Dean Ornish este profesor-doctor in medicina la Universitatea din San Francisco si fondator al Institutului de Medicina Preventiva, Pentru mai bine de 30 de ani, a realizat studii clinice care demonstreaza ca schimbarile majore in stilul de viata pot ameliora chiar si boli de inima severe, fara medicamente sau operatii. Tot el a condus un studiu controlat care a demonstrat ca imbunatatirile in stilul de viata pot incetini progresia cancerului de prostata.
Ca sa evitam imbolnavirile, ne spune medicul, pana acum ne-am concentrat la prevenirea expunerilor la coronavirus. Evident, aceste lucruri raman foarte importante: sa stam acasa, sa ne distantam social, sa ne spalam mainile, sa purtam manusi, masti, sa ne dezinfectam, etc. Dar s-a scris foare putin despre partea a doua a ecuatiei: cum sa ne intarim sistemul imunitar, astfel incat daca suntem expusi, sa ne reducem sansele sa ne imbolnavim sau macar sa reducem intensitatea bolii si pe cea a riscului de deces. Cele 4 aspecte ale programului nostru dedicat stilului de viata – sa manaci bine, sa te misti mai mult, sa fii mai putin stresat si sa iubesti mai mult – s-au dovedit a fi in stare sa vindece boli cronice cum ar fi cele de inima, diabetul de tip 2, cancerul de prostata in stare incipienta sau hiper-tensiunea. Mai mult, ele imbunatatesc sistemul imuntar.
1. Iubeste mai mult
Imprastierea fricii si a urii in timpul epidemiei cu coronavirus te poate imbolnavi. Frica poate inhiba functia imunitara, si, paradoxal, sa te imbolnaveasca chiar de boala de care iti este atat de frica. Da, statul acasa si distantarea sociala pot impiedica transmiterea virusului, dar sentimentul de singuratate poate fi nociv pentru sanatatea ta. Studii multiple ne-au aratat ca oamenii care sunt singuri si izolati sunt predispusi de 3 pana la 10 ori sa se imbolnaveasca si sa moara prematur de tot felul de boli, comparativ cu cei care au sentimente de dragoste si de comuniune. Da, e important sa stai acasa, sa-ti speli mainile, sa le dezinfectezi, dar e intelept sa petreci mai mult timp socializand cu membri familiei. Daca nu-i ai aproape, te poate ajuta tehnologia.
De exemplu, savantul Sheldon Cohen a realizat un studiu, publicat in Jurnalul Asociatiei Medicale Ameriane, in care a picurat rhinovirus (care cauzeaza raceala comuna) in nasul curajosilor voluntari. S-au infectat cu totii, dar nu toata lumea a dezvoltat semne si simptomele racelii. Cei cu 1-3 relatii sociale – definite prin telefoane sau vizitarea prietenilor o data la doua saptamani – erau de 4.2 ori mai preduspusi sa raceasca decat cei cu 6 sau mai multe relatii sociale identificate in aceeasi perioada de timp. Acum, in carantina, puteti sa va vizitati virtual prietenii.
2. Streseaza-te mai putin
Intr-un studiu anterior, Cohen a picurat cinci tipuri de virusi respiratori voluntarilor. Procentele, fie de infectii sau de raceli clinice, au crescut semnificativ, in directa proportie cu cresterea stresului psihologic. Ratele de infectie au variat intre 74% si chiar 90%, potrivit nivelului de stres psihologic, iar incidenta racelilor clinice a oscilat intre 27 % si 47 %. Cu alte cuvinte, stresul le-a inhibat sistemul imunitar. Din cauza asta, cu cat s-au simtit mai stresati, cu atat s-au imbolnavit mai repede. Un studiu recent a descoperit ca infectatii cu rhinovirusii care traiau emotii pozitive si erau fericiti, multumiti si relaxati, aveau o sansa de 2.9 ori mai mica sa raceasca. Cu alte cuvinte, sentimentele de pace si de fericire iti activeaza sistemul imunitar. Atunci cand esti deprimat si sistemul imuntiar se deprima. Intr-un alt studiu realizat de Margaret Chesney, barbati contaminati cu HIV si deprimati s-au dovedit a fi mult mai predispusi sa dezolte SIDA si sa moara, spre deosebire de cei ce aveau un moral bun.
3. Mananca mai bine
Studii numeroase au aratat clar ca o dieta sanatoasa, bazata pe alimente si plante integrale, ajuta sistemul imunitar. Exista mii de substante in fructe, legume sau cereal integrale care te protejeaza impotriva infectiilor.
4. Misca-te mai mult
Multe studii au aratat o relatie clara, invers proportionala, intre exercitiu si riscul de-a dezolta o serie larga de boli, printre care cele infectioase. Doar mersul timp de 15-30 de minute pe zi poate face o diferenta mare pentru sistemul tau imunitar. Poti face miscare chiar si in garsoniera ta.
Ce vreau sa spun: putem practica distantarea sociala fara sa ne fie frica sau sa ne deprimam. Si putem petrece, virtual, mai mult timp cu prietenii si cu familia. Putem sa mancam bine, sa ne miscam mai mult si sa ne stresam mai putin. Pe scurt, toate acestea ne fac mai putin susceptibili la virus.
Putem gasi intelesuri chiar si in situatii dificile, mai ales in cele negative, care ne ajuta sa ne fortificam sistemul imuntiar. In toata aceasta tragedie, exista ceva care are sens? Poate pentru cei care muncesc prea mult, faptul ca stau acasa inseamna sa petreaca mai mult timp cu prietenii si familia, atat in persoana, cat si virtual. Toate acestea imi amintesc de un film SF classic, Ziua in care Pamantul s-a oprit, in care un extraterestru inteligent vine pe Pamant ca sa le spuna tuturor cat de importanta este convietuirea pasnica. El opreste timp de o ora toate masinile mecanice si electrice ca sa capete atentia tuturor. Iar lumea s-a oprit acum – pentru mai bine de o ora – si are parte de toata atentia noastra. Cu traficul, poluarea si consumismul diminuat, Pamantul are o sansa sa respire si sa se vindece, cel putin temporar.
Autor: Anca Gradinariu
- Te-ar putea interesa si:
- Consumați multă carne roșie? Riscurile asupra sănătății. Ce au descoperit oamenii de știință
- Cât de importantă este vitamina D: „Măcar un 2.000 de unităţi ar trebui să luăm pe fiecare zi”
- O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa