Dacă ai crezut că simpla aruncare a hainelor în mașina de spălat și alegerea unei setări oarecare le și curăță complet de bacterii, s-ar putea să te înșeli. Dr. Chris van Tulleken, cunoscut medic britanic și autor al bestsellerului „Oameni ultraprocesați”, atrage atenția că hainele tale ar putea fi „invadate” de microbi invizibili, chiar și după spălare.
Invitat în cadrul emisiunii BBC Morning Live, medicul a explicat că temperatura de spălare este esențială în eliminarea germenilor, însă „mai cald” nu înseamnă neapărat „mai curat”.
„La 90 de grade omori tot. E aproape ca o fierbere. Dar este dăunător pentru haine”, a declarat el. Și consumă și foarte multă energie.
Citește și: Cât detergent se pune în mașina de spălat. Mulți irosesc detergentul lichid
Pentru cazuri excepționale, atunci când tu sau un membru al familiei ați fost bolnavi, medicul recomandă spălarea la 60°C. Aceasta este temperatura care poate elimina virusuri precum norovirusul, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Dar pentru spălarea obișnuită, sfatul surprinzător al medicului este să alegi temperaturi mai scăzute.
View this post on Instagram
„40 de grade e o pierdere de timp și bani. E prea cald ca să fie ieftin și prea rece ca să omoare ceva. Alege una dintre extreme: fie speli fierbinte, fie rece. 30 de grade este suficient și mult mai economic”, spune Tulleken. "Să treci de la 40 la 30 de grade îți salvează aproximativ 40% din costurile de energie. Și e mai rapid".
El însuși recunoaște că spală aproape toate hainele la 20°C, cu excepția echipamentelor de sală. În plus, precizează că folosește un detergent special conceput pentru temperaturi joase.
Igiena mașinii de spălat, un detaliu foarte important, dar adesea ignorat

Igiena mașinii de spălat, un detaliu foarte important, dar adesea ignorat. / Foto: Profimedia
De asemenea, dr. van Tulleken subliniază importanța igienei mașinii de spălat, un detaliu adesea ignorat: "Tava de detergent este un adevărat cuib de mucegai. O bag în mașina de spălat vase ca să o curăț. Tamburul trebuie șters cu o lavetă și oțet, iar dacă mașina ta are un program special de autocurățare la temperaturi înalte, folosește-l".
Recomandările medicului pentru curățarea corectă a mașinii: filtrul ar trebui curățat la 3-6 luni, sertarul de detergent – o dată pe lună, garnitura de cauciuc de la ușă – săptămânal. De asemenea, ține ușa deschisă între spălări, ca să eviți mirosurile neplăcute
O mașină de spălat murdară nu doar că îți va face hainele să miroasă urât, dar va încuraja dezvoltarea bacteriilor chiar în timpul ciclului de spălare.
Citește și: Cât de des spălăm prosoapele de baie. De ce nu trebuie puse la curățat în același timp cu hainele
- Te-ar putea interesa si:
- Cât detergent se pune în mașina de spălat. Mulți irosesc detergentul lichid
- De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm...
- Ce este mişcarea "no-wash". Oamenii care nu-și spală blugii niciodată, își schimbă lenjeria intimă...