
13:00 Picturi celebre
13:54 Digi Portret - Constantin Dumitriu
14:00 Inginerie pentru viitor
14:53 Digi Portret - Stefan Caltia
15:00 Razboi: cautatorii de comori
15:46 Spatiul si lacomia umana
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:48 Curiozitati
17:00 in vacanta
17:30 in vacanta
18:00 Secrete de muzeu
18:46 Ultimele descoperiri
19:00 Lumea de maine azi
19:17 Digi Portret - Dan Dinu
19:25 Lumea de maine azi
19:48 Ultimele descoperiri
20:00 Arome din insulele Thailandei
20:53 Digi Portret - Wargha Enayati
21:00 Spectaculoasa planeta albastra
21:54 Digi Portret - Justin Ionescu
22:00 Aripi si radacini
23:45 Povestiri stiintifice
00:10 Ultimele descoperiri
00:40 Descoperiri
01:32 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 1
01:35 Picturi celebre
02:30 Inginerie pentru viitor
03:25 Razboi: cautatorii de comori
04:10 Cele mai pitoresti rauri din lume
05:00 in vacanta
05:30 in vacanta
06:00 Aripi si radacini
07:45 Secrete de muzeu
08:35 Lumea de maine azi
08:52 Digi Portret - Alexandru Ciubotariu
09:00 Lumea de maine azi
09:22 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 2
09:25 Arome din insulele Thailandei
10:20 Spectaculoasa planeta albastra
11:15 Povestiri stiintifice
11:40 Ultimele descoperiri
12:00 Descoperiri
13:00 Picturi celebre
14:00 Inginerie pentru viitor
14:53 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
15:00 Razboi: cautatorii de comori
15:46 Spatiul si lacomia umana
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:47 Ultimele descoperiri
17:00 in vacanta
17:30 in vacanta
18:00 Secrete de muzeu
18:46 Ultimele descoperiri
19:00 Lumea de maine azi
19:25 Lumea de maine azi
19:47 Curiozitati
20:00 Arome de pe Valea Loarei
20:52 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
21:00 Spectaculoasa planeta albastra
22:00 Aripi si radacini
23:45 Povestiri stiintifice
00:10 Ultimele descoperiri
00:35 Descoperiri
01:30 Picturi celebre
02:30 Inginerie pentru viitor
03:25 Razboi: cautatorii de comori
04:10 Cele mai pitoresti rauri din lume
04:57 Filler Digipedia - ISTORIA POLITICA
05:00 in vacanta
05:30 in vacanta
06:00 Aripi si radacini
07:42 Digipedia - China
07:45 Secrete de muzeu
08:35 Lumea de maine azi
09:00 Lumea de maine azi
09:25 Arome de pe Valea Loarei
10:20 Spectaculoasa planeta albastra
11:15 Povestiri stiintifice
11:40 Imprevizibilul nostru Soare
12:00 Descoperiri
13:00 Picturi celebre
13:54 decembrie
14:00 Inginerie pentru viitor
14:53 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
15:00 Razboi: cautatorii de comori
15:46 Spatiul si lacomia umana
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:47 Curiozitati
17:00 Idei care au schimbat lumea
17:25 Idei care au schimbat lumea
17:52 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
18:00 Secrete de muzeu
18:46 Curiozitati
19:00 Lumea de maine azi
19:25 Lumea de maine azi
19:47 Curiozitati
20:00 Arome din Insulele Marchize
20:53 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
21:00 DIGIPEDIA
21:35 Sustenabilitate... simpatica
22:00 Dinozaurii de pe taramul inghetat
22:52 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
23:00 inaintea razboiului
23:50 Imprevizibilul nostru Soare
00:10 in cautarea vasului Guerrero
00:37 Digi portret: RAZVAN POPOVICI
00:45 Descoperiri
01:40 Picturi celebre
02:35 Inginerie pentru viitor
03:30 Razboi: cautatorii de comori
04:15 Cele mai pitoresti rauri din lume
05:05 Idei care au schimbat lumea
05:30 Idei care au schimbat lumea

Partenerii noștri

Hand,Of,Businessman,Touching,Hologram,Screen,With,World,Map,Background.

Oamenii de ştiinţă avertizează asupra riscurilor asociate cu „neurotehnologiile”. Posibilele pericole