Infecțiile respiratorii cu care se confruntă mulți părinți și copii în această perioadă, când temperaturile din termometre au scăzut, iar medicul pediatru Mihai Craiu a lansat deja un apel pe rețelele sociale, subliniind că sezonul abia a început.
Într-un mesaj postat pe rețelele sociale, medicul pediatru Mihai Craiu a atras atenția asupra faptului că tot mai multe persoane au început să dezvolte infecții respiratorii, copiii fiind cei mai vulnerabili.
„Scriam la începutul lunii că sezonul de boli virale va fi deosebit de zgomotos anul acesta pentru copiii mici. A început acum mai mult de o lună cu școlarii. Și unii s-au plâns… Vai, vai iar spălat mâinile, jos masca, nu mai vrem dictatură medicală etc, etc. Las’ că e bine acum. Când un val de bronșiolite, de 3 ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, a început să măture emisfera nordică”, a scris medicul pediatru într-o postare pe Facebook, potrivit Libertatea.ro.
Totodată, el a făcut publice și câteva recomandări pentru părinții care au copii foarte mici, aceștia fiind extrem de vulnerabili în fața acestui val de viroze.
„1. Familiile care au un copil mic, mai mic de 6 luni, TREBUIE să aibă grijă. În SUA 4 din 1000 de copii de această vârstă au ajuns spitalizați și ventilați, numai din octombrie încoace. Chiar nu există atâtea ventilatoare de copil în România!
2. „Grijă” înseamnă tot ce făceam în 2020, la începutul pandemiei – spălat bine mâinile, evitat să atingem fața, ochii, gura sau nasul, în special în spații publice, fără să ne dezinfectăm anterior, respectăm eticheta tusei, acoperind nasul și gura cu cotul sau cu un șervețel de unica folosință.
3. Și MAI ALES nu ducem sugarii mici la locuri comune de joacă sau la Mall. Măcar luna noiembrie, căci acum e riscul maxim.
4. Separăm de nou-născut sau sugar foarte mic, toți frații mai mari, răciți. Unii vor spune că nu e posibil. Soluția extremă este ținutul acasă al fratelui mai mare, măcar până la început de decembrie.
5. Riscul maxim este la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni și care au fost prematuri.
6. Sugarii cu malformații cardiace sau cei cu boli respiratorii cronice sunt la fel de predispuși la complicații grave.”, a mai scris el, atrăgând atenția, de asemenea, că tot mai multe persoane au început să ia cu asalt camerele de gardă ale spitalelor de pediatrie.
- Te-ar putea interesa si:
- Ce este HMPV, virusul respirator care s-a împrăștiat tot mai mult în China. Cum se răspândește și...
- Cum diferențiem acum răceala, gripa și infecția cu SARS-CoV-2. Cum le tratăm acasă și când trebuie...