O planeta nou descoperita ofera indicii cu privire la viitorul Sistemului Solar dupa ce Soarele va “muri”, scrie BBC News.
Astronomii au observat o planeta gigant ce orbiteaza in jurul unei pitice albe (obiectul stelar mic si dens in care se transforma o stea dupa ce si-a consumat toata energia nucleara). E prima dovada directa ca planetele pot supravietui procesului cataclismic ce creeaza o pitica alba. Detaliile descoperirii au aparut in jurnalul Nature.
Citeste si: Cum arata rasaritul pe planeta Marte
Sistemul Solar se va schimba in aproximativ 6 miliarde de ani atunci cand Soarele, o stea medie, va creste de 200 de ori mai mare decat marimea actuala. In aceasta faza, steaua va deveni un gigant rosu.
Pe masura ce va creste, va inghiti si distruge Pamantul inainte sa se prabuseasca intr-un mic nucleu (o pitica alba).
Citeste si: Vehiculul Curiosity a descoperit fluctuatii neobisnuite de oxigen pe Marte
Cercetatorii au descoperit ca pitica alba, aflata la 2.000 de ani-lumina de Pamant, se afla in apropierea unei planete de marimea lui Neptun.
“Pitica alba pe care am observat-o are o temperatura de aproximativ 30.000 de grade Celsius. Daca o comparam cu Soarele, care are in jur de 6.000, e de 5 ori mai fierbinte. Asta inseamna ca va produce mai multa radiatie UV decat Soarele,” a declarat dr. Christopher Manser, din cadrul Universitatii din Warwick.
“Fortele gravitationale sunt foarte mari, asa ca daca un corp, precum un asteroid, se apropie prea mult de o pitica alba, gravitatie e atat de puternica incat asteroidul va fi spintecat,” a continuat el.
Planeta gigant isi pierde din atmosfera din cauza stelei si lasa o urma ca de cometa. Pitica alba bombardeaza planeta cu fotoni de inalta energie si trage gazele catre ea la un ritm de 3.000 de tone/secunda.
Ce se va intampla cu Sistemul Solar atunci cand va "muri" Soarele
Cercetatorii au folosit Telescopul din Chile pentru a aduna datele. Ei vor sa studieze pitica alba in continuare pentru a vedea ce s-ar putea intampla in Sistemul Solar atunci cand va “muri” Soarele.
Citeste si: Misiunile Voyager au surprins un “tsunami” de activitate solara. Ce au descoperit cercetatorii
“Atunci cand Soarele va atinge faza de gigant rosu, se va extinde pana la orbita Pamantului. Mercur, Venus si destul de mult din Pamant vor fi inghitite de Soare. Marte, insa, centura de asteroizi, Jupiter si celelalte planete din Sistem Solar isi vor extinde orbitele pe masura ce Soarele pierde din masa pentru ca nu va avea aceeasi forta gravitationala asupra acelor planete,” a continuat Manser.
Citeste si: Cat dureaza o zi pe planeta Saturn
“La un moment dat, Soarele va deveni o pitica alba si va avea in continuare Marte, centura de asteroizi si Jupiter in orbita sa. Pe masura ce planetele orbiteaza, se vor risipi si vor fi aruncate in pitica alba.”
Atunci cand Soarele va deveni o pitica alba, radiatia emisa va fi destul de puternica pentru a evapora atmosfera planetelor Jupiter, Saturn si Uranus.
- Te-ar putea interesa si:
- Peste 70% din suprafaţa Pământului a devenit „permanent mai aridă”
- Cum a ajuns apa pe Terra? Cea mai nouă teorie a cercetătorilor
- NASA: Soarele a atins „perioada de maximum solar”