Sir Tim Berners-Lee, ce a creat World Wide Web in 1989 si a pus bazele Consortiului World Wide Web in 1994, e profund dezamagit de stadiul actual al Internetului si modul in care resursele sunt folosite pentru a profita de pe urma utilizatorilor.
Berners-Lee, considerat de multi tatal Internetului, a pus bazele World Wide Web pornind de la principii de egalitate si se teme ca Internetul a devenit acum un “monstru al lui Frankenstein”, potrivit Daily Mail.
Creatorul si-a exprimat frustrarea intr-un articol publicat pe Internet, in care vorbeste despre modul in care marile companii precum Google, Amazon si Facebook profita de utilizatori si propaga comunicare ce creeaza un mediu ostil online.
“Intotdeauna am crezut ca Internetul e pentru toata lumea,” a scris Berners-Lee pe platforma Medium. “Din acest motiv, eu si altii am incercat din rasputeri sa il aparam. Schimbarile pe care am reusit sa le introducem au creat o lume mai buna si mai conectata. Dar pentru tot binele pe care l-am obtinut, Internetul a evoluat intr-un motor de nedreptate si divizare; influentat de forte puternice ce il folosesc pentru propriile lor interese.”
Citeste si: Internetul va fi “rupt in doua”. Ce tari vor controla informatiile globale
Pentru a putea salva Internetul, ce a ajuns, potrivit lui Berners-Lee, intr-un “punct critic”, inventatorul a colaborat in ultimii ani cu cercetatori de la MIT pentru a dezvolta Solid, un proiect cu sursa deschisa (open source) al carui scop e sa redea puterea utilizatorilor.
Dupa dezvoltarea Solid, Berners-Lee va lansa o noua companie numita Inrupt, o platforma descentralizata. Platforma a fost creata impreuna cu cercetatori de la MIT si isi propune sa preia toate functiile unor programe precum Google Drive, Microsoft Outlook, Slack, Spotify si WhatsApp.
Berners-Lee planifica sa ofere utilizatorilor toate aplicatiile pe care le folosesc si astazi, insa fara sa fie obligati sa ofere acces la datele lor personale, asa cum cer majoritatea platformelor mari. Astfel, utilizatorii se pot bucura de toate beneficiile fara sa se ingrijoreze ca informatiile lor personale vor fi folosite de companii pentru profit.
“Nu vorbim cu Facebook si Google sa isi schimbe complet afacerile de pe o zi pe alta,” a continuat el in articol. “Nu le cerem permisiunea.”
- Te-ar putea interesa si:
- Exercițiul de matematică care le-a dat bătăi de cap multor utilizatori de internet. Tu știi să-l...
- Craniul unui delfin antic uriaş, descoperit în Amazon. Ce spun oamenii de ştiinţă
- Inundaţiile, prezise cu câteva zile în avans cu ajutorul inteligenţei artificiale