Interviu_Anca_G_Digi_Docs_NL_Digi_Story_final_foto

Anca Grădinariu: „Mi s-a întâmplat să iau primul și ultimul interviu unor oameni cu istorii de viață extraordinare, inspiraționale”

Anca Grădinariu, redactor în echipa de documentare a Grupului DIGI, ne vorbește despre parcursul său  profesional și academic, munca în cadrul unei televiziuni de nișă, proiecte de suflet și întâmplări și persoane memorabile de la filmări. Descoperă toate acestea, dar și sfaturi pentru cei aflați la început de carieră, în interviul cu Anca!

  1. Hai să ajutăm cititorii să te cunoască mai bine! Ne poți spune câteva cuvinte despre tine și parcursul tău academic/ profesional?

Am absolvit, cândva, demult, secția de scenaristică și filmologie a UNATC (pe atunci ATF). Am avut norocul să am profesori extraordinari – printre care George Littera, Florian Potra, Mircea Drăgan sau Ileana Berlogea, acum toți dispăruți. Dar și colegi la alte secții care sunt acum „pe val” („pe noul val”, mai precis) cum ar fi regizorii Cristian Mungiu, Călin Netzer, Hanno Hoffer sau operatorii Oleg Mutu și Nora Agapi. Era o atmosferă extraordinară atunci, de pionerat, însă când terminai facultatea aveai foarte puține opțiuni – exista doar o televiziune privată, iar cinematografia românască era, la acea vreme, ca și inexistentă. Ani de-a rândul, am lucrat în televiziune și am făcut divertisment, reality show-uri, jocuri, concursuri, dar am scris și două seriale. Marea mea pasiune rămâne filmul – așa că am continuat să scriu despre cinema ca jurnalist și critic – și să fac selecția pentru diferite festivaluri, cel mai notabil fiind TIFF. Documentarul este o preocupare mai recentă. Acum colaborez și la emisiunea 2.0 de la Digi24 – nu mi-aș fi imaginat niciodată că voi ajunge să scriu despre tehnologie, dar nu-mi place să rămân prizonieră într-un singur domeniu; ador să explorez terenuri noi pentru că sunt o curioasă și un information junkie prin formație, așa că am zis „De ce nu?”.

  1. Lumea documentarelor este una de-a dreptul fascinantă! Ce te-a determinat să te alături unei echipe specializate în realizarea documentarelor și, mai ales, echipei Digi Docs?

Acum aproape 8 ani trecusem printr-o perioadă mai lungă de freelancing și criza din media începuse să-și facă efectul. Joburile dispăreau de pe-o zi pe alta. Eu am avut mereu noroc: n-a trebuit niciodată să alerg prea tare după un loc de muncă, așa că nu mă agitam: așteptam să se întâmple ceva. Apoi, am primit o serie de telefoane care m-au adus la Digi World, unde se căuta un scenarist pentru documentarele TV. Evident, am zis „da”. La început, nu mergeam la filmări, eram doar cu „scriitura” - și cum la școală nu învățasem ce înseamnă un scenariu de documentar, am cercetat singură. Este o muncă laborioasă și uneori frustrantă să ordonezi zeci de interviuri, să le culegi, să te gândești cum să le ilustrezi (pentru că, în televiziune, lucrăm cu imaginea), să încerci să le dai o structură, să le faci captivante, să concepi narațiunea etc. Prima mea sarcina a fost să scriu scenariul unui documentar despre laserul de la Măgurele și să dau o formă zecilor de ore de interviuri științifice, să încerc să le încoporez într-o poveste accesibilă și vizuală. Până la urmă, materialul final a avut mai puțin de o jumătate de oră. Pare scurt, însă am oferit și informație de specialitate, dar și personaje relevante. E vital să știi să tai și să sintetizezi, trăim într-o epocă în care războaie mondiale sunt concentrate într-un material de un sfert de ceas. Mi-am făcut antrenamentul pentru Călușarii din Bârla, un documentar de lungmetraj regizat de colega mea, Adriana Apostol, care a reușit performanțe incredibile pentru un produs TV: prezența în competiția oficială a festivalului Astra de la Sibiu, premiul pentru cel mai bun documentar de televiziune la Docuart și premiul publicului la Cronograf.

  1. Un redactor este întotdeauna în căutarea poveștilor care sunt menite să fie făcute publice. Ție ce îți place cel mai mult la acest job și care sunt subiectele preferate despre care te documentezi/ scrii?

În momentul de față suntem o echipă mică, un trio, practic. Toată lumea face mai mult decât ceea ce e cuprins în job description. Suntem implicate în toate etapele. Mie a început să-mi placă și munca de pe teren și cea de la montaj, așa că filmez, fac planul de editare, scriu scenariul, fac și producția și documentarea, evident. Dar cel mai mult îmi place că pot întâlni oameni fabuloși pe care să-i popularizez. Proiectul meu de suflet este seria „Cum să prinzi 100”, unde m-am simțit privilegiată să istorisesc poveștile de viață ale unor personaje incredibile. Mi s-a întâmplat să iau primul și ultimul interviu unor oameni cu istorii de viață extraordinare, inspiraționale. M-am simțit responsabilă să le spun povestea mai departe, pentru că sunt un soi de testamente. Ce m-au învățat acești oameni, chiar dacă nu aveau foarte multă școală, a fost rafinamentul artei povestirii, pentru că ei s-au născut într-o cultură orală. O artă care se pierde acum, în era digitală, mozaicată, fracturată și cu cicluri de atenție foarte scurte. În final, am vrut să redau bucuria trecerii acestor oameni prin lume. Mie îmi plac culorile (mă îmbrac ”fistichiu” din facultate, când Bucureștiul era foarte cenușiu) și nuanțele. Și oamenii interesanți au o energie aparte, un halou luminos. Nu vreau să fac povești triste și pesimiste, e plin ecranul de ele. Când a trebuit să editez un interviu de o oră cu o bătrânică fabuloasă din Colți, care trăiește singură în mijlocul naturii, având ca vecini doar animalele sălbatice, am ales să arăt partea stoică și plină de viață a personajului (trecuse, evident, și prin drame groaznice, pe care le purtase cu demnitate și dârzenie). Am vrut ca lumea s-o admire pentru serenitatea, pentru umorul, veselia și înțelepciunea ei. Am vrut ca orășenii răsfățați s-o invidieze pe această „creatură” excentrică ce spărgea lemne ca să se încălzească, vorbea cu urșii și citea Biblia la lumânare, în comuniune perfectă cu natura. Și cred că am reușit. Cele 6 minute cu Maria Zăican dintr-un documentar de o oră au devenit virale – acum au peste 1.200.000 de vizionări pe Youtube.

  1. În redactarea unui material, care crezi că este cea mai importantă parte (cercetarea, alegerea cuvintelor, raportul foto-text etc.)?

Povestea pe care vrei s-o spui. Dacă este bună, te va inspira și vei găsi și imagini și cuvinte potrivite. Și orice subiect, oricât de dificil, ascunde o poveste: de pildă, lucrez acum cu colega mea, producătoarea Mihaela Popescu, la un documentar despre celulele stem și editare genetică. Dar care include și curse pe motocicletă și sărituri cu parașuta și, evident, personaje „colorate”. Vrem să facem ceva captivant, nu tern și clișeic.

  1. Probabil că există mulți studenți în Jurnalism, pasionați de poveștile de viață și care, astfel, și-ar dori să facă parte din echipa unui canal documentar. Ce le poți spune tinerilor care și-ar dori o carieră ca a ta?

Le-aș spune multe, dar, în principal, să aibă răbdare. Nu poți realiza un documentar bun dacă nu petreci timp, mult timp, cu personajele tale, ca să capete încredere în tine și să ți se dezvăluie așa cum sunt, nu cum vor să pară. Noi, în televiziune, ne confruntăm cu rigori de producție, cu deadline-uri stricte și alte limitări, dar nici aici nu poți fi superficial. Și, dacă vor să facă documentare serioase, ar trebui să învețe să își filmeze și să editeze singuri, pentru că viitorul merge în această direcție, nu e al echipelor mari. Când faci cât mai multe de unul singur și nu depinzi de alții, poți să începi cu un buget minimalist. Munca în echipă poate fi minunată, dar viitorul e al „omului orchestră”. Ah, și încă un lucru: să vadă cât mai multe documentare, de toate genurile. Cultura cinematografică e vitală. Și să se uite la prelegerile online ale maeștrilor – documentariștii sunt generoși, mereu gata să-ți împărtășească din secretele lor. Trebuie să fii un excelent cunoscător al tehnicii, un cinefil avid, un psiholog-confident sensibil și un povestitor iscusit. Din nou, all in one.

  1. Știm că ești și critic de film. Care sunt producțiile tale preferate din toate timpurile și de ce? De asemenea, ai vreun actor preferat?

E greu, dacă nu imposibil să aleg regizori, actori sau filme preferate – cu cât vezi mai multe, cu atât lista devine mai mare, dacă nu chiar interminabilă. Însă de ceva timp îmi plac chiar mai mult serialele – au o complexitate și o maturitate peste media producțiilor de cinema. Și, în ultimii trei ani, n-am văzut nimic mai grozav, mai amuzant, mai suculent și mai vitriolat decât Succesiunea – așa că aștept cu nerăbdare seria a treia.

Te-ar putea interesa si:
Descoperă tehnologia care redefinește lumea, pe 1 Decembrie, la Digi World
Digi World prezintă „Ținutul Buzăului” - o trilogie documentară remarcabilă, proiectată în cadrul...
Digi World aduce două producții TV speciale, în premieră, pe 1 Decembrie

Programul Zilei

Marți08.07
Miercuri09.07
Joi10.07
Vineri11.07
Sâmbătă12.07
Duminică13.07
Luni14.07
06:00 Cele mai periculoase sosele
07:30 O noua perspectiva
08:20 Joanna Lumley: Marea Britanie
09:10 Lucy Worsley investigheaza
10:05 Marile imperii ale antichitatii
10:55 O plimbare prin Australia
11:45 Film de calatorie
12:00 Film de calatorie
12:16
12:20
12:25 Minuni naturale
13:20 Insulele
14:15 Din interiorul fabricii
15:16 Portrete noi
15:23 Portrete noi
15:30 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
16:23 Portrete noi
16:30 Luptatorii aerului
17:20 stiinta bate fictiunea
17:45 stiinta bate fictiunea
18:54 Film de calatorie
19:10 O noua perspectiva
19:55 Film de calatorie
20:10 Legenda vs contemporan
21:00 stiinta succesului
21:53 Digi Portret - Razvan Suma
22:00 Ecouri din trecut
22:30 Ecouri din trecut
23:00 Cele mai periculoase sosele
23:45 Viitorul cu 5G
01:35 Insulele
02:30 Din interiorul fabricii
03:30 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
04:25 Luptatorii aerului
05:10 stiinta bate fictiunea
05:35 stiinta bate fictiunea
06:00 Cele mai periculoase sosele
07:30 O noua perspectiva
08:16
08:20 Legenda vs contemporan
09:10 stiinta succesului
10:05 Ecouri din trecut
10:35 Ecouri din trecut
11:05 O plimbare prin Australia
11:55 Film de calatorie
12:10 Film de calatorie
12:25 Minuni naturale
13:20 Insulele
14:15 Din interiorul fabricii
15:15 Film de calatorie
15:30 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
16:23 Digi portret: ANDREEA BORTUN
16:30 Luptatorii aerului
17:20 stiinta bate fictiunea
17:45 stiinta bate fictiunea
18:54 Film de calatorie
19:10 O noua perspectiva
19:55 Film de calatorie
20:10 Legenda vs contemporan
21:00 Odiseea insulelor grecesti
21:50
21:55
22:00 Vase de razboi
22:50 Cele mai periculoase sosele
23:35 Secretele istoriei
01:32 Filler Asteroizi 2
01:35 Insulele
02:30 Din interiorul fabricii
03:30 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
04:25 Luptatorii aerului
05:10 stiinta bate fictiunea
05:35 stiinta bate fictiunea
06:00 Cele mai periculoase sosele
07:30 O noua perspectiva
08:20 Legenda vs contemporan
09:10 Odiseea insulelor grecesti
10:00 Vase de razboi
10:50 O plimbare prin Australia
11:40 Film de calatorie
11:55 Film de calatorie
12:10 Film de calatorie
12:25 Minuni naturale
13:20 Insulele
14:15 Din interiorul fabricii
15:15 Film de calatorie
15:30 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
16:22 Portrete noi
16:30 Luptatorii aerului
17:20 stiinta bate fictiunea
17:45 stiinta bate fictiunea
18:10 Deasupra Coreei de Sud
19:03 Digi Portret - Stefan Caltia
19:10 O noua perspectiva
19:55 Film de calatorie
20:10 Legenda vs contemporan
21:00 Supermasini
21:45 Film de calatorie
22:00 Marile imperii ale antichitatii
22:53 Digi Portret - Dan Dinu
23:00 Cele mai periculoase sosele
23:45 Filler Asteroizi 1
23:50 Secretele istoriei
01:35 Insulele
02:30 Din interiorul fabricii
03:30 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
04:25 Luptatorii aerului
05:10 stiinta bate fictiunea
05:35 stiinta bate fictiunea
06:00 Cele mai periculoase sosele
06:45 Deasupra Coreei de Sud
07:40 O noua perspectiva
08:30 Legenda vs contemporan
09:20 Supermasini
10:05 Filler Asteroizi 1
10:10 Marile imperii ale antichitatii
11:05 Secretele ghetii
12:05 Film de calatorie
12:20 Filler Asteroizi 3
12:25 Minuni naturale
13:20 Insulele
14:15 Din interiorul fabricii
15:15 Film de calatorie
15:30 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
16:22 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
16:30 Luptatorii aerului
17:14 Digi Portret - Constantin Dumitriu
17:20 stiinta bate fictiunea
17:45 stiinta bate fictiunea
18:10 Deasupra Coreei de Sud
19:03 Digi Portret - Alexandru Ciubotariu
19:10 O noua perspectiva
19:55 Film de calatorie
20:10 Legenda vs contemporan
21:00 DIGIPEDIA
21:30 Film de calatorie
21:45 Film de calatorie
22:00 Vase de razboi
22:46 Film de calatorie
23:00 Cele mai periculoase sosele
23:45 Secretele istoriei
00:33 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
00:40 Minuni naturale
01:35 Insulele
02:26
02:30 Din interiorul fabricii
03:30 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
04:25 Luptatorii aerului
05:10 Vacanta raw
05:35 Vacanta raw
06:00 Cele mai periculoase sosele
06:45 Deasupra Coreei de Sud
07:40 O noua perspectiva
08:30 Legenda vs contemporan
09:20 DIGIPEDIA
09:50 Film de calatorie
10:05 Film de calatorie
10:20 Vase de razboi
11:10 Secretele ghetii
12:05 Film de calatorie
12:18 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
12:25 Minuni naturale
13:20 Insulele
14:11
14:15 Din interiorul fabricii
15:15 Film de calatorie
15:30 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
16:23 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
16:30 Luptatorii aerului
17:14 Digi Portret - Wargha Enayati
17:20 Vacanta raw
17:45 Vacanta raw
18:10 Secretele Irlandei
19:03 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
19:10 O noua perspectiva
19:55 Film de calatorie
20:10 Legenda vs contemporan
21:00 Odiseea insulelor grecesti
21:49 Digi Portret - Justin Ionescu
22:00 Met Gala
22:50 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
23:00 Supravietuitor al Holocaustului
23:47
23:50 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
00:33 decembrie
00:40 Marele James Webb
01:35 Minunile naturii
02:26
02:30 Din interiorul fabricii
03:30 Marea eclipsa din America
04:25 Luptatorii aerului
05:10 Vacanta raw
05:35 Vacanta raw
06:00 Supravietuitor al Holocaustului
06:47
06:50 Secretele Irlandei
07:42
07:45 O noua perspectiva
08:31
08:35 Legenda vs contemporan
09:25 Odiseea insulelor grecesti
10:15 Met Gala
11:05 Secretele ghetii
12:01
12:05 Film de calatorie
12:18 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
12:25 Marele James Webb
13:20 Minunile naturii
14:11
14:15 Din interiorul fabricii
15:15 Film de calatorie
15:30 Marea eclipsa din America
16:30 Luptatorii aerului
17:14
17:20 Vacanta raw
17:45 Vacanta raw
18:10 Secretele Irlandei
19:03 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
19:10 O noua perspectiva
19:56 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
20:03 Digi portret: RAZVAN POPOVICI
20:10 Legenda vs contemporan
21:00 Supermasini
21:46 decembrie
21:53 decembrie
22:00 Ecouri din trecut
22:30 Ecouri din trecut
23:00 Supravietuitor al Holocaustului
23:50 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
00:33
00:40 Navigand prin lume
01:31
01:35 Minunile naturii
02:30 Din interiorul fabricii
03:30 Imperiul vikingilor
04:22 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR SARCOFAGUL GHICA
04:25 Luptatorii aerului
05:10 Vacanta raw
05:35 Vacanta raw
06:00 Supravietuitor al Holocaustului
06:50 Secretele Irlandei
07:45 O noua perspectiva
08:31
08:35 Legenda vs contemporan
09:25 Supermasini
10:11
10:15 Ecouri din trecut
10:45 Ecouri din trecut
11:15 Secretele ghetii
12:09 Film de calatorie
12:25 Navigand prin lume
13:16
13:20 Minunile naturii
14:15 Din interiorul fabricii
15:15 Film de calatorie
15:30 Imperiul vikingilor
16:22
16:30 Luptatorii aerului
17:14 decembrie
17:20 Vacanta raw
17:45 Vacanta raw
18:10 Parcuri nationale
18:58 decembrie
19:04 decembrie
19:10 O noua perspectiva
19:56 Film de calatorie
20:10 De la Paris spre Roma
20:57
21:00 Lucy Worsley investigheaza
21:55 Marile imperii ale antichitatii
22:45 Film de calatorie
23:05 Prima lupta
23:50 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
00:28 decembrie
00:34 decembrie
00:40 Navigand prin lume
01:31
01:35 Minunile naturii
02:26
02:30 Din interiorul fabricii
03:30 Imperiul vikingilor
04:22 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR COIF COTOFENEsTI
04:25 Luptatorii aerului
05:10 Vacanta raw
05:35 Vacanta raw

Partenerii noștri

tulpina delta coronavirus

Pandemia de Covid-19 a avut un impact mai mare asupra sănătăţii femeilor decât a bărbaţilor

Pandemia de Covid-19 a avut un impact mai puternic asupra sănătăţii femeilor decât asupra...