Comunicat de presă - Generatia What’s App fata in fata cu Revolutia de la ‘89. O campanie de educatie alternativa initiata de Digi24.

In curand, se vor implini 30 de ani de la Revolutia din 1989. Unii dintre noi au trait acest eveniment, in strada, altii l-au urmarit cu sufletul la gura la TV si au intampinat cu sperante noua epoca, cea a libertatii si democratiei. Multi ne raportam la acest eveniment istoric cu emotii care amesteca revolta, speranta, teama, mandria, curajul. Dar cum se raporteaza la Revolutia din ’89 cei care nu au trait in comunism, nascuti in era internetului, a platformelor de socializare si a gadget-urilor?

Campania Digi24 “1989. Anul care a schimbat lumea” pune “generatia What’s App” fata in fata cu istoria recenta intr-o serie de evenimente care debuteaza, maine, 19 noiembrie 2019, ora 11:30, la Liceul Teoretic National si va ajunge, pana in 6 decembrie 2019, in alte trei colegii bucurestene, respectiv Spiru Haret, Gheorghe Lazar si Cantemir Voda.

Prima intalnire va prezenta elevilor reportajul Digi24 dedicat implicarii Reginei Mama Elena in salvarea orfanilor evrei in al doilea razboi mondial si modului in care propaganda comunista a ascuns implicarea Reginei. Temele urmatoarelor evenimente sunt arhitectura in comunism, 23 august, fosta zi nationala si Propaganda si cenzura comunista si presiunea regimului politic asupra vietii private.

Intalnirile cu elevii includ proiectii ale reportajelor din campania Digi24 “1989. Anul care a schimbat lumea” si discutii cu realizatoarea campaniei Elena Tanase (Vijulie) si invitatii ei, protagonisti ai reportajelor din campanie. Elena Tanase a explicat de ce este important acest demers:

Daca stii istorie, se cheama ca stii cine esti, ca ai radacini, ca stii sa identifici ce e bine si ce e rau pentru tine si cei dragi ai tai. Din nefericire, din cauza dictaturii comuniste, romanii au ajuns sa creada ca sunt corupti si/sau ineficienti si ca in Romania lucrurile nu au cum sa se schimbe din cauza unor traume sau chiar caracteristici istorice profunde. Nimic mai fals. Romanii nu sunt nici mai buni, nici mai rai decat alte natiuni. Dar comunismul a rupt complet Romania de statele occidentale pe care le luase drept model, a zdrobit osatura sociala fireasca si a generalizat saracia. Comparatia fireasca cu tari precum Spania, Franta sau Marea Britanie e mereu in dezavantajul traiului in Romania, cei mai multi dintre noi uitand ca nivelul lui scazut are cauze teribile. Nici la 30 de ani de la Revolutie, politicile publice nu au reusit sa recupereze terenul pierdut si sa vindece traumele. Aici intervine informatia de factura istorica. Exemplele de curaj ale celor care s-au opus abuzurilor din vremea comunismului sunt o sursa de inspiratie contra greutatilor prezentului. Daca multi dintre bunicii si parintii nostri au reusit sa-si pastreze mintea limpede si comportamentul nealterat de agresivitate si coruptie, noi ar trebui sa reusim in orice proiect profesionist si facut cu ganduri bune. Noi suntem liberi si nu riscam nimic, a declarat jurnalista care in ultimii patru ani s-a dedicat proiectelor Digi24 de istorie recenta.

Elena Tanase, realizatoarea campaniilor Digi24 "1990 - Anul 0, era noastra", "Coroana de Otel", "100 de ani de comunism" si "O suta de ani de viitor", va incheia proiectul dedicat caderii comunismului in Europa cu un documentar de lung metraj despre Revolutia de la 1989, care va fi difuzat in luna decembrie.