Blood,Sample,With,Bird,Flu,Positive

Oamenii de ştiinţă se tem că o pandemie de gripă aviară s-ar putea instala pe nesimţite

Gripa aviară, analize, laborator. Shutterstock

Oamenii de ştiinţă care urmăresc răspândirea gripei aviare sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de faptul că lacunele în monitorizare îi pot ţine cu câţiva paşi în urma momentului izbucnirii unei noi pandemii, potrivit interviurilor Reuters cu mai mult de o duzină de experţi importanţi.

Mulţi dintre aceştia monitorizează noul subtip de gripă aviară H5N1 la păsările migratoare din 2020. Dar răspândirea virusului la 129 de turme de vaci de lapte din 12 state americane semnalează o schimbare care ar putea face aduce virusul mai aproape de a deveni transmisibil între oameni. Infecţii au fost depistate şi la alte mamifere, de la alpaca la pisici de casă.

"Pare aproape ca o pandemie care se desfăşoară cu încetinitorul", a declarat Scott Hensley, profesor de microbiologie la Universitatea din Pennsylvania. "În acest moment, ameninţarea este destul de scăzută. dar asta s-ar putea schimba într-o clipă", avertizează el.

Citește și: Noi descoperiri despre boala Alzheimer dezvăluie efectul dezastruos al proteinelor toxice asupra celulelor creierului. Daunele pe care le provoacă proteina Tau

Cu cât avertizarea cu privire la un salt la om este mai timpurie, cu atât mai repede oficialii din domeniul sănătăţii mondiale pot lua măsuri pentru a proteja oamenii prin lansarea dezvoltării de vaccinuri, teste pe scară largă şi măsuri de izolare.

Monitorizarea federală a vacilor de lapte din SUA se limitează în prezent la testarea turmelor înainte ca acestea să fie transportate dintr-un stat în altul. Eforturile de testare ale statelor sunt inconsecvente, în timp ce testarea persoanelor expuse la bovinele bolnave este insuficientă, au declarat pentru Reuters oficiali guvernamentali din domeniul sănătăţii şi experţi în gripă pandemică.

"Trebuie să ştim care sunt fermele pozitive, câte dintre vaci sunt pozitive, cât de bine se răspândeşte virusul, cât timp rămân infectate aceste vaci, calea exactă de transmitere", subliniază virusologul olandez Ron Fouchier de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam.

Dr. Jeanne Marrazzo, director al Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din SUA, a declarat că monitorizarea în cazul oamenilor este "foarte, foarte limitată". Marrazzo a descris reţeaua de monitorizare a gripei umane pe care o are Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA drept "un mecanism pasiv de raportare şi prezentare". Departamentul american al Agriculturii este mai proactiv în testarea vacilor, dar nu face publice fermele afectate, a arătat ea.

Mai mulţi experţi au atras atenţia că abordările diferite ale agenţiilor de sănătate animală şi umană ar putea împiedica un răspuns mai rapid. "Dacă aş proiecta sistemul de la zero, aş avea o singură agenţie", a declarat Gigi Gronvall, expert în biosecuritate la Centrul Johns Hopkins pentru securitatea sănătăţii. "Acesta nu este singurul exemplu în care avem probleme de mediu sau din domeniul animaelor care cauzează probleme umane", menţionează expertul.

Un purtător de cuvânt al USDA a declarat că agenţia lucrează "non-stop" cu CDC şi alţi parteneri în cadrul unui "răspuns la nivelul întregului guvern", adăugând că cercetările în curs arată că "aprovizionarea cu alimente a Americii rămâne sigură, vacile bolnave se recuperează în general după câteva săptămâni, iar riscul pentru sănătatea umană rămâne scăzut".

APARIŢIA UNUI NOU VIRUS GRIPAL, PREVĂZUTĂ DE DOUĂ DECENII

Într-o declaraţie, CDC afirmă că "USDA şi departamentele de sănătate locale şi de stat din întreaga ţară se pregătesc de aproape două decenii pentru apariţia unui nou virus gripal şi monitorizează în permanenţă chiar şi cele mai mici modificări ale virusului".

Unele pandemii, inclusiv de COVID-19, apar cu puţine semne prealabile. În ultima pandemie de gripă, cauzată de H1N1 în 2009, virusul şi predecesorii săi s-au răspândit mai întâi printre animale timp de mai mulţi ani, arată Hensley, dar o mai mare monitorizare ar fi ajutat autorităţile sanitare să se pregătească.

Trei persoane din Statele Unite au fost testate pozitiv pentru gripa aviară H5N1 de la sfârşitul lunii martie, după ce au intrat în contact cu vacile, prezentând simptome uşoare. O persoană din Mexic a fost infectată cu o tulpină H5 separată, care nu a mai fost întâlnită anterior la om şi fără nicio expunere cunoscută la animale. Alte cazuri au fost raportate în India, China şi Australia, cauzate de tulpini diferite, potrivit News.ro. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă că riscul infectării cu H5N1 pentru oameni este scăzut, deoarece nu există dovezi de transmitere la om. Unele instrumente sunt disponibile în cazul în care acest lucru se schimbă, inclusiv cantităţi limitate de vaccin H5N1 existent şi medicamente antivirale precum Tamiflu. Există mecanisme de lansare a producţiei pe scară largă de teste, tratamente şi vaccinuri, dacă este necesar, a declarat Wenqing Zhang, şeful agenţiei ONU pentru gripă.

Citește și: Efectele periculoase ale scăderii bruște a temperaturilor asupra organismului. O diferenţă de 4 grade Celsius este amortizată în 10-12 zile

BIBLIOTECĂ DE PROTOTIPURI DE VACCINURI

Alţi experţi au declarat că există suficiente motive de îngrijorare pentru a începe să se pregătească pentru o potenţială răspândire la om, deşi factorii declanşatori - ca să fie nevoie de luarea de măsuri - diferă în funcţie de rolul jucat în răspuns, a declarat Richard Hatchett, director executiv al Coaliţiei pentru Inovaţii în Pregătirea Epidemică (CEPI). Organizaţia sa a acţionat din timp pentru finanţarea dezvoltării vaccinului COVID, iar în prezent poartă discuţii cu parteneri de cercetare în legătură cu H5N1.

CEPI îşi propune să creeze o bibliotecă de prototipuri de vaccinuri pentru agenţii patogeni cu potenţial pandemic. Acest lucru ar ajuta producătorii de medicamente să iniţieze producţia pe scară largă şi să distribuie vaccinuri acolo unde este necesar, în termen de 100 de zile de la apariţia unui focar.

Unele ţări iau măsuri pentru a proteja populaţia împotriva H5N1. Statele Unite şi Europa asigură doze de vaccin antigripal "pre-pandemic" care ar putea fi utilizate pentru grupurile cu risc ridicat, inclusiv lucrătorii agricoli sau de laborator. Se aşteaptă ca Finlanda să devină prima ţară care să vaccineze lucrătorii din fermele de animale cu blană şi de păsări, precum şi lucrătorii din domeniul sănătăţii animalelor.

Extinderea accesului la vaccinuri este, de asemenea, complexă, a declarat Zhang de la OMS. Producătorii de vaccinuri împotriva gripei potenţial pandemice fac vaccinuri împotriva gripei sezoniere şi nu le pot produce pe amândouă în acelaşi timp, a spus ea.

Având în vedere că majoritatea vaccinurilor antigripale sunt fabricate folosind virusuri cultivate în ouă, ar putea dura până la şase luni pentru a produce vaccinuri pandemice. Statele Unite sunt în discuţii cu Moderna pentru a utiliza tehnologia lor mai rapidă de ARNm pentru vaccinurile împotriva gripei pandemice.

Toţi experţii au recunoscut necesitatea de a găsi un echilibru între a acţiona rapid pentru a evita o ameninţare şi a reacţiona excesiv. "Dorim să emitem o notă de precauţie fără a spune că lumea este pe cale să se sfârşească", a declarat Wendy Barclay, un virusolog de la University College din Londra care cercetează gripa aviară pentru Agenţia de Securitate Sanitară din Regatul Unit.

Te-ar putea interesa si:
Virusul gripei aviare suferă modificări care ar putea creşte riscul transmiterii pe scară largă la...
OMS: Gripa aviară se adaptează la mamifere, dar încă este rară la oameni
China a detectat primul caz de gripă aviară H3NB la om. Această tulpină a infectat până acum doar...

Programul Zilei

Marți16.07
Miercuri17.07
Joi18.07
Vineri19.07
Sâmbătă20.07
Duminică21.07
Luni22.07
06:00 inaintea razboiului
06:50 Istoria pe numere
07:40 Odiseea mea greceasca
08:25 Civilizatii disparute
09:17 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR SARCOFAGUL GHICA
09:20 Spectaculoasa planeta albastra
10:15 Pe marginea prapastiei
11:05 Eclipsele de soare
11:51 Portrete noi
12:00 Descoperiri
12:52 Portrete noi
13:00 Arome din insula de sud a Noii Zeelande
13:53 Portrete noi
14:00 Povestiri stiintifice
14:25 Povestiri stiintifice
14:50 O lume ciudata
15:00 Titanic: povesti din adancuri
15:45 Curiozitati
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:47 Spatiul si lacomia umana
17:00 Vacanta raw
17:25 Vacanta raw
17:50 Ultimele descoperiri
18:00 Istoria pe numere
18:46 O lume ciudata
19:00 Odiseea mea greceasca
19:45 Spatiul si lacomia umana
20:00 Civilizatii disparute
20:53 Digi Portret - Razvan Suma
21:00 Spectaculoasa planeta albastra
21:52 Digi portret: ANDREEA BORTUN
22:00 Universul
22:54 Portrete noi
23:00 inaintea razboiului
23:45 Povesti din stiinta
00:55 Descoperiri
01:47 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR BRATARILE DACICE
01:50 Arome din insula de sud a Noii Zeelande
02:45 Povestiri stiintifice
03:10 Povestiri stiintifice
03:35 Titanic: povesti din adancuri
04:20 Cele mai pitoresti rauri din lume
05:07 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR COIF COTOFENEsTI
05:10 Vacanta raw
05:35 Vacanta raw
06:00 inaintea razboiului
06:45 Istoria pe numere
07:35 Odiseea mea greceasca
08:20 Civilizatii disparute
09:15 Spectaculoasa planeta albastra
10:10 Universul
11:05 Nasterea sistemului solar
11:36 Un infinit de curcubeie
12:00 Descoperiri
12:54 Portrete noi
13:00 Arome din Provence
13:53 Digi Portret - Stefan Caltia
14:00 Locul favorit al lui Stephen Hawking
14:30 Locul favorit al lui Stephen Hawking
15:00 Titanic: povesti din adancuri
15:45 O lume ciudata
16:00 Dezastre naturale
16:47 Spatiul si lacomia umana
17:00 Vacanta raw
17:25 Vacanta raw
17:50 Ultimele descoperiri
18:00 Istoria pe numere
18:46 O lume ciudata
19:00 Odiseea mea greceasca
19:47 Iluzii
20:00 Civilizatii disparute
20:53 Digi Portret - Dan Dinu
21:50 Curiozitati
22:00 Lacurile lui Simon Reeve
23:00 inaintea razboiului
23:50 Ce se intampla cu epava Titanic
00:45 Descoperiri
01:40 Arome din Provence
02:35 Locul favorit al lui Stephen Hawking
03:05 Locul favorit al lui Stephen Hawking
03:35 Titanic: povesti din adancuri
04:20 Dezastre naturale
05:10 Vacanta raw
05:35 Vacanta raw
06:00 inaintea razboiului
06:50 Istoria pe numere
07:40 Odiseea mea greceasca
08:30 Civilizatii disparute
10:15 Lacurile lui Simon Reeve
11:20 Locuitorii din casa noastra
11:46 Curiozitati
12:00 Descoperiri
12:53 Digi Portret - Alexandru Ciubotariu
13:00 Arome din Romania
14:00 Locul favorit al lui Stephen Hawking
14:30 Misterul avionului prabusit
15:00 Titanic: povesti din adancuri
15:45 O lume ciudata
16:00 Dezastre naturale
16:48 Iluzii
17:00 Vacanta raw
17:25 Vacanta raw
17:50 Curiozitati
18:00 Istoria pe numere
18:46 O lume ciudata
19:00 Odiseea mea greceasca
19:46 Iluzii
20:00 Civilizatii disparute
20:53 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
21:00 Constructii gigantice
21:49 Ultimele descoperiri
22:00 Lacurile lui Simon Reeve
23:00 Secretele istoriei
00:50 Locuitorii din casa noastra
01:17 Ultimele descoperiri
01:40 Arome din Romania
02:35 Locul favorit al lui Stephen Hawking
03:05 Misterul avionului prabusit
03:35 Titanic: povesti din adancuri
04:20 Dezastre naturale
05:10 Vacanta raw
05:35 Vacanta raw
06:00 Secretele istoriei
07:50 Odiseea mea greceasca
08:40 Civilizatii disparute
09:35 Constructii gigantice
10:25 Lacurile lui Simon Reeve
11:25 Ultimele descoperiri
11:50 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
12:00 Descoperiri
12:54 Digi Portret - Constantin Dumitriu
13:00 Arome din Sankt Petersburg
13:53 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
14:00 New York City
14:25 New York City
14:53 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
15:00 Noii oameni
15:50 O lume ciudata
16:00 Dezastre naturale
16:47 Iluzii
17:00 Vacanta raw
17:25 Vacanta raw
17:50 Ultimele descoperiri
18:00 Istoria pe numere
18:46 O lume ciudata
18:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR PIETROASELE
19:00 Odiseea mea greceasca
19:45 Iluzii
19:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR HINOVA
20:00 Civilizatii disparute
20:54 Digi Portret - Wargha Enayati
21:00 DIGIPEDIA
21:35 Cum sa devii martian
22:00 Misiunea secreta a lui Hitler
22:49 Digi Portret - Justin Ionescu
22:55 America salbatica
23:50 Ultimele descoperiri
00:15 VOCILE OPEREI
00:42 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR APAHIDA
00:45 Descoperiri
01:40 Arome din Sankt Petersburg
02:35 New York City
03:00 New York City
03:27 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR COROANELE REGALE
03:30 Noii oameni
04:20 Dezastre naturale
05:10 Vacanta raw
05:35 Vacanta raw
06:00 Misiunea secreta a lui Hitler
06:50 Istoria pe numere
07:40 Odiseea mea greceasca
08:25 Civilizatii disparute
09:20 DIGIPEDIA
09:55 Cum sa devii martian
10:15 America salbatica
11:08 Miniversul
12:00 Descoperiri
12:52 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
13:00 Arome din Sardinia
14:00 New York City
14:25 New York City
15:00 Noii oameni
15:48 O lume ciudata
16:00 Dezastre naturale
16:48 Iluzii
17:00 Vacanta raw
17:25 Vacanta raw
17:50 Ultimele descoperiri
18:00 Istoria pe numere
18:46 O lume ciudata
19:00 Odiseea mea greceasca
19:46 Iluzii
20:00 Civilizatii disparute
20:54 decembrie
21:00 Drumul
21:52 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
22:00 Misiunea secreta a lui Hitler
22:55 America salbatica
23:50 Miniversul
00:45 Descoperiri
01:37 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR RESTAURARE PISTOL
01:40 Arome din Sardinia
02:35 New York City
03:00 New York City
03:30 Noii oameni
04:20 Dezastre naturale
05:10 Vacanta raw
05:35 Vacanta raw
06:00 Misiunea secreta a lui Hitler
06:50 Istoria pe numere
07:40 Odiseea mea greceasca
08:30 Civilizatii disparute
09:25 Drumul
10:17 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR RESTAURARE CERAMICA
10:20 America salbatica
11:15 Ultimele descoperiri
11:44 Ultimele descoperiri
12:00 Descoperiri
13:00 Arome din India de Sud
13:53 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
14:00 New York City
14:25 New York City
15:00 Noii oameni
15:48 O lume ciudata
16:00 Dezastre naturale
16:48 Iluzii
17:00 Vacanta raw
17:25 Vacanta raw
17:50 Ultimele descoperiri
18:00 Secrete de muzeu
18:46 Ultimele descoperiri
19:00 Odiseea mea greceasca
19:46 Iluzii
19:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 1
20:00 Civilizatii disparute
20:53 Digi portret: RAZVAN POPOVICI
21:00 Drumul
21:53 decembrie
22:00 Lacurile lui Simon Reeve
23:00 Secretele istoriei
00:52 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 2
00:55 Ultimele descoperiri
01:24 Ultimele descoperiri
01:40 Arome din India de Sud
02:35 New York City
03:00 New York City
03:30 Noii oameni
04:20 Dezastre naturale
05:10 Vacanta raw
05:35 Vacanta raw
06:00 Secretele istoriei
07:52 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR SARCOFAGUL GHICA
07:55 Odiseea mea greceasca
08:45 Civilizatii disparute
09:40 Drumul
10:35 Lacurile lui Simon Reeve
11:40 Ultimele descoperiri
12:00 Descoperiri
12:53 decembrie
13:00 Arome din Sudan
13:54 decembrie
14:00 New York City
14:25 New York City
15:00 Istoria transformarii
15:52 Filler Asteroizi 1
15:57 Filler Asteroizi 2
16:00 Dezastre naturale
16:48 Iluzii
17:00 Vacanta raw
17:25 Vacanta raw
17:50 Ultimele descoperiri
18:00 Secrete de muzeu
18:46 Ultimele descoperiri
19:00 Odiseea mea greceasca
19:46 Iluzii
20:00 Inginerie pentru viitor
21:00 Spectaculoasa planeta albastra
22:00 Pe marginea prapastiei
22:55 Secretele istoriei
00:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR BRATARILE DACICE
01:00 Ultimele descoperiri
01:19 Ultimele descoperiri
01:35 Arome din Sudan
02:30 New York City
02:55 New York City
03:25 Istoria transformarii
04:20 Dezastre naturale
05:10 Vacanta raw
05:35 Vacanta raw

Partenerii noștri

Cancer pancreatic

Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de cancer

Oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire ADN crucială, care ar putea ajuta la vindecarea unuia...