cover story Mihaela Popescu

Mihaela Popescu (Digi Docs): „Stăteam, față în față, cu marea mea pasiune – TELEVIZIUNEA”

Mihaela Popescu este producător executiv în cadrul posturilor documentare din portofoliul grupului DIGI. Licențiată în filologie și cu o carieră amprentată de jurnalism, ea a acceptat invitația de a ne vorbi despre parcursul său academic, profesional și ce o fascinează în realizarea documentarelor. De asemenea, Mihaela a ales să transmită gândurile și încurajările sale tinerilor care își doresc o carieră în domeniul producției TV.

Hai să ajutăm cititorii să te cunoască mai bine! Ne poți spune câteva cuvinte despre tine și parcursul tău academic/ profesional?

Dacă v-aș spune că sunt licențiată în filologia română și clasică, poate m-ați privi ciudat. Dacă v-aș spune că sunt poet și prozator, cu trei volume publicate, iarăși aș stârni comentarii. Dar, da, sunt pasionată de lucrurile și situațiile cu profunzime. De aceea am studiat atât în liceu, cât și la Universitatea din București limbile clasice – latină și greacă. Am fost chiar membră a Uniunii Elene din România. Mi-am lăsat apoi deoparte curiozitatea pentru antichitate și m-am aruncat în realitate. În 2003, anul în care am absolvit facultatea, mi-am început și cariera de jurnalist. Am luat-o de jos, cum s-ar spune: redactor, reporter, voice-over, producător, producător executiv. Știri și producție - le-am făcut pe toate, lucrând în majoritatea televiziunilor importante de la noi. Am primit si o serie de premii pentru reportajele realizate. Fără să vreau, realizam că stăteam, față în față, cu marea mea pasiune – TELEVIZIUNEA, cu tot ce presupunea ea: oameni, imagine, filmare, montaj, sunet!

La Digi24 am ajuns în 2011, ca producător, pe partea de montaj audio-video. Am avut bucuria să fac parte din proiecte importante: „Jurnalul de seară”, „Raport de țară”, „Imparțial” etc. După o scurtă perioadă, în care maternitatea (sunt mama a doi băieți minunați) m-a ținut departe de marea mea pasiune, am revenit în Digi. De această dată la canalele de documentare – Digi World, Digi Life și Digi Animal World. Am intrat cu emoție într-o lume absolut minunată! E un imens pas înainte pentru desăvârșirea unui jurnalist de carieră. Am colaborat alături de colegii mei la serii și documentare altfel – de la „Zona de risc”, „Vraci, rețete și secrete”, „Digi Portrete”, „Digi Animal Club”, „Cum să prinzi 100”, talk-show-ul „Martorul”, „100 baloane pentru România” (primul documentar românesc despre mongolfiere), „50. Cursa extremă” și, bineînțeles, „Vocile Operei” (primul documentar românesc despre oamenii din spatele scenei Operei Naționale București). În perioada pandemiei, am realizat alături de Anca Grădinariu și colegii de la site-urile de documentare proiectul exclusiv online „EROII DIGI WORLD/ LIFE/ ANIMAL WORLD”. Nu în ultimul rând, de mai bine de doi ani colaborez cu celebrul jurnalist de știință, Alexandru Mironov, la emisiunea „DIGIPEDIA”… Multe, multe și frumoase proiecte! Din fiecare am înțeles și învățat ceva! Am făcut un pas înainte!

Lumea documentarelor este una de-a dreptul fascinantă! Ce te-a determinat să te alături unei echipe specializate în realizarea documentarelor și, mai ales, echipei Digi Docs?

Faptul că fac și eu parte din acest departament… mâna destinului! Așa a fost să fie! Suntem printre singurele departamente de documentare din România! De când lucrez în televiziune am simțit că sunt într-o ascensiune permanentă, pe cât de istovitoare, pe atât de intensă. Nu a fost ușor, dar când ajungi sus priveliștea e altfel. Am simțit că tot efortul meu a meritat. M-am descoperit ca scenarist, ca regizor. Am început o călătorie minunată printre cuvinte și imagini, cu care am avut libertatea să mă joc până când am găsit forma aceea specială. Lumea, în care am intrat timid, mi-a întins o mână și mi-a dat o forță extraordinară. Forța de a spune onest tuturor, prin ceea ce fac, cine și cum sunt cu adevărat

Ce calități trebuie să aibă un producător TV, în special în domeniul documentarelor? Ție ce îți place cel mai mult la acest job și care este proiectul tău de suflet dintre cele la care ai lucrat până acum?

Calitățile unui producător? Viziunea. O parte cred că o avem nativ, o parte este rezultatul experienței, care vine în timp! Pasiunea. În redacție, eu vin mereu dintr-o imensă bucurie de a descoperi ceva nou! Nu am considerat niciodată că vin la „muncă”! În felul acesta nu simt oboseala, ci doar ciuda că nu am avut destul timp la dispoziție să fac tot ceea ce mi-am propus. Empatie. Respect. Nu uit niciodată că fac parte dintr-o echipă! Comunicare. Îmi place la nebunie să cunosc „povești umblătoare”, cum le spun eu adesea oamenilor, să interacționez cu ei! Avem atâtea de învățat unii de la alții!

La toate proiectele lucrez cu aceeași dăruire și emoție. Dar, da, proiectul meu de suflet va rămâne mereu „Vocile Operei. Visam să realizez acest film, transformat ulterior și în serie-documentar, încă din 2005. Pentru că am primit din partea echipei acea doză de susținere și încredere, am reușit să-l duc la capăt, alături de colegii mei. Am filmat un an și jumătate în Opera Națională București. Din 2019, filmul rulează pe posturile de documentare Digi World și Digi Life. Acum pregătesc, alături de colegii mei Anca Grădinariu (scenarist/ redactor) și Bogdan Giurcă (editor), o serie de proiecte, unele în premieră. Păstrez secretul! Nu vă spun mai multe acum!

În realizarea unui documentar, care crezi că este cea mai importantă parte (cercetarea, filmarea etc.)?

Mă raportez, firesc, tot la „Vocile Operei”! Aici, în primul rând, lupta cea mai înverșunată a fost cu mine. Eram ca un pictor care trebuia să se îndepărteze mereu de pânza lui ca să observe conturul și formele, luminile și umbrele, defectele… A urmat apoi apropierea de „subiectul colectiv” – oamenii Operei. A fost o experiență unică mai ales că, dacă la început aceștia ne tratau pe noi, echipa de filmare, destul de distant, pentru că erau scoși din zona de confort, ulterior au ajuns să ne asimileze lumii lor! Când a avut loc avanpremiera filmului, în toamna anului 2019, emoția ne-a cuprins pe toți și ne-a lăsat fără cuvinte. Am reușit, după un efort imens, să scriem într-un fel atât de special și frumos, o pagină care va rămâne mereu în istoria acestei prestigioase instituții de cultură. În concluzie, trebuie să fii mereu omul potrivit la locul potrivit, răbdător și vigilent, lucru pe care l-am moștenit de când lucram la știri.

Probabil că există mulți studenți care tânjesc după ideea de a face cunoscute povești ale oamenilor sau locurilor, prin intermediul documentarelor. Ce le poți spune tinerilor care și-ar dori o carieră ca a ta?

Dacă trag linie, contorizez 17 ani de muncă, de fapt, așa cum spuneam, de pasiune pură… PASIUNE! Pe colegii mai tineri, care vor să intre în această lume, i-aș sfătui să își aleagă ceea ce le stârnește bucuria interioară, ce-i face să simtă că inima le iese din piept de fericire, chiar dacă picioarele le tremură de frica de imprevizibil! Lărgiți apoi universul și ascultați cu mare băgare de seamă tot ce se întâmplă în jurul vostru.

Mulți apropiați îmi spun că am cea mai frumoasă meserie din lume! Așa este, dar până să ajung aici, am depus un efort imens, am dormit uneori poate doar trei ore pe noapte, am stat zile la rând să scriu și să rescriu scenarii. Da, pare ușor, pentru că niciodată nu m-am plâns, dimpotrivă, mi-am întâmpinat mereu colegii și invitații la emisiuni cu zâmbetul pe buze. Oricât de greu mi-a fost, am ținut mereu în mine! Ca să reușești, trebuie să fii puternic și riguros. Trebuie să-ți stăpânești și să-ți asimilezi domeniul de lucru: să citești mult, să vizionezi mult, să-ți creezi o cultură solidă!

Ne poți povesti o întâmplare amuzantă de la filmări?

Sunt multe… De pildă, în Dâmbovița, la zimbrărie. Am avut șansa să filmăm 38 de exemplare din 39 existente acolo. La final, un zimbru aparent inofensiv privitor al filmării noastre, plănuia în sinea lui să vină și el la cadru și a încercatsă rupă „un pic” gardul de protecție.

Sau… A fost un moment pe cât de tensionat, pe atât de amuzant, când, noi, echipa Digi World, am lăsat camera jos pentru a da o mâna de ajutor celor din Operă să termine montarea decorului pentru premiera de a doua zi. Erau extenuați după o noapte de lucru intens și retușurile îi copleșeau. Așa că, alături de scenograf, regizor, coregrafi, echipa tehnică, echipa artistică, toți am muncit laolaltă, ca prietenii, ne-am amuzat, iar la final satisfacția a fost imensă. Ne-am simțit un pic mai mult de-ai lor!

În final, dați-mi voie să le mulțumesc lor: Anca, Bogdan, Iulian, Teo, Sorin, Cristina, Iulia, Adriana, Ionuț, Răzvan, Laurențiu, Tiberiu, Monica, Florin... Echipa Digi Documentare! Vă mulțumesc!

Te-ar putea interesa si:
Muzeul Național de Istorie a României se vede în seria a cincea a producției Lunea la Muzeu (Digi...
Anca Grădinariu: „Mi s-a întâmplat să iau primul și ultimul interviu unor oameni cu istorii de...
Povestea unui „viral” marca DigiWorld

Programul Zilei

Joi28.10
Vineri29.10
Sâmbătă30.10
Duminică31.10
Luni01.11
Marți02.11
06:00 Bombardamentele: Royan
06:55 Orasele nestiute ale Italiei
07:45 Filler Cum sa prinzi 100 - CLUBUL SENIORILOR
08:45 stiinta de zi cu zi
09:10 stiinta de zi cu zi
09:35 Vreme extrema
10:35 Misterul epavei
11:25 Ingrediente: Cartoful
11:30 Campioni la surfing
12:20 Digi Portret - Alexandru Ciubotariu
12:25 Filler Ingrediente - Mierea 2
12:30 Paradisul pierdut
13:20 Simon Reeve merge in America de Nord
14:20 Cum au aparut planetele
14:25 Digi Portret - Constantin Dumitriu
14:25 Filler Ingrediente - Strugurele
14:35 De-a lungul ecuatorului
15:30 Pamantul se razbuna
16:25 Persanii
17:20 Nasterea serviciilor secrete
18:15 Surprinzatoare natura
20:00 Digi Portret - Wargha Enayati
20:10 stiinta de zi cu zi
20:35 stiinta de zi cu zi
21:00 Expeditia vulcanului
21:50 Filler Ingrediente - Cafeaua
21:50 Digi Portret - Justin Ionescu
22:00 Misterul epavei
22:50 Filler Ingrediente - Strugurele 2
22:55 Bombardamentele: Rouen
23:50 tinutul Buzaului - Focul
00:25 Operatiunea Moby Dick
02:20 Simon Reeve merge in America de Nord
03:20 Pamantul se razbuna
04:15 Persanii
05:10 Nasterea serviciilor secrete
06:00 Bombardamentele: Rouen
06:55 Surprinzatoare natura
08:45 stiinta de zi cu zi
09:10 stiinta de zi cu zi
09:35 Expeditia vulcanului
10:25 Filler Ingrediente - Cafeaua
10:30 Misterul epavei
11:20 Filler Ingrediente - Strugurele 2
11:25 Operatiunea Moby Dick
13:20 Simon Reeve merge in America de Nord
14:20 Cum au aparut planetele
14:25 Digi Portret - Razvan Supuran HARTIER
14:35 Experimente extreme
15:20 Digi Portret - Adrian Cancer - ARHITECT
15:25 Filler Ingrediente - Rosia
15:30 Pamantul se razbuna
16:25 Persanii
17:20 Nasterea serviciilor secrete
18:15 Surprinzatoare natura
20:10 Boala unei noi generatii
20:35 Filler Ingrediente - Rosia 2
20:40 VOCILE OPEREI
21:00 DIGIPEDIA
21:30 Cautarea
22:00 Ritualuri mistice in regat
22:50 America lui Trump
23:40 tinutul Buzaului-Piatra
00:35 Digi Portret - Iulia Nastase - STICLAR
00:45 Filler Ingrediente - Cafeaua 2
00:45 Filler Ingrediente - Mierea
00:55 Arthur Miller
01:55 Legenda Regelui Arthur
03:40 Experimente extreme
04:25 Pamantul se razbuna
06:00 Ritualuri mistice in regat
06:05 FILLER COLECTIONARII 2 EUGEN CIOCAN
06:10 Obama: Puterea cuvintelor
06:50 Surprinzatoare natura
08:45 Boala unei noi generatii
09:10 Filler Ingrediente - Rosia 2
09:15 DIGIPEDIA
09:45 Cautarea
10:15 America lui Trump
11:05 Digi Portret - Razvan Supuran HARTIER
11:10 Digi Portret - Adrian Cancer - ARHITECT
11:20 Arthur Miller
12:20 Legenda Regelui Arthur
13:05 Digi Portret - Iulia Nastase - STICLAR
13:10 Filler Ingrediente - Cafeaua 2
14:15 VOCILE OPEREI
14:30 FILLER COLECTIONARII 2 EUGEN CIOCAN
14:35 Experimente extreme
15:15 Filler Ingrediente - Mierea
15:20 FILLER COLECTIONARII 2 VASILE GRIGORE
15:30 Pamantul se razbuna
17:10 Filler Ingrediente - Graul
17:15 FILLER COLECTIONARII 2 FLORIAN CIOBANU
17:20 Obama: Puterea cuvintelor
18:10 Filler Digipedia - EVOLUTIA UNIVERSULUI 1
18:15 Surprinzatoare natura
19:05 Filler Digipedia - EVOLUTIA UNIVERSULUI 2
20:10 Creierul Universului
21:00 Vreme extrema
22:00 Ritualuri mistice in regat
22:50 America lui Trump
23:40 VOCILE OPEREI
00:55 Nemuritorii
01:45 Filler Digipedia - ONLINE VS SCOALA SAT 1
01:50 Camuflat
02:45 Experimente extreme
03:30 Pamantul se razbuna
05:10 Filler Digipedia - GRADINA BOTANICA 1
05:15 Arome din Italia
06:00 Ritualuri mistice in regat
06:50 Surprinzatoare natura
07:40 Filler Digipedia - EVOLUTIA UNIVERSULUI 2
08:45 Creierul Universului
09:35 Vreme extrema
10:35 America lui Trump
12:20 Nemuritorii
13:10 Filler Tinutul Buzaului
13:15 Filler Digipedia - ONLINE VS SCOALA SAT 1
13:20 Camuflat
14:15 VOCILE OPEREI
14:35 Experimente extreme
15:15 Digi Portret - Alexandru Gheorghe PEISAGIST
15:25 Filler Digipedia - ONLINE VS SCOALA SAT 2
15:30 Pamantul se razbuna
17:10 Digi Portret - Shahin Ciobotea - PICKUP PLAYER
17:15 Filler Digipedia - GRADINA BOTANICA 1
17:20 Arome din Italia
19:10 in adancul oceanului
20:00 Filler Ingrediente - Berea
20:05 Filler Digipedia - GRADINA BOTANICA 2
20:10 Creierul Universului
21:00 Tigrii zburatori
21:55 Faimoasa nava Hector
22:50 America lui Trump
23:40 VOCILE OPEREI
01:30 Digi Portret - Alexandru Iacob - FOTOGRAF
01:40 Recomandari de calatorie
03:10 Ghid turistic
04:20 in bataia vantului
05:15 Pamantul se razbuna
06:00 America lui Trump
07:50 in adancul oceanului
08:45 Creierul Universului
09:35 Tigrii zburatori
10:30 Faimoasa nava Hector
11:25 Viata romanilor la Malaiesti
11:45 Legendele Europei
13:00 Recomandari de calatorie
14:30 Fata-n fata cu natura
14:50 Fata-n fata cu natura
15:10 Ghid turistic
16:15 Digi Portret - Alexandru Iacob - FOTOGRAF
16:25 Filler Digipedia - STEM VS CRISPRS 1
16:30 in bataia vantului
17:25 Pamantul se razbuna
18:20 Luptatorii aerului
19:10 Filler Digipedia - CALATORIE IN UNIVERS 1
20:05 Filler Digipedia - CALATORIE IN UNIVERS 2
20:10 Super oameni
20:35 Super oameni
21:00 invatamintele trecutului
21:40 Filler Digipedia - STEM VS CRISPRS 2
21:50 Lunea la muzeu 5 ep. 8
22:00 Omul pe Luna
22:45 Ultimele ore
23:45 Secretele istoriei
01:40 Super oameni
02:05 Fata-n fata cu natura
02:25 Recomandari de calatorie
03:55 Ghid turistic
05:15 Pamantul se razbuna
06:00 Ultimele ore
07:00 Luptatorii aerului
07:50 Filler Digipedia - CALATORIE IN UNIVERS 1
08:45 Filler Digipedia - CALATORIE IN UNIVERS 2
08:50 Super oameni
09:15 Super oameni
09:40 Fata-n fata cu natura
10:00 invatamintele trecutului
10:45 Lunea la muzeu 5 ep. 8
10:55 Omul pe Luna
11:35 Filler Digipedia - STEM VS CRISPRS 1
11:45 Legendele Europei
13:00 Recomandari de calatorie
14:30 Fata-n fata cu natura
14:50 Fata-n fata cu natura
15:10 Ghid turistic
16:30 in bataia vantului
17:25 Pamantul se razbuna
18:20 Luptatorii aerului
19:15 Prin America
20:10 Super oameni
20:35 Super oameni
21:00 O planeta in departare
21:50 Filler Vocile Operei 1
22:00 Vanatori-culegatori
22:30 Vanatori-culegatori
22:55 FILLER COLECTIONARII 2 RALUCA PARTENIE
23:00 Ultimul strigat al RDG-ului
23:55 Secretele istoriei
01:30 Super oameni
01:55 Super oameni
02:20 Recomandari de calatorie
03:50 FILLER COLECTIONARII 2 DUMITRU
03:55 Ghid turistic
05:15 Pamantul se razbuna

Partenerii noștri

Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi-world.tv Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
auth_token, twll, secure_session, guest_id, __utma, remember_checked, remember_checked_on
Pinterest pinterest.com Vezi politica de confidenţialitate
_utma, _utmz, _b, _pinterest_cm, _pinterest_pfob, csrftoken
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Ad Manager google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi aici politica de confidențialitate