Aparatul are trei metri lungime si a fost realizat in Marea Britanie. Mai multe detalii puteti afla din "Jurnalul de Stiinte".
In 2017, submarinul autonom a petrecut trei zile pe fundul oceanului, la 4000 de metri adancime si a calatorit aproximativ 180 de kilometri. In tot acest timp, a monitorizat anumiti parametri ai apei, cum ar fi temperatura, turbulentele subacvatice si salinitatea.
In ultimele decenii, vanturile de deasupra Oceanului Antarctic s-au intetit din cauza gaurii din stratul de ozon, precum si din cauza cresterii emisiilor cu efect de sera. Iar acum, cu ajutorul datelor provenite de la submarin, expertii au gasit o legatura intre aceste vanturi si cresterea turbulentelor de la adancime.
Ei spun ca modificarile duc, in cele din urma, la amestecul apei calde cu cea rece la adancimi mari. Astfel, fundul oceanului devine mai cald, iar nivelul marilor creste semnificativ.
Pentru mai multe stiri din domeniul stiintei si tehnologiei, urmariti pe Digi World vineri, de la ora 19:00 si pe Digi24, in fiecare sambata, de la 15:30, "Jurnalul de stiinte", prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
- Te-ar putea interesa si:
- Peste 70% din suprafaţa Pământului a devenit „permanent mai aridă”
- Cum a ajuns apa pe Terra? Cea mai nouă teorie a cercetătorilor
- Ce au descoperit oamenii de știință în adâncurile oceanului. „Este important să ştim cine locuieşte...