O navă a NASA a reuşit să devieze cu succes de la traiectoria sa un asteroid, proiectând o navă pe suprafaţa acestuia la sfârşitul lunii septembrie în cursul unei misiuni de testare fără precedent, care va permite omenirii să înveţe cum să se protejeze de o posibilă ameninţare, a anunţat marţi agenţia spaţială americană, relatează AFP.
Citește și: Cercetătorii au descoperit o planetă acoperită cu apă, pe care ”anul” durează 11 zile
Nava misiunii Dart a percutat ţinta, asteroidul Dimorphos, care este satelitul unui asteroid mai mare numit Didymos. Dispozitivul NASA a reuşit astfel să-l deplaseze, reducându-i orbita cu 32 de minute, a declarat directorul agenţiei spaţiale, Bill Nelson, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.ro.
Este "un moment decisiv pentru apărarea planetei şi un moment decisiv pentru umanitate", a subliniat el.
Ar fi fost deja "considerat ca un succes imens" dacă (nava) ar fi redus orbita doar cu aproximativ 10 minute. Dar de fapt a redus-o cu 32 de minute", a adăugat Bill Nelson. Cu această misiune, "NASA a dovedit că putem apăra planeta", a spus el.
Dimorphos, situat la aproximativ 11 milioane de kilometri de Pământ în momentul impactului, are un diametru de aproximativ 160 de metri şi nu prezintă niciun pericol pentru planeta noastră.
Citește și: VIDEO Premieră! O navă spațială a pătruns în atmosfera Soarelui: “E un moment magnific pentru știință”
Dacă obiectivul rămâne relativ modest în comparaţie cu scenariile de dezastru ale filmelor ştiinţifico-fantastice precum "Armageddon", această misiune fără precedent de "apărare planetară", numita Dart (lance), este prima care testează o astfel de tehnică. Aceasta permite NASA să se antreneze în cazul în care un asteroid ar putea lovi Pamântul.
- Te-ar putea interesa si:
- Un comitet de la NASA organizează prima sa întrunire publică dedicată studierii OZN-urilor. Când va...
- Imagini din casa pe care NASA o va utiliza pentru a simula viaţa pe Marte. 4 persoane vor sta...
- Ingredientele pentru apariţia vieţii pe Pământ au venit din spaţiu, sugerează eşantioanele...