Presedintele SUA, Donald Trump, ar fi sugerat sa combatem uraganele - fenomene naturale, ce pot avea efecte devastatoare - cu bombe nucleare. Cercetatorii sunt de alta parere, scrie USA Today.
Potrivit unui raport Axios, in timpul unei sedinte de informare ce a avut loc la Casa Alba, despre uragane, Trump ar fi intrebat: “De ce nu tragem cu bombele nucleare in ele?”
Surse au declarat pentru Axios ca Trump a intrebat oficialii ceva asemanator cu “Incep sa se formeze pe coasta Africii, in timp ce se misca deasupra Atlanticului, aruncam o bomba in ochiul uraganului si il intrerupem. De ce nu putem face asta?”
Trump a declarat ca raportul e “fake news”, insa sugestia pe care o neaga a fost inregistrata si intr-un memo al Consiliului National de Securitate, scrie Business Insider. Sugestia presedintelui nu e o solutie viabila, insa, potrivit cercetatorilor.
Cum se formeaza un uragan
Aceste furtuni sunt cicloane de presiune scazuta, unde vantul atinge viteze de peste 119 km/h si se formeaza, de obicei, deasupra apelor calde din Oceanul Atlantic.
Citeste si: Secretarul general al ONU cere masuri urgente petru a evita o „catastrofa” climatica
Atunci cand umezeala calda se ridica, emite energie, ceea ce creeaza furtuni. Pe masura ce mai multe furtuni sunt create, vantul urca si coboara in spirala, ceea ce produce un vortex. Nori se formeaza in atmosfera superioara pe masura ce aerul cald se condenseaza.
Pe masura ce vantul continua sa bata in spirala, se formeaza o arie cu presiune redusa deasupra oceanului, ce ajuta la mentinerea formei de ciclon a urganului. Daca oricare din aceste conditii (aerul cald, aria cu presiune scazuta) dispare, atunci uraganul pierde din putere si se poate imprastia.
Un uragan poate emite o cantitate enorma de energie - aproape echivalentul unei explozii nucleare a unei bombe de 10 megatone la fiecare 20 de minute, potrivit unui articolul publicat de Administratia Nationala a Oceanelor si Atmosferei. O astfel de putere e de 666 de ori mai mare decat “Little Boy”, bomba nucleara lansata de SUA asupra Hiroshima, Japonia, in 1945.
Uraganele au mai multa energie decat o bomba nucleara
“Uraganele produc mult mai multa energie decat o singura bomba,” a declarat Corene Matyas, profesor in cadrul Departamentului de Geografie din Universitatea din Florida, pentru USA Today. “E o diferenta enorma.”
Inainte de sugestia lui Trump, cercetatori din cadrul Administratiei Nationale a Oceanelor si Atmosferei publicasera deja articolul in care argumentau de ce o bomba nucleara nu e o solutie.
Citeste si: Umanitatea risipeste o resursa limitata. Ce element e consumat necugetat
Cercetatorii au descris de ce ar fi imposibil sa folosim o bomba pentru a intrerupe un uragan - nu avem bombe nucleare indeajuns de puternice pentru un astfel de proces si nici resursele financiare pentru a construi bombe noi pentru combaterea fiecarui uragan.
Pentru a avea o energie asemanatoare cu cea a unui singur uragan, ar fi necesare 2.000 de bombe “Little Boy” lansate in fiecare ora. Uraganul Katrina, de exemplu, ce a avut o latime de 643 de km, a fost de 283 de ori mai mare decat raza de explozie a bombei ce a nimicit Hiroshima.
Citeste si: Au aparut imagini cu arma “apocaliptica” a Rusiei, capabila sa creeze tsunami-uri de 90 m
Mai mult, cercetatorii sustin ca explozia initiala va schimba presiunea uraganului, insa aceasta va reveni la starea initiala. Nici bombardarea furtunilor tropicale inainte sa devina uragane nu reprezinta o solutie. Un sezon de uragane obisnuit are 12 furtuni destul de semnificative sa primeasca un nume, 6 uragane si 3 uragane importante.
Chiar daca am putea prezice cand aceste furtuni tropicale se vor transforma in uragane, ar fi extraordinar de scump sa producem destule bombe pentru a le combate - SUA, de exemplu, ar cheltui intregul buget al Departamentului de Aparare, in valoare de 576 de miliarde de dolari anual, pentru a produce doar 71 de bombe de marimea “Little Boy”.
- Te-ar putea interesa si:
- Cum a ajuns apa pe Terra? Cea mai nouă teorie a cercetătorilor
- Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra de-a lungul timpului
- Protejarea unei suprafeţe suplimentare de 1,2% din Terra ar preîntâmpina majoritatea extincţiilor