Cea mai mare lună plină din 2022, supranumită Superluna, a putut fi văzută pe cerul din toată lumea în noaptea de 13 spre 14 iulie. Imaginile surprinse în diferite țări sunt de-a dreptul spectaculoase.
Fenomenul astronomic a avut loc pentru că Luna s-a aflat în punctul cel mai apropiat de Terra în traiectoria sa pe orbită. Acest punct culminant se numește perigeu. Potrivit Observatorului astronomic "Amiral Vasile Urseanu", Luna s-a aflat la distanța de 357.267 de kilometri de Pământ, motiv pentru care s-a văzut atât de mare și de luminoasă.
Citește și: China construieşte o „Lună artificială” pentru experimente în condiţii de gravitaţie redusă

Superluna din iulie 2022 - Dresden, Germania / Foto: Profimedia
În jurul lumii, Superluna din iulie poartă mai multe nume: "Buck Moon" - cu referire la faptul că în această perioadă cresc coarnele cerbului; "Hay Moon" (Luna Fânului) - pentru că ne aflăm în perioada în care se coc cerealele și începe să se cosească iarba și să se adune fânul; "Thunder Moon" (Luna Tunetului) - pentru că astfel de fenomene au loc deseori în iulie.

Superluna din iulie 2022 - Wuhan, China / Foto: Profimedia
Următoarea Superlună din 2022 și, totodată, ultima din acest an, dar nu la fel de spectaculoasă ca cea din iulie, va putea fi observată pe cer în 11 august. Termenul de Superlună a fost inventat de astrologul Richard Nolle în 1979.
Imagini spectaculoase din toată lumea cu Superluna din iulie 2022
Foto: Profimedia
- Te-ar putea interesa si:
- Luna ar putea fi cu 40 de milioane de ani mai veche decât se credea până acum, arată un nou studiu
- Ce se află în spatele cursei către Polul Sud al Lunii, o zonă de aselenizare deosebit de accidentată
- Fenomen rar pe cer: Luna Plină va putea fi observată de două ori în august