Oceanografii au făcut recent o descoperire spectaculoasă în largul coastelor chiliene - un munte submarin de 3.109 metri, relatează CNN.
Acest munte, situat la Oceanul Pacific, face parte dintr-un lanţ submarin - Dorsala Nazca.
El a fost descoperit de o echipă de la Schmidt Ocean Institute, în cursul unei expediţii de 28 de zile, în această vară, la bordul navei de cercetare Falkor.
Specii rare
Bathyphysa siphonophore (AKA flying spaghetti monster) spotted in the #NazcaHighSeas! This is a carnivorous colonial organism composed of multicellular units; each zooid performs a job — reproduction, digestion, floatation, & body positioning. Talk about teamwork! pic.twitter.com/MAkZ0OAZBw
— Schmidt Ocean (@SchmidtOcean) August 26, 2024
Cu ajutorul unui sistem sonar, cercetătorii au cartografiat acest munte.
”Undele sonore coboară în adânc şi se întorc la suprafaţă, iar noi măsurăm timpul de care au nevoie pentru a reveni. Acest lucru ne dă o ideea foarte bună (despre fundul marin)”, declară directoarea executivă a Institutului, Jyotika Virmani, potrivit News.ro.
Însă acest munte nu este doar un vârf impresionant.
Explorarea a relevat o biodiversitate fascinantă în zonă, mai ales un calamar Promachoteuthis - filmat pentru prima oară - şi o caracatiţă albă supranumită ”Casper ” din cauza înfăţişării sale fantomatice.
Cercetătorii au observat de asemenea sifonofore Bathyphysa, supranumite ”flying spaghetti monster”.
Trei expediții
Aceste descoperiri au fost făcute într-o serie de trei expediţii realizate în 2024.
The underwater mountains comprising the Nazca and Salas y Gómez Ridges host amazingly diverse life forms. The #NazcaHighSeas expedition brought a team of scientists to map the area & characterize the biodiversity there. Watch the full video: https://t.co/lduHPHEj2u pic.twitter.com/NQ3svUZF5G
— Schmidt Ocean (@SchmidtOcean) August 12, 2024
Ele au permis cartografierea a 25 de munţi submarini şi descoperirea a peste 170 de specii noi.
Aceste activităţi fac parte din Ocean Census, un proiect care vizează să identifice 100.000 de specii marine în următorii zece ani.
Cercetătorii speră ca descoperirile lor să favorizeze crearea primei zone marine protejate în ape internaţionale, susţinită de un tratat adoptat de ONU în 2023.
Până în prezent, doar 26% dintre fundurile marine au fost cartografiate în mod detaliat, în pofifda faptului că ele acoperă 71% din suprafaţa Terrei.
- Te-ar putea interesa si:
- Un alpinist japonez de 90 de ani a ajuns în vârful Muntelui Fuji cu ajutorul unui scaun cu rotile
- Shehroze Kashif, un pakistanez de 19 ani, cea mai tânără persoană care a escaladat vârful K2. A...