Interviu_Anca_G_Digi_Docs_NL_Digi_Story_final_foto

Anca Grădinariu: „Mi s-a întâmplat să iau primul și ultimul interviu unor oameni cu istorii de viață extraordinare, inspiraționale”

Anca Grădinariu, redactor în echipa de documentare a Grupului DIGI, ne vorbește despre parcursul său  profesional și academic, munca în cadrul unei televiziuni de nișă, proiecte de suflet și întâmplări și persoane memorabile de la filmări. Descoperă toate acestea, dar și sfaturi pentru cei aflați la început de carieră, în interviul cu Anca!

  1. Hai să ajutăm cititorii să te cunoască mai bine! Ne poți spune câteva cuvinte despre tine și parcursul tău academic/ profesional?

Am absolvit, cândva, demult, secția de scenaristică și filmologie a UNATC (pe atunci ATF). Am avut norocul să am profesori extraordinari – printre care George Littera, Florian Potra, Mircea Drăgan sau Ileana Berlogea, acum toți dispăruți. Dar și colegi la alte secții care sunt acum „pe val” („pe noul val”, mai precis) cum ar fi regizorii Cristian Mungiu, Călin Netzer, Hanno Hoffer sau operatorii Oleg Mutu și Nora Agapi. Era o atmosferă extraordinară atunci, de pionerat, însă când terminai facultatea aveai foarte puține opțiuni – exista doar o televiziune privată, iar cinematografia românască era, la acea vreme, ca și inexistentă. Ani de-a rândul, am lucrat în televiziune și am făcut divertisment, reality show-uri, jocuri, concursuri, dar am scris și două seriale. Marea mea pasiune rămâne filmul – așa că am continuat să scriu despre cinema ca jurnalist și critic – și să fac selecția pentru diferite festivaluri, cel mai notabil fiind TIFF. Documentarul este o preocupare mai recentă. Acum colaborez și la emisiunea 2.0 de la Digi24 – nu mi-aș fi imaginat niciodată că voi ajunge să scriu despre tehnologie, dar nu-mi place să rămân prizonieră într-un singur domeniu; ador să explorez terenuri noi pentru că sunt o curioasă și un information junkie prin formație, așa că am zis „De ce nu?”.

  1. Lumea documentarelor este una de-a dreptul fascinantă! Ce te-a determinat să te alături unei echipe specializate în realizarea documentarelor și, mai ales, echipei Digi Docs?

Acum aproape 8 ani trecusem printr-o perioadă mai lungă de freelancing și criza din media începuse să-și facă efectul. Joburile dispăreau de pe-o zi pe alta. Eu am avut mereu noroc: n-a trebuit niciodată să alerg prea tare după un loc de muncă, așa că nu mă agitam: așteptam să se întâmple ceva. Apoi, am primit o serie de telefoane care m-au adus la Digi World, unde se căuta un scenarist pentru documentarele TV. Evident, am zis „da”. La început, nu mergeam la filmări, eram doar cu „scriitura” - și cum la școală nu învățasem ce înseamnă un scenariu de documentar, am cercetat singură. Este o muncă laborioasă și uneori frustrantă să ordonezi zeci de interviuri, să le culegi, să te gândești cum să le ilustrezi (pentru că, în televiziune, lucrăm cu imaginea), să încerci să le dai o structură, să le faci captivante, să concepi narațiunea etc. Prima mea sarcina a fost să scriu scenariul unui documentar despre laserul de la Măgurele și să dau o formă zecilor de ore de interviuri științifice, să încerc să le încoporez într-o poveste accesibilă și vizuală. Până la urmă, materialul final a avut mai puțin de o jumătate de oră. Pare scurt, însă am oferit și informație de specialitate, dar și personaje relevante. E vital să știi să tai și să sintetizezi, trăim într-o epocă în care războaie mondiale sunt concentrate într-un material de un sfert de ceas. Mi-am făcut antrenamentul pentru Călușarii din Bârla, un documentar de lungmetraj regizat de colega mea, Adriana Apostol, care a reușit performanțe incredibile pentru un produs TV: prezența în competiția oficială a festivalului Astra de la Sibiu, premiul pentru cel mai bun documentar de televiziune la Docuart și premiul publicului la Cronograf.

  1. Un redactor este întotdeauna în căutarea poveștilor care sunt menite să fie făcute publice. Ție ce îți place cel mai mult la acest job și care sunt subiectele preferate despre care te documentezi/ scrii?

În momentul de față suntem o echipă mică, un trio, practic. Toată lumea face mai mult decât ceea ce e cuprins în job description. Suntem implicate în toate etapele. Mie a început să-mi placă și munca de pe teren și cea de la montaj, așa că filmez, fac planul de editare, scriu scenariul, fac și producția și documentarea, evident. Dar cel mai mult îmi place că pot întâlni oameni fabuloși pe care să-i popularizez. Proiectul meu de suflet este seria „Cum să prinzi 100”, unde m-am simțit privilegiată să istorisesc poveștile de viață ale unor personaje incredibile. Mi s-a întâmplat să iau primul și ultimul interviu unor oameni cu istorii de viață extraordinare, inspiraționale. M-am simțit responsabilă să le spun povestea mai departe, pentru că sunt un soi de testamente. Ce m-au învățat acești oameni, chiar dacă nu aveau foarte multă școală, a fost rafinamentul artei povestirii, pentru că ei s-au născut într-o cultură orală. O artă care se pierde acum, în era digitală, mozaicată, fracturată și cu cicluri de atenție foarte scurte. În final, am vrut să redau bucuria trecerii acestor oameni prin lume. Mie îmi plac culorile (mă îmbrac ”fistichiu” din facultate, când Bucureștiul era foarte cenușiu) și nuanțele. Și oamenii interesanți au o energie aparte, un halou luminos. Nu vreau să fac povești triste și pesimiste, e plin ecranul de ele. Când a trebuit să editez un interviu de o oră cu o bătrânică fabuloasă din Colți, care trăiește singură în mijlocul naturii, având ca vecini doar animalele sălbatice, am ales să arăt partea stoică și plină de viață a personajului (trecuse, evident, și prin drame groaznice, pe care le purtase cu demnitate și dârzenie). Am vrut ca lumea s-o admire pentru serenitatea, pentru umorul, veselia și înțelepciunea ei. Am vrut ca orășenii răsfățați s-o invidieze pe această „creatură” excentrică ce spărgea lemne ca să se încălzească, vorbea cu urșii și citea Biblia la lumânare, în comuniune perfectă cu natura. Și cred că am reușit. Cele 6 minute cu Maria Zăican dintr-un documentar de o oră au devenit virale – acum au peste 1.200.000 de vizionări pe Youtube.

  1. În redactarea unui material, care crezi că este cea mai importantă parte (cercetarea, alegerea cuvintelor, raportul foto-text etc.)?

Povestea pe care vrei s-o spui. Dacă este bună, te va inspira și vei găsi și imagini și cuvinte potrivite. Și orice subiect, oricât de dificil, ascunde o poveste: de pildă, lucrez acum cu colega mea, producătoarea Mihaela Popescu, la un documentar despre celulele stem și editare genetică. Dar care include și curse pe motocicletă și sărituri cu parașuta și, evident, personaje „colorate”. Vrem să facem ceva captivant, nu tern și clișeic.

  1. Probabil că există mulți studenți în Jurnalism, pasionați de poveștile de viață și care, astfel, și-ar dori să facă parte din echipa unui canal documentar. Ce le poți spune tinerilor care și-ar dori o carieră ca a ta?

Le-aș spune multe, dar, în principal, să aibă răbdare. Nu poți realiza un documentar bun dacă nu petreci timp, mult timp, cu personajele tale, ca să capete încredere în tine și să ți se dezvăluie așa cum sunt, nu cum vor să pară. Noi, în televiziune, ne confruntăm cu rigori de producție, cu deadline-uri stricte și alte limitări, dar nici aici nu poți fi superficial. Și, dacă vor să facă documentare serioase, ar trebui să învețe să își filmeze și să editeze singuri, pentru că viitorul merge în această direcție, nu e al echipelor mari. Când faci cât mai multe de unul singur și nu depinzi de alții, poți să începi cu un buget minimalist. Munca în echipă poate fi minunată, dar viitorul e al „omului orchestră”. Ah, și încă un lucru: să vadă cât mai multe documentare, de toate genurile. Cultura cinematografică e vitală. Și să se uite la prelegerile online ale maeștrilor – documentariștii sunt generoși, mereu gata să-ți împărtășească din secretele lor. Trebuie să fii un excelent cunoscător al tehnicii, un cinefil avid, un psiholog-confident sensibil și un povestitor iscusit. Din nou, all in one.

  1. Știm că ești și critic de film. Care sunt producțiile tale preferate din toate timpurile și de ce? De asemenea, ai vreun actor preferat?

E greu, dacă nu imposibil să aleg regizori, actori sau filme preferate – cu cât vezi mai multe, cu atât lista devine mai mare, dacă nu chiar interminabilă. Însă de ceva timp îmi plac chiar mai mult serialele – au o complexitate și o maturitate peste media producțiilor de cinema. Și, în ultimii trei ani, n-am văzut nimic mai grozav, mai amuzant, mai suculent și mai vitriolat decât Succesiunea – așa că aștept cu nerăbdare seria a treia.

Te-ar putea interesa si:
Muzeul Național de Istorie a României se vede în seria a cincea a producției Lunea la Muzeu (Digi...
Mihaela Popescu (Digi Docs): „Stăteam, față în față, cu marea mea pasiune – TELEVIZIUNEA”
Povestea unui „viral” marca DigiWorld

Programul Zilei

Sâmbătă18.09
Duminică19.09
Luni20.09
Marți21.09
Miercuri22.09
Joi23.09
Vineri24.09
06:00 Olimpiada terorii
07:30 Luptatorii aerului
08:25 Arome thailandeze
09:20 Fata-n fata cu natura
09:40 Fata-n fata cu natura
10:30 Japonia lui Depardieu
10:55 Filler Colectionarii - PARIZESCU
11:00 Adevaratul Top Gun
12:00 Marile intrebari
13:30 in fata valurilor
13:55 in fata valurilor
14:20 Persanii
15:15 invatamintele trecutului
15:55 Zona de risc. Inima- Infarctul
16:05 Ghid turistic
17:15 Filler Colectionarii - RAUT-PALLADY
17:25 Pamantul se razbuna
18:20 Luptatorii aerului
19:15 Arome din Elvetia
20:10 Minunata Luna
21:00 Expeditia vulcanului
21:50 Filler Ingrediente - Mierea 2
21:55 Aventura unui supersonic
23:05 Carbune
00:20 Secretele istoriei
01:50 VOCILE OPEREI
02:15 Persanii
03:10 Australia in culori
04:00 Ghid turistic
05:15 Pamantul se razbuna
06:00 Carbune
07:30 Luptatorii aerului
08:25 Arome din Elvetia
09:20 Expeditia vulcanului
10:10 Filler Ingrediente - Mierea 2
10:15 Aventura unui supersonic
11:20 Filler Colectionarii - RAUT-PALLADY
11:30 Aromele Romaniei: Moldova
12:15 Legendele Europei
13:30 in fata valurilor
13:55 in fata valurilor
14:20 Persanii
15:15 Australia in culori
16:05 Ghid turistic
17:15 Filler Cum sa prinzi 100 - GARLEA
17:25 Pamantul se razbuna
18:20 Luptatorii aerului
19:15 Arome din Republica Dominicana
20:05 Filler Cum sa prinzi 100 - CLUBUL SENIORILOR
20:10 Misterul din Triunghiul Bermudelor
20:50 Filler Ingrediente - Strugurele
21:00 Expeditia vulcanului
21:50 Filler Colectionarii - 3
21:55 Tigrii zburatori
22:50 Carbune
01:30 Filler Ingrediente - Rosia 2
01:35 Agenti secreti
02:20 Nasterea clanurilor
03:10 Australia in culori
04:00 Ghid turistic
05:15 Pamantul se razbuna
06:00 Carbune
07:30 Luptatorii aerului
08:25 Arome din Republica Dominicana
09:15 Filler Cum sa prinzi 100 - CLUBUL SENIORILOR
09:20 Misterul din Triunghiul Bermudelor
10:05 Expeditia vulcanului
10:55 Filler Colectionarii - 3
11:00 Tigrii zburatori
11:50 VOCILE OPEREI
12:10 Legendele Europei
13:25 America lui Trump
14:20 Nasterea clanurilor
15:05 Filler Ingrediente - Strugurele 2
15:15 Australia in culori
16:05 Ghid turistic
17:15 Filler Cum sa prinzi 100 - HOREZU
17:25 Pamantul se razbuna
18:20 Luptatorii aerului
19:10 Ingrediente: Cartoful
19:15 Arome din India
20:05 Filler Ingrediente - Mierea
20:15 Fata-n fata cu natura
20:35 Fata-n fata cu natura
20:50 Filler Ingrediente - Cafeaua
21:00 Experimente extreme
21:40 Filler Ingrediente - Rosia
22:00 Nasterea serviciilor secrete
22:55 Anatomia umana reinterpretata
23:45 Secretele istoriei
00:10 Legendele Europei
01:25 America lui Trump
02:15 Nasterea clanurilor
03:10 Australia in culori
04:00 Ghid turistic
05:15 Pamantul se razbuna
06:00 Anatomia umana reinterpretata
06:50 Luptatorii aerului
07:40 Ingrediente: Cartoful
07:45 Arome din India
08:40 Fata-n fata cu natura
09:00 Fata-n fata cu natura
09:20 Experimente extreme
10:15 Nasterea serviciilor secrete
11:10 VOCILE OPEREI
12:10 Legendele Europei
13:25 America lui Trump
14:10 Filler Ingrediente - Graul
14:20 Nasterea clanurilor
15:15 Australia in culori
16:05 Ghid turistic
17:15 FILLER COLECTIONARII 2 VASILE GRIGORE
17:25 Pamantul se razbuna
18:20 Luptatorii aerului
19:10 Filler Ingrediente - Cafeaua 2
19:15 Macao
20:05 Filler Calusarii
20:15 Fata-n fata cu natura
20:35 Fata-n fata cu natura
20:50 FILLER COLECTIONARII 2 RALUCA PARTENIE
21:00 Pe acoperis
21:55 Exploreaza Japonia!
22:25 Exploreaza Japonia!
22:55 Anatomia umana reinterpretata
23:45 Cum sa prinzi 100
00:10 Legendele Europei
01:25 America lui Trump
02:20 Nasterea clanurilor
03:15 Australia in culori
04:05 Ghid turistic
05:15 Pamantul se razbuna
06:00 Anatomia umana reinterpretata
06:50 Luptatorii aerului
07:40 Filler Ingrediente - Cafeaua 2
07:45 Macao
08:40 Fata-n fata cu natura
09:00 Fata-n fata cu natura
09:20 Pe acoperis
10:15 Exploreaza Japonia!
10:45 Exploreaza Japonia!
11:10 VOCILE OPEREI
11:25 Aromele Romaniei: Transilvania Part 1
12:10 Legendele Europei
13:25 America lui Trump
14:20 Nasterea clanurilor
15:15 Australia in culori
16:05 Ghid turistic
17:10 Digi Portret - Ionut Budisteanu
17:15 FILLER COLECTIONARII 2 DUMITRU
17:25 Pamantul se razbuna
18:20 Luptatorii aerului
19:10 FILLER COLECTIONARII 2 FLORIAN CIOBANU
19:15 Orasele nestiute ale Italiei
20:05 Digi Portret - scenograf Cristian Niculescu
20:15 Fata-n fata cu natura
20:35 Fata-n fata cu natura
20:50 Filler Digipedia - STEM VS CRISPRS 1
21:00 Megastructuri legendare
21:50 Filler Digipedia - STEM VS CRISPRS 2
22:00 Nasterea serviciilor secrete
22:55 Invazia
23:45 Cum sa prinzi 100
00:05 FILLER COLECTIONARII 2 EUGEN CIOCAN
00:10 Sportul in schimbare
00:20 Legendele Europei
02:25 Operatiunea Moby Dick
03:20 Razboiul in culori
04:10 Paradisul pierdut
05:15 Pamantul se razbuna
06:00 Invazia
06:50 Luptatorii aerului
07:40 FILLER COLECTIONARII 2 FLORIAN CIOBANU
07:45 Orasele nestiute ale Italiei
08:40 Fata-n fata cu natura
09:00 Fata-n fata cu natura
09:20 Megastructuri legendare
10:15 Nasterea serviciilor secrete
11:05 FILLER COLECTIONARII 2 DUMITRU
12:10 FILLER COLECTIONARII 2 EUGEN CIOCAN
12:15 Legendele Europei
14:20 Operatiunea Moby Dick
15:15 Razboiul in culori
16:05 Paradisul pierdut
17:05 VOCILE OPEREI
17:25 Pamantul se razbuna
18:20 Luptatorii aerului
19:10 Filler Digipedia - EVOLUTIA UNIVERSULUI 1
19:15 Orasele nestiute ale Italiei
20:05 Sportul in schimbare
20:15 Fata-n fata cu natura
20:35 Fata-n fata cu natura
20:50 Filler Digipedia - EVOLUTIA UNIVERSULUI 2
21:00 Pe acoperis
22:00 Nasterea serviciilor secrete
22:55 Invazia
23:45 Cum sa prinzi 100
01:20 Filler Ingrediente - Berea
01:30 Legendele Europei
03:35 Filler Digipedia - ONLINE VS SCOALA SAT 1
03:40 Razboiul in culori
04:30 Paradisul pierdut
05:15 Pamantul se razbuna
06:00 Invazia
06:50 Luptatorii aerului
07:40 Filler Digipedia - EVOLUTIA UNIVERSULUI 1
07:45 Orasele nestiute ale Italiei
08:35 Fata-n fata cu natura
08:55 Fata-n fata cu natura
09:15 Pe acoperis
10:10 Nasterea serviciilor secrete
11:00 Digi Portret - pilot Ionel Talmaciu
11:05 Filler Tinutul Buzaului
12:15 Legendele Europei
15:10 Filler Digipedia - ONLINE VS SCOALA SAT 1
15:15 Razboiul in culori
16:05 Paradisul pierdut
16:50 Cum sa prinzi 100
17:10 Digi Portret - balerina Andra Ionete
17:15 Digi Portret - freerunner Justin Musina
17:25 Pamantul se razbuna
18:20 Luptatorii aerului
19:10 Filler Digipedia - ONLINE VS SCOALA SAT 2
19:15 Orasele nestiute ale Italiei
20:05 Digi Portret - scrimera Simona Gherman
20:15 Fata-n fata cu natura
20:35 Fata-n fata cu natura
20:50 Filler Ingrediente - Berea
21:00 DIGIPEDIA
21:30 Japonia lui Depardieu
22:45 Filler Digipedia - GRADINA BOTANICA 1
22:50 Invazia
23:40 Marea lovitura
00:35 Legendele Europei
01:50 Schimbarea climatului: consecinte
02:45 Vanatoarea de balene
03:35 Razboiul in culori
04:25 Paradisul pierdut
05:15 Pamantul se razbuna

Partenerii noștri

Primul județ intrat în scenariul roșu. Măsurile și restricțiile ce pot fi aplicate de luni
DIGI24

Primul județ intrat în scenariul roșu. Măsurile și restricțiile ce pot fi aplicate de luni

Primul județ intrat în scenariul roșu. Măsurile și restricțiile ce pot fi aplicate de luni

Descarca aplicatia Digi24
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi-world.tv Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
auth_token, twll, secure_session, guest_id, __utma, remember_checked, remember_checked_on
Pinterest pinterest.com Vezi politica de confidenţialitate
_utma, _utmz, _b, _pinterest_cm, _pinterest_pfob, csrftoken
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Ad Manager google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi aici politica de confidențialitate