Climate,Change,Dying,Earth

Martie 2024, a zecea lună consecutivă cu recorduri de căldură. Nedumeriți, cercetătorii se tem că vom intra într-un „teritoriu necunoscut”

Încălzire globală. Shutterstock

Cu un nou record de temperatură, înregistrat în martie, pentru a zecea lună consecutiv, în ultimele 12 luni a fost, în medie, cu 1,58 grade Celsius mai cald decât era pe planetă în secolul al XIX-lea, înainte ca efectele arderii combustibililor fosili, ale defrişărilor şi ale agriculturii intensive să se facă simţite.

Continuând o serie neîntreruptă de zece recorduri lunare, luna martie 2024 reprezintă un nou semnal, după un an în care încălzirea globală antropogenă, accentuată de fenomenul El Niño, a multiplicat numărul de catastrofe naturale, în timp ce omenirea nu a redus încă emisiile de gaze cu efect de seră, scrie AFP, citată de News.ro.

Această a zecea lună la rând în care se atinge un nivel record de temperatură la nivel global îi face pe oamenii de ştiinţă din domeniul climei să reflecteze nedumeriţi şi să spere că este mai degrabă un efect legat de El Niño decât un simptom al unei sănătăţi planetare mai proaste decât se aşteptau. Dacă anomalia nu se stabilizează până în august, "lumea va intra pe un teritoriu necunoscut", spune un expert în climă, citat de BBC.

Limita de 1,5 grade, depășită

În timp ce iulie 2023 a devenit cea mai caldă lună măsurată vreodată în lume, fiecare lună începând cu iunie şi-a depăşit, de asemenea, propriul record. Iar martie 2024 a continuat seria, cu o temperatură medie cu 1,68°C mai mare decât un martie normal în climatul epocii preindustriale (1850-1900), a anunţat marţi Serviciul pentru schimbări climatice (C3S) al Observatorului european Copernicus.

Astfel, în ultimele douăsprezece luni, temperatura globală a fost cu 1,58°C mai mare decât în era preindustrială, depăşind limita de 1,5°C stabilită de Acordul de la Paris.

Cu toate acestea, această anomalie trebuie să fie calculată în medie pe "cel puţin 20 de ani" pentru a considera că de fapt clima, şi nu vremea anuală, a atins acest prag, subliniază observatorul. Dar "suntem extraordinar de aproape de această limită şi suntem deja în criză de timp", a declarat pentru AFP Samantha Burgess, şefa adjunctă a C3S.

Record absolut pentru oceane

De mai bine de un an, temperatura oceanelor, cu rol principal în reglarea climei, care acoperă 70% din suprafaţa Pământului, este mai ridicată ca niciodată.

Luna martie 2024 a stabilit chiar un nou record istoric pentru toate lunile combinate, cu o medie de 21,07°C măsurată de Copernicus la suprafaţa mării (excluzând zonele din apropierea polilor).

"Acest lucru este atât de neobişnuit", notează Samantha Burgess. Această supraîncălzire ameninţă viaţa marină şi duce la mai multă umiditate în atmosferă, sinonimă cu condiţii meteorologice mai instabile, precum vânt violent şi ploi torenţiale.

De asemenea, reduce absorbţia emisiilor de gaze cu efect de seră în mări, care sunt rezervoare de carbon ce stochează 90% din excesul de energie provocat de activitatea umană.

A,City,Showing,The,Effect,Of,Climate,Change

Oras, incalzire globala. Shutterstock

Secete și inundații

"Cu cât atmosfera globală devine mai caldă, cu atât evenimentele extreme vor fi mai numeroase, mai severe şi mai intense", subliniază omul de ştiinţă, citând ameninţarea "valurilor de căldură, a secetelor, a inundaţiilor şi a incendiilor de pădure".

Printre exemplele recente se numără gravele crize de apă din Vietnam, Catalonia şi Africa de Sud. Iar după Malawi şi Zambia, 2,7 milioane de persoane sunt ameninţate de foamete, în Zimbabwe, care a declarat stare de catastrofă naţională.

Bogota tocmai a raţionalizat apa potabilă, iar temerile legate de o penurie îşi fac loc şi în campania electorală din Mexic.

În schimb, Rusia, Brazilia şi Franţa s-au confruntat cu inundaţii remarcabile.

Studiile ştiinţifice nu au stabilit încă influenţa schimbărilor climatice asupra fiecărui eveniment. S-a stabilit însă că încălzirea globală, prin accentuarea evaporării şi creşterea umidităţii potenţiale din aer, sporeşte intensitatea anumitor episoade de precipitaţii.

Sfârșitul El Nino, dar nu și al recordurilor 

Începând cu luna iunie, fenomenele meteorologice mondiale au fost afectate de fenomenul climatic natural El Niño, sinonim cu temperaturi mai ridicate.

Potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale, acest fenomen a atins apogeul în decembrie, dar ar urma să ducă în continuare la temperaturi continentale peste normal până în luna mai.

Se vor bate atunci alte recorduri şi în lunile următoare? "Dacă vom continua să vedem atât de multă căldură la suprafaţa oceanului (...) este foarte probabil", avertizează Burgess.

Potrivit OMM, există o şansă ca fenomenul opus - La Niña - să se dezvolte "mai târziu în acest an", după ce între aprilie şi iunie se vor înregistra condiţii neutre (nici una, nici cealaltă).

Previziuni depășite

Aceste recorduri depăşesc previziunile? Întrebarea este dezbătută de climatologi, după un an 2023 extraordinar, cel mai cald măsurat vreodată.

Această căldură suplimentară "o putem explica în mare măsură, dar nu în întregime", rezumă Samantha Burgess.

"2023 se află în intervalul prevăzut de modelele climatice, dar într-adevăr la limita extremă", departe de medie, adaugă ea cu îngrijorare.

Creșterea emisiilor

Concentraţiile în aer de dioxid de carbon (CO2), metan şi oxid de azot - principalele trei gaze cu efect de seră produse de om - au crescut din nou în 2023, potrivit estimărilor publicate vineri de Administraţia Naţională pentru Oceane şi Atmosferă (NOAA) din SUA.

Concentraţia de CO2 a fost în medie de 419,3 părţi pe milion (ppm) în 2023, ceea ce reprezintă o creştere de 2,8 ppm faţă de 2022.

Cu toate acestea, potrivit proiectului Carbon Monitor, emisiile globale de CO2 în 2023 au fost cu doar 0,1% mai mari decât în 2022, ajungând la 35,8 gigatonneli. Deşi aceste estimări indică un plafon al emisiilor umane, ele reprezintă totuşi "între 10% şi 66,7% din bugetul de carbon rămas, necesar pentru a limita încălzirea la 1,5°C", notează autorii.

"Un teritoriu necunoscut"

Schimbările climatice ar putea trece "într-un teritoriu neexplorat", dacă temperaturile nu scad până la sfârşitul anului, a declarat pentru BBC Gavin Schmidt, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spaţiale al NASA.

Unii cercetători sunt îngrijoraraţi că lumea ar putea intra într-o nouă fază de schimbări climatice şi mai rapide, mai ales dacă după ce El Niño va dispărea în lunile următoare, temperaturile nu vor scădea.

"Până la sfârşitul verii, dacă vom avea în continuare temperaturi record în Atlanticul de Nord sau în altă parte, atunci vom fi intrat pe un teritoriu necunoscut", a declarat pentru BBC News Gavin Schmidt.

Martie 2024 a fost cu 1,68C mai cald decât în perioada "preindustrială" - înainte ca oamenii să înceapă să ardă cantităţi mari de combustibili fosili - iar tendinţa a fost în creştere de-a lungul timpului.

Deocamdată, tendinţele de încălzire pe termen lung sunt încă destul de conforme cu aşteptările, iar majoritatea cercetătorilor nu cred încă că clima a intrat într-o nouă fază. Dar oamenii de ştiinţă au dificultăţi în a explica exact de ce sfârşitul anului 2023 a fost atât de cald.

Recordul din martie era aşteptat. El Niño, care a început în iunie anul trecut şi a atins un vârf în decembrie, a adăugat căldură la căldura existentă deja în atmosferă de la arderea combustibililor fosili, principalul factor care determină temperaturile ridicate. Însă temperaturile au început să doboare recorduri cu o marjă deosebit de mare în jurul lunii septembrie a anului trecut, iar atunci, El Niño era încă în curs de dezvoltare, deci nu poate explica toată căldura suplimentară.

Global,Warning.,Planet,As,Melting,Ice,Cream,Under,Hot,Sun.

Încălzire globală

Viitorul, mai greu de prezis

Dr. Schmidt este îngrijorat de ceea ce înseamnă acest lucru pentru predicţiile viitoare. "Predicţiile noastre au eşuat destul de dramatic pentru specificul anului 2023, iar dacă statisticile anterioare nu funcţionează, atunci devine mult mai greu de spus ce se va întâmpla în viitor", a spus el.

"Încă încercăm să înţelegem de ce situaţia s-a schimbat atât de dramatic la mijlocul anului trecut şi cât timp va continua această situaţie, dacă este vorba de o schimbare de fază sau dacă este un boom în tendinţele climatice pe termen lung", arată şi dr. Samantha Burgess de la Copernicus.

Actualul El Niño este acum în declin şi se va încheia probabil în următoarele două luni. Deşi oamenii de ştiinţă nu sunt siguri cu exactitate de modul în care vor evolua condiţiile din Pacific, previziunile actuale sugerează că situaţia ar putea fi înlocuită de o fază rece La Niña completă în cursul acestui an. Această răcire a suprafeţei mării ar trebui să determine în mod normal o scădere temporară a temperaturilor aerului la nivel global, dar rămâne de văzut exact cum va evolua acest lucru.

"Cu siguranţă asistăm la o slăbire a fenomenului El Niño, dar întrebarea este unde vom ajunge", spune Michelle L'Heureux, cercetător la centrul de prognoză climatică NOAA.

Ce este de făcut 

Dar oamenii de ştiinţă sunt siguri de un lucru: modul în care se poate opri încălzirea lumii este reducerea rapidă a emisiilor de gaze care încălzesc planeta. "Avem această fereastră în următorii ani pentru a încerca să atenuăm impactul schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor", spune dr. Angélique Melet de la Mercator Ocean International. "Înţeleg provocările, dar este de asemenea adevărat că, dacă nu acţionăm, ne angajăm spre un viitor în care 2023 va fi noua normalitate", avertizează ea. "Cât de repede se va întâmpla acest lucru? Depinde de noi", conchide cercetătoarea.

Citește și: Efectele nebănuite ale încălzirii globale. Avertismentul lansat de cercetători: „Gheața polară afectează și trecerea timpului!”

Citește și: Poluarea aerului, cea mai mare ameninţare externă la adresa sănătăţii publice globale

Te-ar putea interesa si:
Efectele nebănuite ale încălzirii globale. Avertismentul lansat de cercetători: „Gheața polară...
Riscuri climatice majore. AEM: Europa trebuie să facă mai mult pentru a evita consecinţele...
Anul 2023 a fost cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice

Programul Zilei

Luni29.04
Marți30.04
Miercuri01.05
Joi02.05
Vineri03.05
Sâmbătă04.05
Duminică05.05
06:00 inaintea razboiului
06:50 Secrete de muzeu
07:40 Lumea de maine azi
08:05 Lumea de maine azi
08:27 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR PIETROASELE
08:30 Arome din Tunisia
09:25 Joanna Lumley: Marea Britanie
10:15 Istorie pentru tine
10:45 Istorie pentru tine
11:12 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR HINOVA
11:15 Capitalism asumat
11:47 Ultimele descoperiri
12:00 Descoperiri
13:00 Picturi celebre
14:00 Australia in culori
14:52 Digi Portret - Cristian Lascu
15:00 Razboi: cautatorii de comori
15:46 Spatiul si lacomia umana
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:47 Curiozitati
17:00 Idei care au schimbat lumea
17:25 Idei care au schimbat lumea
17:50 decembrie
17:55 La bordul lui Silver Spitfire
18:56 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR APAHIDA
19:00 Lumea de maine azi
19:25 Lumea de maine azi
19:48 Curiozitati
20:00 Arome din Venetia
20:53 Digi Portret - Radu Gologan
21:00 Deasupra Coreei de Sud
22:00 Legendarul metrou parizian
22:53 Digi Portret - Catalin Cirstoveanu
23:00 Minunile Lunii
23:50 Capitalism asumat
00:25 Ultimele descoperiri
00:36 Ultimele descoperiri
00:50 Descoperiri
01:45 Picturi celebre
02:40 Australia in culori
03:35 Razboi: cautatorii de comori
04:20 Cele mai pitoresti rauri din lume
05:07 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR COROANELE REGALE
05:10 Idei care au schimbat lumea
05:35 Idei care au schimbat lumea
06:00 Minunile Lunii
06:50 La bordul lui Silver Spitfire
07:51 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR RESTAURARE PISTOL
07:55 Lumea de maine azi
08:20 Lumea de maine azi
08:42 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR RESTAURARE CERAMICA
08:45 Arome din Venetia
09:40 Deasupra Coreei de Sud
10:35 Legendarul metrou parizian
11:30 Un infinit de curcubeie
11:54 Portrete noi
12:00 Descoperiri
12:53 Digi portret - Dan Perjovschi
13:00 Padurea subacvatica
13:53 Portrete noi
14:00 Australia in culori
14:52 Digi Portret - Razvan Penescu
15:00 Viata lui Pasquale Paoli
16:00 Ultimii vanatori
16:53 Digi Portret - Mihaela Glavan
17:00 Idei care au schimbat lumea
17:25 Idei care au schimbat lumea
18:00 Zeii copaci din tinutul stancos
18:53 Digi Portret - Ionut Budisteanu
19:00 Lumea de maine azi
19:18 Portrete noi
19:25 Lumea de maine azi
19:47 Ultimele descoperiri
20:00 Gastronomie la poalele vulcanului
20:53 Portrete noi
21:00 Deasupra Coreei de Sud
21:53 Digi Portret - Constantin Dumitriu
22:00 Istorie pentru tine
22:30 Istorie pentru tine
22:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 1
23:00 Minunile Lunii
23:50 Un infinit de curcubeie
00:14 Curiozitati
00:25 Descoperiri
01:20 Padurea subacvatica
02:15 Australia in culori
03:07 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 2
03:10 Viata lui Pasquale Paoli
04:10 Ultimii vanatori
05:05 Idei care au schimbat lumea
05:30 Idei care au schimbat lumea
06:00 Minunile Lunii
06:50 Zeii copaci din tinutul stancos
07:45 Lumea de maine azi
08:10 Lumea de maine azi
08:32 Filler Digipedia - ISTORIA POLITICA
08:35 Gastronomie la poalele vulcanului
09:30 Deasupra Coreei de Sud
10:25 Istorie pentru tine
10:55 Istorie pentru tine
11:22 Digipedia - China
11:25 Ecouri din trecut
11:52 Portrete noi
12:00 Picturi celebre
13:00 in vacanta
13:30 in vacanta
14:00 Calatorii cosmice
14:30 Calatorii cosmice
15:00 Istoria pe numere
15:46 Spatiul si lacomia umana
16:00 Descoperiri
16:53 Portrete noi
17:00 Digital
17:30 Digital
18:00 in pragul razboiului
18:51 Portrete noi
19:00 Vreme extrema: ghid de supravietuire
19:55 Filler Asteroizi 1
20:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
20:48 Ultimele descoperiri
21:00 Arome din Insulele Canare
21:52 Digi Portret - Razvan Suma
22:00 Aripi si radacini
23:43 Digi portret: ANDREEA BORTUN
23:50 Ecouri din trecut
00:17 Filler Asteroizi 2
00:20 Picturi celebre
01:15 in vacanta
01:45 in vacanta
02:15 Calatorii cosmice
02:45 Calatorii cosmice
03:15 Istoria pe numere
04:05 Descoperiri
05:00 Digital
05:30 Digital
06:00 Aripi si radacini
07:45 in pragul razboiului
08:35 Vreme extrema: ghid de supravietuire
09:30 Cele mai pitoresti rauri din lume
10:20 Arome din Insulele Canare
11:15 Ecouri din trecut
11:42 Ultimele descoperiri
12:00 Picturi celebre
12:54 Filler Asteroizi 3
13:00 in vacanta
13:30 in vacanta
14:00 Calatorii cosmice
14:30 Calatorii cosmice
15:00 Istoria pe numere
15:46 Spatiul si lacomia umana
16:00 Descoperiri
16:52 Digi Portret - Stefan Caltia
17:00 Digital
17:30 Digital
18:00 in pragul razboiului
19:00 Vreme extrema: ghid de supravietuire
20:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
20:48 Ultimele descoperiri
21:00 Rocamadour oras medieval
21:52 Digi Portret - Alexandru Ciubotariu
22:00 Aripi si radacini
23:43 Digi Portret - Wargha Enayati
23:50 Ecouri din trecut
00:20 Picturi celebre
01:15 in vacanta
01:45 in vacanta
02:15 Calatorii cosmice
02:45 Calatorii cosmice
03:15 Istoria pe numere
04:05 Descoperiri
05:00 Digital
05:30 Digital
06:00 Aripi si radacini
07:45 in pragul razboiului
08:35 Vreme extrema: ghid de supravietuire
09:40 Cele mai pitoresti rauri din lume
10:30 Rocamadour oras medieval
11:25 Ecouri din trecut
11:53 Digi Portret - Justin Ionescu
12:00 Picturi celebre
12:53 Digi Portret - Dan Dinu
13:00 in vacanta
13:30 in vacanta
14:00 Calatorii cosmice
14:30 Calatorii cosmice
15:00 Istoria pe numere
15:46 Spatiul si lacomia umana
16:00 Descoperiri
16:53 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
17:00 Lumea de maine azi
17:25 Lumea de maine azi
17:48 O lume ciudata
18:00 in pragul razboiului
18:52 Ultimele descoperiri
19:00 Vreme extrema: ghid de supravietuire
20:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
20:48 Ultimele descoperiri
21:00 DIGIPEDIA
21:30 Trasee exotice de munte
22:00 Deasupra Coreei de Sud
22:55 Pandemia din umbra
23:49 Ultimele descoperiri
00:00 Ecouri din trecut
00:30 Picturi celebre
01:25 in vacanta
01:55 in vacanta
02:25 Calatorii cosmice
02:55 Calatorii cosmice
03:25 Istoria pe numere
04:15 Descoperiri
05:10 Lumea de maine azi
05:35 Lumea de maine azi
06:00 Pandemia din umbra
06:55 in pragul razboiului
07:50 Vreme extrema: ghid de supravietuire
08:50 Deasupra Coreei de Sud
09:45 DIGIPEDIA
10:15 Trasee exotice de munte
10:45 Cele mai pitoresti rauri din lume
11:32 Ultimele descoperiri
12:00 Picturi celebre
12:53 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
13:00 in vacanta
13:30 in vacanta
14:00 Calatorii cosmice
14:25 Calatorii cosmice
14:50 O lume ciudata
15:00 Istoria pe numere
15:46 Spatiul si lacomia umana
16:00 Descoperiri
16:52 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
17:00 Lumea de maine azi
17:25 Lumea de maine azi
17:48 O lume ciudata
18:00 in pragul razboiului
19:00 Dezastre naturale
19:48 Curiozitati
20:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
20:48 Curiozitati
21:00 Joanna Lumley: Marea Britanie
21:46 Spatiul si lacomia umana
22:00 Deasupra Coreei de Sud
22:55 Nazismul
23:50 Cum s-a intamplat
00:40 Picturi celebre
01:35 in vacanta
02:05 in vacanta
02:35 Calatorii cosmice
03:00 Calatorii cosmice
03:25 Istoria pe numere
04:15 Descoperiri
05:10 Lumea de maine azi
05:35 Lumea de maine azi
06:00 Nazismul
06:52 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR SARCOFAGUL GHICA
06:55 in pragul razboiului
07:50 Dezastre naturale
08:40 Cele mai pitoresti rauri din lume
09:27 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR BRATARILE DACICE
09:30 Joanna Lumley: Marea Britanie
10:20 Deasupra Coreei de Sud
11:15 Ecouri din trecut
11:41 Ultimele descoperiri
12:00 Picturi celebre
12:50 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
12:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR COIF COTOFENEsTI
13:00 in vacanta
13:30 in vacanta
14:00 Calatorii cosmice
14:25 Calatorii cosmice
14:50 O lume ciudata
15:00 Istoria pe numere
15:46 Spatiul si lacomia umana
16:00 Descoperiri
17:00 Lumea de maine azi
17:25 Lumea de maine azi
17:48 O lume ciudata
18:00 in pragul razboiului
18:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR PIETROASELE
19:00 Dezastre naturale
19:48 Ultimele descoperiri
20:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
20:48 Curiozitati
21:00 Joanna Lumley: Marea Britanie
21:47 Spatiul si lacomia umana
22:00 Vacanta raw
22:25 Vacanta raw
22:55 Nazismul
23:47 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR HINOVA
23:50 Cum s-a intamplat
00:40 Picturi celebre
01:35 in vacanta
02:05 in vacanta
02:35 Calatorii cosmice
03:00 Calatorii cosmice
03:25 Istoria pe numere
04:15 Descoperiri
05:10 Lumea de maine azi
05:35 Lumea de maine azi

Partenerii noștri

View,Of,Grand,Canal,And,Basilica,Santa,Maria,Della,Salute

Te pregătești de vacanță în Italia? Principalele zone turistice în care au fost luate măsuri împotriva...

Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în...