Climate,Change,Dying,Earth

Martie 2024, a zecea lună consecutivă cu recorduri de căldură. Nedumeriți, cercetătorii se tem că vom intra într-un „teritoriu necunoscut”

Încălzire globală. Shutterstock

Cu un nou record de temperatură, înregistrat în martie, pentru a zecea lună consecutiv, în ultimele 12 luni a fost, în medie, cu 1,58 grade Celsius mai cald decât era pe planetă în secolul al XIX-lea, înainte ca efectele arderii combustibililor fosili, ale defrişărilor şi ale agriculturii intensive să se facă simţite.

Continuând o serie neîntreruptă de zece recorduri lunare, luna martie 2024 reprezintă un nou semnal, după un an în care încălzirea globală antropogenă, accentuată de fenomenul El Niño, a multiplicat numărul de catastrofe naturale, în timp ce omenirea nu a redus încă emisiile de gaze cu efect de seră, scrie AFP, citată de News.ro.

Această a zecea lună la rând în care se atinge un nivel record de temperatură la nivel global îi face pe oamenii de ştiinţă din domeniul climei să reflecteze nedumeriţi şi să spere că este mai degrabă un efect legat de El Niño decât un simptom al unei sănătăţi planetare mai proaste decât se aşteptau. Dacă anomalia nu se stabilizează până în august, "lumea va intra pe un teritoriu necunoscut", spune un expert în climă, citat de BBC.

Limita de 1,5 grade, depășită

În timp ce iulie 2023 a devenit cea mai caldă lună măsurată vreodată în lume, fiecare lună începând cu iunie şi-a depăşit, de asemenea, propriul record. Iar martie 2024 a continuat seria, cu o temperatură medie cu 1,68°C mai mare decât un martie normal în climatul epocii preindustriale (1850-1900), a anunţat marţi Serviciul pentru schimbări climatice (C3S) al Observatorului european Copernicus.

Astfel, în ultimele douăsprezece luni, temperatura globală a fost cu 1,58°C mai mare decât în era preindustrială, depăşind limita de 1,5°C stabilită de Acordul de la Paris.

Cu toate acestea, această anomalie trebuie să fie calculată în medie pe "cel puţin 20 de ani" pentru a considera că de fapt clima, şi nu vremea anuală, a atins acest prag, subliniază observatorul. Dar "suntem extraordinar de aproape de această limită şi suntem deja în criză de timp", a declarat pentru AFP Samantha Burgess, şefa adjunctă a C3S.

Record absolut pentru oceane

De mai bine de un an, temperatura oceanelor, cu rol principal în reglarea climei, care acoperă 70% din suprafaţa Pământului, este mai ridicată ca niciodată.

Luna martie 2024 a stabilit chiar un nou record istoric pentru toate lunile combinate, cu o medie de 21,07°C măsurată de Copernicus la suprafaţa mării (excluzând zonele din apropierea polilor).

"Acest lucru este atât de neobişnuit", notează Samantha Burgess. Această supraîncălzire ameninţă viaţa marină şi duce la mai multă umiditate în atmosferă, sinonimă cu condiţii meteorologice mai instabile, precum vânt violent şi ploi torenţiale.

De asemenea, reduce absorbţia emisiilor de gaze cu efect de seră în mări, care sunt rezervoare de carbon ce stochează 90% din excesul de energie provocat de activitatea umană.

A,City,Showing,The,Effect,Of,Climate,Change

Oras, incalzire globala. Shutterstock

Secete și inundații

"Cu cât atmosfera globală devine mai caldă, cu atât evenimentele extreme vor fi mai numeroase, mai severe şi mai intense", subliniază omul de ştiinţă, citând ameninţarea "valurilor de căldură, a secetelor, a inundaţiilor şi a incendiilor de pădure".

Printre exemplele recente se numără gravele crize de apă din Vietnam, Catalonia şi Africa de Sud. Iar după Malawi şi Zambia, 2,7 milioane de persoane sunt ameninţate de foamete, în Zimbabwe, care a declarat stare de catastrofă naţională.

Bogota tocmai a raţionalizat apa potabilă, iar temerile legate de o penurie îşi fac loc şi în campania electorală din Mexic.

În schimb, Rusia, Brazilia şi Franţa s-au confruntat cu inundaţii remarcabile.

Studiile ştiinţifice nu au stabilit încă influenţa schimbărilor climatice asupra fiecărui eveniment. S-a stabilit însă că încălzirea globală, prin accentuarea evaporării şi creşterea umidităţii potenţiale din aer, sporeşte intensitatea anumitor episoade de precipitaţii.

Sfârșitul El Nino, dar nu și al recordurilor 

Începând cu luna iunie, fenomenele meteorologice mondiale au fost afectate de fenomenul climatic natural El Niño, sinonim cu temperaturi mai ridicate.

Potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale, acest fenomen a atins apogeul în decembrie, dar ar urma să ducă în continuare la temperaturi continentale peste normal până în luna mai.

Se vor bate atunci alte recorduri şi în lunile următoare? "Dacă vom continua să vedem atât de multă căldură la suprafaţa oceanului (...) este foarte probabil", avertizează Burgess.

Potrivit OMM, există o şansă ca fenomenul opus - La Niña - să se dezvolte "mai târziu în acest an", după ce între aprilie şi iunie se vor înregistra condiţii neutre (nici una, nici cealaltă).

Previziuni depășite

Aceste recorduri depăşesc previziunile? Întrebarea este dezbătută de climatologi, după un an 2023 extraordinar, cel mai cald măsurat vreodată.

Această căldură suplimentară "o putem explica în mare măsură, dar nu în întregime", rezumă Samantha Burgess.

"2023 se află în intervalul prevăzut de modelele climatice, dar într-adevăr la limita extremă", departe de medie, adaugă ea cu îngrijorare.

Creșterea emisiilor

Concentraţiile în aer de dioxid de carbon (CO2), metan şi oxid de azot - principalele trei gaze cu efect de seră produse de om - au crescut din nou în 2023, potrivit estimărilor publicate vineri de Administraţia Naţională pentru Oceane şi Atmosferă (NOAA) din SUA.

Concentraţia de CO2 a fost în medie de 419,3 părţi pe milion (ppm) în 2023, ceea ce reprezintă o creştere de 2,8 ppm faţă de 2022.

Cu toate acestea, potrivit proiectului Carbon Monitor, emisiile globale de CO2 în 2023 au fost cu doar 0,1% mai mari decât în 2022, ajungând la 35,8 gigatonneli. Deşi aceste estimări indică un plafon al emisiilor umane, ele reprezintă totuşi "între 10% şi 66,7% din bugetul de carbon rămas, necesar pentru a limita încălzirea la 1,5°C", notează autorii.

"Un teritoriu necunoscut"

Schimbările climatice ar putea trece "într-un teritoriu neexplorat", dacă temperaturile nu scad până la sfârşitul anului, a declarat pentru BBC Gavin Schmidt, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spaţiale al NASA.

Unii cercetători sunt îngrijoraraţi că lumea ar putea intra într-o nouă fază de schimbări climatice şi mai rapide, mai ales dacă după ce El Niño va dispărea în lunile următoare, temperaturile nu vor scădea.

"Până la sfârşitul verii, dacă vom avea în continuare temperaturi record în Atlanticul de Nord sau în altă parte, atunci vom fi intrat pe un teritoriu necunoscut", a declarat pentru BBC News Gavin Schmidt.

Martie 2024 a fost cu 1,68C mai cald decât în perioada "preindustrială" - înainte ca oamenii să înceapă să ardă cantităţi mari de combustibili fosili - iar tendinţa a fost în creştere de-a lungul timpului.

Deocamdată, tendinţele de încălzire pe termen lung sunt încă destul de conforme cu aşteptările, iar majoritatea cercetătorilor nu cred încă că clima a intrat într-o nouă fază. Dar oamenii de ştiinţă au dificultăţi în a explica exact de ce sfârşitul anului 2023 a fost atât de cald.

Recordul din martie era aşteptat. El Niño, care a început în iunie anul trecut şi a atins un vârf în decembrie, a adăugat căldură la căldura existentă deja în atmosferă de la arderea combustibililor fosili, principalul factor care determină temperaturile ridicate. Însă temperaturile au început să doboare recorduri cu o marjă deosebit de mare în jurul lunii septembrie a anului trecut, iar atunci, El Niño era încă în curs de dezvoltare, deci nu poate explica toată căldura suplimentară.

Global,Warning.,Planet,As,Melting,Ice,Cream,Under,Hot,Sun.

Încălzire globală

Viitorul, mai greu de prezis

Dr. Schmidt este îngrijorat de ceea ce înseamnă acest lucru pentru predicţiile viitoare. "Predicţiile noastre au eşuat destul de dramatic pentru specificul anului 2023, iar dacă statisticile anterioare nu funcţionează, atunci devine mult mai greu de spus ce se va întâmpla în viitor", a spus el.

"Încă încercăm să înţelegem de ce situaţia s-a schimbat atât de dramatic la mijlocul anului trecut şi cât timp va continua această situaţie, dacă este vorba de o schimbare de fază sau dacă este un boom în tendinţele climatice pe termen lung", arată şi dr. Samantha Burgess de la Copernicus.

Actualul El Niño este acum în declin şi se va încheia probabil în următoarele două luni. Deşi oamenii de ştiinţă nu sunt siguri cu exactitate de modul în care vor evolua condiţiile din Pacific, previziunile actuale sugerează că situaţia ar putea fi înlocuită de o fază rece La Niña completă în cursul acestui an. Această răcire a suprafeţei mării ar trebui să determine în mod normal o scădere temporară a temperaturilor aerului la nivel global, dar rămâne de văzut exact cum va evolua acest lucru.

"Cu siguranţă asistăm la o slăbire a fenomenului El Niño, dar întrebarea este unde vom ajunge", spune Michelle L'Heureux, cercetător la centrul de prognoză climatică NOAA.

Ce este de făcut 

Dar oamenii de ştiinţă sunt siguri de un lucru: modul în care se poate opri încălzirea lumii este reducerea rapidă a emisiilor de gaze care încălzesc planeta. "Avem această fereastră în următorii ani pentru a încerca să atenuăm impactul schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor", spune dr. Angélique Melet de la Mercator Ocean International. "Înţeleg provocările, dar este de asemenea adevărat că, dacă nu acţionăm, ne angajăm spre un viitor în care 2023 va fi noua normalitate", avertizează ea. "Cât de repede se va întâmpla acest lucru? Depinde de noi", conchide cercetătoarea.

Citește și: Efectele nebănuite ale încălzirii globale. Avertismentul lansat de cercetători: „Gheața polară afectează și trecerea timpului!”

Citește și: Poluarea aerului, cea mai mare ameninţare externă la adresa sănătăţii publice globale

Te-ar putea interesa si:
Efectele nebănuite ale încălzirii globale. Avertismentul lansat de cercetători: „Gheața polară...
Riscuri climatice majore. AEM: Europa trebuie să facă mai mult pentru a evita consecinţele...
Anul 2023 a fost cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice

Programul Zilei

Marți21.05
Miercuri22.05
Joi23.05
Vineri24.05
Sâmbătă25.05
Duminică26.05
Luni27.05
06:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
06:45 Civilizatii disparute
07:40 Marile mistere
08:35 Deasupra Americii
09:30 Odiseea mea greceasca
10:20 Imperiul vikingilor
11:12 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR HINOVA
11:15 New York City
11:41 Ultimele descoperiri
12:00 Picturi celebre
13:00 Razboi: cautatorii de comori
13:47 O lume ciudata
13:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR APAHIDA
14:00 Lumea de maine azi
14:17 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
14:25 Lumea de maine azi
14:48 O lume ciudata
15:00 Descoperim secrete
15:47 Spatiul si lacomia umana
16:00 Descoperiri
17:00 in vacanta
17:30 in vacanta
18:00 Civilizatii disparute
18:53 Digi Portret - Constantin Dumitriu
19:00 Marile mistere
19:53 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
20:00 Deasupra Americii
20:52 Digiportret - Mihail Cosuletu
21:00 Odiseea mea greceasca
21:47 Curiozitati
22:00 Calatoriile lui Darley
22:25 Calatoriile lui Darley
22:55 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
23:38 Ultimele descoperiri
23:55 Ultimele descoperiri
00:15 New York City
00:45 Picturi celebre
01:40 Razboi: cautatorii de comori
02:25 Lumea de maine azi
02:42 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
02:50 Lumea de maine azi
03:12 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR COROANELE REGALE
03:15 Descoperim secrete
04:05 Descoperiri
05:00 in vacanta
05:30 in vacanta
06:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
06:45 Civilizatii disparute
07:40 Marile mistere
08:32 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR RESTAURARE PISTOL
08:35 Deasupra Americii
09:30 Odiseea mea greceasca
10:16 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR RESTAURARE CERAMICA
10:20 Calatoriile lui Darley
10:45 Calatoriile lui Darley
11:15 New York City
11:41 Curiozitati
12:00 Picturi celebre
13:00 Razboi: cautatorii de comori
13:47 O lume ciudata
13:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 1
14:00 Lumea de maine azi
14:25 Lumea de maine azi
14:48 O lume ciudata
15:00 Descoperim secrete
15:47 Spatiul si lacomia umana
16:00 Descoperiri
16:53 Digi Portret - Wargha Enayati
17:00 in vacanta
17:30 in vacanta
18:00 Civilizatii disparute
18:52 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
19:00 Marile mistere
19:53 Digi Portret - Justin Ionescu
20:00 Deasupra Americii
20:52 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
21:00 Odiseea mea greceasca
21:47 Ultimele descoperiri
22:00 Aripi si radacini
23:41 Curiozitati
23:55 Curiozitati
00:15 New York City
00:45 Picturi celebre
01:40 Razboi: cautatorii de comori
02:25 Lumea de maine azi
02:50 Lumea de maine azi
03:12 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 2
03:15 Descoperim secrete
04:05 Descoperiri
05:00 in vacanta
05:30 in vacanta
06:00 Aripi si radacini
07:45 Civilizatii disparute
08:37 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR SARCOFAGUL GHICA
08:40 Marile mistere
09:35 Deasupra Americii
10:30 Odiseea mea greceasca
11:20 New York City
11:46 Ultimele descoperiri
12:00 Picturi celebre
13:00 Razboi: cautatorii de comori
13:47 O lume ciudata
14:00 Lumea de maine azi
14:25 Lumea de maine azi
14:48 O lume ciudata
15:00 Descoperim secrete
15:47 Spatiul si lacomia umana
16:00 Descoperiri
16:53 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
17:00 in vacanta
17:30 in vacanta
18:00 Civilizatii disparute
19:00 Marile mistere
19:50 Curiozitati
20:00 Deasupra Americii
20:53 Ultimele descoperiri
21:00 Cel mai utilizat mijloc de transport
21:50 Ultimele descoperiri
22:00 Secretele istoriei
23:48 Ultimele descoperiri
00:00 Ultimele descoperiri
00:15 New York City
00:45 Picturi celebre
01:40 Razboi: cautatorii de comori
02:25 Lumea de maine azi
02:50 Lumea de maine azi
03:12 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR BRATARILE DACICE
03:15 Descoperim secrete
04:02 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR COIF COTOFENEsTI
04:05 Descoperiri
05:00 in vacanta
05:30 in vacanta
06:00 Secretele istoriei
07:50 Civilizatii disparute
08:45 Marile mistere
09:35 Deasupra Americii
10:30 Cel mai utilizat mijloc de transport
11:20 New York City
11:46 Ultimele descoperiri
12:00 Picturi celebre
13:00 Razboi: cautatorii de comori
13:44 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR PIETROASELE
13:47 O lume ciudata
14:00 Lumea de maine azi
14:25 Lumea de maine azi
14:48 Ultimele descoperiri
15:00 Descoperim secrete
15:47 Spatiul si lacomia umana
16:00 Descoperiri
16:52 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
17:00 in vacanta
17:30 in vacanta
18:00 Civilizatii disparute
18:53 Digi portret: RAZVAN POPOVICI
19:00 Marile mistere
19:52 decembrie
20:00 Deasupra Americii
20:52 decembrie
21:00 DIGIPEDIA
21:27 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR HINOVA
21:30 Trasee exotice de munte
22:00 Ce s-a intamplat in Roanoke
22:46 Portrete noi
22:55 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
23:38 Curiozitati
00:00 Ultimele descoperiri
00:15 New York City
00:45 Picturi celebre
01:40 Razboi: cautatorii de comori
02:25 Lumea de maine azi
02:50 Lumea de maine azi
03:12 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR APAHIDA
03:15 Descoperim secrete
04:05 Descoperiri
04:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR COROANELE REGALE
05:00 in vacanta
05:30 in vacanta
06:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
06:45 Civilizatii disparute
07:40 Marile mistere
08:35 Deasupra Americii
09:30 DIGIPEDIA
09:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR RESTAURARE PISTOL
10:00 Trasee exotice de munte
10:30 Ce s-a intamplat in Roanoke
11:20 New York City
11:46 Ultimele descoperiri
12:00 Picturi celebre
13:00 Digital
13:30 Digital
14:00 Lumea de maine azi
14:25 Lumea de maine azi
14:48 Curiozitati
15:00 Descoperim secrete
15:47 Iluzii
16:00 Descoperiri
16:55 Filler Digipedia - STEM VS CRISPRS 1
17:00 Istorie pentru tine
17:30 Istorie pentru tine
17:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR RESTAURARE CERAMICA
18:00 Civilizatii disparute
18:54 decembrie
19:00 Marile mistere
19:51 decembrie
19:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 1
20:00 Deasupra Americii
20:51 decembrie
20:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 2
21:00 Islanda cu Alexander Armstrong
21:46 Ultimele descoperiri
22:00 Imperiul vikingilor
22:52 Filler Digipedia - ISTORIA POLITICA
22:55 Cele 33 de obiecte de la Auschwitz
23:49 Filler Digipedia - STEM VS CRISPRS 2
23:55 New York City
00:21 Filler Digipedia - EVOLUTIA UNIVERSULUI 1
00:25 Picturi celebre
01:21 Filler Digipedia - CALATORIE IN UNIVERS 1
01:25 Digital
01:55 Digital
02:25 Lumea de maine azi
02:50 Lumea de maine azi
03:12 Filler Digipedia - ONLINE VS SCOALA SAT 1
03:15 Descoperim secrete
04:02 Gradina Botanica
04:05 Descoperiri
05:00 Istorie pentru tine
05:30 Istorie pentru tine
06:00 Cele 33 de obiecte de la Auschwitz
06:55 Civilizatii disparute
07:50 Marile mistere
08:41 Filler Digipedia - GRADINA BOTANICA 2
08:45 Deasupra Americii
09:36 Filler Digipedia - ONLINE VS SCOALA SAT 2
09:40 Islanda cu Alexander Armstrong
10:26 Filler Digipedia - CALATORIE IN UNIVERS 2
10:30 Imperiul vikingilor
11:22 Digipedia - China
11:25 New York City
11:51 decembrie
12:00 Picturi celebre
12:54 Filler Digipedia - EVOLUTIA UNIVERSULUI 2
13:00 Digital
13:30 Digital
14:00 Lumea de maine azi
14:25 Lumea de maine azi
14:48 Curiozitati
15:00 Descoperim secrete
15:47 Iluzii
16:00 Descoperiri
17:00 Istorie pentru tine
17:30 Istorie pentru tine
18:00 Civilizatii disparute
18:53 decembrie
19:00 Noii oameni
19:49 Ultimele descoperiri
20:00 Deasupra Americii
20:51 decembrie
20:55 decembrie
21:00 Islanda cu Alexander Armstrong
21:46 Curiozitati
22:00 Calatoriile lui Darley
22:25 Calatoriile lui Darley
22:55 Cele 33 de obiecte de la Auschwitz
23:47 Curiozitati
00:00 New York City
00:30 Picturi celebre
01:25 Digital
01:55 Digital
02:25 Lumea de maine azi
02:50 Lumea de maine azi
03:15 Descoperim secrete
04:05 Descoperiri
05:00 Istorie pentru tine
05:30 Istorie pentru tine
06:00 Cele 33 de obiecte de la Auschwitz
06:55 Civilizatii disparute
07:50 Noii oameni
08:40 Deasupra Americii
09:35 Islanda cu Alexander Armstrong
10:25 Calatoriile lui Darley
10:50 Calatoriile lui Darley
11:20 New York City
11:46 Curiozitati
12:00 Picturi celebre
12:53 decembrie
13:00 America salbatica
13:53 Digi Portret - Radu Gologan
14:00 Lumea de maine azi
14:18 Digi Portret - Catalin Cirstoveanu
14:25 Lumea de maine azi
14:47 Curiozitati
15:00 Secrete de muzeu
15:47 Iluzii
16:00 Descoperiri
16:53 Digi portret - Dan Perjovschi
17:00 Istorie pentru tine
17:30 Istorie pentru tine
18:00 Civilizatii disparute
19:00 Noii oameni
19:48 Iluzii
20:00 Deasupra Americii
20:52 Portrete noi
21:00 Odiseea mea greceasca
21:50 La bordul lui Silver Spitfire
22:55 Cele 33 de obiecte de la Auschwitz
23:50 Curiozitati
00:05 New York City
00:35 Picturi celebre
01:30 America salbatica
02:25 Lumea de maine azi
02:50 Lumea de maine azi
03:15 Secrete de muzeu
04:05 Descoperiri
05:00 Istorie pentru tine
05:30 Istorie pentru tine

Partenerii noștri

Greater,Flamingo,,Beautiful,Pink,Big,Bird,With,Long,Neck,In

Pericolul cu care se confruntă mai bine de o treime din zonele umede mediteraneene

Mai mult de o treime din zonele umede din bazinul mediteraneean sunt ameninţate de riscul de a fi...