Este un obicei specific copiilor, dar și mulți adulți îl au. Pe cât de relaxant este pentru cei ce îl fac, pe atât poate fi de nociv, spun oamenii de știință australieni, care au descoperit că ne crește riscul de Alzheimer.
Citește și: Alcoolul crește riscul de accident vascular cerebral. Efectele nedorite apar și în cazul unui consum moderat
Privit de majoritatea ca un obicei deranjant, scobitul în nas poate fi și o afecțiune obsesiv-compulsivă, care se numește rinotilexomanie.
Specialiștii ne avertizează că, atunci când introducem degetele în nas, permitem bacteriilor și virusurilor să pătrundă profund în căile respiratorii și mai aproape de creier. De exemplu, o bacterie (chlamydia pneumoniae) a învățat să se folosească de nervul care se întinde din cavitatea nazală până la creier ca să invadeze sistemul nervos central.
Ca răspuns la invazie, celulele fac depozite de beta amiloid, proteine considerate markeri ai bolii neurodegenerative Alzheimer. Și smulsul firelor de păr poate avea un efect similar, ne avertizează autorii studiului.
Află totul despre legătura dintre scobitul în nas și Alzheimer, dar și alte știri din tehnologie, în emisiunea Jurnalul de Științe, prezentată de Teodora Safta. În fiecare vineri, de la ora 20, pe Digi World Romania și de la ora 22 pe Digi Life Romania.
Citește și: Testul pe care trebuie să-l faci. Ce indică despre tine dacă nu poți să stai zece secunde într-un picior
- Te-ar putea interesa si:
- De ce nu ar trebui să te plimbi desculț pe marginea piscinei. Pericolele ascunse ale acestei...
- Noi descoperiri despre boala Alzheimer dezvăluie efectul dezastruos al proteinelor toxice asupra...
- Pericolul la care se supun persoanele care au tipare neregulate de somn. Boala gravă pe care o pot...