Daca spunem evolutie in stiinta si tehnica, ne ducem cu gandul, din ce in ce mai des, la China. Ritmul sau de dezvoltare, de la un an la altul, continua sa uimeasca o lume intrega. Multi considera China nu o tara, ci un fenomen. Cate obiecte care ne inconjoara poarta eticheta „Made in China”?
Sa ne intoarcem in timp. Lumea occidentala a fost uimita inca din antichitate de descoperirile chinezilor, considerate initial bizare, dar care apoi s-au dovedit de-a dreptul revolutionare si, mai ales, indispensabile vietii umane. Un singur exemplu. Chang Heng, astronomul care a trait in timpul dinastiei Han, este cel care a inventat primul seismograf, in anul 132. Spre deosebire de cele recente, seismograful chinezesc se pare ca nu masura scara cutremurelor, ci inregistra miscarile scoartei terestre. In plus, sa nu uitam importanta istorica a vestitului Drum al Matasii, un drum comercial care lega indepartata China de Orientul Mijlociu, Europa Occidentala si Africa.
In prezent, China se reinventeaza. Drumul Matasii se traduce astazi printr-un proiect global, extrem de revolutionar, BELT&ROAD. Simplele telescoape au fost inlocuite de curajoasa misiune spatiala chineaza care vrea sa schimbe cursul lumii, oferind imaginii si date despre fata nevazuta a lunii si nu numai.
Sa nu uitam ca, in 2007, China lansa prima sonda spatiala, in cadrul programului Chang'e. Obiectivul final al programului este trimiterea unei misiuni cu echipaj pe Luna, a carei data inca nu a fost stabilita, dar pe care oamenii de stiinta o estimeaza in jurul anului 2036.
De asemenea, se vehiculeaza ideea ca statul chinez intentioneaza sa trimita prima sonda pe Marte in jurul anului 2020, o misiune aparte, fara echipaj, configurata special pentru a orbita in jurul Planetei Rosii si chiar pentru a cobora pe suprafata acesteia.
Despre ce a fost in trecutul indepartat, dar mai ales despre uimitorul salt tehnologic actual facut de China, ne vorbeste saptamana aceasta, profesorul Alexandru Mironov impreuna cu un invitat foarte special. In platoul emisiunii DIGIPEDIA se va afla singurul jurnalist roman acreditat la agentia de presa chineza XINHUA.
Vineri, in noua editie DIGIPEDIA, aflati detalii interesante. De la ora 21:00!
Autor: Mihaela Popescu - producator DIGIPEDIA
- Te-ar putea interesa si:
- Descoperă tehnologia care redefinește lumea, pe 1 Decembrie, la Digi World
- Dr. Bogdan Ivănescu (DIGIPEDIA): Un curs de prim-ajutor - pregătirea pentru imposibil
- MĂGURELE SCIENCE PARK și DIGIPEDIA: Cum cercetarea și educația colaborează pentru un viitor...