Un pervaz din piatra veche de 1300 de ani a dezvaluit noi detalii despre istoria Castelului Tintagel din Cornwall, considerat locul in care a fost “conceput regele Arthur”, potrivit Daily Mail. Inscriptiile de pe piatra indica faptul ca regiunea a gazduit o comunitate multiculturala in jurul anului 700.
Legenda regelui Arthur a fost asociata cu regiunea Cornwall inca din 1998, cand pe situl regal a fost gasita o inscriptie ce continea cuvantul “Artognou”, eronat atribuita regelui mitic. Noua descoperire nu ofera indicii despre legendarul erou, insa ajuta cercetatorii sa inteleaga mai bine comunitatea prospera din regiune.
Pervazul din sist de 60 cm include cuvinte in latina, greaca si simboluri crestine. Inscriptii lizibile din Evul Mediu sunt foarte rare, asa ca descoperirea e o reusita pentru intelegerea societatii din acea perioada.
Pe langa pervazul din piatra, arheologii au gasit si scoici, oase de animale, castroane din Turcia si pocale de sticla din Spania, toate datand din jurul anului 700. Dovezile arheologice indica o comunitate prospera, ce avea legaturi puternice si linii de comert eficiente cu zonele meditareene.
Printre cuvintele scrijelite in pervazul de sist se numara fili (n.r. - fiu) si viri duo (n.r. - doi barbati). Se pot identifica si 2 nume distincte: Tito (sau Titus) si Budic.
“E incredibil sa ne gandim ca acum 1300 de ani, pe stanca asta dramatica din Cornwall, cineva isi exersa scrisul, folosing expresii latine si simboluri crestine,” a declarat Win Scutt, custode pentru English Heritage, organizatia ce se ocupa de protejare siturilor istorice din Anglia. “Nu putem fi siguri cine a facut aceste inscriptii sau de ce, dar ce sputem spune e ca Tintagel din secolul 7 avea scribi profesionisti care puteau scrie manuscrise.”
Eforturile arheologice continua in zona, in ciuda numarului mare de turisti, atrasi de Cornwall si de Castelul Tintagel datorita legendei regelui Arthur.