Cu ajutorul Mars Express, prima misiune de studiere a planetei Marte a Agentiei Spatiale Europene, cercetatorii au descoperit un sistem vast sub stratul superior al planetei rosii.
Cercetatorii au detectat prima dovada geologica a sistemului interconectat de rezervoare de apa sub suprafata Marte. O parte din acest foste lacuri subterane ar putea contine minerale necesare pentru existenta vietii.
In timp ce studii precedente au prezis prezenta unui sistem de apa subteran, cercetarea realizata cu ajutorul satelitului Mars Express a scos la iveala extinderea sa impresionanta, pornind de la caracteristici ale craterelor pe care expertii cred ca le-ar fi putut crea doar apa, scrie Daily Mail.
Citeste si: Legume plantate de cercetatori in sol martian. Ce s-a intamplat cu ele
“Marte timpurie era o lume a apelor, dar pe masura ce clima planetei s-a schimbat, apa s-a retras sub suprafata pentru a forma lacuri si panza freatica,” a declarat conducatorul studiului, Francesco Salese, din cadrul Universitatii Utrecht, din Olanda.
“Am urmarit apa in studiului nostru, din moment ce extinderea si rolul sau inca sunt dezbatute, si am gasit prima dovada geologica potrivit careia exista un sistem de panza freatica pe intreaga planeta,” a continuat el.
In studiul ce a fost publicat in Jurnalul Cercetarii Geofizice: Planete, cercetatorii au invetsigat 24 de cratere din emisfera nordica a planetei. Fiecare crater se extinda pana la aproximativ 4.000 de m sub nivelul marii de pe Marte (calculat pornind de la elevatie si presiunea atmosferica).
Acum 3-4 miliarde de ani, oceanul de pe Marte era conectat cu lacurile subterane
Numeroase caracteristici identificate la aceasta adancime sugereaza prezenta apei, precum canale, vai, delta curbate, terase crestate si depunere de sedimente in forma de evantai.
Cercetatorii cred ca aceste trasaturi ale unui crater se aliniaza cu predictiile despre un ocean martian ce a existat acum 3-4 miliarde de ani.
Citeste si: O noua planeta in sistemul solar? De ce cred oamenii de stiinta ca exista o planeta “fantoma”
“Credem ca acest ocean putea fi conectat la un sistem de lacuri subterane ce se intindea pe intreaga planeta,” a declarat coautoarea studiului, Gian Gabriele Ori. “Aceste lacuri ar fi existat acum 3.5 miliarde de ani, asa ca probabil ar fi fost contemporane cu oceanul martian.”
Descoperirea poate oferi detalii cu privire la trecutul planetei rosii si a posibilelor forme de viata. In 5 dintre cratere, cercetatorii au gasit mai multe tipuri de lut, carbonati si silicati. Aceste minerale au fost asociate cu inceputul vietii pe Terra si prezenta lor pe Marte sustine ipoteza potrivit careia a existat viata si pe planeta rosie.
Citeste si: Urmele de pe Luna sunt, de fapt, "arsuri" solare. Cum au ajuns cercetatorii la aceasta concluzie
Cercetatorii vor continua sa studieze sistemul subteran de pe Marte si spera ca vor obtine si mostre pentru a le putea analiza compozitia. Pana acum, misiunea Agentiei Spatiale Europene s-a dovedit a fi un succes.
- Te-ar putea interesa si:
- Trei situri de pe Marte, denumite după parcuri naturale algeriene. Explicația oamenilor de știință...
- O posibilă planetă oceanică, la „doar” 48 de ani-lumină de Pământ
- Planeta Marte este bombardată de meteoriţi aproape în fiecare zi