Prima proteza de antebrat care se conecteaza direct la nervii si oasele pacientului a fost realizata si montata deja unei paciente din Suedia. Cu ajutorul ei, poate sa simta obiecte si sa ridice greutati. Mai multe detalii puteti afla din "Jurnalul de Stiinte".
Femeia a devenit astfel primul pacient care primeste un implant osteo-neuromuscular, capabil sa controleze o proteza. Specialistii au folosit implanturi de titan, pe care le-au prins in cele doua oase ale antebratului, potrivit Chalmers University of Technology.
Apoi au conectat 16 electrozi direct in nervi si muschi. Aici este diferenta fata de protezele actuale, unde electrozii sunt prinsi pe pielea membrului ramas. Si din aceasta cauza, mana robotica nu reuseste sa faca altceva decat sa deschida sau sa inchida pumnul.
La testele de dupa interventia chirurgicala, pacienta din Suedia a reusit sa miste mai mult proteza si sa simta obiecte. Ba chiar a putut sa faca activitati cotidiene, cum ar fi sa scrie la calculator sau sa isi lege sireturile.
Medicii spun ca, in urmatoarele luni, alti doi pacienti din Italia si Suedia vor primi un astfel de implant. Daca si in cazul lor vor fi aceleasi rezultate, tehnica ar putea fi implementata in spitalele din toata lumea.
Pentru mai multe stiri din domeniul stiintei si tehnologiei, urmariti pe Digi World vineri, de la ora 19:00 si pe Digi24, in fiecare sambata, de la 16:30, "Jurnalul de stiinte", prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
- Te-ar putea interesa si:
- Emisiunea „Jurnalul de Științe” aniversează 6 ani de inovație, în doze precise
- Sucurile pot duce la căderea părului. Bărbații sunt cei mai afectați de consumul băuturilor cu zahăr
- Ce se întâmplă cu persoanele care nu beau suficientă apă. La ce riscuri se supun