Cercetatorii au descoperit cel mai vechi material de pe Terra observat pana acum. Materialul a aparut pe planeta noastra in 1960, insa e mult mai vechi, scrie BBC.
Cercetatorii au gasit particule de praf cu varsta de 7.5 miliarde de ani, intr-un meteorit ce a cazut pe Terra in anii 1960.
Citeste si: Astronautii NASA care ar putea ajunge pe Marte! Cine sunt cele 13 “Testoase”
Cele mai vechi particule s-au format in stele ce au aparut inaintea Sistemului Solar. Cercetatorii au descris descoperirea lor intr-un studiu publicat in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.
Atunci cand stelele mor, particulele ce se formeaza in interiorul lor sunt aruncate in spatiu si sunt incorporate in noi stele, planete, sateliti si meteoriti.
Citeste si: Un adolescent a descoperit o planeta de 6.9 ori mai mare decat Pamantul in a treia zi de stagiu la NASA
“Sunt exemple solide de stele, praf de stele adevarat,” a declarat conducatorul studiului, Philipp Heck, din cadrul Universitatii din Chicago.
Echipa de cercetatori din SUA si Elvetia a analizat 40 de particule pre-solare din interiorul meteoritului Murchison, ce a cazut in Australia in 1969.
Citeste si: Cercetatorii au descoperit o vasta “cresa de stele” in galaxia noastra
“Initial am zdrobit fragmentele meteoritului intr-o pudra,” a declarat co-autoarea studiului, Jennika Greer, din cadrul Universitatii din Chicago. “Dupa ce toate piesele au fost segregate, e un fel de pasta cu o caracteristica intepatoare - miroase a unt de arahide stricat.”
Citeste si: O noua planeta potential locuibila a fost descoperita la 100 de ani lumina de Sistemul nostru solar
Pasta a fost dizolvata in acid, ceea ce a lasat in urma doar praful de stele. Pentru a vedea cat de vechi sunt particulele, cercetatorii au verificat expunerea lor la raze cosmice in spatiu. Majoritatea aveau varsta cuprinsa intre 4.6 si 4.9 miliarde de ani (Soarele are 4.6 miliarde de ani si Pamantul 4.5). Cele mai vechi aveau varsta de 7.5 miliarde de ani.
- Te-ar putea interesa si:
- O posibilă planetă oceanică, la „doar” 48 de ani-lumină de Pământ
- Planeta Marte este bombardată de meteoriţi aproape în fiecare zi
- Durata zilelor s-ar putea modifica: rotaţia nucleului intern al Pământului începe să încetinească...