În noaptea de 28 spre 29 octombrie se va produce o eclipsă parţială de Lună. Observatorul astronomic "Amiral Vasile Urseanu" va fi deschis până la ora 1:30.
Fenomenul va putea fi urmărit doar dacă cerul va fi senin.
"Eclipsa se produce în noaptea de 28 spre 29 octombrie, sâmbătă spre duminică, atunci când Luna se va afla în constelaţia Aries, fiind însoţită de planeta Jupiter, care se va afla la stânga ei. Fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbră, la ora 21:02, la două ore după răsăritul Lunii. Pentru că penumbra Pământului nu este foarte opacă, la începutul fenomenului culoarea Lunii nu se va schimba mult", se arată pe pagina de Facebook a instituţiei.
În apropierea maximului, începând cu ora 22:00, partea de jos a Lunii va începe să aibă o culoare diferită faţă de partea de sus. Maximul se va produce la ora 23:14, când Luna va fi total în penumbră şi aproximativ 7% în umbra Pământului, menţionează sursa citată.
"În acel moment, Luna se va afla sus pe cer, înspre sud-est. După maxim, Luna îşi va recăpăta strălucirea şi culoarea, ieşind complet din umbră la ora 23:53 şi din penumbră la ora 1:27, pe 29 octombrie", se precizează în postare.
Fazele eclipsei
- începutul eclipsei - ora 21:02;
- intrarea în umbră - ora 22:35;
- maximul eclipsei - ora 23:14 (Luna este 7% în umbra Pământului);
- ieşirea din umbră - ora 23:53;
- sfârşitul eclipsei - ora 01:27.
- Te-ar putea interesa si:
- Fenomenele astronomice majore ale lui 2024. Care este cel mai spectaculos eveniment din acest an
- Cea mai lungă eclipsă parțială de Lună din ultimii 600 de ani are loc în 19 noiembrie. De unde va...