O echipa de cercetatori din California a reusit sa previna deteriorarea celulelor neuronale umane, scrie Telegraph.
Cercetatorii de la Institutul Gladstones au reusit izolarea proteinei apoE4 si neutralizarea ei in studii realizate pe celule umane crescute in laborator. Astfel, ei au prevenit deteriorarea celulelor neuronale, unul din efectele devastatoare ale bolii Alzheimer. Descoperirea este un pas semnificativ in cercetarea afectiunii, pentru ca ofera o directie pentru dezvoltarea unui medicament capabil de combaterea bolii.
Cercetatorii si-au bazat cercetarea pe proteina apoE4 deorece studii anterioare au demonstrat ca aproximativ 1 din 4 oameni au aceasta gena. Ei au vrut sa studieze daca prezenta sau absenta acestei proteine conduce la aparitia Alzheimer. Concluzia: simpla prezenta a proteinei apoE4 poate conduce la deteriorarea creierului.
Citeste si: Declaratie alarmanta din industria farmaceutica: "Ne ajuta afacerea daca vindecam pacientii?"
Dupa izolarea proteinei, cercetatorii au aplicat un “corector de structura”, care a eliminat semnele Alzheimer. Aceasta procedura poate fi dezvoltata si adaptata in industria farmaceutica, pentru producerea unui medicament. Studiul este semnificativ pentru ca a fost realizat direct pe celule neuronale umane, crescute in laborator prin tehnologia stem.
“Multe medicamente functioneaza foarte bine in testele pe soareci, dar, pana acum, au esuat in testele clinice,” a declarat Yadong Huang, cercetatorul principal al studiului.
Desi rezultatele sunt favorabile si pot conduce la elaborarea unui nou medicament, cercetatorii cer prudenta pana cand studiul se va dezvolta dincolo de teste pe colectii de celule crescute in laborator.
- Te-ar putea interesa si:
- Alimentele bogate în seleniu ar putea fi folosite în tratamentul persoanelor cu Alzheimer
- Exercițiile fizice, cheia pentru reducerea riscului de demență și Alzheimer la femei. Adulții mai...
- Scobitul în nas ne poate îmbolnăvi! Cum poate crește acest obicei riscul de a face Alzheimer