Romanian,Traditional,Food,Called,Mucenici.,Eight,Shape,Made,From,Flour,

Tradiția mucenicilor. Povestea zilei de 9 martie, Sfinţii 40 de Mucenici

Mucenici muntenești. Shutterstock

Sfinţii 40 de Mucenici sunt mult cinstiţi şi pomeniţi în ţara noastră, potrivit arhimandritului Cleopa Ilie ("Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţii de peste an"). În această zi, credincioşii aduc la biserică 40 de colaci în forma cifrei 8, care se cheamă popular "sfinţi" sau "mucenici".

De ce se împletesc mucenicii în formă de 8

"Să ştiţi că aceşti 40 de colăcei împletiţi simbolizează cele 40 de cununi care le-au luat din cer pentru credinţa şi răbdarea lor. Sunt făcuţi din pâine dulce şi în formă de 8, pentru că acest semn simbolizează veşnicia şi dulceaţa vieţii veşnice din ceruri", conform părintelui Cleopa.

Bowl,Of,Homemade,Traditional,Mucenici,With,Spoon,,On,White,Table.

Mucenici muntenești. Shutterstock

Numele celor 40 de Sfinți

Numele acestor 40 de sfinţi sunt: Kirion, Candid, Domnos, Isihie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantis, Iulian, Lisinie, Aghie, Altie, Flavie, Acachie, Eodit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gae, Leontie, Atanasie, Kiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filactimon, Severian, Andion, Meliton şi Aglae.

Povestea Sfinţilor 40 de Mucenici

Aceşti sfinţi au fost cu ostaşi ai împăratului pământesc, viteji în războaie, care mai pe urmă s-au arătat şi ostaşi aleşi ai împăratului ceresc. Au pătimit pentru credinţa în Hristos, în oraşul Sevastia Armeniei, de la un eparh fioros cu numele Agricolae.

Sfinţii 40 de Mucenici ai lui Hristos au fost prinşi spre pătimire la 26 februarie şi şi-au dat sufletele în mâinile Domnului la 9 martie, pe vremea împăratului persecutor al creştinilor Liciniu (308-324).

Aducându-i la judecată, tiranul Agricolae, mai întâi i-a lăudat cu viclenie, ca să-i înşele; apoi, văzând că nu se supun, le-a spus să respecte împărăteştile legi şi să jertfească zeilor, ca să nu fie munciţi şi pedepsiţi cu moartea.

După şapte zile sfinţii au fost scoşi din temniţă şi aduşi la judecata nedreaptă. Pe cale, fericitul Chirion fiind mai tare în credinţă îi sfătuia pe prietenii săi, zicând: "Fraţilor, să nu ne temem! Oare nu ne-a ajutat Dumnezeu în războaie, când îl chemam şi îi biruiam pe vrăjmaşi care erau atât de mulţi? Dar acum numai trei s-au ridicat asupra noastră: Satana, Liciniu şi Agricolae, eparhii Armeniei, sau mai bine zis numai satana, vrăjmaşul nostru cel nevăzut. Oare unul singur va putea să ne biruiască pe noi patruzeci? Să nu fie!". ("Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţii de peste an", arhimandrit Cleopa Ilie, 1996), arată Agerpres.

I-a întrebat eparhul dacă se leapădă de Hristos ca să jertfească idolilor. Dar ei nici n-au vrut să audă. Apoi le-au promis dregătorii şi averi, numai să împlinească porunca împăratului. Ei însă strigau într-un glas: "Noi suntem ostaşii lui Hristos şi suntem gata să murim pentru El. Iar averile şi cinstea împăratului nu ne trebuie, căci aşteptăm răsplata vieţii viitoare".

Atunci eparhul a poruncit să-i bată cu pietre şi să-i arunce din nou în temniţă. A doua zi Sfinţii 40 de Mucenici au fost scoşi din nou la judecată. Ei însă au răspuns eparhului într-un glas: "Făceţi-ne orice voiţi, că noi suntem creştini şi nu ne vom închina idolilor!". În aceea zi eparhul a dat sentinţă de moarte pentru cei 40 de militari şi anume să fie dezbrăcaţi de haine şi aruncaţi în lacul Sevastiei din apropiere, ca să moară de frig, fiind iarnă şi ger.

La asfinţitul soarelui, Sfinţii Mucenici au fost dezbrăcaţi de haine şi aruncaţi goi în lacul îngheţat al Sevastiei. Era ger cumplit şi se chinuiau de iuţimea frigului. Dar ei strigau la Dumnezeu să le dea putere şi răbdare până la sfârşit. Unii mai slabi strigau: "Iute este gerul". Iar cei mai tari, răspundeau: "Dulce este raiul!". Alţii ziceau: "Rece este gheaţa!". Ceilalţi îi îmbărbătau, zicând: "Fierbinte este dragostea de Dumnezeu!". Şi aşa se întăreau unii pe alţii, luptându-se cu frigul şi durerea.

Pe malul lacului se afla o baie cu apă caldă, ca cei ce se vor lepăda de Dumnezeu să scape acolo de moarte. Şi un ostaş din cei patruzeci, slăbind de ger, a alergat la acea baie şi cum a deschis uşa a căzut jos mort, pentru că se depărtase Duhul Sfânt de la el. Pe la miezul nopţii o rază dumnezeiască s-a revărsat din cer, a topit gheaţa şi a încălzit pe Sfinţii Mucenici. Apoi s-au coborât din văzduh 40 de cununi strălucitoare peste capetele ostaşilor lui Hristos. Una însă plutea deasupra, căci unul din ei se lepădase. Atunci un ostaş ce păzea pe mucenici, văzând cununa a strigat: "Şi eu sunt creştin". Apoi, dezbrăcându-se, s-a aruncat în lac şi cununa s-a aşezat pe capul lui.

Dimineaţa cei 40 de martiri au fost scoşi vii din lac şi li s-au zdrobit fluierele picioarelor cu toiege până ce şi-au dat sfintele lor suflete în mâinile lui Hristos.

Trupurile sfinţilor au fost arse într-un cuptor, iar cenuşa lor a fost aruncată în apă. Puţinele rămăşiţe din moaştele lor au fost adunate pe ascuns şi duse la o biserică spre cinstire, cum ceruseră Sfinţii în testamentul lor.

Homemade,Mucenici,,Traditional,Sweetdough,Made,In,The,Shape,Of,8

Mucenici moldovenești. Shutterstock

Cum se fac mucenicii în Moldova și în Muntenia

Cunoscută ca Ziua de mucenici sau Ziua de măcinici, în calendarul popular această sărbătoare creştină s-a suprapus peste începutul de An Agrar, sărbătorit la hotarul dintre iarnă şi vară, dintre zilele friguroase ale Dochiei şi zilele călduroase ale Moşilor, notează site-ul www.crestinortodox.ro.

Printre obiceiurile practicate cu ocazia acestei sărbători, se înscriu şi unele specifice ritualului de An Nou. Cel mai răspândit dintre acestea este reprezentat de prepararea mucenicilor, cunoscuţi şi sub denumirile de Sfinţi, Sfinţişori, Brădoşi, Mucenici.

Romania,Traditional,Food,Desert,Macinici,Or,Mucenici,On,Traditional,Plate

Mucenici muntenești. Shutterstock

În amintirea celor 40 de mucenici din Sevastia, gospodinele din Moldova pregătesc colaci, copţi sub forma cifrei 8, din aluat de cozonac, unşi cu miere şi cu nucă.

În Dobrogea şi în Muntenia, mucenicii, de dimensiuni mai mici, dar tot sub forma cifrei 8, nu sunt copţi, ci fierţi în apă cu zahăr, scorţişoară şi nucă, simbolizând astfel lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici. Mucenicii sunt consumaţi după ce au fost duşi la biserică pentru a fi binecuvântaţi.

Alte tradiții de Mucenici

Tradiţia populară atestă, pentru această zi, un obicei potrivit căruia în Ziua de mucenici se consumă 40 sau 44 de pahare de vin. Totodată, sunt aprinse focurile de Măcinici în curţi şi grădini, în faţa caselor şi pe câmp, sunt purificaţi oamenii şi animalele prin stropirea cu apă sfinţită, se fac observaţii şi previziuni meteorologice, este scoasă mierea de albine din stupi sau sunt tăiate primele corzi de viţă-de-vie, notează Ion Ghinoiu, potrivit site-ului www.crestinortodox.ro.

Tot în această zi se spune că se deschid mormintele şi porţilor Raiului, pentru ca sufletele morţilor să revină printre cei vii, aceştia fiind aşteptaţi cu scaune şi cu mese întinse la focurile de Măcinici.

Pronosticuri meteo

De asemenea, în ziua de 9 martie se făceau numeroase pronosticuri meteorologice. Se spunea că pământul îngheţat în această zi prezicea o toamnă fără brume, iar dacă pământul nu era îngheţat, bruma din toamnă avea să cadă devreme. Astfel, oamenii ştiau cum să-şi planifice muncile câmpului.

Foarte puternică era şi credinţa potrivit căreia începutul simbolic al activităţilor economice în această zi aduce spor şi belşug. Este ziua în care se scotea plugul la arat, marcând, astfel, momentul ce deschidea ciclul sărbătorilor de primăvară şi începutul noului an agrar.

Programul Zilei

Sâmbătă27.07
Duminică28.07
Luni29.07
Marți30.07
Miercuri31.07
Joi01.08
Vineri02.08
06:00 Cele 50 de relatii de cuplu
07:10 Cele mai interesante locuinte
07:35 Cele mai interesante locuinte
08:00 Gastronomie in Orientul Mijlociu
08:25 Gastronomie in Orientul Mijlociu
08:50 O suta de zile pentru renovare
09:36 Filler Digipedia - GRADINA BOTANICA 2
09:40 Nasterea unei starlete: Marilyn Monroe
10:35 Valul perfect
11:30 Curiozitati
11:45 Arta Mestesugului
12:36 Filler Digipedia - EVOLUTIA UNIVERSULUI 1
12:40 Doi frati trasniti - proiecte in interior
13:00 Doi frati trasniti - proiecte in interior
13:22 Lunea La Muzeu 3
13:30 Din viata familiei regale
14:20 Curiozitati
14:32 Lunea la muzeu - fara indicii
14:40 Dubai: cumparatorii de visuri
15:30 Delicatese frantuzesti
16:00 scoala de somelieri
16:24 Filler Vocile Operei 2
16:30 Casa de pe lac
16:55 Casa de pe lac
17:20 Filler Digipedia - EVOLUTIA UNIVERSULUI 2
17:25 Gustul Asiei
17:50 Gustul Asiei
18:15 Timpul renovarii
18:40 Timpul renovarii
19:05 Gastronomie in Orientul Mijlociu
19:30 Gastronomie in Orientul Mijlociu
19:53 Lunea la muzeu - fara indicii
20:00 O suta de zile pentru renovare
20:46 Modele clasice
20:54 Lunea la muzeu - fara indicii
21:00 Drumul pana in farfurie
21:25 Drumul pana in farfurie
21:49 Charles Yang
21:55 Furtuna intr-un pahar cu apa
23:00 Istoria atingerilor
23:54 Filler Vocile Operei 3
00:00 Arta Mestesugului
00:51 Filler Digipedia Special Tg. Jiu 2
00:55 Doi frati trasniti - proiecte in interior
01:15 Doi frati trasniti - proiecte in interior
01:37 FILLER DIGIPEDIA SF VS REALITATE
01:40 Din viata familiei regale
02:27 Filler Digipedia - PLANETE
02:30 Dubai: cumparatorii de visuri
03:20 Delicatese frantuzesti
03:50 scoala de somelieri
04:14 Filler Vocile Operei 4
04:20 Casa de pe lac
04:45 Casa de pe lac
05:10 Gustul Asiei
05:35 Gustul Asiei
06:00 Istoria atingerilor
06:55 Timpul renovarii
07:20 Timpul renovarii
07:45 Gastronomie in Orientul Mijlociu
08:10 Gastronomie in Orientul Mijlociu
08:35 O suta de zile pentru renovare
09:21 FILLER DIGIPEDIA SF VS REALITATE
09:25 Drumul pana in farfurie
09:50 Drumul pana in farfurie
10:15 Furtuna intr-un pahar cu apa
11:20 Friptura perfecta
11:39 Lunea La Muzeu 3
11:45 Arta Mestesugului
12:40 Doi frati trasniti - proiecte in interior
13:05 Doi frati trasniti - proiecte in interior
13:30 Din viata familiei regale
14:20 Friptura perfecta
14:40 Dubai: cumparatorii de visuri
16:16 Modele clasice
16:24 Lunea La Muzeu 3
16:30 Casa de pe lac
16:55 Casa de pe lac
17:25 Gustul Asiei
17:50 Gustul Asiei
18:15 Timpul renovarii
18:40 Timpul renovarii
19:05 Gastronomie in Orientul Mijlociu
19:30 Gastronomie in Orientul Mijlociu
19:53 Charles Yang
20:00 O suta de zile pentru renovare
20:46 Modele clasice
21:00 Printul William: o planeta pentru noi toti
21:49 Charles Yang
22:00 Viata in livada
22:44 Trenduri culinare
22:52 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR SARCOFAGUL GHICA
22:55 Nascut la Auschwitz
23:55 Arta Mestesugului
00:50 Doi frati trasniti - proiecte in interior
01:15 Doi frati trasniti - proiecte in interior
01:37 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR BRATARILE DACICE
01:40 Din viata familiei regale
02:27 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR COIF COTOFENEsTI
02:30 Dubai: cumparatorii de visuri
04:05 Curiozitati
04:20 Casa de pe lac
04:45 Casa de pe lac
05:10 Gustul Asiei
05:35 Gustul Asiei
06:00 Nascut la Auschwitz
07:00 Timpul renovarii
07:25 Timpul renovarii
07:50 Gastronomie in Orientul Mijlociu
08:15 Gastronomie in Orientul Mijlociu
08:40 O suta de zile pentru renovare
09:25 Printul William: o planeta pentru noi toti
10:15 Viata in livada
11:00 Printre cei mai buni
11:35 Trenduri culinare
11:45 Arta Mestesugului
12:40 Doi frati trasniti - proiecte in interior
13:05 Doi frati trasniti - proiecte in interior
13:27 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR PIETROASELE
13:30 Din viata familiei regale
14:18 COLECTIONARII S1
14:40 Dubai: cumparatorii de visuri
15:27 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR HINOVA
16:15 Ultimele descoperiri
16:30 Casa de pe lac
16:55 Ultimele descoperiri
17:15 Charles Yang
17:25 Gustul Asiei
17:50 Gustul Asiei
18:15 Timpul renovarii
18:40 Timpul renovarii
19:05 Gastronomie in Orientul Mijlociu
19:30 Gastronomie in Orientul Mijlociu
19:53 Lunea La Muzeu 3
20:00 O suta de zile pentru renovare
20:45 Modele clasice
20:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR APAHIDA
21:00 serpasii de pe Everest
21:52 Charles Yang
22:00 Chirurgie plastica din Thailanda
22:55 Filler Asteroizi 1
23:00 Adevarul despre mancarea ieftina
00:30 Printre cei mai buni
01:10 Doi frati trasniti - proiecte in interior
01:35 Doi frati trasniti - proiecte in interior
01:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR COROANELE REGALE
02:00 Din viata familiei regale
02:47 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR RESTAURARE PISTOL
02:50 Dubai: cumparatorii de visuri
03:37 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR RESTAURARE CERAMICA
04:25 Casa de pe lac
04:50 Ultimele descoperiri
05:10 Gustul Asiei
05:35 Gustul Asiei
06:00 Chirurgie plastica din Thailanda
06:55 Timpul renovarii
07:20 Timpul renovarii
07:45 Gastronomie in Orientul Mijlociu
08:10 Gastronomie in Orientul Mijlociu
08:35 O suta de zile pentru renovare
09:20 serpasii de pe Everest
10:12 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 1
10:15 Adevarul despre mancarea ieftina
11:45 Arta Mestesugului
12:40 Doi frati trasniti - proiecte in interior
13:05 Doi frati trasniti - proiecte in interior
13:27 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 2
13:30 Din viata familiei regale
14:17 ZONA DE RISC
14:40 Dubai: cumparatorii de visuri
15:27 Filler Digipedia - ISTORIA POLITICA
16:15 Modele clasice
16:27 Digipedia - China
16:30 Un hotel din trecut
17:15 Charles Yang
17:21 Filler Digipedia - CALATORIE IN UNIVERS 1
17:25 Gustul Asiei
17:50 Ultimele descoperiri
18:15 Timpul renovarii
18:40 Timpul renovarii
19:05 Gastronomie in Orientul Mijlociu
19:30 Gastronomie in Orientul Mijlociu
19:53 Lunea La Muzeu 3
20:00 O suta de zile pentru renovare
20:40 Burgerul perfect
21:00 Drumul pana in farfurie
21:25 Drumul pana in farfurie
21:48 Acoperisurile verzi
22:00 Chirurgie plastica din Thailanda
23:00 Viata pe langa cordelina
23:57 ZONA DE RISC
00:20 Arta Mestesugului
01:11 Filler Digipedia - CALATORIE IN UNIVERS 2
01:15 Doi frati trasniti - proiecte in interior
01:40 Doi frati trasniti - proiecte in interior
02:05 Din viata familiei regale
02:55 Dubai: cumparatorii de visuri
04:30 Un hotel din trecut
05:15 Gustul Asiei
05:40 Ultimele descoperiri
06:00 Chirurgie plastica din Thailanda
06:55 Timpul renovarii
07:20 Timpul renovarii
07:45 Gastronomie in Orientul Mijlociu
08:10 Gastronomie in Orientul Mijlociu
08:35 O suta de zile pentru renovare
09:10 Drumul pana in farfurie
09:35 Drumul pana in farfurie
10:00 Viata pe langa cordelina
11:00 Printre cei mai buni
11:35 Acoperisurile verzi
11:45 Arta Mestesugului
12:40 Doi frati trasniti - proiecte in interior
13:05 Doi frati trasniti - proiecte in interior
13:30 Din viata familiei regale
14:17 ZONA DE RISC
14:40 Dubai: cumparatorii de visuri
16:15 Curiozitati
16:30 Cazari neobisnuite
18:00 Burgerul perfect
18:15 Taramul albastru
19:32 Filler Digipedia - PLANETE
19:35 Curiozitati
20:00 O suta de zile pentru renovare
20:46 Curiozitati
21:00 Ce se intampla cu pestele?
22:00 intre doua lumi
23:00 Stigmatizarea persoanelor supraponderale
23:57 ZONA DE RISC
00:25 Arta Mestesugului
01:20 Doi frati trasniti - proiecte in interior
01:45 Doi frati trasniti - proiecte in interior
02:10 Din viata familiei regale
03:00 Dubai: cumparatorii de visuri
04:35 Cazari neobisnuite
06:00 Secretele istoriei
07:50 Odiseea mea greceasca
08:40 Dovezile
10:25 Inteligenta artificiala si noi
11:15 tinutul Buzaului-Piatra
12:00 Descoperiri
13:00 20000 de leghe sub mari
14:00 Civilizatii disparute
14:54 decembrie
15:00 Vreme extrema: ghid de supravietuire
16:00 Dezastre naturale
16:47 Spatiul si lacomia umana
17:00 Calatorii cosmice
17:30 Calatorii cosmice
17:57 Digipedia - China
18:00 Descoperim secrete
18:47 Ultimele descoperiri
19:00 Odiseea mea greceasca
19:46 Spatiul si lacomia umana
20:00 Istoria pe numere
20:46 Ultimele descoperiri
21:00 Constructii gigantice
21:49 Ultimele descoperiri
22:55 Poporul impotriva Ku Klux Klan
23:39 decembrie
23:45 tinutul Buzaului-Piatra
00:30 Descoperiri
01:25 20000 de leghe sub mari
02:20 Civilizatii disparute
03:15 Vreme extrema: ghid de supravietuire
04:10 Dezastre naturale
05:00 Calatorii cosmice
05:30 Calatorii cosmice
06:00 Poporul impotriva Ku Klux Klan
06:45 Descoperim secrete
07:35 Odiseea mea greceasca
08:25 Istoria pe numere
09:15 Constructii gigantice
11:00 Citadela din Mediterana
12:00 Descoperiri
13:00 Ruda saraca a unei Prime Doamne
14:00 Civilizatii disparute
14:53 decembrie
15:00 Vreme extrema: ghid de supravietuire
16:00 Descoperiri
16:53 decembrie
17:00 Calatorii cosmice
17:30 Calatorii cosmice
18:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
18:48 Iluzii
19:00 Odiseea mea greceasca
19:45 Ultimele descoperiri
20:00 Istoria pe numere
20:46 Curiozitati
21:00 DIGIPEDIA
21:30 Trasee exotice de munte
22:00 O noua perspectiva
22:46 O lume ciudata
22:55 Poporul impotriva Ku Klux Klan
23:38 Cum sa prinzi 100
00:15 Descoperiri
01:10 Ruda saraca a unei Prime Doamne
02:05 Civilizatii disparute
03:00 Vreme extrema: ghid de supravietuire
04:05 Descoperiri
05:00 Calatorii cosmice
05:30 Calatorii cosmice

Partenerii noștri

Back,Pain,,Kidney,Inflammation,,Man,Suffering,From,Backache,At,Home,

Ce trebuie să știi despre pietrele la rinichi. Avertismentul unui medic: „Nu se formează peste noapte!”

Litiaza renală sau pietrele la rinichi, aşa cum este cunoscută această boală, în popor, apare din...