Alexandru Mironov, gazda emisiunii Digipedia, vorbește despre importanța științei în peisajul informațional românesc. Jurnalist, matematician și scriitor de literatură științifico-fantastică, Alexandru Mironov este unul dintre cei mai cunoscuți promotori ai științei din România.
Ce înseamnă Digipedia atât pentru dvs., cât și pentru telespectatori?
Bagajul de informaţie al societăţii lui Homo sapiens creşte în ritm exponenţial, iar numărul de membri ai speciei creşte în progresie geometrică. Cei aproape 8 miliarde de Sapiens-i primesc probabil într-o singură lună mai multă informaţie decât primeau într-un întreg deceniu al secolului trecut. Mijloacele de informaţie – cărţi, ziare, reviste, emisiuni de radio şi televiziune, site-uri, social media - cresc şi ele, însă, probabil, cel mult doar în progresie aritmetică. De aceea consider că introducerea emisiunii Digipedia în peisajul informaţional românesc are, în primul rând, valenţe educaţionale. Ca jurnalist de ştiinţă în contact cu multe laboratoare şi centre de cercetare din lume, am considerat că emisiunea care mi s-a propus poate juca rolul de factor complementar şcolii, oferind, dincolo de informaţie, prezenţa unor personalităţi din ştiinţe şi tehnologii. În cei nouă ani de funcţionare neîntreruptă, Digipedia a încercat, şi în bună măsură a reuşit, să umple o nişă reprobabil neglijată de audiovizualul românesc.
De ce este important ca o astfel de emisiune să existe și, în consecință, de ce este important ca oamenii să fie puși la curent cu ultimele informații din vastul domeniu al științelor?
Membri ai Academiei Române şi ai academiilor de profil, universitari de mare calibru, inventatori şi inovatori din domeniul tehnologiei, medici de mare anvergură, cercetători cu rezultate remarcabile în tehnologii, scriitori şi jurnalişti de ştiinţă, participanţi la expediţii spectaculoase au fost prezenţi în cele câteva sute de emisiuni, nu doar transmiţând informaţie ci convingând, prin propriul exemplu, de importanţa dezvoltării permanente a celui mai aducător de progres domeniu al activităţii umane, cel al ştiinţi şi tehnologiilor.
În contextul actual, cel al pandemiei, oamenii au nevoie de chiar mai multă informație decât de obicei. Știința este cheia pentru a rezolva orice problemă?
Cu atât mai mult în această vreme de pandemie cu care ne luptăm este importantă existenţa unei emisiuni cu profilul Digipedia, mai ales că accesul „clasic” la educaţie s-a subţiat dramatic, iar noianul de informaţie care populează eterul se cere categoric structurat, rafinat şi repovestit „pe limba poporului”.
Un mesaj aniversar:
Îmi doresc ca iniţiativa demarată acum 9 ani de colegul Bogdan Chiriţoiu şi conducerea postului DigiWorld să aibă continuitate, să se completeze permanent cu documentarele ştiinţifice de mare valoare care se realizează în prezent şi să continue să fie o fereastră către Lumea-de-dincolo-de-mâine.
- Te-ar putea interesa si:
- O proteină care influenţează longevitatea umană, identificată de cercetători: „Se găsește la multe...
- O megastructură cosmică nou descoperită pune la îndoială teoriile despre univers
- Digi World aduce două producții TV speciale, în premieră, pe 1 Decembrie