Ciuma a fost una dintre cele mai temute boli din intreaga istorie a omenirii, capabila sa ucida sute de milioane de oameni in pandemii globale. In timpul secolului 17, in Europa, doctorii au adoptat o metoda neobisnuita de a se proteja de boala - o serie de masti bizare cu cioc, scrie National Geographic.
Fizicienii care tratau bolnavii de ciuma purtau un costum, ce a primit conotatii sinistre de-a lungul timpului. Se acopereau din cap pana in picioare si purtau o masca in forma de cioc. Aceasta masca a fost rezultatul neintelegerii bolii.
Citeste si: National Geographic: un drum construit de un personaj din Biblie a fost descoperit in Ierusalim
Se crede ca acest costum a fost creat de Charles de Lorme, un fizician ce a ingrijit familiile regale europene in secolul 17, inclusiv Ludovic al 13-lea si Gaston d’Orleans, fiul Mariei de Medici.
De Lorme a descris un costum ce includea o haina acoperita in ceara cu arome si o palarie si manusi din piele de capra. Doctorii purtau si o tija pentru a se apara de victime si o masca descrisa de de Lorne ca fiind “lunga, curbata ca un cioc, umpluta cu parfum cu doar doua gauri, cate una pe fiecare parte a narilor, ce sunt suficiente pentru a respira si sa inspire mirosul produs de ierburile din cioc”.
Citeste si: Egiptologii cred ca au gasit mormantul lui Nefertiti. Unde ar putea fi sarcofagul ei
Inainte ca stiinta sa stie ca exista bacterii si virusi, doctorii credeau ca ciuma se transmite prin aerul otravitor, ce ar putea crea un dezechilibru in fluidele corpului.
Pe atunci se credea ca mirosurile dulci si puternice puteau proteja doctorii. Umpleau ciocul mastilor cu o combinatie de 55 de ierburi si mirodenii pentru a se proteja.
In realitate, ciuma era cauzata de bacteria Yersinia pestis ce poate fi transmisa de la animale la om prin muscaturile de purici, contacul cu fluide sau tesuturi contaminate si inhalarea picaturilor infectioase cauzate de stranut sau tusit.
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- O bacterie "topeşte" cancerul de cap şi gât, conform unei descoperiri revoluţionare, arată un studiu
- Riscuri climatice majore. AEM: Europa trebuie să facă mai mult pentru a evita consecinţele...