masina de spalat

Ce este mişcarea "no-wash". Oamenii care nu-și spală blugii niciodată, își schimbă lenjeria intimă la o săptămână sau au renunțat la mașinile de spălat

Mișcarea no wash: unii au renunțat de tot la mașinile de spălat, alții spală doar o dată la câteva luni. / Foto: Shutterstock

Ar trebui spălate tricourile după fiecare purtare? Probabil că nu. Dar lenjeria intimă? Depinde. Din ce în ce mai mulţi oameni renunţă la detergent pentru a economisi timp, bani şi pentru a proteja mediul, relatează The Guardian, citat de news.ro. Acest curent de opinie, denumit mişcarea "no-wash" (fără spălare), a început să ia avânt în pandemie.

Când Tim a rămas să lucreze de acasă în timpul pandemiei Covid, a început să fie mult mai relaxat în privinţa hainelor. Acest lucru l-a făcut să se gândească la timpul şi energia care îl costa spălarea hainelor. "Era cam în perioada în care aveam cel de-al doilea copil, aşa că eram total supraîncărcat", spune el. A început să se gândească ce poate elimina din lista de sarcini şi s-a gândit la spălatul hainelor. A redus spălatul la o maşină pe săptămână, poate chiar două. Dar apoi a stat un an întreg fără să-şi spele hainele.

Astăzi, Tim, care este inginer IT, spală o dată cam la fiecare şase luni. "Având în vedere că nu mai trebuie să merg la birou, nu prea am nevoie de haine curate", spune el. În cazul convorbirilor video, "oamenii îmi văd doar capul şi, oricum, jumătate din timp nu folosesc camera". Arată curat, chiar dacă este neglijent din perspectiva modei. "Dacă este vreun eveniment social important, mă asigur că am ceva frumos de îmbrăcat, dar zi de zi nu prea mai contează", explică el. 

Citește și: Cât de des trebuie să-ți speli hainele. Regulile de care ar trebui să ții cont

Bărbatul care poartă slip în loc de lenjerie intimă clasică pentru a-i spăla la duș

Încă mai foloseşte maşina de spălat pentru a curăţa hainele copiilor, deşi a redus şi acest lucru. "Încă mai sunt o mulţime de rufe de spălat - acesta este o parte din motivul pentru care eu nu-mi spăl hainele", spune Tim. Ajută faptul că are destul de multe haine, dar în timpul "abstinenţei" sale de un an a reuşit să se îmbrace aproape două săptămâni cu o singură ţinută.

A redus numărul de şosete purtând sandale, inclusiv mare parte din iarnă. "Nu mai trebuie să spăl şosete, ceea ce a fost întotdeauna cea mai mare problemă", spune el.

Frumoasa Italia… Țara care joacă rol de muză se lasă descoperită în Comorile ascunse ale Italiei, de la 21:00 pe Digi Life, în Digi Online.

A purtat măcar lenjerie intimă curată în fiecare zi? "Poţi avea chiloţi care să ţină o săptămână", spune el. Cum reuşeşti să stai o săptămână cu aceiaşi chiloţi? "Pur şi simplu ai standarde foarte scăzute", răspunde Tim. Uneori, purta pe post de lenjerie intimă slipi de baie - îi purta la duş, unde se spălau, apoi se uscau rapid.

Întrebat dacă mai observă că hainele sale încep să miroasă, Tim spune că da, observă şi atunci le schinmbă. "Dar pur şi simplu nu trebuie să le speli atât de mult ca pe oameni", adaugă el.

Soţia sa îi spune când şi când că miroase, "dar în general nu o deranjează prea mult", susţine Tim.

haine in masina de spalat

Haine în mașina de spălat / Foto: Shutterstock

Profesorul care nu-și spală blugii niciodată

Mişcarea "fără spălare" a început cu părul - apa încă se foloseşte, dar şamponul a fost eliminat - şi există semne că rufele ar putea fi următoarele.

Încă din 2020, un articol apărut în publicaţia Vox semnala că aplicaţiile şi serviciile care promiteau să aibă grijă de rufele utilizatorilor au eşuat în mare parte.

Fanii denimului au fost primii care au popularizat tendinţa de a nu spăla hainele. "Eu nu spăl niciun denim decât dacă se întâmplă un dezastru - îţi verşi lapte pe blugi sau ceva de genul acesta", spune Daniel, un profesor care îşi spală, în schimb, lenjeria după fiecare purtare. "În principal, asta îţi oferă o uzură mai bună - blugii îmbătrânesc mult mai bine şi durează mai mult. Nu trebuie să continui să cheltuieşti bani pe blugi. Este mai bine pentru mediu", arată profesorul. Iar blugii nespălaţi nu miros, insistă el. "Dacă am fost la un grătar şi miroase puţin a fum, s-ar putea să îi pun la aer peste noapte" - este soluţia pe care o are.

Grija pentru mediu, motivul pentru care unii oameni au renunțat la detergenți și spălatul la mașină

"Obişnuiam să ne spălăm hainele de şase ori pe săptămână. Acum, o facem doar o dată pe săptămână. Folosim nuci de săpun (un tip de fructe mici care conţin săpun) şi le spălăm la 30 de grade. Pun rufele la înmuiat peste noapte, astfel încât să consumăm mai puţină energie electrică", explică Ken, un profesor universitar pensionat. El spune că a fost motivat "de urgenţa climatică".

Când vine vorba de ceea ce purtăm, încercarea de a alege haine mai ecologice este din ce în ce mai răspândită - mulţi dintre noi cumpărăm mai puţin sau la mâna a doua sau mărci presupus "etice". Dar acesta este doar începutul, spune Charlotte, care lucrează în domeniul sustenabilităţii şi al modei. "Spălarea după cumpărare are un impact foarte mare. Spălarea la rece, spălarea doar atunci când este nevoie, purtarea lucrurilor mai mult timp - acestea au un impact egal, dacă nu chiar mai mare", arată ea.

Charlotte reuşeşte să folosească între 20 şi 30 de haine, cum ar fi pantalonii. Puloverele sunt spălate poate de două ori pe sezon. Urmele şi petele sunt curăţate local. "Aerisirea este de ajutor, poate uneori şi tratarea cu aburi", explică ea. Poartă un hanorac când găteşte, pentru a evita să păteze hainele bune. Este din Noua Zeelandă, unde este ceva normal ca rufele să fie spălate la temperaturi scăzute sau reci. "Nu am auzit niciodată să spăl ceva la cald până când m-am mutat în Marea Britanie. Este un lucru cultural", mărturiseşte ea. Şi nu este doar preocuparea pentru sustenabilitate."Pur şi simplu spălatul îţi uzează hainele", crede Charlotte.

Obişnuinţa este, în parte, ceea ce explică stilul de viaţă al unora care spală puţin. "Nu am locuit într-o casă cu o maşină de spălat între 19 şi 39 de ani, aşa că am spălat de mână şi am folosit spălătorii", spune Michele, grafician şi toboşar. "În acea perioadă, fie nu aveam prea mulţi bani, fie nu aveam prea mult timp liber", spune ea. Hainele, a realizat Michele, puteau fi purtate de mai multe ori, cu o aerisire între timp.

"M-am obişnuit să nu spăl lucrurile după o singură purtare. Chiar şi atunci când, în sfârşit, am locuit într-un loc cu o maşină de spălat, nu am fost niciodată tentată să mă apuc să spăl zilnic sau o dată la două zile", mărturiseşte ea. Motivaţia ei este în mare măsură ecologică. "Ştiu că toate microfibrele şi detergenţii ne poluează râurile, mările şi animalele sălbatice. Producătorii fac bani de pe urma fricii noastre de murdărie şi promovează niveluri ridicole de curăţenie - iar planeta are de suferit", pledează ea.

Ceea ce considerăm a fi curat este "specific din punct de vedere cultural, istoric şi social", spune Cox. "Este predominant în societatea noastră să ne gândim la curăţenie în termeni vizuali: Arată curat? Sunt albiturile tale albe?" Acesta este motivul pentru care mulţi, observând un mic semn care pare să păteze o haină, altfel curată, decid să arunce totul în coşul de rufe. Acesta este, de altfel, motivul pentru care producătorii pledează pentru îndepărtarea petelor şi pentru folosirea de agenţi de înălbire. Am devenit, de asemenea, preocupaţi de miros - nu doar de îndepărtarea mirosului, "ci şi de introducerea altui miros. Astăzi, avem toate aceste lucruri, cum ar fi parfumurile de rufe", arată Cox.

Citește și: Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii de știință

"Cred că mama ar fi îngrozită dacă i-aș spune"

Alison, o mamă casnică din Glasgow, a crescut, de asemenea, cu un cult al spălării rufelor. "Mama m-a învăţat să spăl totul după ce se poartă o dată", spune ea. "De asemenea, ea călca totul", precizează femeia. Odată ce Alison şi-a dat seama că poate pune hainele purtate înapoi în sertar sau în dulap "fără teama de contaminare", a încetat să mai numere de câte ori au fost purtate. Soţul ei, care a crescut la ţară şi avea o abordare mult mai puţin strictă faţă de spălarea rufelor, s-a ocupat de spălare "şi a făcut din aceasta o normă în casă". Alison se temea că oamenii vor crede că este murdară, dar şi-a dat seama că nimeni nu observă. "Cred că mama mea ar fi îngrozită dacă i-aş spune, dar ea nu observă. De ce să faci atâta muncă? Ne economiseşte bani, este mai bine pentru mediu şi hainele noastre durează mai mult", punctează Alison.

Unii oameni au renunțat cu totul la mașinile de spălat

Amber, manager de marketing, are un dulap special pentru hainele purtate, dar care mai pot fi purtate: "Verific dacă există urme vizibile sau mirosuri, iar dacă nu există nimic care să constituie o problemă pentru a fi purtate din nou, pur şi simplu le pun la loc. Folosesc maşina de spălat doar o dată pe săptămână, în loc să o folosesc în majoritatea zilelor", spune Amber.

Anul acesta, maşina de spălat a lui Chet s-a stricat. El a decis să nu o înlocuiască. "A fost o decizie uşoară să trăiesc ca în secolul al XIX-lea şi să spăl hainele de mână", spune Chet, care este artist. "Am început prin a încerca să spăl după acelaşi program ca înainte, dar mi-am dat seama repede că nu era uşor de făcut", mărturiseşte el. Spălarea a devenit treptat mai puţin frecventă. Acum, spală de mână o dată pe lună. "A devenit clar că nu mai aveam nevoie să spăl blugi sau cămăşi, aşa că m-am rezumat la lenjerie de corp şi şosete. Sunt sigur că nu mai am nevoie de o maşină de spălat niciodată", conchide el.

Te-ar putea interesa si:
Cât de des ar trebui să-ți speli prosoapele și la ce temperaturi. După duș nu ești atât de curat...
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm...
Cât de des trebuie să-ți speli hainele. Regulile de care ar trebui să ții cont

Programul Zilei

Marți16.04
Miercuri17.04
Joi18.04
Vineri19.04
Sâmbătă20.04
Duminică21.04
Luni22.04
06:00 Cele 33 de obiecte de la Auschwitz
06:52 Digipedia - China
06:55 Dezastre naturale
07:45 Titanic: povesti din adancuri
08:30 Arome din insula de nord a Noii Zeelande
09:25 Dovezile
10:20 Viitorul cu 5G
11:10 Noii oameni
12:00 Descoperiri
12:53 decembrie
13:00 Picturi celebre
13:52 decembrie
14:00 Istoria pe numere
14:46 O lume ciudata
14:56 Filler Digipedia - EVOLUTIA UNIVERSULUI 1
15:00 Civilizatii disparute
15:53 Filler Digipedia - EVOLUTIA UNIVERSULUI 2
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:47 Ultimele descoperiri
17:00 in vacanta
17:30 in vacanta
17:56 Filler Digipedia - ONLINE VS SCOALA SAT 2
18:00 Dezastre naturale
18:48 O lume ciudata
19:00 Titanic: povesti din adancuri
19:45 Curiozitati
20:00 Arome din insula de sud a Noii Zeelande
20:53 decembrie
21:00 Dovezile
21:51 Digiportret - Mihail Cosuletu
22:00 Istorie pentru tine
22:30 Istorie pentru tine
22:57 Filler Digipedia - ONLINE VS SCOALA SAT 1
23:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
00:29 Filler Digipedia - STEM VS CRISPRS 1
00:35 Descoperiri
01:27 Gradina Botanica
01:30 Picturi celebre
02:25 Istoria pe numere
03:11 Filler Digipedia - GRADINA BOTANICA 2
03:15 Civilizatii disparute
04:10 Cele mai pitoresti rauri din lume
05:00 in vacanta
05:30 in vacanta
06:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
06:45 Dezastre naturale
07:31 Filler Digipedia - CALATORIE IN UNIVERS 1
07:35 Titanic: povesti din adancuri
08:20 Arome din insula de sud a Noii Zeelande
09:15 Dovezile
10:06 Filler Digipedia - CALATORIE IN UNIVERS 2
10:10 Istorie pentru tine
10:40 Istorie pentru tine
11:10 Eclipsele de soare
12:00 Descoperiri
12:54 Filler Digipedia - STEM VS CRISPRS 2
13:00 Picturi celebre
13:53 decembrie
14:00 Istoria pe numere
14:46 O lume ciudata
15:00 Civilizatii disparute
15:53 decembrie
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:47 Curiozitati
17:00 in vacanta
17:30 in vacanta
18:00 Descoperim secrete
18:48 O lume ciudata
19:00 Titanic: povesti din adancuri
19:45 Ultimele descoperiri
20:00 Arome din Provence
20:54 decembrie
21:00 Dovezile
21:52 Ultimele descoperiri
22:00 Aripi si radacini
23:40 Povestiri stiintifice
00:05 Curiozitati
00:28 decembrie
00:35 Descoperiri
01:30 Picturi celebre
02:25 Istoria pe numere
03:11 decembrie
03:15 Civilizatii disparute
04:10 Cele mai pitoresti rauri din lume
05:00 in vacanta
05:30 in vacanta
06:00 Aripi si radacini
07:40 Descoperim secrete
08:30 Titanic: povesti din adancuri
09:15 Arome din Provence
10:10 Dovezile
11:05 Povestiri stiintifice
11:30 Locuitorii din casa noastra
12:00 Descoperiri
12:54 Ultimele descoperiri
13:00 Picturi celebre
13:54 decembrie
14:00 Istoria pe numere
14:46 O lume ciudata
15:00 Civilizatii disparute
15:53 Digi Portret - Cristian Lascu
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:48 Curiozitati
17:00 in vacanta
17:30 in vacanta
18:00 Descoperim secrete
18:48 O lume ciudata
19:00 Titanic: povesti din adancuri
19:46 Curiozitati
20:00 Arome din Romania
21:00 Dovezile
21:52 Digi portret - Dan Perjovschi
22:00 Aripi si radacini
23:40 Povestiri stiintifice
00:05 Locuitorii din casa noastra
00:31 decembrie
00:35 Descoperiri
01:30 Picturi celebre
02:25 Istoria pe numere
03:15 Civilizatii disparute
04:10 Cele mai pitoresti rauri din lume
05:00 in vacanta
05:30 in vacanta
06:00 Aripi si radacini
07:40 Descoperim secrete
08:30 Titanic: povesti din adancuri
09:15 Arome din Romania
10:10 Dovezile
11:05 Povestiri stiintifice
11:30 in cautarea materiei intunecate
12:00 Descoperiri
13:00 Picturi celebre
13:53 Digi Portret - Razvan Penescu
14:00 Istoria pe numere
14:46 O lume ciudata
15:00 Civilizatii disparute
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:47 Curiozitati
17:00 in vacanta
17:30 in vacanta
18:00 Descoperim secrete
18:48 O lume ciudata
19:00 Lumea de maine azi
19:25 Lumea de maine azi
19:47 Curiozitati
20:00 Arome din Sankt Petersburg
20:53 Digi Portret - Radu Gologan
21:00 DIGIPEDIA
21:35 Sustenabilitate... simpatica
22:00 Secretele dinozaurilor din Jurasic
22:52 Portrete noi
23:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
23:45 in cautarea materiei intunecate
00:10 Viata romanilor la Malaiesti
00:28 Digi Portret - Catalin Cirstoveanu
00:35 Descoperiri
01:30 Picturi celebre
02:25 Istoria pe numere
03:15 Civilizatii disparute
04:10 Cele mai pitoresti rauri din lume
05:00 in vacanta
05:30 in vacanta
06:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
06:45 Descoperim secrete
07:35 Lumea de maine azi
08:00 Lumea de maine azi
08:25 Arome din Sankt Petersburg
09:20 DIGIPEDIA
09:55 Sustenabilitate... simpatica
10:20 Secretele dinozaurilor din Jurasic
11:15 Nasterea sistemului solar
11:47 Curiozitati
12:00 Descoperiri
13:00 Picturi celebre
13:53 Digi Portret - Mihaela Glavan
14:00 Istoria pe numere
14:46 O lume ciudata
15:00 Civilizatii disparute
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:48 Ultimele descoperiri
17:00 in vacanta
17:30 in vacanta
18:00 Descoperim secrete
18:48 O lume ciudata
19:00 Lumea de maine azi
19:25 Lumea de maine azi
19:47 Curiozitati
20:00 Arome din Sardinia
21:00 Joanna Lumley: mari orase ale lumii
21:48 Ultimele descoperiri
22:00 Secretele dinozaurilor din Jurasic
22:51 Portrete noi
23:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
23:45 Nasterea sistemului solar
00:20 Curiozitati
00:35 Descoperiri
01:30 Picturi celebre
02:25 Istoria pe numere
03:15 Civilizatii disparute
04:10 Cele mai pitoresti rauri din lume
05:00 in vacanta
05:30 in vacanta
06:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
06:45 Descoperim secrete
07:35 Lumea de maine azi
08:00 Lumea de maine azi
08:25 Arome din Sardinia
09:20 Joanna Lumley: mari orase ale lumii
10:10 Secretele dinozaurilor din Jurasic
11:05 Ce se intampla cu epava Titanic
12:00 Descoperiri
13:00 Picturi celebre
14:00 Inginerie pentru viitor
15:00 Civilizatii disparute
15:53 Portrete noi
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:48 Curiozitati
17:00 in vacanta
17:30 in vacanta
18:00 Descoperim secrete
18:47 Ultimele descoperiri
19:00 Lumea de maine azi
19:25 Lumea de maine azi
19:48 Curiozitati
20:00 Arome din Sudan
20:53 Digi Portret - Ionut Budisteanu
21:00 Joanna Lumley: mari orase ale lumii
21:47 Iluzii
22:00 Istorie pentru tine
22:30 Istorie pentru tine
23:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
00:20 Curiozitati
00:30 Descoperiri
01:25 Picturi celebre
02:20 Inginerie pentru viitor
03:15 Civilizatii disparute
04:10 Cele mai pitoresti rauri din lume
05:00 in vacanta
05:30 in vacanta
06:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
06:45 Descoperim secrete
07:32 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR SARCOFAGUL GHICA
07:35 Lumea de maine azi
08:00 Lumea de maine azi
08:25 Arome din Sudan
09:20 Joanna Lumley: mari orase ale lumii
10:07 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR BRATARILE DACICE
10:10 Istorie pentru tine
10:40 Istorie pentru tine
11:08 Miniversul
12:00 Descoperiri
13:00 Picturi celebre
14:00 Inginerie pentru viitor
14:53 Portrete noi
15:00 Razboi: cautatorii de comori
15:46 Spatiul si lacomia umana
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:48 Curiozitati
17:00 in vacanta
17:30 in vacanta
18:00 Descoperim secrete
18:47 Ultimele descoperiri
19:00 Lumea de maine azi
19:25 Lumea de maine azi
19:47 Ultimele descoperiri
20:00 Arome din India de Sud
20:53 Ultimele descoperiri
21:00 Spectaculoasa planeta albastra
21:53 Portrete noi
22:00 Nava spatiala Lucy: despre originile sistemului solar
22:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR COIF COTOFENEsTI
23:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
23:45 Miniversul
00:40 Descoperiri
01:35 Picturi celebre
02:30 Inginerie pentru viitor
03:25 Razboi: cautatorii de comori
04:10 Cele mai pitoresti rauri din lume
05:00 in vacanta
05:30 in vacanta

Partenerii noștri

gaura neagra

O gaură neagră cu o masă record de 33 de ori mai mare decât a Soarelui, descoperită din întâmplare în Calea Lactee

Telescopul spaţial Gaia, conceput de cercetătorii europeni pentru a cartografia Calea Lactee, a...