Alzheimer,Awareness,Day,,Dementia,Diagnosis,,Parkinson´s,Disease,,Memory,Loss,Disorder,

Tratamentele anti-îmbătrânire pot întineri şoarecii, dar vor funcţiona şi la oameni?

Creier, îmbătrânire. Shutterstock

Celulele senescente alimentează procesul de îmbătrânire a organismului, iar oamenii de ştiinţă dezvoltă tratamente pentru a le anihila.

La spitalul de cercetare pentru copii St Jude din Memphis, Statele Unite, este în curs de desfăşurare un studiu clinic neobişnuit care, dacă va avea succes, ar putea avea ramificaţii mai largi pentru domeniul vast al bolilor cronice legate de vârstă.

La prima vedere, supravieţuitorii cancerului pediatric pot părea o populaţie neobişnuită pentru studiul îmbătrânirii, dar, după cum explică dr. Greg Armstrong, cercetător principal în cadrul studiului, „ştim acum că aceştia reprezintă un grup de persoane care îmbătrânesc neobişnuit de repede".

Pentru că, deşi chimioterapiile şi radioterapiile moderne au devenit din ce în ce mai eficiente în vindecarea cancerelor infantile, acest lucru are un cost mare, din cauza impactului coroziv al acestor tratamente asupra organismului acestor copii, lucru care devine mai evident atunci când aceştia ajung la vârsta mijlocie.

„Dintre aceşti copii, 85% îşi vor învinge cancerul, dar este o victorie cu un cost”, spune Armstrong. „Ştim că aceşti copii vor avea o durată de viaţă mai scurtă. Ei mor adesea tineri din cauza unor boli cronice precum bolile de inimă, AVC (accidente vasculare cerebrale) sau cancere secundare care apar mult mai devreme”.

În urmă cu aproximativ un deceniu, oamenii de ştiinţă au descoperit că acest lucru este determinat de faptul că pacienţii oncologici pediatrici îmbătrânesc mult mai repede decât vârsta lor cronologică.

În special, acest lucru se reflectă nu doar în biologia lor, ci şi în fragilitatea fizică. Atunci când dr. Kirsten Ness, fizioterapeut şi epidemiolog la spitalul St Jude, a evaluat un grup de supravieţuitori de cancerului în copilărie cu vârste cuprinse între 24 şi 41 de ani, a observat că, în ceea ce priveşte funcţia cardiacă, flexibilitatea, capacitatea respiratorie şi amplitudinea mişcărilor, aceştia semănau cu oameni cu zeci de ani mai în vârstă.

„Am arătat că, la 30 de ani, aceşti pacienţii au o fragilitate fiziologică care seamănă cu cea a oamenilor de 70-80 de ani şi care se agravează în timp”, spune Ness citat de The Guardian, transmite News.ro.

Ce este senescența

Cauza care stă la baza acestei situaţii este senescenţa, o stare în care celulele încetează să se mai dividă în mod normal, ci pur şi simplu persistă, refuzând să moară. Din cauza acestei calităţi, celulele senescente au fost uneori descrise ca „celule zombie” şi sunt considerate în prezent ca o forţă motrice şi o reflectare a îmbătrânirii. De-a lungul vieţii, corpul uman suferă daune din ce în ce mai mari care, la rândul lor, fac ca multe dintre celulele din organism, distribuite în tot corpul, să devină mai susceptibile de a deveni senescente.

În cazul supravieţuitorilor cancerului în copilărie, se pare că tratamentele radicale la care au fost supuşi la o vârstă fragedă îi lasă cu o populaţie anormal de mare de celule senescente, care în mod normal s-ar acumula în decenii.

Cercetătorii explică faptul că acest lucru determină pierderea funcţiilor şi riscul de îmbolnăvire, şi nu numai pentru că celulele senescente încetează să mai funcţioneze aşa cum ar face-o în mod normal. De asemenea, aceste generează un flux de molecule inflamatorii, cunoscut sub numele de fenotip secretor asociat senescenţei (SASP). „Dacă ne uităm la datele de la supravieţuitorii cancerului din copilărie, putem vedea că au această inflamaţie de grad scăzut”, spune dr. Ness. „Şi astfel nu se simt bine, nu se mişcă bine”.

Un pas timid

În ultimul deceniu, interesul a crescut constant pentru o clasă de medicamente cunoscute sub denumirea de senolitice, numite astfel deoarece s-au dovedit capabile să elimine celulele senescente la şoareci prin dezactivarea anumitor căi, determinându-le să se autodistrugă.

Unul dintre cele mai bine studiate senolitice este de fapt un medicament de chimioterapie numit dasatinib, în timp ce altele includ substanţele chimice naturale quercetin şi fisetin, care se găsesc în diferite fructe şi legume.

Acum, dr. Armstrong desfăşoară un studiu cu 50-60 de supravieţuitori ai cancerului în copilărie cu semne de fragilitate, împreună cu markeri sanguini care indică o cantitate semnificativă de senescenţă. În vârstă medie de aproximativ 40 de ani, participanţii vor primi doze orale fie de dasatinib şi quercetină, fie de fisetină, pentru a vedea dacă acestea le pot îmbunătăţi funcţia fizică pe parcursul a şase luni. Aceste persoane vor fi apoi urmărite la fiecare cinci ani pentru a evalua dacă acest tratament poate contribui la prelungirea speranţei lor de viaţă.

Pentru cercetătorii din domeniul îmbătrânirii din întreaga lume, aceste date reprezintă un prim pas timid spre a indica dacă senoliticele ar putea fi utilizate într-o zi ca modalitate de prelungire a duratei de viaţă sănătoase la toţi adulţii în vârstă.

La conferinţa British Society for Research on Ageing (Societatea Britanică pentru Cercetarea Îmbătrânirii) din septembrie, dr. Johannes Grillari, director al Institutului Ludwig Boltzmann de traumatologie din Viena, a discutat despre viitorul senoliticelor în faţa unui public de gerontologi.

După cum a explicat Grillari, în timp ce oamenii de ştiinţă continuă să evalueze profilul de siguranţă pe termen lung al acestor medicamente, acestea vor fi utilizate în principal în studiile efectuate pe pacienţii cu boli avansate, unde acumularea de celule senescente este considerată a fi un factor care contribuie semnificativ.

Totul ţine de raportul risc-beneficiu, iar dacă vremi să le administrăm unor persoane sănătoase, atunci riscul trebuie să fie aproape de zero”, a declarat ulterior dr. Grillari pentru Observer.

Dar promisiunea este că aceste celule par să fie un numitor comun în toate bolile asociate vârstei care au fost analizate vreodată: boli cardiovasculare, boli neurodegenerative, boli musculo-scheletice, fibroză pulmonară, boli renale cronice, iar dacă se folosesc senolitice, se observă că inflamaţia dispare şi capacitatea de regenerare a ţesutului înconjurător este restabilită - cel puţin la şoareci.

Pe baza a zeci de studii preclinice în care rozătoarele au fost manipulate pentru a dezvolta diverse boli cronice înainte de a fi vindecate, senoliticele încep acum să ajungă la oameni.

Datele de până acum sunt limitate, dar sunt în curs de desfăşurare studii clinice pentru a vedea dacă dasatinib şi quercetina pot modula progresia bolii la pacienţii aflaţi în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer, în timp ce aceeaşi combinaţie s-a dovedit anterior că ameliorează unele disfuncţii fizice la persoanele cu boli pulmonare cronice.

Dr. Greg Armstrong de la spitalul de cercetare pentru copii St Jude din Memphis conduce un studiu care speră să prelungească speranţa de viaţă a supravieţuitorilor cancerului la copii.

Grillari - care este, de asemenea, co-fondator al Rockfish Bio, o companie care a dezvoltat propriul senolitic - speră acum să lanseze studii în alte stări de boală, precum şi să utilizeze senoliticul companiei pentru a încerca să întinerească organele de la donatori mai în vârstă. În timp ce orientările din prezent spun că nu există o limită de vârstă pentru a deveni donator de organe, cercetările au arătat anterior că primitorii de organe donate de persoanele de peste 60 de ani tind să aibă rezultate mai slabe, deoarece este mai probabil ca organul să aibă leziuni existente, în timp ce rata de respingere este, de asemenea, mult mai mare.

„A existat un studiu în anii 2000 care a arătat că, cu cât există mai multe celule senescente într-un organ uman transplantat, cu atât rezultatul transplantului este mai rău”, spune dr. Grillari. Deoarece celulele senescente sunt pro-inflamatorii, ele atacă sistemul imunitar al primitorilor şi par să atace mai frecvent organul donatorului. Speranţa este că senoliticele pot ajuta, deoarece organele de transplant renal, de exemplu, sunt atât de rare, a mai explicat medicul.

Toate aceste studii vor furniza mai multe date privind siguranţa şi eficacitatea diferitelor senolitice, în timp ce multe altele continuă să se concentreze asupra potenţialului lor beneficiu la persoanele relativ tinere cu boli avansate.

Agenţiile guvernamentale olandeze finanţează un studiu în cadrul căruia medicamentele dasatinib şi quercetină vor fi oferite pacienţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani cu diagnosticul de boală hepatică steatotică asociată disfuncţiei metabolice (MASLD), cunoscută anterior sub numele de boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD), o boală cronică legată de alimentaţie în care se crede că celulele senescente provoacă fibroză sau cicatrizare în întregul organ, afectând capacitatea acestuia de a funcţiona. Potrivit dr. Stijn Meijnikman, medic gastroenterolog şi hepatolog care conduce studiul, speranţa este că eliminarea acestor celule va permite ficatului să se repare.

Te-ar putea interesa si:
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea. Observațiile cercetătorilor în urma unui nou...
Rezultatele unui nou studiu arată „cât de complicată este îmbătrânirea”. Cea mai nouă descoperire a...
Celule musculare umane, lansate în spaţiu într-un experiment ce le-ar putea asigura oamenilor vieţi...

Programul Zilei

Miercuri02.07
Joi03.07
Vineri04.07
Sâmbătă05.07
Duminică06.07
Luni07.07
Marți08.07
06:00 Viata in salbaticie
07:40 O noua perspectiva
08:30 Joanna Lumley: pe urma condimentelor
09:20 Creierul tau
10:15 Mongolia lui Ginghis Han
11:05 O plimbare prin Australia
11:55 Film de calatorie
12:10 Film de calatorie
12:25 Inginerie de varf
13:20 Cele mai mari orase ale lumii
14:15 Din interiorul fabricii
15:16 Film de calatorie
15:30 Cum sa traiesti peste 100 de ani
16:30 Luptatorii aerului
17:20 Lumea vazuta de sus
17:45 Lumea vazuta de sus
18:55 Film de calatorie
19:10 O noua perspectiva
19:55 Film de calatorie
20:10 Joanna Lumley: pe urma condimentelor
21:00 Creierul tau
22:00 Vase de razboi
22:45 Film de calatorie
23:00 Cele mai periculoase sosele
23:45 Secretele istoriei
01:30 Cele mai mari orase ale lumii
02:21 FILLER DIGIPEDIA SF VS REALITATE
02:25 Din interiorul fabricii
03:30 Cum sa traiesti peste 100 de ani
04:25 Luptatorii aerului
05:10 Lumea vazuta de sus
05:35 Lumea vazuta de sus
06:00 Cele mai periculoase sosele
07:35 O noua perspectiva
08:25 Joanna Lumley: pe urma condimentelor
09:15 Creierul tau
10:10 Vase de razboi
10:55 O plimbare prin Australia
11:45 Film de calatorie
12:00 Film de calatorie
12:25 Inginerie de varf
13:20 Cele mai mari orase ale lumii
14:11 FILLER DIGIPEDIA SF VS REALITATE
14:15 Din interiorul fabricii
15:15 Film de calatorie
15:30 Cum sa traiesti peste 100 de ani
16:30 Luptatorii aerului
17:20 Lumea vazuta de sus
17:45 Lumea vazuta de sus
18:55 Film de calatorie
19:10 O noua perspectiva
19:55 Film de calatorie
20:10 Joanna Lumley: pe urma condimentelor
21:00 Supermasini
21:45 Film de calatorie
22:00 Viata in salbaticie
22:55 Mongolia lui Ginghis Han
23:45 Secretele istoriei
01:30 Cele mai mari orase ale lumii
02:21 Filler Digipedia Special Tg. Jiu 2
02:25 Din interiorul fabricii
03:30 Cum sa traiesti peste 100 de ani
04:25 Luptatorii aerului
05:10 Lumea vazuta de sus
05:35 Lumea vazuta de sus
06:00 Viata in salbaticie
07:40 O noua perspectiva
08:30 Joanna Lumley: pe urma condimentelor
09:20 Supermasini
10:06 FILLER DIGIPEDIA SF VS REALITATE
10:10 Mongolia lui Ginghis Han
11:00 O plimbare prin Australia
11:50 Film de calatorie
12:05 Film de calatorie
12:25 Inginerie de varf
13:20 Cele mai mari orase ale lumii
14:11 Filler Digipedia Special Tg. Jiu 2
14:15 Din interiorul fabricii
15:15 Film de calatorie
15:30 Cum sa traiesti peste 100 de ani
16:30 Luptatorii aerului
17:20 Lumea vazuta de sus
17:45 Lumea vazuta de sus
18:55 Film de calatorie
19:10 O noua perspectiva
19:55 Film de calatorie
20:10 Joanna Lumley: pe urma condimentelor
21:00 DIGIPEDIA
21:30 Vacanta raw
22:00 Vase de razboi
22:50 Film de calatorie
23:05 Cele mai periculoase sosele
23:50 Secretele istoriei
01:40 Cele mai mari orase ale lumii
02:30 Din interiorul fabricii
03:30 Cum sa traiesti peste 100 de ani
04:25 Luptatorii aerului
05:10 Lumea vazuta de sus
05:35 Lumea vazuta de sus
06:00 Cele mai periculoase sosele
07:30 O noua perspectiva
08:20 Joanna Lumley: pe urma condimentelor
09:10 DIGIPEDIA
09:40 Vacanta raw
10:05 Vase de razboi
10:55 O plimbare prin Australia
11:45 Film de calatorie
12:00 Film de calatorie
12:15 Digi Portret - Radu Gologan
12:25 Inginerie de varf
13:20 Cele mai mari orase ale lumii
14:11 Filler Digipedia Specia
14:15 Din interiorul fabricii
15:16 Film de calatorie
15:30 Cum sa traiesti peste 100 de ani
16:30 Luptatorii aerului
17:20 Lumea vazuta de sus
17:45 Lumea vazuta de sus
19:03 Digi Portret - Razvan Penescu
19:10 O noua perspectiva
19:56 Film de calatorie
20:10 Joanna Lumley: Marea Britanie
21:00 Testul poligraf
21:55 Viata in salbaticie
22:50 Mongolia lui Ginghis Han
23:40 Secretele istoriei
02:09 Film de calatorie
02:25 Din interiorul fabricii
03:26 Filler Digipedia Specia
03:30 Cum sa traiesti peste 100 de ani
04:22 Filler Digipedia Special Tg. Jiu
04:25 Luptatorii aerului
05:10 Lumea vazuta de sus
05:35 Lumea vazuta de sus
06:00 Viata in salbaticie
07:50 O noua perspectiva
08:40 Joanna Lumley: Marea Britanie
09:30 Testul poligraf
10:25 Mongolia lui Ginghis Han
11:15 O plimbare prin Australia
12:02 Filler Digipedia Special Tg. Jiu
12:05 Film de calatorie
12:19 Digi Portret - Catalin Cirstoveanu
12:25 Inginerie de varf
13:20 Cele mai mari orase ale lumii
14:11 Filler Digipedia Specia
14:15 Din interiorul fabricii
15:15 Film de calatorie
15:30 Cum sa traiesti peste 100 de ani
16:22 Portrete noi
16:30 Luptatorii aerului
17:14 Portrete noi
17:20 Lumea vazuta de sus
17:45 Lumea vazuta de sus
19:03 Digi Portret - Mihaela Glavan
19:10 O noua perspectiva
19:55 Film de calatorie
20:10 Joanna Lumley: Marea Britanie
21:00 Supermasini
21:45 Film de calatorie
22:00 Adevarul despre grasime
22:54 Portrete noi
23:00 Cele mai periculoase sosele
23:45 Secretele istoriei
01:30 Insulele
02:25 Din interiorul fabricii
03:30 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
04:25 Luptatorii aerului
05:10 stiinta bate fictiunea
05:35 stiinta bate fictiunea
06:00 Cele mai periculoase sosele
07:40 O noua perspectiva
08:26 Filler Digipedia Specia
08:30 Joanna Lumley: Marea Britanie
09:20 Supermasini
10:10 Adevarul despre grasime
11:05 O plimbare prin Australia
11:52 FILLER DIGIPEDIA SF VS REALITATE
11:55 Film de calatorie
12:10 Film de calatorie
12:25 Minuni naturale
13:20 Insulele
14:15 Din interiorul fabricii
15:16 Film de calatorie
15:30 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
16:23 Digi Portret - Ionut Budisteanu
16:30 Luptatorii aerului
17:20 stiinta bate fictiunea
17:45 stiinta bate fictiunea
18:54 Film de calatorie
19:10 O noua perspectiva
19:55 Film de calatorie
20:10 Joanna Lumley: Marea Britanie
21:00 Lucy Worsley investigheaza
21:55 Marile imperii ale antichitatii
22:45 Film de calatorie
23:00 Cele mai periculoase sosele
23:50 Secretele istoriei
00:35 Minuni naturale
01:30 Insulele
02:25 Din interiorul fabricii
03:30 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
04:25 Luptatorii aerului
05:10 stiinta bate fictiunea
05:35 stiinta bate fictiunea
06:00 Cele mai periculoase sosele
07:30 O noua perspectiva
08:20 Joanna Lumley: Marea Britanie
09:10 Lucy Worsley investigheaza
10:05 Marile imperii ale antichitatii
10:55 O plimbare prin Australia
11:45 Film de calatorie
12:00 Film de calatorie
12:16
12:20
12:25 Minuni naturale
13:20 Insulele
14:15 Din interiorul fabricii
15:16 Portrete noi
15:23 Portrete noi
15:30 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
16:23 Portrete noi
16:30 Luptatorii aerului
17:20 stiinta bate fictiunea
17:45 stiinta bate fictiunea
18:54 Film de calatorie
19:10 O noua perspectiva
19:55 Film de calatorie
20:10 Legenda vs contemporan
21:00 stiinta succesului
21:53 Digi Portret - Razvan Suma
22:00 Ecouri din trecut
22:30 Ecouri din trecut
23:00 Cele mai periculoase sosele
23:45 Viitorul cu 5G
01:35 Insulele
02:30 Din interiorul fabricii
03:30 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
04:25 Luptatorii aerului
05:10 stiinta bate fictiunea
05:35 stiinta bate fictiunea

Partenerii noștri

vise, somn

Ce se întâmplă în creier când dormim? Funcțiile ascunse ale viselor. Ce spun cele mai noi cercetări despre somn

Visul rămâne unul dintre cele mai fascinante mistere ale minții umane. Ce rol are în consolidarea...