Un om de ştiinţă chinez a utilizat tehnologia de teledetecţie prin satelit pentru a identifica izvorul fluviului Congo, al doilea fluviu ca lungime din Africa, şi a măsurat totodată lungimea acestuia la 5.260 de kilometri, o valoare care depăşeşte estimările precedente, informează Xinhua.
Fluviul Congo, al doilea după Nil în Africa, dispune de izvoare excepţional de numeroase. De la începutul secolului al XIX-lea, exploratorii şi geografii au realizat multe expediţii pe fluviul Congo şi în regiunea izvorului său.
Deşi râul Chambeshi din Zambia a fost identificat ca fiind izvorul său superior, localizarea precisă a originii fluviului a rămas un subiect controversat, iar lungimile documentate până acum au variat foarte mult în literatura de specialitate, între 4.320 şi 4.700 de kilometri, potrivit lui Liu Shaochuang, cercetător la Institutul de Cercetare a Informaţiilor Aerospaţiale din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe.
Pentru a determina cu exactitate izvorul şi lungimea râului african, Liu Shaochuang a analizat imagini de teledetecţie prin satelit ale fluviului Congo şi afluenţilor săi şi a realizat două investigaţii la faţa locului în zona izvorului. În cele din urmă, el a stabilit că izvorul fluviului se află la 31,22 grade longitudine estică şi 9,19 grade latitudine sudică, la o altitudine de 1.771 de metri.
"Literatura de specialitate citează adeseori lungimi contradictorii pentru acelaşi râu, care variază uneori cu sute sau chiar cu mii de kilometri. Factorii cheie care afectează măsurătorile includ localizarea izvorului, sursele de date şi metodele de măsurare", a explicat profesorul Liu, transmite Agerpres.
"În trecut, tehnici învechite şi încrederea în tradiţii sau în legende au modelat înţelegerea noastră asupra izvoarelor râurilor. Cu tehnologia avansată, trebuie să aplicăm standarde moderne pentru a redefini aceste izvoare şi pentru a actualiza datele despre lungimile râurilor", a adăugat el.
Liu Shaochuang crede că teledetecţia prin satelit este cel mai eficient instrument pentru a identifica izvorul unui râu şi a măsura lungimea acestuia, întrucât include o acoperire cuprinzătoare a întregului bazin hidrografic.
La nivel internaţional, principiul "cel mai îndepărtat afluent cu debit peren" guvernează determinarea izvoarelor. Folosind această abordare, profesorul Liu a combinat imagini din satelit cu studii de teren pentru a redefini izvoarele a peste 20 de fluvii majore pe plan global, inclusiv pentru Yangtze, Fluviul Galben, Nil şi Amazon.
- Te-ar putea interesa si:
- O boală necunoscută a ucis aproape 150 de persoane, într-o singură lună, în Congo. Cu ce simptome...