masina de spalat

Ce este mişcarea "no-wash". Oamenii care nu-și spală blugii niciodată, își schimbă lenjeria intimă la o săptămână sau au renunțat la mașinile de spălat

Mișcarea no wash: unii au renunțat de tot la mașinile de spălat, alții spală doar o dată la câteva luni. / Foto: Shutterstock

Ar trebui spălate tricourile după fiecare purtare? Probabil că nu. Dar lenjeria intimă? Depinde. Din ce în ce mai mulţi oameni renunţă la detergent pentru a economisi timp, bani şi pentru a proteja mediul, relatează The Guardian, citat de news.ro. Acest curent de opinie, denumit mişcarea "no-wash" (fără spălare), a început să ia avânt în pandemie.

Când Tim a rămas să lucreze de acasă în timpul pandemiei Covid, a început să fie mult mai relaxat în privinţa hainelor. Acest lucru l-a făcut să se gândească la timpul şi energia care îl costa spălarea hainelor. "Era cam în perioada în care aveam cel de-al doilea copil, aşa că eram total supraîncărcat", spune el. A început să se gândească ce poate elimina din lista de sarcini şi s-a gândit la spălatul hainelor. A redus spălatul la o maşină pe săptămână, poate chiar două. Dar apoi a stat un an întreg fără să-şi spele hainele.

Astăzi, Tim, care este inginer IT, spală o dată cam la fiecare şase luni. "Având în vedere că nu mai trebuie să merg la birou, nu prea am nevoie de haine curate", spune el. În cazul convorbirilor video, "oamenii îmi văd doar capul şi, oricum, jumătate din timp nu folosesc camera". Arată curat, chiar dacă este neglijent din perspectiva modei. "Dacă este vreun eveniment social important, mă asigur că am ceva frumos de îmbrăcat, dar zi de zi nu prea mai contează", explică el. 

Citește și: Cât de des trebuie să-ți speli hainele. Regulile de care ar trebui să ții cont

Bărbatul care poartă slip în loc de lenjerie intimă clasică pentru a-i spăla la duș

Încă mai foloseşte maşina de spălat pentru a curăţa hainele copiilor, deşi a redus şi acest lucru. "Încă mai sunt o mulţime de rufe de spălat - acesta este o parte din motivul pentru care eu nu-mi spăl hainele", spune Tim. Ajută faptul că are destul de multe haine, dar în timpul "abstinenţei" sale de un an a reuşit să se îmbrace aproape două săptămâni cu o singură ţinută.

A redus numărul de şosete purtând sandale, inclusiv mare parte din iarnă. "Nu mai trebuie să spăl şosete, ceea ce a fost întotdeauna cea mai mare problemă", spune el.

A purtat măcar lenjerie intimă curată în fiecare zi? "Poţi avea chiloţi care să ţină o săptămână", spune el. Cum reuşeşti să stai o săptămână cu aceiaşi chiloţi? "Pur şi simplu ai standarde foarte scăzute", răspunde Tim. Uneori, purta pe post de lenjerie intimă slipi de baie - îi purta la duş, unde se spălau, apoi se uscau rapid.

Întrebat dacă mai observă că hainele sale încep să miroasă, Tim spune că da, observă şi atunci le schinmbă. "Dar pur şi simplu nu trebuie să le speli atât de mult ca pe oameni", adaugă el.

Soţia sa îi spune când şi când că miroase, "dar în general nu o deranjează prea mult", susţine Tim.

haine in masina de spalat

Haine în mașina de spălat / Foto: Shutterstock

Profesorul care nu-și spală blugii niciodată

Mişcarea "fără spălare" a început cu părul - apa încă se foloseşte, dar şamponul a fost eliminat - şi există semne că rufele ar putea fi următoarele.

Încă din 2020, un articol apărut în publicaţia Vox semnala că aplicaţiile şi serviciile care promiteau să aibă grijă de rufele utilizatorilor au eşuat în mare parte.

Fanii denimului au fost primii care au popularizat tendinţa de a nu spăla hainele. "Eu nu spăl niciun denim decât dacă se întâmplă un dezastru - îţi verşi lapte pe blugi sau ceva de genul acesta", spune Daniel, un profesor care îşi spală, în schimb, lenjeria după fiecare purtare. "În principal, asta îţi oferă o uzură mai bună - blugii îmbătrânesc mult mai bine şi durează mai mult. Nu trebuie să continui să cheltuieşti bani pe blugi. Este mai bine pentru mediu", arată profesorul. Iar blugii nespălaţi nu miros, insistă el. "Dacă am fost la un grătar şi miroase puţin a fum, s-ar putea să îi pun la aer peste noapte" - este soluţia pe care o are.

Grija pentru mediu, motivul pentru care unii oameni au renunțat la detergenți și spălatul la mașină

"Obişnuiam să ne spălăm hainele de şase ori pe săptămână. Acum, o facem doar o dată pe săptămână. Folosim nuci de săpun (un tip de fructe mici care conţin săpun) şi le spălăm la 30 de grade. Pun rufele la înmuiat peste noapte, astfel încât să consumăm mai puţină energie electrică", explică Ken, un profesor universitar pensionat. El spune că a fost motivat "de urgenţa climatică".

Când vine vorba de ceea ce purtăm, încercarea de a alege haine mai ecologice este din ce în ce mai răspândită - mulţi dintre noi cumpărăm mai puţin sau la mâna a doua sau mărci presupus "etice". Dar acesta este doar începutul, spune Charlotte, care lucrează în domeniul sustenabilităţii şi al modei. "Spălarea după cumpărare are un impact foarte mare. Spălarea la rece, spălarea doar atunci când este nevoie, purtarea lucrurilor mai mult timp - acestea au un impact egal, dacă nu chiar mai mare", arată ea.

Charlotte reuşeşte să folosească între 20 şi 30 de haine, cum ar fi pantalonii. Puloverele sunt spălate poate de două ori pe sezon. Urmele şi petele sunt curăţate local. "Aerisirea este de ajutor, poate uneori şi tratarea cu aburi", explică ea. Poartă un hanorac când găteşte, pentru a evita să păteze hainele bune. Este din Noua Zeelandă, unde este ceva normal ca rufele să fie spălate la temperaturi scăzute sau reci. "Nu am auzit niciodată să spăl ceva la cald până când m-am mutat în Marea Britanie. Este un lucru cultural", mărturiseşte ea. Şi nu este doar preocuparea pentru sustenabilitate."Pur şi simplu spălatul îţi uzează hainele", crede Charlotte.

Obişnuinţa este, în parte, ceea ce explică stilul de viaţă al unora care spală puţin. "Nu am locuit într-o casă cu o maşină de spălat între 19 şi 39 de ani, aşa că am spălat de mână şi am folosit spălătorii", spune Michele, grafician şi toboşar. "În acea perioadă, fie nu aveam prea mulţi bani, fie nu aveam prea mult timp liber", spune ea. Hainele, a realizat Michele, puteau fi purtate de mai multe ori, cu o aerisire între timp.

"M-am obişnuit să nu spăl lucrurile după o singură purtare. Chiar şi atunci când, în sfârşit, am locuit într-un loc cu o maşină de spălat, nu am fost niciodată tentată să mă apuc să spăl zilnic sau o dată la două zile", mărturiseşte ea. Motivaţia ei este în mare măsură ecologică. "Ştiu că toate microfibrele şi detergenţii ne poluează râurile, mările şi animalele sălbatice. Producătorii fac bani de pe urma fricii noastre de murdărie şi promovează niveluri ridicole de curăţenie - iar planeta are de suferit", pledează ea.

Ceea ce considerăm a fi curat este "specific din punct de vedere cultural, istoric şi social", spune Cox. "Este predominant în societatea noastră să ne gândim la curăţenie în termeni vizuali: Arată curat? Sunt albiturile tale albe?" Acesta este motivul pentru care mulţi, observând un mic semn care pare să păteze o haină, altfel curată, decid să arunce totul în coşul de rufe. Acesta este, de altfel, motivul pentru care producătorii pledează pentru îndepărtarea petelor şi pentru folosirea de agenţi de înălbire. Am devenit, de asemenea, preocupaţi de miros - nu doar de îndepărtarea mirosului, "ci şi de introducerea altui miros. Astăzi, avem toate aceste lucruri, cum ar fi parfumurile de rufe", arată Cox.

Citește și: Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii de știință

"Cred că mama ar fi îngrozită dacă i-aș spune"

Alison, o mamă casnică din Glasgow, a crescut, de asemenea, cu un cult al spălării rufelor. "Mama m-a învăţat să spăl totul după ce se poartă o dată", spune ea. "De asemenea, ea călca totul", precizează femeia. Odată ce Alison şi-a dat seama că poate pune hainele purtate înapoi în sertar sau în dulap "fără teama de contaminare", a încetat să mai numere de câte ori au fost purtate. Soţul ei, care a crescut la ţară şi avea o abordare mult mai puţin strictă faţă de spălarea rufelor, s-a ocupat de spălare "şi a făcut din aceasta o normă în casă". Alison se temea că oamenii vor crede că este murdară, dar şi-a dat seama că nimeni nu observă. "Cred că mama mea ar fi îngrozită dacă i-aş spune, dar ea nu observă. De ce să faci atâta muncă? Ne economiseşte bani, este mai bine pentru mediu şi hainele noastre durează mai mult", punctează Alison.

Unii oameni au renunțat cu totul la mașinile de spălat

Amber, manager de marketing, are un dulap special pentru hainele purtate, dar care mai pot fi purtate: "Verific dacă există urme vizibile sau mirosuri, iar dacă nu există nimic care să constituie o problemă pentru a fi purtate din nou, pur şi simplu le pun la loc. Folosesc maşina de spălat doar o dată pe săptămână, în loc să o folosesc în majoritatea zilelor", spune Amber.

Anul acesta, maşina de spălat a lui Chet s-a stricat. El a decis să nu o înlocuiască. "A fost o decizie uşoară să trăiesc ca în secolul al XIX-lea şi să spăl hainele de mână", spune Chet, care este artist. "Am început prin a încerca să spăl după acelaşi program ca înainte, dar mi-am dat seama repede că nu era uşor de făcut", mărturiseşte el. Spălarea a devenit treptat mai puţin frecventă. Acum, spală de mână o dată pe lună. "A devenit clar că nu mai aveam nevoie să spăl blugi sau cămăşi, aşa că m-am rezumat la lenjerie de corp şi şosete. Sunt sigur că nu mai am nevoie de o maşină de spălat niciodată", conchide el.

Te-ar putea interesa si:
Doi doctori, total uimiți de ce au văzut la microscop pe mâini aparent curate: "Oh, asta e...
Cât detergent se pune în mașina de spălat. Mulți irosesc detergentul lichid
Cât de des ar trebui să-ți speli prosoapele și la ce temperaturi. După duș nu ești atât de curat...

Programul Zilei

Miercuri11.12
Joi12.12
Vineri13.12
Sâmbătă14.12
Duminică15.12
Luni16.12
Marți17.12
06:00 inaintea razboiului
06:50 Legenda vs contemporan
07:40 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
08:35 Genialitatea unei vieti moderne
09:30 Alexander Armstrong in Sri Lanka
10:20 Arome din Emilia Romagna
11:15 Idei care au schimbat lumea
11:45 Curiozitati
12:00 Picturi celebre
13:00 Civilizatii disparute
14:00 Arome din Irlanda
14:53 Portrete noi
15:00 Inginerie de varf
15:53 Portrete noi
16:00 Taramul legendelor
16:54 Digi Portret - Catalin Cirstoveanu
17:00 Istorie pentru tine
17:30 Istorie pentru tine
18:00 Legenda vs contemporan
18:50 Portrete noi
19:00 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
19:52 Portrete noi
20:00 Genialitatea unei vieti moderne
20:52 Digi Portret - Razvan Suma
21:00 Cum sa traiesti peste 100 de ani
22:00 Descoperiri
22:55 inaintea razboiului
23:45 New York City
00:10 Curiozitati
00:25 Picturi celebre
01:20 Civilizatii disparute
02:15 Arome din Irlanda
03:10 Inginerie de varf
04:05 Taramul legendelor
05:00 Istorie pentru tine
05:30 Istorie pentru tine
06:00 inaintea razboiului
06:45 Legenda vs contemporan
07:35 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
08:30 Genialitatea unei vieti moderne
09:25 Cum sa traiesti peste 100 de ani
10:20 Descoperiri
11:15 Idei care au schimbat lumea
11:40 Ultimele descoperiri
12:00 Picturi celebre
12:54 Portrete noi
13:00 Civilizatii disparute
13:54 Portrete noi
14:00 Arome din Jura
14:54 Digi Portret - Constantin Dumitriu
15:00 Inginerie de varf
15:53 Digi portret: ANDREEA BORTUN
16:00 O noua perspectiva
16:46 O lume ciudata
16:55 Filler Asteroizi 1
17:00 Istorie pentru tine
17:30 Istorie pentru tine
17:57 Filler Asteroizi 2
18:00 Legenda vs contemporan
18:50 O lume ciudata
19:00 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
19:53 Digi Portret - Stefan Caltia
20:00 Genialitatea unei vieti moderne
20:52 Digi Portret - Alexandru Ciubotariu
21:00 Legendarul metrou parizian
21:53 Digi Portret - Dan Dinu
22:00 Alexander Armstrong la Palatul Buckingham
22:44 Curiozitati
22:55 inaintea razboiului
23:45 Sustenabilitate... simpatica
00:05 Sustenabilitate... simpatica
00:21 Portrete noi
00:30 Picturi celebre
01:25 Civilizatii disparute
02:20 Arome din Jura
03:15 Inginerie de varf
04:10 O noua perspectiva
05:00 Istorie pentru tine
05:30 Istorie pentru tine
06:00 inaintea razboiului
06:50 Legenda vs contemporan
07:40 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
08:35 Genialitatea unei vieti moderne
09:30 Legendarul metrou parizian
10:25 Alexander Armstrong la Palatul Buckingham
11:10 Idei care au schimbat lumea
11:35 Idei care au schimbat lumea
12:00 Picturi celebre
12:54 Digi Portret - Wargha Enayati
13:00 Civilizatii disparute
13:53 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
14:00 Insulele Italiei
14:53 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
15:00 Construit de mana omului
15:52 Ultimele descoperiri
16:00 O noua perspectiva
16:46 O lume ciudata
16:54 Ultimele descoperiri
17:00 Povestiri stiintifice
17:30 Povestiri stiintifice
17:57 Filler Digipedia - PLANETE
18:00 Legenda vs contemporan
18:50 O lume ciudata
19:00 Cum sa dormi mai bine
19:55 Filler Asteroizi 3
20:00 Genialitatea unei vieti moderne
20:52 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
21:00 DIGIPEDIA
21:30 Grandioasele locuinte istorice
21:56 FILLER DIGIPEDIA SF VS REALITATE
22:00 Descoperiri
22:55 Pandemia din umbra
23:50 Sustenabilitate... simpatica
00:10 Sustenabilitate... simpatica
00:30 Picturi celebre
01:25 Civilizatii disparute
02:20 Insulele Italiei
03:15 Construit de mana omului
04:06 FILLER DIGIPEDIA SF VS REALITATE
04:10 O noua perspectiva
05:00 Povestiri stiintifice
05:30 Povestiri stiintifice
06:00 Pandemia din umbra
06:55 Legenda vs contemporan
07:45 Cum sa dormi mai bine
08:40 Genialitatea unei vieti moderne
09:35 DIGIPEDIA
10:05 Grandioasele locuinte istorice
10:35 Descoperiri
11:30 Idei care au schimbat lumea
12:00 Picturi celebre
12:54 Digi Portret - Justin Ionescu
13:00 Minunile naturii
13:52 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
14:00 Pe malul lacurilor italiene?ti
14:52 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
15:00 Construit de mana omului
15:52 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
16:00 O noua perspectiva
16:46 O lume ciudata
17:00 Povestiri stiintifice
17:25 Povestiri stiintifice
17:50 Ultimele descoperiri
18:00 Legenda vs contemporan
18:50 O lume ciudata
19:00 Joanna Lumley: mari orase ale lumii
19:48 Curiozitati
20:45 Ultimele descoperiri
21:00 Cum sa traiesti peste 100 de ani
22:00 Alexander Armstrong la Palatul Buckingham
22:44 Ultimele descoperiri
22:55 Misiunea secreta a lui Hitler
23:45 Cum s-a intamplat
00:40 Picturi celebre
01:35 Minunile naturii
02:30 Pe malul lacurilor italiene?ti
03:25 Construit de mana omului
04:16 Filler Digipedia Specia
04:20 O noua perspectiva
05:06 Filler Digipedia Specia
05:10 Povestiri stiintifice
05:35 Povestiri stiintifice
06:00 Misiunea secreta a lui Hitler
06:50 Legenda vs contemporan
07:40 Joanna Lumley: mari orase ale lumii
09:15 Cum sa traiesti peste 100 de ani
10:10 Alexander Armstrong la Palatul Buckingham
10:55 Insula Phuket dupa disparitia turismului de masa
11:40 Imprevizibilul nostru Soare
12:00 Picturi celebre
12:53 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
13:00 Minunile naturii
13:52 Digi portret: RAZVAN POPOVICI
14:00 Arome din Sankt Petersburg
14:53 decembrie
15:00 Construit de mana omului
15:52 decembrie
16:00 O noua perspectiva
16:46 O lume ciudata
16:54 decembrie
17:00 Povestiri stiintifice
17:25 Povestiri stiintifice
17:48 Curiozitati
18:00 Constructii gigantice
18:50 O lume ciudata
19:00 Joanna Lumley: mari orase ale lumii
19:47 Curiozitati
20:44 Ultimele descoperiri
21:00 Viata pe Marte
22:00 Arome din Sumatra de Vest
22:55 Misiunea secreta a lui Hitler
23:45 Cum s-a intamplat
00:34 decembrie
00:40 Picturi celebre
01:35 Minunile naturii
02:30 Arome din Sankt Petersburg
03:25 Construit de mana omului
04:20 O noua perspectiva
05:10 Povestiri stiintifice
05:35 Povestiri stiintifice
06:00 Misiunea secreta a lui Hitler
06:50 Constructii gigantice
07:40 Joanna Lumley: mari orase ale lumii
09:15 Viata pe Marte
10:10 Arome din Sumatra de Vest
11:05 20000 de leghe sub mari
12:00 Picturi celebre
13:00 Minunile naturii
14:00 Arome din Kerala
14:53 decembrie
15:00 Construit de mana omului
15:51 decembrie
16:00 O noua perspectiva
16:46 O lume ciudata
16:54 decembrie
17:00 Povestiri stiintifice
17:25 Povestiri stiintifice
17:48 Curiozitati
18:00 Constructii gigantice
18:49 O lume ciudata
19:00 Joanna Lumley: mari orase ale lumii
19:47 Curiozitati
20:44 Ultimele descoperiri
21:00 Creierul tau
21:54 decembrie
22:00 America salbatica
22:55 Misiunea secreta a lui Hitler
23:45 Cum s-a intamplat
00:34 decembrie
00:40 Picturi celebre
01:35 Minunile naturii
02:30 Arome din Kerala
03:25 Construit de mana omului
04:16 decembrie
04:20 O noua perspectiva
05:06 decembrie
05:10 Povestiri stiintifice
05:35 Povestiri stiintifice
06:00 Misiunea secreta a lui Hitler
06:50 Constructii gigantice
07:40 Joanna Lumley: mari orase ale lumii
08:27 Filler Digipedia Special Tg. Jiu
09:15 Creierul tau
10:10 America salbatica
11:05 Ruda saraca a unei Prime Doamne
12:00 Picturi celebre
12:53 decembrie
13:00 Minunile naturii
13:52 Digiportret - Mihail Co?uletu
14:00 Arome din Namibia
14:53 Digi Portret - Cristian Lascu
15:00 Construit de mana omului
16:00 O noua perspectiva
16:46 O lume ciudata
17:00 Calatoriile lui Darley
17:25 Calatoriile lui Darley
18:00 Constructii gigantice
18:50 O lume ciudata
19:00 Joanna Lumley: Marea Britanie
19:47 Ultimele descoperiri
20:47 Ultimele descoperiri
21:00 Alexander Armstrong in Sri Lanka
21:45 Curiozitati
22:00 Arome din Antilele Mici
22:55 Misiunea secreta a lui Hitler
23:45 Cum s-a intamplat
00:40 Picturi celebre
01:35 Minunile naturii
02:30 Arome din Namibia
03:25 Construit de mana omului
04:20 O noua perspectiva
05:10 Calatoriile lui Darley
05:35 Calatoriile lui Darley

Partenerii noștri

Alteration,Of,Natural,Environment,And,Global,Warming

Peste 70% din suprafaţa Pământului a devenit „permanent mai aridă”

Aroximativ trei sferturi din suprafaţa Pământului a devenit "permanent mai aridă" în ultimele...