cover story Mihaela Popescu

Mihaela Popescu (Digi Docs): „Stăteam, față în față, cu marea mea pasiune – TELEVIZIUNEA”

Mihaela Popescu este producător executiv în cadrul posturilor documentare din portofoliul grupului DIGI. Licențiată în filologie și cu o carieră amprentată de jurnalism, ea a acceptat invitația de a ne vorbi despre parcursul său academic, profesional și ce o fascinează în realizarea documentarelor. De asemenea, Mihaela a ales să transmită gândurile și încurajările sale tinerilor care își doresc o carieră în domeniul producției TV.

Hai să ajutăm cititorii să te cunoască mai bine! Ne poți spune câteva cuvinte despre tine și parcursul tău academic/ profesional?

Dacă v-aș spune că sunt licențiată în filologia română și clasică, poate m-ați privi ciudat. Dacă v-aș spune că sunt poet și prozator, cu trei volume publicate, iarăși aș stârni comentarii. Dar, da, sunt pasionată de lucrurile și situațiile cu profunzime. De aceea am studiat atât în liceu, cât și la Universitatea din București limbile clasice – latină și greacă. Am fost chiar membră a Uniunii Elene din România. Mi-am lăsat apoi deoparte curiozitatea pentru antichitate și m-am aruncat în realitate. În 2003, anul în care am absolvit facultatea, mi-am început și cariera de jurnalist. Am luat-o de jos, cum s-ar spune: redactor, reporter, voice-over, producător, producător executiv. Știri și producție - le-am făcut pe toate, lucrând în majoritatea televiziunilor importante de la noi. Am primit si o serie de premii pentru reportajele realizate. Fără să vreau, realizam că stăteam, față în față, cu marea mea pasiune – TELEVIZIUNEA, cu tot ce presupunea ea: oameni, imagine, filmare, montaj, sunet!

La Digi24 am ajuns în 2011, ca producător, pe partea de montaj audio-video. Am avut bucuria să fac parte din proiecte importante: „Jurnalul de seară”, „Raport de țară”, „Imparțial” etc. După o scurtă perioadă, în care maternitatea (sunt mama a doi băieți minunați) m-a ținut departe de marea mea pasiune, am revenit în Digi. De această dată la canalele de documentare – Digi World, Digi Life și Digi Animal World. Am intrat cu emoție într-o lume absolut minunată! E un imens pas înainte pentru desăvârșirea unui jurnalist de carieră. Am colaborat alături de colegii mei la serii și documentare altfel – de la „Zona de risc”, „Vraci, rețete și secrete”, „Digi Portrete”, „Digi Animal Club”, „Cum să prinzi 100”, talk-show-ul „Martorul”, „100 baloane pentru România” (primul documentar românesc despre mongolfiere), „50. Cursa extremă” și, bineînțeles, „Vocile Operei” (primul documentar românesc despre oamenii din spatele scenei Operei Naționale București). În perioada pandemiei, am realizat alături de Anca Grădinariu și colegii de la site-urile de documentare proiectul exclusiv online „EROII DIGI WORLD/ LIFE/ ANIMAL WORLD”. Nu în ultimul rând, de mai bine de doi ani colaborez cu celebrul jurnalist de știință, Alexandru Mironov, la emisiunea „DIGIPEDIA”… Multe, multe și frumoase proiecte! Din fiecare am înțeles și învățat ceva! Am făcut un pas înainte!

Lumea documentarelor este una de-a dreptul fascinantă! Ce te-a determinat să te alături unei echipe specializate în realizarea documentarelor și, mai ales, echipei Digi Docs?

Faptul că fac și eu parte din acest departament… mâna destinului! Așa a fost să fie! Suntem printre singurele departamente de documentare din România! De când lucrez în televiziune am simțit că sunt într-o ascensiune permanentă, pe cât de istovitoare, pe atât de intensă. Nu a fost ușor, dar când ajungi sus priveliștea e altfel. Am simțit că tot efortul meu a meritat. M-am descoperit ca scenarist, ca regizor. Am început o călătorie minunată printre cuvinte și imagini, cu care am avut libertatea să mă joc până când am găsit forma aceea specială. Lumea, în care am intrat timid, mi-a întins o mână și mi-a dat o forță extraordinară. Forța de a spune onest tuturor, prin ceea ce fac, cine și cum sunt cu adevărat

Ce calități trebuie să aibă un producător TV, în special în domeniul documentarelor? Ție ce îți place cel mai mult la acest job și care este proiectul tău de suflet dintre cele la care ai lucrat până acum?

Calitățile unui producător? Viziunea. O parte cred că o avem nativ, o parte este rezultatul experienței, care vine în timp! Pasiunea. În redacție, eu vin mereu dintr-o imensă bucurie de a descoperi ceva nou! Nu am considerat niciodată că vin la „muncă”! În felul acesta nu simt oboseala, ci doar ciuda că nu am avut destul timp la dispoziție să fac tot ceea ce mi-am propus. Empatie. Respect. Nu uit niciodată că fac parte dintr-o echipă! Comunicare. Îmi place la nebunie să cunosc „povești umblătoare”, cum le spun eu adesea oamenilor, să interacționez cu ei! Avem atâtea de învățat unii de la alții!

La toate proiectele lucrez cu aceeași dăruire și emoție. Dar, da, proiectul meu de suflet va rămâne mereu „Vocile Operei. Visam să realizez acest film, transformat ulterior și în serie-documentar, încă din 2005. Pentru că am primit din partea echipei acea doză de susținere și încredere, am reușit să-l duc la capăt, alături de colegii mei. Am filmat un an și jumătate în Opera Națională București. Din 2019, filmul rulează pe posturile de documentare Digi World și Digi Life. Acum pregătesc, alături de colegii mei Anca Grădinariu (scenarist/ redactor) și Bogdan Giurcă (editor), o serie de proiecte, unele în premieră. Păstrez secretul! Nu vă spun mai multe acum!

În realizarea unui documentar, care crezi că este cea mai importantă parte (cercetarea, filmarea etc.)?

Mă raportez, firesc, tot la „Vocile Operei”! Aici, în primul rând, lupta cea mai înverșunată a fost cu mine. Eram ca un pictor care trebuia să se îndepărteze mereu de pânza lui ca să observe conturul și formele, luminile și umbrele, defectele… A urmat apoi apropierea de „subiectul colectiv” – oamenii Operei. A fost o experiență unică mai ales că, dacă la început aceștia ne tratau pe noi, echipa de filmare, destul de distant, pentru că erau scoși din zona de confort, ulterior au ajuns să ne asimileze lumii lor! Când a avut loc avanpremiera filmului, în toamna anului 2019, emoția ne-a cuprins pe toți și ne-a lăsat fără cuvinte. Am reușit, după un efort imens, să scriem într-un fel atât de special și frumos, o pagină care va rămâne mereu în istoria acestei prestigioase instituții de cultură. În concluzie, trebuie să fii mereu omul potrivit la locul potrivit, răbdător și vigilent, lucru pe care l-am moștenit de când lucram la știri.

Probabil că există mulți studenți care tânjesc după ideea de a face cunoscute povești ale oamenilor sau locurilor, prin intermediul documentarelor. Ce le poți spune tinerilor care și-ar dori o carieră ca a ta?

Dacă trag linie, contorizez 17 ani de muncă, de fapt, așa cum spuneam, de pasiune pură… PASIUNE! Pe colegii mai tineri, care vor să intre în această lume, i-aș sfătui să își aleagă ceea ce le stârnește bucuria interioară, ce-i face să simtă că inima le iese din piept de fericire, chiar dacă picioarele le tremură de frica de imprevizibil! Lărgiți apoi universul și ascultați cu mare băgare de seamă tot ce se întâmplă în jurul vostru.

Mulți apropiați îmi spun că am cea mai frumoasă meserie din lume! Așa este, dar până să ajung aici, am depus un efort imens, am dormit uneori poate doar trei ore pe noapte, am stat zile la rând să scriu și să rescriu scenarii. Da, pare ușor, pentru că niciodată nu m-am plâns, dimpotrivă, mi-am întâmpinat mereu colegii și invitații la emisiuni cu zâmbetul pe buze. Oricât de greu mi-a fost, am ținut mereu în mine! Ca să reușești, trebuie să fii puternic și riguros. Trebuie să-ți stăpânești și să-ți asimilezi domeniul de lucru: să citești mult, să vizionezi mult, să-ți creezi o cultură solidă!

Ne poți povesti o întâmplare amuzantă de la filmări?

Sunt multe… De pildă, în Dâmbovița, la zimbrărie. Am avut șansa să filmăm 38 de exemplare din 39 existente acolo. La final, un zimbru aparent inofensiv privitor al filmării noastre, plănuia în sinea lui să vină și el la cadru și a încercatsă rupă „un pic” gardul de protecție.

Sau… A fost un moment pe cât de tensionat, pe atât de amuzant, când, noi, echipa Digi World, am lăsat camera jos pentru a da o mâna de ajutor celor din Operă să termine montarea decorului pentru premiera de a doua zi. Erau extenuați după o noapte de lucru intens și retușurile îi copleșeau. Așa că, alături de scenograf, regizor, coregrafi, echipa tehnică, echipa artistică, toți am muncit laolaltă, ca prietenii, ne-am amuzat, iar la final satisfacția a fost imensă. Ne-am simțit un pic mai mult de-ai lor!

În final, dați-mi voie să le mulțumesc lor: Anca, Bogdan, Iulian, Teo, Sorin, Cristina, Iulia, Adriana, Ionuț, Răzvan, Laurențiu, Tiberiu, Monica, Florin... Echipa Digi Documentare! Vă mulțumesc!

Te-ar putea interesa si:
Descoperă tehnologia care redefinește lumea, pe 1 Decembrie, la Digi World
Digi World prezintă „Ținutul Buzăului” - o trilogie documentară remarcabilă, proiectată în cadrul...
Digi World aduce două producții TV speciale, în premieră, pe 1 Decembrie

Programul Zilei

Miercuri02.07
Joi03.07
Vineri04.07
Sâmbătă05.07
Duminică06.07
Luni07.07
Marți08.07
06:00 Viata in salbaticie
07:40 O noua perspectiva
08:30 Joanna Lumley: pe urma condimentelor
09:20 Creierul tau
10:15 Mongolia lui Ginghis Han
11:05 O plimbare prin Australia
11:55 Film de calatorie
12:10 Film de calatorie
12:25 Inginerie de varf
13:20 Cele mai mari orase ale lumii
14:15 Din interiorul fabricii
15:16 Film de calatorie
15:30 Cum sa traiesti peste 100 de ani
16:30 Luptatorii aerului
17:20 Lumea vazuta de sus
17:45 Lumea vazuta de sus
18:55 Film de calatorie
19:10 O noua perspectiva
19:55 Film de calatorie
20:10 Joanna Lumley: pe urma condimentelor
21:00 Creierul tau
22:00 Vase de razboi
22:45 Film de calatorie
23:00 Cele mai periculoase sosele
23:45 Secretele istoriei
01:30 Cele mai mari orase ale lumii
02:21 FILLER DIGIPEDIA SF VS REALITATE
02:25 Din interiorul fabricii
03:30 Cum sa traiesti peste 100 de ani
04:25 Luptatorii aerului
05:10 Lumea vazuta de sus
05:35 Lumea vazuta de sus
06:00 Cele mai periculoase sosele
07:35 O noua perspectiva
08:25 Joanna Lumley: pe urma condimentelor
09:15 Creierul tau
10:10 Vase de razboi
10:55 O plimbare prin Australia
11:45 Film de calatorie
12:00 Film de calatorie
12:25 Inginerie de varf
13:20 Cele mai mari orase ale lumii
14:11 FILLER DIGIPEDIA SF VS REALITATE
14:15 Din interiorul fabricii
15:15 Film de calatorie
15:30 Cum sa traiesti peste 100 de ani
16:30 Luptatorii aerului
17:20 Lumea vazuta de sus
17:45 Lumea vazuta de sus
18:55 Film de calatorie
19:10 O noua perspectiva
19:55 Film de calatorie
20:10 Joanna Lumley: pe urma condimentelor
21:00 Supermasini
21:45 Film de calatorie
22:00 Viata in salbaticie
22:55 Mongolia lui Ginghis Han
23:45 Secretele istoriei
01:30 Cele mai mari orase ale lumii
02:21 Filler Digipedia Special Tg. Jiu 2
02:25 Din interiorul fabricii
03:30 Cum sa traiesti peste 100 de ani
04:25 Luptatorii aerului
05:10 Lumea vazuta de sus
05:35 Lumea vazuta de sus
06:00 Viata in salbaticie
07:40 O noua perspectiva
08:30 Joanna Lumley: pe urma condimentelor
09:20 Supermasini
10:06 FILLER DIGIPEDIA SF VS REALITATE
10:10 Mongolia lui Ginghis Han
11:00 O plimbare prin Australia
11:50 Film de calatorie
12:05 Film de calatorie
12:25 Inginerie de varf
13:20 Cele mai mari orase ale lumii
14:11 Filler Digipedia Special Tg. Jiu 2
14:15 Din interiorul fabricii
15:15 Film de calatorie
15:30 Cum sa traiesti peste 100 de ani
16:30 Luptatorii aerului
17:20 Lumea vazuta de sus
17:45 Lumea vazuta de sus
18:55 Film de calatorie
19:10 O noua perspectiva
19:55 Film de calatorie
20:10 Joanna Lumley: pe urma condimentelor
21:00 DIGIPEDIA
21:30 Vacanta raw
22:00 Vase de razboi
22:50 Film de calatorie
23:05 Cele mai periculoase sosele
23:50 Secretele istoriei
01:40 Cele mai mari orase ale lumii
02:30 Din interiorul fabricii
03:30 Cum sa traiesti peste 100 de ani
04:25 Luptatorii aerului
05:10 Lumea vazuta de sus
05:35 Lumea vazuta de sus
06:00 Cele mai periculoase sosele
07:30 O noua perspectiva
08:20 Joanna Lumley: pe urma condimentelor
09:10 DIGIPEDIA
09:40 Vacanta raw
10:05 Vase de razboi
10:55 O plimbare prin Australia
11:45 Film de calatorie
12:00 Film de calatorie
12:15 Digi Portret - Radu Gologan
12:25 Inginerie de varf
13:20 Cele mai mari orase ale lumii
14:11 Filler Digipedia Specia
14:15 Din interiorul fabricii
15:16 Film de calatorie
15:30 Cum sa traiesti peste 100 de ani
16:30 Luptatorii aerului
17:20 Lumea vazuta de sus
17:45 Lumea vazuta de sus
19:03 Digi Portret - Razvan Penescu
19:10 O noua perspectiva
19:56 Film de calatorie
20:10 Joanna Lumley: Marea Britanie
21:00 Testul poligraf
21:55 Viata in salbaticie
22:50 Mongolia lui Ginghis Han
23:40 Secretele istoriei
02:09 Film de calatorie
02:25 Din interiorul fabricii
03:26 Filler Digipedia Specia
03:30 Cum sa traiesti peste 100 de ani
04:22 Filler Digipedia Special Tg. Jiu
04:25 Luptatorii aerului
05:10 Lumea vazuta de sus
05:35 Lumea vazuta de sus
06:00 Viata in salbaticie
07:50 O noua perspectiva
08:40 Joanna Lumley: Marea Britanie
09:30 Testul poligraf
10:25 Mongolia lui Ginghis Han
11:15 O plimbare prin Australia
12:02 Filler Digipedia Special Tg. Jiu
12:05 Film de calatorie
12:19 Digi Portret - Catalin Cirstoveanu
12:25 Inginerie de varf
13:20 Cele mai mari orase ale lumii
14:11 Filler Digipedia Specia
14:15 Din interiorul fabricii
15:15 Film de calatorie
15:30 Cum sa traiesti peste 100 de ani
16:22 Portrete noi
16:30 Luptatorii aerului
17:14 Portrete noi
17:20 Lumea vazuta de sus
17:45 Lumea vazuta de sus
19:03 Digi Portret - Mihaela Glavan
19:10 O noua perspectiva
19:55 Film de calatorie
20:10 Joanna Lumley: Marea Britanie
21:00 Supermasini
21:45 Film de calatorie
22:00 Adevarul despre grasime
22:54 Portrete noi
23:00 Cele mai periculoase sosele
23:45 Secretele istoriei
01:30 Insulele
02:25 Din interiorul fabricii
03:30 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
04:25 Luptatorii aerului
05:10 stiinta bate fictiunea
05:35 stiinta bate fictiunea
06:00 Cele mai periculoase sosele
07:40 O noua perspectiva
08:26 Filler Digipedia Specia
08:30 Joanna Lumley: Marea Britanie
09:20 Supermasini
10:10 Adevarul despre grasime
11:05 O plimbare prin Australia
11:52 FILLER DIGIPEDIA SF VS REALITATE
11:55 Film de calatorie
12:10 Film de calatorie
12:25 Minuni naturale
13:20 Insulele
14:15 Din interiorul fabricii
15:16 Film de calatorie
15:30 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
16:23 Digi Portret - Ionut Budisteanu
16:30 Luptatorii aerului
17:20 stiinta bate fictiunea
17:45 stiinta bate fictiunea
18:54 Film de calatorie
19:10 O noua perspectiva
19:55 Film de calatorie
20:10 Joanna Lumley: Marea Britanie
21:00 Lucy Worsley investigheaza
21:55 Marile imperii ale antichitatii
22:45 Film de calatorie
23:00 Cele mai periculoase sosele
23:50 Secretele istoriei
00:35 Minuni naturale
01:30 Insulele
02:25 Din interiorul fabricii
03:30 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
04:25 Luptatorii aerului
05:10 stiinta bate fictiunea
05:35 stiinta bate fictiunea
06:00 Cele mai periculoase sosele
07:30 O noua perspectiva
08:20 Joanna Lumley: Marea Britanie
09:10 Lucy Worsley investigheaza
10:05 Marile imperii ale antichitatii
10:55 O plimbare prin Australia
11:45 Film de calatorie
12:00 Film de calatorie
12:16
12:20
12:25 Minuni naturale
13:20 Insulele
14:15 Din interiorul fabricii
15:16 Portrete noi
15:23 Portrete noi
15:30 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
16:23 Portrete noi
16:30 Luptatorii aerului
17:20 stiinta bate fictiunea
17:45 stiinta bate fictiunea
18:54 Film de calatorie
19:10 O noua perspectiva
19:55 Film de calatorie
20:10 Legenda vs contemporan
21:00 stiinta succesului
21:53 Digi Portret - Razvan Suma
22:00 Ecouri din trecut
22:30 Ecouri din trecut
23:00 Cele mai periculoase sosele
23:45 Viitorul cu 5G
01:35 Insulele
02:30 Din interiorul fabricii
03:30 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
04:25 Luptatorii aerului
05:10 stiinta bate fictiunea
05:35 stiinta bate fictiunea

Partenerii noștri

vise, somn

Ce se întâmplă în creier când dormim? Funcțiile ascunse ale viselor. Ce spun cele mai noi cercetări despre somn

Visul rămâne unul dintre cele mai fascinante mistere ale minții umane. Ce rol are în consolidarea...