masina de spalat

Ce este mişcarea "no-wash". Oamenii care nu-și spală blugii niciodată, își schimbă lenjeria intimă la o săptămână sau au renunțat la mașinile de spălat

Mișcarea no wash: unii au renunțat de tot la mașinile de spălat, alții spală doar o dată la câteva luni. / Foto: Shutterstock

Ar trebui spălate tricourile după fiecare purtare? Probabil că nu. Dar lenjeria intimă? Depinde. Din ce în ce mai mulţi oameni renunţă la detergent pentru a economisi timp, bani şi pentru a proteja mediul, relatează The Guardian, citat de news.ro. Acest curent de opinie, denumit mişcarea "no-wash" (fără spălare), a început să ia avânt în pandemie.

Când Tim a rămas să lucreze de acasă în timpul pandemiei Covid, a început să fie mult mai relaxat în privinţa hainelor. Acest lucru l-a făcut să se gândească la timpul şi energia care îl costa spălarea hainelor. "Era cam în perioada în care aveam cel de-al doilea copil, aşa că eram total supraîncărcat", spune el. A început să se gândească ce poate elimina din lista de sarcini şi s-a gândit la spălatul hainelor. A redus spălatul la o maşină pe săptămână, poate chiar două. Dar apoi a stat un an întreg fără să-şi spele hainele.

Astăzi, Tim, care este inginer IT, spală o dată cam la fiecare şase luni. "Având în vedere că nu mai trebuie să merg la birou, nu prea am nevoie de haine curate", spune el. În cazul convorbirilor video, "oamenii îmi văd doar capul şi, oricum, jumătate din timp nu folosesc camera". Arată curat, chiar dacă este neglijent din perspectiva modei. "Dacă este vreun eveniment social important, mă asigur că am ceva frumos de îmbrăcat, dar zi de zi nu prea mai contează", explică el. 

Citește și: Cât de des trebuie să-ți speli hainele. Regulile de care ar trebui să ții cont

Bărbatul care poartă slip în loc de lenjerie intimă clasică pentru a-i spăla la duș

Încă mai foloseşte maşina de spălat pentru a curăţa hainele copiilor, deşi a redus şi acest lucru. "Încă mai sunt o mulţime de rufe de spălat - acesta este o parte din motivul pentru care eu nu-mi spăl hainele", spune Tim. Ajută faptul că are destul de multe haine, dar în timpul "abstinenţei" sale de un an a reuşit să se îmbrace aproape două săptămâni cu o singură ţinută.

A redus numărul de şosete purtând sandale, inclusiv mare parte din iarnă. "Nu mai trebuie să spăl şosete, ceea ce a fost întotdeauna cea mai mare problemă", spune el.

A purtat măcar lenjerie intimă curată în fiecare zi? "Poţi avea chiloţi care să ţină o săptămână", spune el. Cum reuşeşti să stai o săptămână cu aceiaşi chiloţi? "Pur şi simplu ai standarde foarte scăzute", răspunde Tim. Uneori, purta pe post de lenjerie intimă slipi de baie - îi purta la duş, unde se spălau, apoi se uscau rapid.

Întrebat dacă mai observă că hainele sale încep să miroasă, Tim spune că da, observă şi atunci le schinmbă. "Dar pur şi simplu nu trebuie să le speli atât de mult ca pe oameni", adaugă el.

Soţia sa îi spune când şi când că miroase, "dar în general nu o deranjează prea mult", susţine Tim.

haine in masina de spalat

Haine în mașina de spălat / Foto: Shutterstock

Profesorul care nu-și spală blugii niciodată

Mişcarea "fără spălare" a început cu părul - apa încă se foloseşte, dar şamponul a fost eliminat - şi există semne că rufele ar putea fi următoarele.

Încă din 2020, un articol apărut în publicaţia Vox semnala că aplicaţiile şi serviciile care promiteau să aibă grijă de rufele utilizatorilor au eşuat în mare parte.

Fanii denimului au fost primii care au popularizat tendinţa de a nu spăla hainele. "Eu nu spăl niciun denim decât dacă se întâmplă un dezastru - îţi verşi lapte pe blugi sau ceva de genul acesta", spune Daniel, un profesor care îşi spală, în schimb, lenjeria după fiecare purtare. "În principal, asta îţi oferă o uzură mai bună - blugii îmbătrânesc mult mai bine şi durează mai mult. Nu trebuie să continui să cheltuieşti bani pe blugi. Este mai bine pentru mediu", arată profesorul. Iar blugii nespălaţi nu miros, insistă el. "Dacă am fost la un grătar şi miroase puţin a fum, s-ar putea să îi pun la aer peste noapte" - este soluţia pe care o are.

Grija pentru mediu, motivul pentru care unii oameni au renunțat la detergenți și spălatul la mașină

"Obişnuiam să ne spălăm hainele de şase ori pe săptămână. Acum, o facem doar o dată pe săptămână. Folosim nuci de săpun (un tip de fructe mici care conţin săpun) şi le spălăm la 30 de grade. Pun rufele la înmuiat peste noapte, astfel încât să consumăm mai puţină energie electrică", explică Ken, un profesor universitar pensionat. El spune că a fost motivat "de urgenţa climatică".

Când vine vorba de ceea ce purtăm, încercarea de a alege haine mai ecologice este din ce în ce mai răspândită - mulţi dintre noi cumpărăm mai puţin sau la mâna a doua sau mărci presupus "etice". Dar acesta este doar începutul, spune Charlotte, care lucrează în domeniul sustenabilităţii şi al modei. "Spălarea după cumpărare are un impact foarte mare. Spălarea la rece, spălarea doar atunci când este nevoie, purtarea lucrurilor mai mult timp - acestea au un impact egal, dacă nu chiar mai mare", arată ea.

Charlotte reuşeşte să folosească între 20 şi 30 de haine, cum ar fi pantalonii. Puloverele sunt spălate poate de două ori pe sezon. Urmele şi petele sunt curăţate local. "Aerisirea este de ajutor, poate uneori şi tratarea cu aburi", explică ea. Poartă un hanorac când găteşte, pentru a evita să păteze hainele bune. Este din Noua Zeelandă, unde este ceva normal ca rufele să fie spălate la temperaturi scăzute sau reci. "Nu am auzit niciodată să spăl ceva la cald până când m-am mutat în Marea Britanie. Este un lucru cultural", mărturiseşte ea. Şi nu este doar preocuparea pentru sustenabilitate."Pur şi simplu spălatul îţi uzează hainele", crede Charlotte.

Obişnuinţa este, în parte, ceea ce explică stilul de viaţă al unora care spală puţin. "Nu am locuit într-o casă cu o maşină de spălat între 19 şi 39 de ani, aşa că am spălat de mână şi am folosit spălătorii", spune Michele, grafician şi toboşar. "În acea perioadă, fie nu aveam prea mulţi bani, fie nu aveam prea mult timp liber", spune ea. Hainele, a realizat Michele, puteau fi purtate de mai multe ori, cu o aerisire între timp.

"M-am obişnuit să nu spăl lucrurile după o singură purtare. Chiar şi atunci când, în sfârşit, am locuit într-un loc cu o maşină de spălat, nu am fost niciodată tentată să mă apuc să spăl zilnic sau o dată la două zile", mărturiseşte ea. Motivaţia ei este în mare măsură ecologică. "Ştiu că toate microfibrele şi detergenţii ne poluează râurile, mările şi animalele sălbatice. Producătorii fac bani de pe urma fricii noastre de murdărie şi promovează niveluri ridicole de curăţenie - iar planeta are de suferit", pledează ea.

Ceea ce considerăm a fi curat este "specific din punct de vedere cultural, istoric şi social", spune Cox. "Este predominant în societatea noastră să ne gândim la curăţenie în termeni vizuali: Arată curat? Sunt albiturile tale albe?" Acesta este motivul pentru care mulţi, observând un mic semn care pare să păteze o haină, altfel curată, decid să arunce totul în coşul de rufe. Acesta este, de altfel, motivul pentru care producătorii pledează pentru îndepărtarea petelor şi pentru folosirea de agenţi de înălbire. Am devenit, de asemenea, preocupaţi de miros - nu doar de îndepărtarea mirosului, "ci şi de introducerea altui miros. Astăzi, avem toate aceste lucruri, cum ar fi parfumurile de rufe", arată Cox.

Citește și: Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii de știință

"Cred că mama ar fi îngrozită dacă i-aș spune"

Alison, o mamă casnică din Glasgow, a crescut, de asemenea, cu un cult al spălării rufelor. "Mama m-a învăţat să spăl totul după ce se poartă o dată", spune ea. "De asemenea, ea călca totul", precizează femeia. Odată ce Alison şi-a dat seama că poate pune hainele purtate înapoi în sertar sau în dulap "fără teama de contaminare", a încetat să mai numere de câte ori au fost purtate. Soţul ei, care a crescut la ţară şi avea o abordare mult mai puţin strictă faţă de spălarea rufelor, s-a ocupat de spălare "şi a făcut din aceasta o normă în casă". Alison se temea că oamenii vor crede că este murdară, dar şi-a dat seama că nimeni nu observă. "Cred că mama mea ar fi îngrozită dacă i-aş spune, dar ea nu observă. De ce să faci atâta muncă? Ne economiseşte bani, este mai bine pentru mediu şi hainele noastre durează mai mult", punctează Alison.

Unii oameni au renunțat cu totul la mașinile de spălat

Amber, manager de marketing, are un dulap special pentru hainele purtate, dar care mai pot fi purtate: "Verific dacă există urme vizibile sau mirosuri, iar dacă nu există nimic care să constituie o problemă pentru a fi purtate din nou, pur şi simplu le pun la loc. Folosesc maşina de spălat doar o dată pe săptămână, în loc să o folosesc în majoritatea zilelor", spune Amber.

Anul acesta, maşina de spălat a lui Chet s-a stricat. El a decis să nu o înlocuiască. "A fost o decizie uşoară să trăiesc ca în secolul al XIX-lea şi să spăl hainele de mână", spune Chet, care este artist. "Am început prin a încerca să spăl după acelaşi program ca înainte, dar mi-am dat seama repede că nu era uşor de făcut", mărturiseşte el. Spălarea a devenit treptat mai puţin frecventă. Acum, spală de mână o dată pe lună. "A devenit clar că nu mai aveam nevoie să spăl blugi sau cămăşi, aşa că m-am rezumat la lenjerie de corp şi şosete. Sunt sigur că nu mai am nevoie de o maşină de spălat niciodată", conchide el.

Te-ar putea interesa si:
Cât detergent se pune în mașina de spălat. Mulți irosesc detergentul lichid
Cât de des ar trebui să-ți speli prosoapele și la ce temperaturi. După duș nu ești atât de curat...
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm...

Programul Zilei

Sâmbătă27.07
Duminică28.07
Luni29.07
Marți30.07
Miercuri31.07
Joi01.08
Vineri02.08
06:00 Cele 50 de relatii de cuplu
07:10 Cele mai interesante locuinte
07:35 Cele mai interesante locuinte
08:00 Gastronomie in Orientul Mijlociu
08:25 Gastronomie in Orientul Mijlociu
08:50 O suta de zile pentru renovare
09:36 Filler Digipedia - GRADINA BOTANICA 2
09:40 Nasterea unei starlete: Marilyn Monroe
10:35 Valul perfect
11:30 Curiozitati
11:45 Arta Mestesugului
12:36 Filler Digipedia - EVOLUTIA UNIVERSULUI 1
12:40 Doi frati trasniti - proiecte in interior
13:00 Doi frati trasniti - proiecte in interior
13:22 Lunea La Muzeu 3
13:30 Din viata familiei regale
14:20 Curiozitati
14:32 Lunea la muzeu - fara indicii
14:40 Dubai: cumparatorii de visuri
15:30 Delicatese frantuzesti
16:00 scoala de somelieri
16:24 Filler Vocile Operei 2
16:30 Casa de pe lac
16:55 Casa de pe lac
17:20 Filler Digipedia - EVOLUTIA UNIVERSULUI 2
17:25 Gustul Asiei
17:50 Gustul Asiei
18:15 Timpul renovarii
18:40 Timpul renovarii
19:05 Gastronomie in Orientul Mijlociu
19:30 Gastronomie in Orientul Mijlociu
19:53 Lunea la muzeu - fara indicii
20:00 O suta de zile pentru renovare
20:46 Modele clasice
20:54 Lunea la muzeu - fara indicii
21:00 Drumul pana in farfurie
21:25 Drumul pana in farfurie
21:49 Charles Yang
21:55 Furtuna intr-un pahar cu apa
23:00 Istoria atingerilor
23:54 Filler Vocile Operei 3
00:00 Arta Mestesugului
00:51 Filler Digipedia Special Tg. Jiu 2
00:55 Doi frati trasniti - proiecte in interior
01:15 Doi frati trasniti - proiecte in interior
01:37 FILLER DIGIPEDIA SF VS REALITATE
01:40 Din viata familiei regale
02:27 Filler Digipedia - PLANETE
02:30 Dubai: cumparatorii de visuri
03:20 Delicatese frantuzesti
03:50 scoala de somelieri
04:14 Filler Vocile Operei 4
04:20 Casa de pe lac
04:45 Casa de pe lac
05:10 Gustul Asiei
05:35 Gustul Asiei
06:00 Istoria atingerilor
06:55 Timpul renovarii
07:20 Timpul renovarii
07:45 Gastronomie in Orientul Mijlociu
08:10 Gastronomie in Orientul Mijlociu
08:35 O suta de zile pentru renovare
09:21 FILLER DIGIPEDIA SF VS REALITATE
09:25 Drumul pana in farfurie
09:50 Drumul pana in farfurie
10:15 Furtuna intr-un pahar cu apa
11:20 Friptura perfecta
11:39 Lunea La Muzeu 3
11:45 Arta Mestesugului
12:40 Doi frati trasniti - proiecte in interior
13:05 Doi frati trasniti - proiecte in interior
13:30 Din viata familiei regale
14:20 Friptura perfecta
14:40 Dubai: cumparatorii de visuri
16:16 Modele clasice
16:24 Lunea La Muzeu 3
16:30 Casa de pe lac
16:55 Casa de pe lac
17:25 Gustul Asiei
17:50 Gustul Asiei
18:15 Timpul renovarii
18:40 Timpul renovarii
19:05 Gastronomie in Orientul Mijlociu
19:30 Gastronomie in Orientul Mijlociu
19:53 Charles Yang
20:00 O suta de zile pentru renovare
20:46 Modele clasice
21:00 Printul William: o planeta pentru noi toti
21:49 Charles Yang
22:00 Viata in livada
22:44 Trenduri culinare
22:52 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR SARCOFAGUL GHICA
22:55 Nascut la Auschwitz
23:55 Arta Mestesugului
00:50 Doi frati trasniti - proiecte in interior
01:15 Doi frati trasniti - proiecte in interior
01:37 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR BRATARILE DACICE
01:40 Din viata familiei regale
02:27 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR COIF COTOFENEsTI
02:30 Dubai: cumparatorii de visuri
04:05 Curiozitati
04:20 Casa de pe lac
04:45 Casa de pe lac
05:10 Gustul Asiei
05:35 Gustul Asiei
06:00 Nascut la Auschwitz
07:00 Timpul renovarii
07:25 Timpul renovarii
07:50 Gastronomie in Orientul Mijlociu
08:15 Gastronomie in Orientul Mijlociu
08:40 O suta de zile pentru renovare
09:25 Printul William: o planeta pentru noi toti
10:15 Viata in livada
11:00 Printre cei mai buni
11:35 Trenduri culinare
11:45 Arta Mestesugului
12:40 Doi frati trasniti - proiecte in interior
13:05 Doi frati trasniti - proiecte in interior
13:27 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR PIETROASELE
13:30 Din viata familiei regale
14:18 COLECTIONARII S1
14:40 Dubai: cumparatorii de visuri
15:27 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR HINOVA
16:15 Ultimele descoperiri
16:30 Casa de pe lac
16:55 Ultimele descoperiri
17:15 Charles Yang
17:25 Gustul Asiei
17:50 Gustul Asiei
18:15 Timpul renovarii
18:40 Timpul renovarii
19:05 Gastronomie in Orientul Mijlociu
19:30 Gastronomie in Orientul Mijlociu
19:53 Lunea La Muzeu 3
20:00 O suta de zile pentru renovare
20:45 Modele clasice
20:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR APAHIDA
21:00 serpasii de pe Everest
21:52 Charles Yang
22:00 Chirurgie plastica din Thailanda
22:55 Filler Asteroizi 1
23:00 Adevarul despre mancarea ieftina
00:30 Printre cei mai buni
01:10 Doi frati trasniti - proiecte in interior
01:35 Doi frati trasniti - proiecte in interior
01:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR COROANELE REGALE
02:00 Din viata familiei regale
02:47 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR RESTAURARE PISTOL
02:50 Dubai: cumparatorii de visuri
03:37 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR RESTAURARE CERAMICA
04:25 Casa de pe lac
04:50 Ultimele descoperiri
05:10 Gustul Asiei
05:35 Gustul Asiei
06:00 Chirurgie plastica din Thailanda
06:55 Timpul renovarii
07:20 Timpul renovarii
07:45 Gastronomie in Orientul Mijlociu
08:10 Gastronomie in Orientul Mijlociu
08:35 O suta de zile pentru renovare
09:20 serpasii de pe Everest
10:12 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 1
10:15 Adevarul despre mancarea ieftina
11:45 Arta Mestesugului
12:40 Doi frati trasniti - proiecte in interior
13:05 Doi frati trasniti - proiecte in interior
13:27 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 2
13:30 Din viata familiei regale
14:17 ZONA DE RISC
14:40 Dubai: cumparatorii de visuri
15:27 Filler Digipedia - ISTORIA POLITICA
16:15 Modele clasice
16:27 Digipedia - China
16:30 Un hotel din trecut
17:15 Charles Yang
17:21 Filler Digipedia - CALATORIE IN UNIVERS 1
17:25 Gustul Asiei
17:50 Ultimele descoperiri
18:15 Timpul renovarii
18:40 Timpul renovarii
19:05 Gastronomie in Orientul Mijlociu
19:30 Gastronomie in Orientul Mijlociu
19:53 Lunea La Muzeu 3
20:00 O suta de zile pentru renovare
20:40 Burgerul perfect
21:00 Drumul pana in farfurie
21:25 Drumul pana in farfurie
21:48 Acoperisurile verzi
22:00 Chirurgie plastica din Thailanda
23:00 Viata pe langa cordelina
23:57 ZONA DE RISC
00:20 Arta Mestesugului
01:11 Filler Digipedia - CALATORIE IN UNIVERS 2
01:15 Doi frati trasniti - proiecte in interior
01:40 Doi frati trasniti - proiecte in interior
02:05 Din viata familiei regale
02:55 Dubai: cumparatorii de visuri
04:30 Un hotel din trecut
05:15 Gustul Asiei
05:40 Ultimele descoperiri
06:00 Chirurgie plastica din Thailanda
06:55 Timpul renovarii
07:20 Timpul renovarii
07:45 Gastronomie in Orientul Mijlociu
08:10 Gastronomie in Orientul Mijlociu
08:35 O suta de zile pentru renovare
09:10 Drumul pana in farfurie
09:35 Drumul pana in farfurie
10:00 Viata pe langa cordelina
11:00 Printre cei mai buni
11:35 Acoperisurile verzi
11:45 Arta Mestesugului
12:40 Doi frati trasniti - proiecte in interior
13:05 Doi frati trasniti - proiecte in interior
13:30 Din viata familiei regale
14:17 ZONA DE RISC
14:40 Dubai: cumparatorii de visuri
16:15 Curiozitati
16:30 Cazari neobisnuite
18:00 Burgerul perfect
18:15 Taramul albastru
19:32 Filler Digipedia - PLANETE
19:35 Curiozitati
20:00 O suta de zile pentru renovare
20:46 Curiozitati
21:00 Ce se intampla cu pestele?
22:00 intre doua lumi
23:00 Stigmatizarea persoanelor supraponderale
23:57 ZONA DE RISC
00:25 Arta Mestesugului
01:20 Doi frati trasniti - proiecte in interior
01:45 Doi frati trasniti - proiecte in interior
02:10 Din viata familiei regale
03:00 Dubai: cumparatorii de visuri
04:35 Cazari neobisnuite
06:00 Secretele istoriei
07:50 Odiseea mea greceasca
08:40 Dovezile
10:25 Inteligenta artificiala si noi
11:15 tinutul Buzaului-Piatra
12:00 Descoperiri
13:00 20000 de leghe sub mari
14:00 Civilizatii disparute
14:54 decembrie
15:00 Vreme extrema: ghid de supravietuire
16:00 Dezastre naturale
16:47 Spatiul si lacomia umana
17:00 Calatorii cosmice
17:30 Calatorii cosmice
17:57 Digipedia - China
18:00 Descoperim secrete
18:47 Ultimele descoperiri
19:00 Odiseea mea greceasca
19:46 Spatiul si lacomia umana
20:00 Istoria pe numere
20:46 Ultimele descoperiri
21:00 Constructii gigantice
21:49 Ultimele descoperiri
22:55 Poporul impotriva Ku Klux Klan
23:39 decembrie
23:45 tinutul Buzaului-Piatra
00:30 Descoperiri
01:25 20000 de leghe sub mari
02:20 Civilizatii disparute
03:15 Vreme extrema: ghid de supravietuire
04:10 Dezastre naturale
05:00 Calatorii cosmice
05:30 Calatorii cosmice
06:00 Poporul impotriva Ku Klux Klan
06:45 Descoperim secrete
07:35 Odiseea mea greceasca
08:25 Istoria pe numere
09:15 Constructii gigantice
11:00 Citadela din Mediterana
12:00 Descoperiri
13:00 Ruda saraca a unei Prime Doamne
14:00 Civilizatii disparute
14:53 decembrie
15:00 Vreme extrema: ghid de supravietuire
16:00 Descoperiri
16:53 decembrie
17:00 Calatorii cosmice
17:30 Calatorii cosmice
18:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
18:48 Iluzii
19:00 Odiseea mea greceasca
19:45 Ultimele descoperiri
20:00 Istoria pe numere
20:46 Curiozitati
21:00 DIGIPEDIA
21:30 Trasee exotice de munte
22:00 O noua perspectiva
22:46 O lume ciudata
22:55 Poporul impotriva Ku Klux Klan
23:38 Cum sa prinzi 100
00:15 Descoperiri
01:10 Ruda saraca a unei Prime Doamne
02:05 Civilizatii disparute
03:00 Vreme extrema: ghid de supravietuire
04:05 Descoperiri
05:00 Calatorii cosmice
05:30 Calatorii cosmice

Partenerii noștri

Back,Pain,,Kidney,Inflammation,,Man,Suffering,From,Backache,At,Home,

Ce trebuie să știi despre pietrele la rinichi. Avertismentul unui medic: „Nu se formează peste noapte!”

Litiaza renală sau pietrele la rinichi, aşa cum este cunoscută această boală, în popor, apare din...